Η δεύτερη ντρίπλα

Η δεύτερη ντρίπλα


Με ρωτάτε μέρες τώρα για την αναταραχή που υπάρχει στις τάξεις της ελληνικής διαιτησίας και το τι συμβαίνει με την ΕΠΟ και την UEFA, που θέλει, ως γνωστόν να τοποθετήσει νέους αρχιδιαιτητές και μάλιστα ξένους. Θα σας πω δυο – τρία πράγματα, που ξέρω για να είσαστε ενήμεροι. Οταν γράφω για την διαιτησία, δεν αναφέρομαι σε φάσεις και αποφάσεις: αυτά είναι τα λιγότερο σημαντικά. Στο σκληρό παιγνίδι της διαιτησίας οι τοποθετήσεις των διαιτητών, οι ψεύτικες ή οι αληθινές τιμωρίες τους και οι αξιολογήσεις τους έχουν πάντα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μπορεί ένας διαιτητής να μην κάνει σε ένα ματς κανένα απολύτως λάθος κι όμως απλά η παρουσία του να αποδιοργανώσει μια ομάδα δημιουργώντας π.χ τρομερό εκνευρισμό. Δείτε το χαμό που έγινε αυτές τις μέρες για την παρουσία του Παπαπέτρου στο ματς Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Ακόμα κι αν η φασαρία αποδειχτεί υπερβολική, δεν είναι, με βάση τα προηγούμενα του διαιτητή, αδικαιολόγητη. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Λάκοβιτς, Περέιρα, Βασιλειάδης

Το περασμένο καλοκαίρι σας είχα γράψει σε ένα κομμάτι με τίτλο «Η μεγάλη ντρίπλα του Θόδωρου Θεωδορίδη» ότι χάρη σε μια ουσιαστική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της UEFA και των συνεργατών του, δημιουργήθηκε ένα νέο σκηνικό στην ΚΕΔ, πριν μάλιστα γίνουν οι εκλογές της ΕΠΟ. Ο Ζόραν Λάκοβιτς, δηλαδή ο αρμόδιος για τα θέματα της Ελλάδας, τοποθέτησε ως αρχιδιαιτητή τον Πορτογάλο Μέλο Περέιρα και την ίδια στιγμή εγκατέστησε στην Αθήνα μια τρόικα της FIFA, ώστε να παρακολουθεί τη νέα διοίκηση. Εκείνη η συμφωνία ανάμεσα στον Λάκοβιτς και τους εμπλεκόμενους με το ελληνικό ποδόσφαιρο (Σουπερλίγκα, ΕΠΟ, Υφυπουργείο Αθλητισμού κτλ) είχε και δυο ακόμα σκέλη, τα οποία όμως δεν τηρήθηκαν: το ένα είναι η χρήση του VAR, (πράγμα για το οποίο είχαν συμφωνήσει οι άνθρωποι της UEFA με τον Υφυπουργό κ. Βασιλειάδη τη μέρα του τελικού του Τσάμπιονς λιγκ στο Κάρντιφ) και το άλλο το ξήλωμα όλων των στελεχών της περσινής ΚΕΔ, που ήταν υπεύθυνη για το χαοτικό φινάλε της σεζόν. Θυμίζω ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός για μήνες δεν έπαιρνε ένα πέναλτι επιδεικτικά και ότι οι ημιτελικοί και ο τελικός του κυπέλλου σημαδεύτηκαν από απίστευτα διαιτητικά λάθη, που προκάλεσαν τις τιμωρίες των διαιτητών Παπαπέτρου και Κύζα, καθώς και του επόπτη Καλφόγλου: οι δυο τελευταία μάλιστα παραιτήθηκαν.

 

Για το ζήτημα του VAR η ευθύνη είναι όλη του Βασιλειάδη, που δεν μπορεί να πιέσει την ΕΠΟ και τη Λίγκα να το υιοθετήσουν, πιθανότατα γιατί έχει εντολή από την Κυβέρνηση να μην κοντράρει σε τίποτα τους ανθρώπους της ομοσπονδίας. Ο Βασιλειάδης ψάχνει να βρει χρήματα για να πληρώσει το VAR το Κράτος – πράγμα ανήκουστο καθώς μιλάμε για υπηρεσία που έχει να κάνει με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο! Στο άλλο θέμα υπάρχουν ευθύνες της UEFA, που κακώς δέχτηκε την παράταση της παρουσίας του Κουκουλάκη και του Τριτσώνη. Το γεγονός προκάλεσε την δυσφορία του Ολυμπιακού για τον Λάκοβιτς και τον Θεοδωρίδη, τους οποίους ωστόσο αδικεί: και οι δυο ήταν, αρχικά τουλάχιστον, υποχρεωμένοι για λόγους εσωτερικής ιεραρχίας να σεβαστούν τα θέλω της νέας διοίκησης, που στην UEFA υπάγεται διατηρώντας την αυτονομία της.

Πόλεμος Βορρά – Νότου

Πάμε παρακάτω. Το εφετινό πρωτάθλημα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαιτησία, είναι ένας πόλεμος μεταξύ δυο στρατοπέδων που υπάρχουν στην ΕΠΟ: τα αποκαλώ τα στρατόπεδα του Βορρά και του Νότου. Η διοίκηση Γραμμένου βασίστηκε σε μια ισορροπία του τρόμου, αφού 7 ήταν οι σύμβουλοι του Βορρά και 7 του Νότου. Όταν, όμως, ένας Νότιος έχασε τη θέση του (ο κ. Κουπσίδης καθαιρέθηκε λόγω παραπομπής του σε δίκη για υπεξαιρέσεις…) ο αντικαταστάτης του από την ΕΠΣ Ξάνθης έγειρε την πλάστιγγα προς τον ήδη δυνατότερο Βορρά: το 7-7 έγινε 8-6. Στη συνέχεια, όπως συμβαίνει συνήθως, ένας από τους έξι προτίμησε να τα έχει καλά με όποιον έχει το πάνω χέρι και το 8-6 είναι σήμερα 9 -5: στο Νότο απόμειναν οι παλιοί φίλοι του Θωμά Μητρόπουλου και κανά δυο που νομίζουν ότι είναι οι Τζένεραλ Λι της ιστορίας. Ορίζουν οι σύμβουλοι διαιτητές; Όχι φυσικά. Αλλά οι διαιτητές προέρχονται από τις Ποδοσφαιρικές Ενώσεις που οι Σύμβουλοι διοικούν κι όσο περισσότερο εξαρτημένοι από τους προέδρους των ΕΠΣ είναι, τόσο πιο εύκολα μπορείς να προβλέψεις τι θα κάνουν. Κάθε φορά που ο Νότος θα πάρει κάτι (π.χ ένα πέναλτι με τη Λαμία…), Ο Βορράς μετά κάνει επίδειξη δύναμης: ως δια μαγείας στη συνέχεια τοποθετούνται διαιτητές πολλοί προσεκτικοί, π.χ Σκουλάς, που «δεν δίνουν ούτε τον πυρετό τους» - η έκφραση έχει βγει από τους ίδιους τους διαιτητές πριν χρόνια.

Όλα αυτά μάλλον δεν τα πολυκαταλαβαίνει ο Περέιρα, που εισπράττει πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα και δύσκολα θα τα καταλάβαιναν ακόμα και τώρα οι τρεις της τρόικας, που επιτηρούν την ομοσπονδία. Όμως αν ο Πορτογάλος κάνει τον Κινέζο για τον ωραίο του μισθό, δεν ισχύει το ίδιο με τους άλλους.

Τα γνωρίζουν καλά όλα

Ο κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, ο Αυστριακός δικηγόρος και πρόεδρος της τρόικας που παρακολουθεί την ΕΠΟ, είναι ένας προσεχτικός αναλυτής των θεμάτων της διαιτησίας και τίμιος άνθρωπος. Στο τελευταίο Δ.Σ της ΕΠΟ κατέθεσε ένα ολόκληρο φάκελο με παρατηρήσεις για λάθη που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της διαιτησίας και τα οποία προφανώς δεν θεωρεί ανθρώπινα. Πριν τον παραδώσει στη διοίκηση της ΕΠΟ, είχε ενημερώσει για όλα τον Λάκοβιτς, που πρώτος είχε ζητήσει την τοποθέτηση δυο νέων ξένων αρχιδιαιτητών δίπλα στον Περέιρα στις 23 Ιανουαρίου, αποδεικνύοντας ότι η περίοδος χάριτος, που είχε δοθεί το περασμένο καλοκαίρι στην νέα διοίκηση της ΕΠΟ τελείωσε. Στην UEFA γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν τιμωρίες διαιτητών και ότι κάποιοι διαιτητές, όταν επιστρέφουν από τέτοιες παίρνουν συνέχεια παιγνίδια σαν επιβράβευση: ο Παπαπέτρου π.χ, τιμωρημένος σιωπηρά φέτος δυο φορές, θα παίξει αύριο το έβδομο παιγνίδι του, ενώ ο πρώτος της σχετικής λίστας διαιτητής έχει εννέα! Όμως, όπως έμαθα, η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η τοποθέτηση του Θάνου στο ματς Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ: σε ένα από τα σημαντικότερα ματς της περασμένης αγωνιστικής τοποθετήθηκε ένας διαιτητής που είχε διευθύνει φέτος μόνο ένα ματς κυπέλλου κι έκανε πρεμιέρα στο πρωτάθλημα! Και μόνο για αυτή την τοποθέτηση θα έπρεπε κανονικά να ξηλωθεί ο Περέιρα, αλλά η UEFA προστατεύει τους ανθρώπους της. Απλά δεν μπορεί και να κλείνει τα μάτια.

Κάτι να απαντήσει

Η UEFA έχει ένα ακόμα πρόβλημα: λέγεται Ιinside World of Football και είναι μια ιστοσελλίδα που ασχολείται με ζητήματα διαφθοράς. Πριν έρθει ο Λάκοβιτς στην Αθήνα, είχε προηγηθεί ένα δημοσιεύμα του αρχισυντάκτη της Πολ Νίκολσον για τα όσα στην Ελλάδα συμβαίνουν – ακόλούθησε πρόσφατα κι άλλο. Οσα ανέφερε δεν ήταν συνταρακτικά, αλλά η UEFA με τέτοια δημοσιεύματα αναστατώνεται: με την συγκεκριμένη ιστοσελλίδα διοργανώνει μάλιστα αρχές Μαρτίου στο Λονδίνο ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο για την διαφθορά με ομιλητές δικούς της αξιωματούχους και το τελευταίο, που θα ήθελε είναι να προβληθεί το βίντεο του Σαββίδη που αποκαλεί τον Γραμμένο «δικό του άνθρωπο». Επειδή αυτό δεν είναι απίθανο, ο Λάκοβιτς υποθέτω πως επιθυμεί να δύναται να απαντήσει ότι παρακολουθεί όσα στην Ελλάδα γίνονται και να εξηγήσει πως και πόσο παρεμβαίνει: πιστεύω πως για αυτό το λόγο είναι έτοιμος να ζητήσει και την τοποθέτηση ξένων διαιτητών στα ντέρμπι – ειδικά αν σε αυτά έχουμε αποφάσεις, όπως οι περσινές. Δεν μπορεί βέβαια να απαιτήσει την απομάκρυνση του Τριτσώνη και του Κουκουλάκη, αλλά δεν νομίζω πως τον ενδιαφέρει κιόλας: ο σκοπός του Σέρβου είναι να καταλάβουν οι διαιτητές ότι έχουν αλλάξει οι προϊστάμενοί τους – αν αυτό συμβεί θα είναι και προσεκτικότεροι.

Δίνεται μάχη

Ουσιαστικά ο Θόδωρος Θεοδωρίδης κάνει μια δεύτερη μεγάλη ντρίπλα λειτουργώντας πάλι υπέρ του ποδοσφαίρου. Χάρη στην καλοκαιρινή παρέμβαση δεν βλέπουμε τις περσινές γελοιότητες εναντίον του Ολυμπιακού, όμως δεν έχουμε και μια καλή διαιτησία: σας παρουσιάζω την προσπάθεια χωρίς να είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη συνέχεια. Το τέρας έχει πολλά κεφάλια, οι επενδύσεις για τον έλεγχο του χώρου υπήρξαν πολλές. Είναι ωστόσο σημαντικό να μην αφήνεις το τέρας να σε κατασπαράξει. Και να προσπαθείς…