Μια νύχτα ζόρικη

Μια νύχτα ζόρικη


Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να μιλήσει κανείς για τα ματς των ελληνικών ομάδων στο Γιουρόπα λιγκ πριν αυτά αρχίσουν. Η δυσκολία στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει και με το ότι οι τρεις ελληνικές ομάδες που απόψε αγωνίζονται στην Ευρώπη έρχονται και από ένα διάστημα απραξίας, που μπορεί να παίξει ρόλο – σίγουρα όχι καλό. Ας προσθέσουμε και ότι δεν αποκλείεται οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού να κάνουν μεγάλο rotation καθώς η πρωτιά τους στη βαθμολογία το επιτρέπει: ο Αγιαξ έχει προκριθεί και μαθηματικά και ο προπονητής του, ο κ. Μπος, προανήγγελλε ότι θα κάνει μεγάλες αλλαγές στην ενδεκάδα, ενώ ο γνωστός μας Πάολο Σόουζα δήλωσε ότι τιμά τον ΠΑΟΚ και ότι επειδή η Φιορεντίνα του χρειάζεται την πρώτη θέση το ποιοι θα παίξουν το σκέφτεται. Όλα αυτά στα δυο συγκεκριμένα παιγνίδια δημιουργούν μια θολή εικόνα για το τι μπορεί να περιμένει κανείς. Το ματς του Ολυμπιακού με την ελβετική Γιουνγκ Μπόις είναι ως προς την προσέγγιση πιο απλό: ο πρωταθλητής πρέπει στο Καραϊσκάκη να μην ηττηθεί από τους Ελβετούς για να σφραγίσει την πρόκρισή του κόντρα ωστόσο σε μια ομάδα που παίζει απόψε κι αυτή τα ρέστα της.

Η εμφάνιση και το αποτέλεσμα

Αν η εικόνα των αντιπάλων του ΠΑΟ και του ΠΑΟΚ δεν είναι ξεκάθαρη, αφού κανείς δεν γνωρίζει με πόσους αναπληρωματικούς θα αγωνιστούν, δεν ισχύει το ίδιο για τις δυο ελληνικές ομάδες: και ο Αντρέα Στραματσόνι και ο Βλάνταν Ιβιτς έχουν ξεκαθαρίσει με ποιους θα παίξουν και μοιάζουν να αντιλαμβάνονται ότι το γεγονός ότι αν και οι ελπίδες πρόκρισης των ομάδων τους είναι ελάχιστες, η υποχρέωσή τους για καλές εμφανίσεις είναι μεγάλη. Ο Στραματσόνι είπε ότι όποιος δεν νοιώθει ότι έχει κίνητρο για καλή εμφάνιση, ας το πει και θα φύγει: τέτοιου είδους απειλές δεν είχε κάνει ούτε πριν από παιγνίδια στα οποία το διακύβευμα ήταν μεγάλο! Ο Ιβιτς σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον τερματοφύλακα Μπρκιτς και τον Τιαμ ως βασικό φορ γιατί έχουν πείρα ιταλικού πρωταθλήματος – πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα το κάνει. Οι δυο προπονητές ησύχασαν λίγο χάρη στη διακοπή αλλά γνωρίζουν ότι πιθανές ήττες με κακή εμφάνιση θα δημιουργήσουν επιπλέον μουρμούρες κι αυτές δεν τις αντέχουν πλέον: ακόμα κι αν γυρίσουν στην Ελλάδα χωρίς ούτε καν τις μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης που έχουν τώρα χρειάζονται δυο καλές εμφανίσεις για να εξασφαλίσουν χρόνο – μην ξεχνάμε ότι εντός ολίγου θα βρεθούν αντιμέτωποι και στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟ εξακολουθεί ν αντιμετωπίζει το παράξενο πρόβλημα του Μπεργκ: ιατρικά θα πρεπε να είναι εντάξει, αλλά ο Σουηδός που έχει περάσει διάφορα μοιάζει λίγο να φοβάται να ρισκάρει. Ετσι θα στηριχτεί κυρίως στον Ιμπάρμπο: το επισημαίνω γιατί για να κάνεις αποτέλεσμα στην Ολλανδία, ακόμα κι απέναντι στους αναπληρωματικούς του Αγιαξ, πρέπει να κυνηγήσεις και το γκολ – παίζοντας μόνο άμυνα δεν γίνεται. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον ΠΑΟΚ με τη διαφορά ότι σε αυτόν το πρώτο ζητούμενο είναι η άμυνα: σε κανένα από τα τέσσερα ματς που έδωσε μέχρι τώρα στο Γιουρόπα λιγκ δεν υπήρξε αψεγάδιαστη και σε όλα χρειάστηκε πολύ ο Γλύκος. Η Φιορεντίνα προέρχεται από τη νίκη με 0-4 κόντρα στην σκληρή Εμπολι: μοιάζει σε φόρμα. Όμως ο ΠΑΟΚ το πώς κερδίζονται αυτά τα ματς, κόντρα σε ένα μπλαζέ και ίσως ελαφρώς αδιάφορο αντίπαλο, το ξέρει: πέρυσι σε μια αντίστοιχη κατάσταση κέρδισε εκτός έδρας την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Χρειάζεται μια ανάλογη πίστη και μια ανάλογη εμφάνιση.

Στο χέρι του, αλλά…

Μια καλή εμφάνιση χρειάζεται και ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη κόντρα στην Γιουνγκ Μπόις για να προκριθεί. Πριν αρχίσει το ματς δεν μπορεί κανείς παρά να επισημάνει αντιφατικά πράγματα. Οι Ερυθρόλευκοι παίζουν φέτος πολύ καλύτερα στο Καραϊσκάκη από ότι εκτός έδρας και πιθανότατα στο προηγούμενο εντός έδρας ματς του Γιουρόπα λιγκ, με την Αστάνα, έκαναν την καλύτερή τους εμφάνιση εντός έδρας. Όμως συνολικά στο Καραϊσκάκη δεν έχουν φέτος κάνει τα καλύτερά τους ευρωπαϊκά αποτελέσματα: η νίκη με την Αστάνα είναι η μόνη σε ενενηντάλεπτο καθώς έχουν προηγηθεί η ισοπαλία με τη Μπερ Σεβά, η ήττα από την Αρούκα με 0-1 (αποτέλεσμα που ευτυχώς για τον Ολυμπιακό γύρισε στην παράταση) και η ήττα από τον ΑΠΟΕΛ με 0-1 σε ένα ματς με πολλές χαμένες ευκαιρίες βέβαια. Οι Ελβετοί, που στο πρωτάθλημά τους σκοράρουν κατά βούληση, αλλά στην Ευρώπη όχι και τόσο, θα έχουν απόψε δυο επιθετικούς που δεν έπαιξαν στο πρώτο ματς και θα προσπαθήσουν ν ανοίξουν το παιγνίδι γιατί πρέπει να κερδίσουν: από τις αντοχές του Ολυμπιακού στην μεσαία γραμμή θα κριθούν πολλά, αφού η άμυνα του δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτη. Ο Μπέντο συνεχίζει τα mind game αποκλείοντας παίκτες όπως ο Τσόρι, ο Μάριν, ο Καρντόσο και ο Ρομάο, για να βάλει στην 18αδα μικρούς κι έχει στείλει το μήνυμα ότι οι δικοί του βασικοί είναι ο Φορτούνης, ο Ελιονούσι, ο Σεμπά και ο Ιντέγιε: ας προσευχηθεί να του πάνε όλα καλά, γιατί με τη 18αδα που εμφανίζει η μόνη αλλαγή στην επίθεση είναι ο Μανθάτης και τα νεύρα του Τσόρι που παρακάλεσε να μην εκμεταλλεύονται την ευγένειά του δεν είναι καλό σημάδι για τον Πορτογάλο! Το αποψινό ματς δεν είναι καθόλου απλό αν συνυπολογίσει κανείς και την παραδοσιακή δυσκολία του Ολυμπιακού να διαχειριστεί εντός έδρας παιγνίδια στα οποία πάει για δύο αποτελέσματα – ας φροντίσουν όλοι οι παίκτες αυτό να το ξεχάσουν πριν το παιγνίδι αρχίσει και να παίξουν μόνο για τη νίκη.

Απόψε ξεκαθαρίζουν σχεδόν όλα

Κανένας δεν έχει μαθηματικά αποκλειστεί αλλά και κανένας δεν έχει προκριθεί μετά από τέσσερις αγωνιστικές. Ο ΠΑΟ για να έχει ελπίδες θέλει νίκη στο Αμστερνταμ και ισοπαλία στο ματς της Θέλτα με τη Σταντάρ, ώστε κόντρα στους Ισπανούς την τελευταία αγωνιστική με νίκη να προκριθεί ως δεύτερος: είναι εντυπωσιακό πως με μόλις ένα βαθμό σε τέσσερα ματς έχει ακόμα πιθανότητες. Ο ΠΑΟΚ θέλει νίκη, αλλά και ήττα της Φιορεντίνα από την Καραμπάκ την τελευταία αγωνιστική, ή δυο ήττες της Καραμπάκ που πριν υποδεχτεί τους Ιταλούς παίζει απόψε με την αδιάφορη Λίμπερετς: όλα γίνονται αλλά όλα είναι περίπλοκα. Αν ο ΠΑΟ δεν κερδίσει απόψε αποκλείεται και μαθηματικά, ενώ ο ΠΑΟΚ αποκλείεται αν χάσει ή αν φέρει ισοπαλία και η Καραμπάκ δεν χάσει από τη Λίμπερτς. Ο Ολυμπιακός περνάει με ισοπαλία ή νίκη, αλλά αν ο ΑΠΟΕΛ, που παίζει πιο νωρίς, χάσει από την Αστάνα εκτός έδρας, ο Ολυμπιακός και με ήττα θα χει μια ακόμα ευκαιρία πρόκρισης στην Κύπρο. Ας φροντίσει να τελειώνει απόψε, αλλά η νύχτα θα ναι ζόρικη. Το λεγε κάποτε κι ο Πασχάλης Τερζής…