Δύο στην χαμένη τιμή του ενός...

Δύο στην χαμένη τιμή του ενός...


To έγραψα για την εφημερίδα αλλά είναι άδικο να μην το μοιραστώ και με όσους διαβάζουν το blog – κυρίως γιατί είναι επίκαιρο. Αφορά την στάση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Βασιλειάδη για όσα συμβαίνουν στο μπάσκετ – κυρίως την ακατανόητη πρακτική του να τα διαχωρίζει από όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, στο οποίο διαρκώς παρεμβαίνει. Είναι σαν να έχουμε να κάνουμε με δυο ανθρώπους.   

Μια υποψία

Είχα καιρό τώρα μια υποψία και χάρη στην διακοπή του ημιτελικού του μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟ, επιβεβαιώθηκε. Δεν υπάρχει ένας Υφυπουργός Αθλητισμού, υπάρχουν δυο. Υπάρχει ο ένας κ. Γιώργος Βασιλειάδης και ο άλλος κ. Γιώργος Βασιλειάδης – και κακώς δεν το είχαμε καταλάβει μέχρι τώρα. Αλώστε ένας Υφυπουργός δεν θα έφτανε: που να προλάβει να φέρει σε πέρας το καταπληκτικό έργο για τον Αθλητισμό, που επιτελεί αυτή η Κυβέρνηση, ένας και μόνο Βασιλειάδης;

Πως το κατάλαβα ότι είναι δυο οι Βασιλειάδηδες; Μου άνοιξε τα μάτια η δήλωση του Υφυπουργού για τα όσα έγιναν μετά την διακοπή του ημιτελικού. «Είναι πιο σημαντικά όσα γίνονται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από όλα αυτά που γίνονται στον επαγγελματικό. Ο ρόλος της ΓΓΑ και του υφυπουργού είναι η διασφάλιση των κανόνων και η εξέλιξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Του αθλητή, του σωματείου, της ομοσπονδίας. Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ο ρόλος του διαιτητή ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα και στους τσακωμούς κακομαθημένων παραγόντων που πληγώνουν το άθλημα που έχει κάνει περήφανη την χώρα. Για τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε, εμείς ούτε με την διαιτησία μπορούμε να μπλεχτούμε, ούτε με τίποτα. Σας θυμίζω πως ακόμα και στο ποδόσφαιρο την αλλαγή στα κέντρα της διαιτησίας δεν την επέβαλε και δεν μπορούσε να την επιβάλλει η πολιτεία. Την επέβαλε η διεθνής ομοσπονδία» είπε.

 

Μιλάμε για ένα καταπληκτικό Υφυπουργό, που όμως αποκλείεται να είναι αυτός που διέκοψε πέρυσι το πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου, όταν ο κ. Ιβάν Σαββίδης μπήκε στο γήπεδο της Τούμπας και τίναξε το ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στον αέρα. Δεν μπορεί να είναι αυτός, διότι τότε άλλα έλεγε.

Τι έλεγε πέρυσι

Ξέρετε τι είχε πει τότε; Να σας το θυμίσω. «Διακόπτουμε το πρωτάθλημα (ποδοσφαίρου) επ’ αόριστον. Δεν θα ξαναρχίσει αν δεν υπάρχει νέο σαφές πλαίσιο συμφωνημένο από όλους, με όρους και κανόνες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε  την προσπάθεια που έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση. Δεν θα γυρίσουμε πίσω, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος. Οι κανόνες ισχύουν για όλους και έναντι όλων και υπό αυτό το πρίσμα αποφασίσαμε την διακοπή του πρωταθλήματος. Τις επόμενες ώρες θα γίνουν συναντήσεις με φορείς του ποδοσφαίρου, την ομοσπονδία, τη λίγκα, ενώ είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με την UEFA. Δεν κάνουμε πίσω στη μάχη για διαφάνεια». Όταν διάβασα τις δυο δηλώσεις τρόμαξα κι αναρωτήθηκα αν πρόκειται για διαταραγμένη προσωπικότητα!

Πως γίνεται ο ίδιος άνθρωπος, που πέρυσι φώναζε ότι χρειάζεται μια διακοπή πρωταθλήματος για να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο, φέτος να λέει ότι δεν ασχολείται με επαγγελματικά πρωταθλήματα; Και πως γίνεται ο ίδιος που σήμερα ισχυρίζεται ότι δεν είναι δουλειά της Πολιτείας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που έχουν σχέση με επαγγελματικά πρωταθλήματα, να είναι ο ίδιος με αυτόν που πέρυσι ανήγγειλε συσκέψεις με όλους φορείς, αλλά και τις διεθνείς ομοσπονδίες του ποδοσφαίρου;  Στην αρχή φοβήθηκα ότι ο Υφυπουργός έχει περάσει κάποιου τύπου ελαφρύ εγκεφαλικό, που του άφησε ένα είδος αμνησίας και ήμουν έτοιμος να ψάξω να βρω τους θεράποντες ιατρούς, αναστατωμένος από το είδος της περιπέτειας του. Τελικά όμως, έστω και με λίγη δυσκολία το κατάλαβα: δεν υπάρχει ένας Βασιλειάδης, υπάρχουν δυο.

Ο ένας και ο άλλος

Ο ένας Βασιλειάδης διακόπτει πρωταθλήματα για τα κουμπούρια του Ιβάν, ο άλλος κάνει ότι δεν βλέπει τι γίνεται στο μπάσκετ. Ο ένας Βασιλειάδης λέει ότι δεν είναι δουλειά του η διαιτησία (σε κανένα άθλημα – πόσο μάλλον στα επαγγελματικά αθλήματα), ο άλλος πληρώνει για το VAR, για το οποίο και διαρκώς μιλάει. Ο ένας Βασιλειάδης βλέπει στο μπάσκετ «κακομαθημένους παράγοντες», τους σχεδόν περιφρονεί. Ο άλλος Βασιλειάδης συσκέπτεται με τους ποδοσφαιροπαράγοντες ακόμα και για τον ξυλοδαρμό του Τζήλου και κάνει δριμύτατες παρατηρήσεις στον πρόεδρο της Σουπερλίγκας κ. Βαγγέλη Μπαταγιάννη – του λέει μάλιστα πως όσα υποστηρίζει τα υποστηρίζει γιατί δουλεύει στον Ολυμπιακό. Τέλος ο ένας Βασιλειάδης διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι φροντίδα του Υφυπουργείου είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, την ώρα που ο άλλος Βασιλειάδης καμαρώνει γιατί φρόντισε να πάρουν οι ΠΑΕ ένα σωρό εκατομμύρια ευρώ από την ΕΡΤ για ματς που κατά κανόνα δεν βλέπονται!

 

Τι είναι άραγε περισσότερο σημαντικό; Να μπει στο γήπεδο ένας παράγοντας και να διακόψει ένα ματς ή να αποχωρήσει μια ομάδα από ένα θεσμό καταγγέλλοντας την έλλειψη διαφάνειας – για την οποία ο Βασιλειάδης δηλώνει ό,τι κόπτεται; Εγώ νομίζω το δεύτερο. Τον παράγοντα που κάνει μόνος του κάτι ακραίο τον τιμωρείς με τις προβλεπόμενες ποινές: δεν διακόπτεις το πρωτάθλημα. Την ομάδα που αποχωρεί γνωρίζοντας ότι θα τιμωρηθεί, την φωνάζεις να μάθεις γιατί έκανε ό,τι έκανε. Διοργανώσεις χωρίς ομάδες δεν υπάρχουν κι όταν για όσα κάνει μια ομάδα αδιαφορείς, απλά δείχνεις έλλειψη σεβασμού στον κόσμο της. Ο Βασιλειάδης μοιάζει να νοιάζεται πιο πολύ για τα κέφια ενός παράγοντα, παρά για τον σεβασμό των φίλων μιας ομάδας.

Ακόμα περιμένουν απάντηση  

Ο Βασιλειάδης μας είπε πρόσφατα ότι ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο είναι, κατά κάποιο τρόπο, όργανο του μεγαλομετόχου του, που τον χρησιμοποιεί για να κάνει αντιπολίτευση. Ο Ολυμπιακός του μπάσκετ έχει άλλους μεγαλομετόχους, που δεν θυμάμαι να έχουν πει το παραμικρό εναντίον της Κυβέρνησης – ίσα ίσα που πέρυσι στείλανε και επιστολή στον πρωθυπουργό για να του υπενθυμίσουν προβλήματα που έχει ο χώρος του μπάσκετ: φυσικά δεν τους απάντησε ποτέ. Τι γίνεται; Χρησιμοποιούν κι αυτοί τον Ολυμπιακό για να κάνουν αντιπολίτευση ή το χάος που επικρατεί, τον καιρό του Βασιλειάδη (και) στο μπάσκετ, τους έκανε να πάρουν την ομάδα και να φύγουν; Η μήπως οι άνθρωποι το έκαναν γιατί βλέπουν ότι ο Υφυπουργός έχει μια τρομακτικά επιλεκτική ευαισθησία; Ας απαντήσει με θάρρος και ειλικρίνεια όποιος από τους δυο Βασιλειάδηδες θέλει. Ακόμα κι αν ο άλλος μετά από λίγο πει τα εντελώς αντίθετα, η απάντησή του θα έχει κάποιο ενδιαφέρον.

Νόμος

Για να μην τον αδικούμε τον Βασιλειάδη, μπορεί να μην πήρε καμία απολύτως πρωτοβουλία τώρα, (ενώ στο ποδόσφαιρο πέρυσι απαιτούσε από τις ομάδες να υπογράψουν μέχρι και δηλώσεις με δεσμεύσεις για να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα…), υποσχέθηκε όμως ότι θα φέρει ένα καταπληκτικό νόμο με τον οποίο θα διορθώσει τα πάντα: πρέπει να είναι κανα δυο χρόνια που το λέει, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Η ερώτηση είναι σε τι αυτός ο νόμος θα διορθώσει τα κακώς κείμενα των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, όταν η ίδια η Πολιτεία αδιαφορεί απολύτως για αυτά κι απλά προστατεύει ή κυνηγάει ομάδες με τον τρόπο της. Η απορία είναι γιατί επιτέλους δεν το φέρνει στη Βουλή ο Βασιλειάδης αυτό το νομοσχέδιο, αφού είναι τόσο καταπληκτικό. Αλλά ξέχασα. Μάλλον τον Βασιλειάδη τον εμποδίζει ο άλλος Βασιλειάδης….».