Μόνη λύση η αναβολή του Πάσχα...

Μόνη λύση η αναβολή του Πάσχα...


Τελείωσε μια ταραγμένη για το ελληνικό ποδόσφαιρο εβδομάδα και θα ακολουθήσει μια νέα ίσως περισσότερο επεισοδιακή. Σήμερα από πουθενά δεν προκύπτει ότι πάμε για κάποιου τύπου εκτόνωση της κατάστασης και ειλικρινά μου είναι δύσκολο να φανταστώ πως το πρωτάθλημα θα ξαναρχίσει: το ποδόσφαιρό μας σέρνεται πίσω από πολιτικούς, που είναι χειρότεροι και από τους χειρότερους ποδοσφαιρικούς θεσμικούς αξιωματούχους, που είχαμε ποτέ. Για τις ΠΑΕ το ότι παρέδωσαν τα κλειδιά της διοίκησης του ποδοσφαίρου στους πολιτικούς είναι μια ωραία τιμωρία. Οσα λένε για τα θέματα του ποδοσφαίρου οι πολιτικοί μας αυτές τις μέρες αποδεικνύουν ότι οι πιο πολλοί από δαύτους κινούνται με γνώμονα τον καιροσκοπισμό και τον λαϊκισμό: και δεν μιλάω για τον καψερό τον Υφυπουργός κ. Γιώργο Βασιλειάδη, που είναι πελαγωμένος – αναφέρομαι σε όλους αυτούς που πρόσφατα τοποθετήθηκαν. Η σαχλαμάρα είναι διακομματική.

Δεν είχε όπλο…

Ρίξτε μια ματιά στις τοποθετήσεις τους και θα με καταλάβετε. Στον πρόσφατο καυγά στη Βουλή πρωταγωνιστές ήταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Γιώργος Λαζαρίδης και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων κ. Αριστείδης Φωκάς. Πρόκειται για δυο βουλευτές με ασήμαντο κοινοβουλευτικό έργο: ο πρώτος έχει κάνει όλες κι όλες έντεκα επερωτήσεις στην Βουλή κι ο δεύτερος, που είναι και στην αντιπολίτευση, μόλις δυο. Ο πρώτος επιτέθηκε στον Βασιλειάδη λέγοντας του μεταξύ πολλών άλλων ότι εξαιτίας του η Μακεδονία κατάντησε να εκπροσωπείται μόνο από μία ομάδα! Τόνισε ότι σήμερα όλοι προσπαθούν αυτή να πλήξουν γιατί  το Αθηνοκεντρικό σύστημα φοβάται τις ομάδες της Μακεδονίας. Κάλεσε επίσης τον Βασιλειάδη να απολογηθεί επειδή ο ΠΑΟΚ έπαιξε όλο τον πρώτο γύρο χωρίς φιλάθλους στη Τούμπα – γεγονός κατά τη γνώμη του πρωτοφανές και απαράδεκτο. Ο Φωκάς, δείχνοντας ότι το βαρέλι της ελληνικής πολιτικής δεν έχει πάτο, πήγε ακόμα πιο μακριά. «Ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε με ένα μπουφάν, δεν είχε όπλο, η αστυνομία δεν είδε τίποτα. Δεν ξέρω από που προέρχεται η φωτογραφία αυτή» είπε.  «Δεν το είδε κανένας το πιστόλι. Μπήκε να διαμαρτυρηθεί με το μπουφάν και κάποια στιγμή έβγαλε το μπουφάν του» τόνισε προσθέτοντας ότι οι φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα photoshop - γεγονός που ανάγκασε την Ένωση Φωτορεπόρτερ να βγάλει ανακοίνωση.

Η διακομματική σαχλαμάρα

Οι δηλώσεις των δυο είναι γνωστές – λιγότερη δημοσιότητα είχαν οι τοποθετήσεις κάποιων άλλων που προηγήθηκαν κιόλας. «Αναρωτιόμουν. Τι θα μεθοδεύσουν φέτος για να μην πάρει το πρωτάθλημα η καλύτερη ομάδα; Ευρηματικό : «Τραυματισμός απο ανεμίζουσα ταινία χαρτιού !» Αντί να τιμωρήσουν τον θεατρίνο, πλαστογραφούν το πρωτάθλημα. Χάθηκε κι η ντροπή!» είχε γράψει στο twitter ο κάποτε Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και σήμερα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκρος Μπόλαρης μετά την πρωτόδικη τιμωρία του ΠΑΟΚ για τον τραυματισμό του Γκαρσία στο ματς με τον Ολυμπιακό. Την ίδια μέρα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σάββας Αναστασιάδης (η απόδειξη της διακομματικής σαχλαμάρας…) είχε πει σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ότι «είναι άδικη η ποινή» γιατί  «δεν έχουν ληφθεί βασικά στοιχεία υπόψη, όπως η μη δήλωση του κ. Γκαρσία ως πρώτου προπονητή στο φύλλο αγώνα» εκφράζοντας την απορία του για το ποια μπορεί να είναι μια λογική αντίδραση του νευριασμένου και απογοητευμένου  Ιβάν Σαββίδη – νομίζω την είδαμε.

Από το πανηγύρι φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο γνωστός μας καθηγητής κ. Κώστας Ζουράρις, που για να υπερασπιστεί τον Σαββίδη τον χαρακτήρισε «κωφάλαλο»! «Ενας άνθρωπος που δεν ξέρει την γλώσσα είναι κωφάλαλος. Ο Σαββίδης ούτε καταλαβαίνει τι του λένε, ούτε μπορεί να μιλήσει στα ελληνικά. Ουσιαστικά λειτουργεί ως κωφάλαλος. Είναι δυνατόν να επικυρώνει το γκολ ο διαιτητής και να μπαίνει να κάνει τι; Άρα δεν είχε καταλάβει», ανέφερε ο Ζουράρις και πρόσθεσε «πρέπει να τιμωρηθεί γιατί μπήκε στο γήπεδο, αλλά το όπλο είναι παντός καιρού και παντός τόπου γιατί είναι άμυνα». Το ότι όταν πήρε άδεια οπλοκατοχής δεσμεύτηκε να μην το κουβαλάει σε αεροπλάνα και γήπεδα και σήμερα για αυτό διώκεται ποινικά είναι για τον Ζουράρι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

Μιλάμε για θηρία

Υποτίθεται ότι οι πολιτικοί υπάρχουν για να κάνουν προτάσεις, να νομοθετούν, να λύνουν προβλήματα – κυρίως θεσμικά. Υπάρχουν για να παρεμβαίνουν - άλλωστε τι νόημα έχει η κριτική τους χωρίς προτάσεις; Ολοι αυτοί που αυτή την εβδομάδα πήραν τον λόγο δεν πρότειναν, παρά μόνο αστειότητες. Ο Φωκάς, ένας άνθρωπος που πηδάει με τα ρούχα στη θάλασσα των Θεοφανίων για να δουν οι ψηφοφόροι του ότι προσπαθεί να πιάσει τον σταυρό μέσα στο κρύο,

 

πρότεινε, για να λυθεί το πρόβλημα της διαιτησίας, να πάει η ΕΠΟ στη Λάρισα (!), ξεχνώντας ότι ο αρχιδιαιτητής είναι από την Πορτογαλία, ότι οι διαιτητές που μπαίνουν στα ματς είναι από όλη την Ελλάδα και ότι η τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής της ομοσπονδίας έγινε στο Μακεδονία Παλλάς: αμφιβάλω αν όλα αυτά τα γνωρίζει κιόλας. Ο Λαζαρίδης έβγαλε ένα λόγο στη Βουλή κατηγορώντας την άτιμη την κοινωνία, γιατί ζει σε μια χώρα που, όπως είπε, όλοι γνώριζαν ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα πριν αυτό αρχίσει: είπε κι άλλα πολλά αλλά δεν τόλμησε να πει τη λέξη «Ολυμπιακός» - για τέτοιο θηρίο μιλάμε. Ο Μπόλαρης και ο Αναστασιάδης, μόλις ο Ολυμπιακός έφυγε από το κάδρο, έχασαν την λαλιά τους: πιθανότατα θα στεναχωριούνται γιατί η μπούκα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ δεν έγινε στο ματς με τον Ολυμπιακό, ώστε να υπάρξει ένα τεράστιο ξεσάλωμα – η ΑΕΚ, ως εχθρός, δεν φέρνει ψήφους.

Επεισόδια στα Ιεροσόλυμα

Το πιο λυπηρό στην ιστορία είναι ότι όλοι αυτοί νομίζουν ότι μπορεί να κοροϊδεύουν τον κόσμο γιατί  μιλάνε - τάχα μου - για τον ΠΑΟΚ: δεν μιλάνε για κανένα ΠΑΟΚ, μιλάνε απλά προσδοκώντας ψήφους και για αυτό το λόγο δεν προτείνουν καμία σοβαρή λύση για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου, αλλά απλά επενδύουν στην θλίψη και την πίκρα του απλού βορειοελλαδίτη, που πονάει βλέποντας την ομάδα του να χάνει ένα πρωτάθλημα από κουταμάρες κι όχι γιατί στο γήπεδο αποδείχτηκε χειρότερη. Η επένδυση στην αγανάκτηση και στην οργή είναι εύκολη, όμως όποιος την κάνει πρέπει να γνωρίζει πως αν αυτή ξεσπάσει, δεν θα γλυτώσει ούτε ο ίδιος: οι πρώτοι που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις σε ένα θυμωμένο κόσμο θα είναι ακριβώς αυτοί που σήμερα παριστάνουν ότι είναι κομμάτι του λαού του ΠΑΟΚ και μάλιστα δυναμικό και μαχητικό – η θεατρική τους παρουσία δύσκολα θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν άλλοθι. Στην ερώτηση «τι έκανες εσύ;», η απάντηση ενός πολιτικού δεν μπορεί να είναι ποτέ «εγώ μιλούσα»: στα αυτιά όποιου σε ρωτάει ακούγεται ως ομολογία ανικανότητας.

Μου είπαν, και δεν το πίστεψα αρχικά, ότι πολλοί βορειοελλαδίτες βουλευτές ζητάνε από τον Βασιλειάδη να μην ξαναρχίσει το πρωτάθλημα πριν το Πάσχα για να μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους. Ο Βασιλειάδης είπε χθες πως μάλλον έτσι θα γίνει. Τι θα γίνει όμως, αν μέχρι τότε θα έχουν βγει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, που μπορεί να  είναι για τον κόσμο του ΠΑΟΚ οδυνηρές; Πάλι θα τους κυνηγάνε με τα αυγά στο χέρι! Μια λύση θα ήταν να υπάρξει αναβολή του ίδιου του Πάσχα – ας μην το γιορτάσουμε φέτος. Ακόμα καλύτερα, ας ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα, κι ας διακόψει τις λειτουργίες ο Βασιλειάδης: επεισόδια δεν έγιναν τότε και στα Ιεροσόλυμα;