Μήπως ο Πούτιν διαβάζει Νέσμπο;

Μήπως ο Πούτιν διαβάζει Νέσμπο;


Υπάρχουν αυτοί που τα Χριστούγεννα βγαίνουν κι αυτοί που τις μέρες αυτές δεν μπορούν την τρελή πολυκοσμία που σχεδόν παντού συναντάς και μένουν λίγο περισσότερο σπίτι. Αυτοί οι δεύτεροι, στους οποίους ιδεολογικά ανήκω (ιδεολογικά αλλά όχι και πρακτικά, αφού συχνά πυκνά τέτοιες μέρες με τραβολογούν δεξιά κι αριστερά…) έχουν όλη την συμπάθειά μου: τους καταλαβαίνω πολύ περισσότερο από τους άλλους που γυρνάνε από καφετέρια σε καφετέρια. Για αυτούς που θα μείνουν σπίτι έχω να προτείνω για Καλά Χριστούγεννα μερικές μίνι σειρές για να «λιώσουν». Παραμονές πρωτοχρονιάς θα προτείνω στους ίδιους και πέντε βιβλία.

Μόνο ολοκληρωμένες ιστορίες

Δεν θα σας προτείνω ούτε καινούργιες ούτε παλιές σειρές, αλλά ολοκληρωμένες σειρές, λίγων επεισοδίων, που μπορείτε να τις χαρείτε αυτές τις μέρες βλέποντας ένα επεισόδιο τη μέρα ή και όλα τα επεισόδια μαζί. Ελπίζω να μην τις έχετε δει όλες όλοι. Εχουμε και λέμε:

  • The night of. Παίχτηκε το περασμένο καλοκαίρι και στη Nova: μπορείτε να το βρείτε και στα καλά βίντεο κλαμπ. Ο Τζον Τορτούρο επιστρέφει σε ένα σπουδαίο ρόλο που τον κάνει δικό του από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Υποδύεται ένα δικηγόρο που γυρνά τα βράδια στα αστυνομικά τμήματα για να βρει πελατεία μεταξύ όσων νύχτα συλλαμβάνονται. Μια τέτοια νύχτα θα πέσει στην υπόθεση της ζωής του: εικοσάχρονος πακιστανός πιτσιρικάς, ονόματι Ναζίρ Χαν, κατηγορείται για τη δολοφονία δεσποινίδας που εκείνο το βράδυ γνώρισε και η οποία ουδείς μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς ήθελε μαζί του. Ο ρόλος του δικηγόρου Τζον Στόουν ήταν γραμμένος για τον Τζέιμς Γκαντολφίνι, παραλίγο να καταλήξει στον Ντε Νίρο και θα ήταν κρίμα γιατί ο Τορτούρο τον απογειώνει. Οκτώ αργά επεισόδια, πολύς ρεαλισμός, ένα φινάλε με ερωτηματικά.

  • Goliath. O Μπίλι Μπομπ Θόρτον καλεί σε μονομαχία τον χαμένο τελευταία Γουίλιαμ Χαρτ, που παρόλο που γέρασε παραμένει σπουδαίος ηθοποιός. Οι δυο είναι πρώην συνεταίροι δικηγόροι που μισούνται και η μονομαχία τους είναι πραγματικά αυτή του Γολιάθ με τον Δαβίδ. Φόντο της μονομαχίας ένα οικογενειακό δράμα κι ένας θάνατος και σε ρόλο έξτρα κακών οι νομικοί σύμβουλοι (και όχι μόνο) μιας βιομηχανίας όπλων. Ο Θόρτον ως ρεμάλι που ψάχνει μια επιστροφή και ο Χαρτ ως «Μεγάλος αδερφός» που παρακολουθεί τα πάντα προκαλώντας εμετούς με τη δολιότητά του είναι φυσικά άψογοι. Σπουδαίοι όμως και όσοι υποδύονται δεύτερους ρόλους – διαλεγμένοι όλοι ένας ένας! Εγινε επιτυχία, θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος. Οκτώ ωραία επεισόδια σε περιμένουν.
  • Fleming, The Man Who Would Be Bond. Περσινό, εγγλέζικο, με μόλις τέσσερα ωριαία επεισόδια. Τον Τζέιμς Μποντ τον ξέρεις. Τον δημιουργό του Ιαν Φλέμινγκ τον γνωρίζεις; Κάτι θα χεις ακούσει, αλλά η ζωή του έχει λεπτομέρειες που θα ζήλευε κι ο 007! Οι βρετανοί παραγωγοί που γύρισαν αυτή την τετράωρη βιογραφία του μάλλον του φέρονται με πολύ σεβασμό και πολύ μεγάλη κατανόηση. Η ιστορία διαδραματίζεται στο β παγκόσμιο πόλεμο, ο Φλέμινγκ είναι πιο πολύ μποέμ παρά ήρωας και στο βομβαρδισμένο Λονδίνο καίει καρδιές. Δεν είναι σπουδαίο, αλλά περνάς καλά, κυρίως γιατί καταλαβαίνεις από πού ο καρδιοκατακτητής συγγραφέας άντλησε την έμπνευση για το Μποντ.
  •       
  • Invasion. Εχεις δει ποτέ Green Arrow; Ξέρεις ποιος είναι ο Flash; Εχεις ιδέα ποιοι είναι οι τρομεροί και απερίγραπτοι Legends of Tomorrow; Αν όχι άστο. Αν γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται και δεν έχεις δει το invasion είσαι τυχερός κι αυτά τα Χριστούγεννα σε περιμένει ένα υπέροχο τρίωρο (μαζί με το διάλλειμα που θα κάνεις για να τσιμπήσεις κάτι, να πας τουαλέτα κτλ). Το πρέπει να κάνεις; Να βρεις το Flash season 3 episode 8, το Arrow season 5 episode 8 και το Legends of Tomorrow season 2 episode 7 και να τα δεις και τα τρία μονορούφι και με αυτή ακριβώς τη σειρά: θα γίνεις για ένα βράδυ 13,5 χρονών και θα με ευγνωμονείς. H crossover αυτή σειρά βασίζεται σε μια απλή ιδέα: έρχονται εξωγήινοι (πραγματικά κακοί, όχι αστεία) και μαζεύονται για να τους αντιμετωπίσουν ο Flash, ο Green Arrow, η Super girl και οι Legends. To πράγμα δεν είναι απλό καθώς κάποιοι πρέπει ν αντιμετωπίσουν πρώτα και τους δικούς τους εφιάλτες. Πρωτοτυπία; Απολύτως καμία. Σενάριο; Σχεδόν για κλάματα. Χαβαλές; Απολύτως εξασφαλισμένος! Με άλλα λόγια ό,τι πρέπει τέτοιες μέρες. Θυμίζω ότι βλέπεται όλο μαζί.
  • River. Μην τρομάζεις, δεν είναι μια ιστορία που έχει να κάνει με ποτάμια. Ο Τζον Ρίβερ είναι ντέντεκτιβ στο Λονδίνο: ιδιοφυής, αλλά και με μια δόση ψυχοπάθειας. Η γεννημένη στη Σουηδία Τζάκι Σίβενσον πρέπει να συνεργαστεί μαζί του: δεν είναι καθόλου απλό, αφενώς γιατί μπλέκουν σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση και εφετέρου γιατί τον Ρίβερ τον κυνηγάνε τα φαντάσματα των άλυτων υποθέσεών του. Αν νομίζετε ότι όλα αυτά τα έχετε δει δεκάδες φορές κάνετε λάθος: στην ιστορία υπάρχει κάμποση μεταφυσική που κάνει το πράγμα απροσδόκητα ενδιαφέρον. Όλα τα επεισόδια είναι έξι. Μην πεις ότι είναι λίγα πριν τα δεις. Οι φανατικοί του Στέλαν Σκάρσγκαρντ σίγουρα την έχουν δει: οι υπόλοιποι είναι ώρα να την ανακαλύψουν.
  • Okkupert /Occupied. Όταν ο Νέσμπο ήρθε στην Αθήνα μου είχε πει ότι είχε άγχος για το πώς θα πάει μια τηλεοπτική σειρά που ήταν τότε να βγει στον αέρα. Ο ίδιος έχει υπογράψει το σενάριο και την παραγωγοί ανέλαβαν οι δημιουργοί του επιτυχημένου “Τrapped” που είδε αγόρασαν οι αμερικάνοι. Η ιστορία είναι απίστευτη. Εξαιτίας μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης Οι Ρώσσοι εισβάλουν στη Νορβηγία με την έγκριση της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ, με σκοπό να ακυρώσουν την ενεργειακή πολιτική της. Το “Okkupert /Occupied” είναι ένα πολιτικό θρίλερ- σίγουρα η πιο ακριβή νορβηγική τηλεοπτική παραγωγή. Το πρώτο επεισόδιο βγήκε στον αέρα στις 4 Οκτωβρίου 2015 από το Νορβηγικό κανάλι TV2 και ολοκληρώθηκε σε 10 επεισόδια, αλλά η επιτυχία της σίγουρα θα οδηγήσει σε δεύτερη σεζόν. Είναι να απορείς πως οι Ρώσοι δεν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τους Νορβηγούς! Μάλλον ο Πούτιν διαβάζει κι αυτός Νέσμπο…

 

Καλή ξεκούραση

 

Για φινάλε υπενθυμίζω ότι υπάρχουν διαθέσιμες μερικές που έχουν κάνει μεγάλο σουξέ. Το «The Night Manager» σε σενάριο στηριγμένο σε βιβλίο του Τζον Λε Καρέ άρεσε πέρυσι πολύ. Το «Τhe Secret»  στο οποίο ένας οδοντίατρος κατηγορείται για φόνο, μάλλον θα το έχετε δει. Το «Acsension», η κιβωτός του Νώε της ανθρωπότητας, στην οποία τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, θα το έχετε τρακάρει. Αν αυτά δεν τα ξέρετε, σημειώστε τα κάπου: Χριστούγεννα θα χουμε και του χρόνου με ίδιες πάνω κάτω ανάγκες…