Μια κατάρα που λέγεται Χρυσή Μπάλα...

Μια κατάρα που λέγεται Χρυσή Μπάλα...


Το είχα επισημάνει πριν μερικά χρόνια γιατί εκτός από το ποδόσφαιρο μου αρέσει και η μεταφυσική. Είναι σπουδαίο βραβείο η Χρυσή Μπάλα. Από όλα όσα δίνονται είναι αυτό που κάθε μεγάλος ποδοσφαιριστής επιθυμεί πιο πολύ κι ας αποτελεί δημοσιογραφική εφεύρεση: οι ποδοσφαιριστές έχουν κακή σχέση με τους δημοσιογράφους, όταν τους ασκούν κριτική αλλά όταν τους βραβεύουν δεν έχουν πρόβλημα. Η Χρυσή Μπάλα έχει ιστορία κι ο κάθε μεγάλος ποδοσφαιριστής θέλει το όνομα του να είναι μέρος αυτής της ιστορίας. Αλλά το σπουδαίο αυτό βραβείο προκαλεί και μια κακοδαιμονία απερίγραπτη: έχουμε να κάνουμε με ένα βραβείο που μοιάζει με πραγματική κατάρα.

Χειρουργεία και καταστροφές

Μέχρι ν αρχίσουν να κερδίζουν το βραβείο ο Λίονελ Μέσι κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όποιος κέρδιζε τη Χρυσή Μπάλα χαρά άλλη δύσκολα ξαναείδε στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Κέρδισαν τη Χρυσή Μπάλα ο Μάρκο Φαν Μπάστεν το 1992 και ο Ματίας Ζάμερ το 1994 κι έκοψαν το ποδόσφαιρο πριν να βγει η χρονιά! Πήρε το βραβείο το 1998 ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, που όλη η γη αποκαλούσε «Φαινόμενο», και στη συνέχεια είχε τους χειρότερους τραυματισμούς που μπορούσε να φανταστεί ποδοσφαιριστής! Κατέκτησε την τιμητική αυτή διάκριση δικαιότατα το 2001 ο Μάικλ Οουεν κι άρχισε αμέσως μετά να μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία: δεν ξανάπαιξε περισσότερα από είκοσι ματς στη σεζόν. Ο Ριβάντο (1998), ο Φίγκο (2002), ο Σεφτσένκο (2004) κι ο Ροναλντίνιο (2005), ακόμα κι ο Κακά (2007), μετά τη βράβευσή τους, είδαν την καριέρα τους να παίρνει την κατιούσα και κανένας δεν ήταν σε ηλικία που σε άφηνε να υποπτευτείς πως η χρονιά που κέρδισαν το βραβείο θα ήταν η τελευταία σημαντική στην καριέρα τους! Σε κάποιες περιπτώσεις αρκούσε για να πάθεις ζημιά απλά μια υποψηφιότητα. Ο Ριμπερί, ο Ρόμπεν κι ο Σνάιτντερ, που παραλίγο να την κερδίσουν (και που διαμαρτυρήθηκαν για τις αποφάσεις της επιτροπής), αμέσως μετά την υποψηφιότητα τους άρχισαν να υποφέρουν από τραυματισμούς και να κάνουν κακές επαγγελματικές επιλογές! Οποιος κέρδιζε, πλην ελάχιστων θεαματικών εξαιρέσεων (π.χ Ζινεντίν Ζιντάν), δύσκολα επαναλάμβανε τα σπουδαία του κατορθώματα. Ωσπου  εμφανίστηκαν ο Μέσι και ο Ρονάλντο, δυο βιονικοί υπεραθλητές που μόλις κέρδισαν την πρώτη Χρυσή μπάλα της καριέρας τους  συνέχισαν να γίνονται καλύτεροι, με αποτέλεσμα από Χρυσές μπάλες να κάνουν συλλογή.

Γλύτωσαν το χειρουργείο

Ο Μέσι είναι αλήθεια ότι είχε τον πρώτο του τραυματισμό μετά το 2010, δηλαδή μετά την πρώτη Χρυσή Μπάλα που κέρδισε! Αλλά τον ξεπέρασε γρήγορα: εν τέλει δεν του άφησε το παραμικρό πρόβλημα και μολονότι το «ξύλο» που έχει φάει εντός των γηπέδων είναι πολύ, συνεχίζει οκτώ χρόνια αργότερα να κάνει τη διαφορά στη Μπαρτσελόνα.

Ακόμα καλύτερα πήγε η καριέρα του Κριστιάνο από τη στιγμή που κέρδισε το μεγάλο βραβείο για πρώτη φορά. Την Χρυσή Μπάλα την πρωτοκατέκτησε το 2008 όταν αγωνιζόταν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι από τότε τη διεκδικεί κάθε χρόνο: την έχει κερδίσει άλλες τρεις φορές ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Τον Δεκέμβριο του 2016, όταν τον είχα δει να πανηγυρίζει με αυτή στο κέντρο του Μπερναμπέου είχα κομμάτι τρομάξει γιατί την προηγούμενη βραδιά είχα ακούσει τον προπονητή Φάμπιο Καπέλο να αποκαλύπτει σε κανάλι της ισπανικής τηλεόρασης ότι έχει προβλήματα στο γόνατο.  Ηταν η εποχή που για ένα ολόκληρο μήνα όλοι έλεγαν ότι η Ρεάλ έχει προβλήματα γιατί ο κουρασμένος Ρονάλντο δεν σκοράρει. Ο Καπέλο, καλεσμένος σε μια εκπομπή, αποκάλυψε πως ο Κριστιάνο έπαιζε με πρόβλημα στο γόνατο για μήνες. Ο Ιταλός είχε ζήτησε από το κοινό να παρατηρήσει πως ο Πορτογάλος δεν πετάει καλά το πόδι του και δεν σηκώνεται για κεφαλιές, αφού δεν μπορεί να κάνει επιτόπιο άλμα. Σκεφτόμουν ότι η κατάρα θα τον χτυπήσει, αλλά ο τρομερός Ρονάλντο ξεπέρασε το πρόβλημα χωρίς να μπει στο χειρουργείο και στο τέλος της χρονιάς είχε κερδίσει ένα Τσάμπιονς λιγκ και μια Χρυσή Μπάλα ακόμα. Αλλά πολύ φοβάμαι πως ούτε αυτός, ούτε ο Μέσι γλύτωσαν από την κατάρα της.

Όλα τα απίθανα ξαφνικά

Βλέπουμε ως συνήθως πάντα το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ούτε ο Αργεντίνος ούτε ο Πορτογάλος δεν έπαθαν το κακό που βρήκε τον Βαν Μπάστεν, ή τον Ζάμερ ή ακόμα και τον Κακά. Όμως στην καριέρα τους, τους έχουν συμβεί διάφορα απίθανα που δεν εξηγούνται. Ο Μέσι π.χ κινδυνεύει να περάσει στην ιστορία, όχι ως ο ποδοσφαιριστής που διέλυσε κάθε ρεκόρ με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, αλλά ως ο παίκτης που δεν κατάφερε να διαδεχτεί τον Μαραντόνα οδηγώντας την Αργεντινή στην κατάκτηση ενός αληθινά μεγάλου τίτλου. Η διαφορά απόδοσης του Αργεντίνου στην Μπαρτσελόνα και στην Εθνική είναι τεράστια και σχεδόν ανεξήγητη – ειδικά αν δεν έχεις παρατηρήσει την γκαντεμιά που η Χρυσή Μπάλα προκαλεί. Εχουν γραφτεί για τη δυσκολία του Αργεντινού στην Εθνική του χιλιάδες πράγματα, αλλά μήπως όλα είναι απλούστατα τελικά; Μήπως ο Λίο πληρώνει στην Εθνική την κακοδαιμονία που προκαλεί αυτό το  βραβείο που έχει κερδίσει πέντε φορές; Από όλες τις εξηγήσεις ετούτη μου μοιάζει λογικότερη.

Αποτέλεσμα της κατάρας της Χρυσής Μπάλας μου μοιάζουν και οι πρόσφατες δικαστικές περιπέτειες του Ρονάλντο. Ας πούμε ότι τα προβλήματά του με την ισπανική δικαιοσύνη οφείλονται στους λογιστές του: όποιος πολλά χρήματα βγάζει, πέφτει στον πειρασμό της φοροδιαφυγής – δεν είναι παράξενο. Όμως οι πρόσφατες δικαστικές του περιπέτειες για σεξουαλική παρενόχληση μιας Αμερικάνας έχουν κάτι της το μυστηριώδες. Είχε ανάγκη ο Κριστιάνο να παρενοχλήσει σεξουαλικά μια κοπέλα που, υποτίθεται πως, γνώρισε ένα βράδυ σε ένα μπαρ; Γιατί να το κάνει; Γιατί του χουν λείψει οι γυναίκες; Και πόσο πιθανό ήταν, αν ο Κριστιάνο δεν έχει πέσει θύμα μιας πραγματικής κατάρας, να ασχοληθούν με την ιστορία αυτή οι Αμερικάνοι εισαγγελείς, μολονότι έχουν περάσει χρόνια ολόκληρα από τη βραδιά που υποτίθεται πως όλα έγιναν κι ενώ, μάλιστα, οι δικηγόροι του Ρονάλντο είχαν εξασφαλίσει τη σιωπή της δεσποινίδας πληρώνοντας, ώστε να αποφύγει ο παίκτης εκβιασμούς; 

Λάσπη στον ανεμιστήρα

Πριν λίγες μέρες το γερμανικό περιοδικό Spiegel έκανε γνωστό ότι θα αποκαλύψει το όνομα ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή που μολονότι πιάστηκε ντοπέ δεν τιμωρήθηκε – πράγμα που σύμφωνα με το περιοδικό του επέτρεψε να κατακτήσει με την ομάδα του το Τσάμπιονς λιγκ. Όπως συμβαίνει πάντα όταν κάποιος εκτοξεύει λάσπη με ανεμιστήρα άρχισαν να κυκλοφορούν αμέσως ένα σωρό ονόματα. Να με κάψει ο Θεός αλλά εγώ σκέφτηκα αμέσως το Μέσι και τον Ρονάλντο. Απλά γιατί έχουν κερδίσει ένα σωρό φορές την καταραμένη Χρυσή Μπάλα. Που πολλοί και φέτος λαχταρούν χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει αν την κερδίσουν…