Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο....

Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο....


Το ότι ο Θωμάς Μάτσιος, ο θρυλικός αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού, είκοσι  χρόνια μετά τις περίφημες δηλώσεις του θα γινόταν λόγος για να συζητάνε για αυτόν στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυργιάκος Μητσοτάκης είναι κάτι που με ξεπερνά. Ομολογώ ότι δεκαπέντε χρόνια πριν, όταν είχα την ιδέα του σχετικού βίντεο, δεν περίμενα ότι θα κάνει τέτοιο σουξέ. Το βίντεο πρέπει να είναι μέσα στα πέντε πρώτα σε καθαρές προβολές στο ελληνικό Youtube – έχει ανεβεί από εκατοντάδες ανθρώπους.  Μου χουν ζητήσει φίλοι αναγνώστες πολλές φορές να πω την ιστορία του – σήμερα που δεν υπάρχει τίποτα σπουδαίο είναι ευκαιρία.

Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι

Πρώτα από όλα ο πρωταγωνιστής. Ο Θωμάς Μάτσιος δεν ήταν ο πιο γνωστός Ελληνας παράγοντας, αλλά αν ασχολείσαι με το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να έχεις ραντεβού με τη δόξα, ακόμα κι αν δεν το χεις ζητήσει. Με τον Εδεσσαϊκό ασχολήθηκε από το 1992 μέχρι το 1999 ενεργά – μετά συνέχισε απλά να βοηθάει. Από το 1992 μέχρι το 1997 η ομάδα ήταν στην πρώτη Εθνική κι ο Μάτσιος συχνά πυκνά την εκπροσωπούσε και στις συνεδριάσεις της ΕΠΑΕ. Όλοι όσοι τον γνωρίζουν μιλάνε για ένα καλοσυνάτο και ήρεμο άνθρωπο, που είχε δυο εμπορικά καταστήματα στην Έδεσσα και τα δούλευε μαζί με την γυναίκα του. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν το 1998 όταν ο Εδεσσαϊκός είχε υποβιβαστεί και έπαιρνε  μέρος στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής. Αφορούν τον καυγά του Εδεσσαϊκού με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς για ένα μεταξύ τους ματς κυπέλλου. Εγιναν στην κάμερα της ΕΡΤ 3 το 1998 και παίχτηκαν στο απογευματινό δελτίο αθλητικών ειδήσεων – φυσικά ουδείς ασχολήθηκε μαζί τους. Στο βίντεο, εγώ θεωρώ μεγάλη και την performance του δημοσιογράφου, που παίρνει την συνέντευξη και που κάνει την καίρια εισαγωγή («Θωμάς Μάτσιος, αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού») καθώς και δυο καθοριστικές ερωτήσεις, ώστε να ξεδιαλύνει το ζήτημα. Οι δυο γράφουν ιστορία – και μαζί τους και οι τρεις τυπάδες που παρακολουθούν στο βάθος την συζήτηση: οι μοίρα θέλει σε όλες τις μεγάλες στιγμές να υπάρχουν και κομπάρσοι.    

Να δω τι έχει πει

Το 2003 όταν με την Αφροδίτη Σημίτη κάναμε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Δεν αντέχεται το 50-50», ο νεαρός τότε Γιώργος Χαϊκάλης, σήμερα σπορτκάστερ της κρατικής μας τηλεόρασης, είχε φτιάξει ένα βίντεο βασισμένο στις κατά καιρούς τοποθετήσεις του Μάκη Ψωμιάδη. Πρέπει να πω ότι η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν λίγο «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»: ο σκοπός της ήταν να καταγράψει διάφορα περίεργα που συνέβαιναν κάθε Σαββατοκύριακο (και όχι μόνο) στο χώρο του ποδοσφαίρου, αναδεικνύοντάς τα με την λαμπρότητα που τους άξιζε. Το τιμ ήταν μικρό, αλλά όλοι ένας κι ένας: ήταν ο Χαϊκάλης, ο Παναγιώτης Μπότσας που ήξερε όλο το αρχείο της ΕΡΤ, η Ζελίνα Γκάμαρη, ο Βασίλης Μπακόπουλος – όλοι κάνανε στην ΕΡΤ καριέρα και τους χαίρομαι. Εκτός από μένα και την Αφροδίτη, με σύμβαση έργου, ήταν κι ο Γιώτης Παναγιωτάς, που τότε είμασταν μαζί και στο ΔΟΛ κι αργότερα δούλεψε και στην επικοινωνία του ΠΑΟΚ - είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει κι αυτός, μεταξύ άλλων, τις τρασιές και τα κρυμμένα νοήματα των πραγμάτων. Το βίντεο του Χαϊκάλη για τις δηλώσεις του Μάκη, που κι αυτό έχει κάνει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο Youtube, μας είχε αρέσει πάρα πολύ και ψάχναμε κάτι ανάλογο για τη συνέχεια – πράγμα δύσκολο. Τότε ένας φίλος που δούλευε την δεκαετία του ΄90 στον Αρη Θεσσαλονίκης, ο μάνατζερ σήμερα Βασίλης Παναγιωτάκης, μου μίλησε για τον Μάντσιο.

  

«Υπάρχει» μου είπε «μια φοβερή δήλωση ενός τύπου που έχει γίνει στην ΕΡΤ3, την έχει κάνει ένας αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού» - ο Βασίλης τον ήξερε από την ΕΠΑΕ. Σκέφτηκα ότι μια δήλωση μπορεί να κρατάει, μάξιμουμ ένα λεπτό, (άντε δυο…) κι ότι αυτό δύσκολα θα γινόταν βίντεο εκπομπής –  στο φινάλε ποιος τον ήξερε τον άνθρωπο. Αλλά ήθελα και να ψάξω να δω τι έχει πει. Θυμάμαι πήρα τηλέφωνο σε ένα άλλο φίλο, που δούλευε στην ΕΡΤ 3, το Δημήτρη Δραγώγια, ένα από τα καλύτερα παιδιά της αθλητικογραφίας, συγγραφέα σήμερα κι ενός ωραίου βιβλίου που λέγεται «Επτά» κι αποτελεί ένα αληθινό μάθημα ζωής. Τον ρώτησα αν κατά τύχη υπάρχει στο κανάλι ένα βίντεο με κάτι δηλώσεις ενός αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού κι άρχισε να γελάει. «Τι το θες;» με ρώτησε. «Είναι ένας τύπος που λέει κάτι ασυναρτησίες, δεν το χουμε πετάξει γιατί το βλέπουμε καμιά φορά για να γελάμε». Του εξήγησα τι το ήθελα. «Θα το παίξεις στον αέρα;» μου είπε. Του είπα «μάλλον ναι». «Υπ’  ευθύνη σου, γιατί ακόμα και η εικόνα είναι χάλια» μου απάντησε βάζοντας τα γέλια.

Όταν η βιντεοκασέτα ήρθε στην Αθήνα, ο πρώτος που την είδε ήταν ο Παναγιωτάς. Τον ρώτησα αν αξίζει τον κόπο, μου είπε ότι θα πεθάνω. Την είδα κι αναρωτιόμουν αν μας κάνει πλάκα ο Θεός ή αν ο Θεός είναι ο ίδιος ο Μάτσιος: εκεί που άλλοι βλεπανε μια ασυναρτησία, εμείς είδαμε ένα αριστούργημα. Ο Γιώτης μου είπε να το παίξουμε σκέτο όπως είναι. Εγώ πρότεινα να παίξει μια φορά κανονικά και μετά να μπουν υπότιτλοι – σαν να ήταν τραγούδι και να το κάναμε για καραόκε. Όταν το βίντεο έπαιξε στην εκπομπή, η Αφροδίτη που το είδε για πρώτη φορά έμεινε κάγκελο. Όταν τελείωσε μου ζήτησε στον αέρα να το ξαναπαίξουμε – όπως κάνουν τα ραδιόφωνα με τα καινούργια σουξέ: το ξαναβάλαμε. Μέχρι να τελειώσει η εκπομπή κόσμος τηλεφωνούσε και ήθελε να το ξαναδεί: έπαιξε και τρίτη φορά. Ξαναπροβλήθηκε και όταν έγιναν τα best off της εκπομπής – φυσικά ανέβηκε και στο διαδίκτυο. Εκεί το βρήκαν και το έπαιξαν ένα σωρό εκπομπές: ο Λαζόπουλος, ο Αναστασιάδης, ο Κανάκης κτλ. Η δήλωση έδωσε έμπνευση για διαφημιστικά σποτ και επέτρεψε στον τρομερό αντιπρόεδρο να γίνει θέμα και στη Βουλή.

Ετσι ακριβώς

Σήμερα είναι αδυνατισμένος, τα μαλλιά του έχουν γκριζάρει, αλλά παραμένει πάντα ο λατρεμένος αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Σε ένα ένθετο εφημερίδας είπε πριν δυο μέρες, ότι τον Τσίπρα τον ψήφισε κι αυτός στη Βουλή του έκανε πλάκα. Ας μην ανησυχεί το χει κάνει με πολλούς. Κατά πως θα έλεγε κι ο ίδιος: «αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο».