Ο ορισμός του μισθοφόρου

Ο ορισμός του μισθοφόρου


Θα μείνει ή θα φύγει ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς από τον ΠΑΟΚ; Στο τελευταίο κομμάτι που είχα γράψει στην SportDay, πριν την άδεια των γιορτών, είχα προβλέψει ότι θα φύγει από τον ΠΑΟΚ αν και εφόσον υπάρξει κάποια ομάδα διατεθειμένη να κάνει στο Δικέφαλο μια σοβαρή πρόταση. Η πρόταση ήρθε και ο παίκτης κατά πάσα πιθανότατα θα πάει στο Ντουμπάι. Η πρόβλεψη δεν ήταν δύσκολη. Εδώ και καιρό διάβαζα δεξιά κι αριστερά ότι τον Πρίγιοβιτς τον θέλουν ομάδες από την Αγγλία, ότι υπάρχουν Κινέζοι έτοιμοι να πληρώσουν πολλά, ότι ο ίδιος ήθελε να δοκιμάσει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα κτλ κτλ. Όταν αυτά τα δημοσιεύματα πληθαίνουν γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο παίκτης, που σε αυτά προβάλλεται, ψάχνει ένα νέο αφεντικό, δηλαδή χρήματα. Αυτά τα δημοσιεύματα είναι οι μικρές αγγελίες του καιρού μας. Κανένας μάνατζερ δεν θα πει ποτέ ότι ψάχνει λεφτά για τον πελάτη του – το να λες ότι τον ποδοσφαιριστή τον θέλουν ομάδες από την Πρέμιερ λιγκ είναι ευκολότερο. Όποιος ένα φορ ψάχνει, καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιος διαθέσιμος να αφήσει την ομάδα του. Και αν έχει χρήματα θα κάνει την κίνησή του. Απομένει να δούμε τι θα κάνει ο κ. Ιβάν Σαββίδης. Που νομίζω πως περιμένει μόνο ένα πράγμα: να δει πως είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν οι Σαουδάραβες τα χρήματα της ρήτρας.     

Με τους όρους τους

Δεν χρειάζεται να λέμε ψέματα μεταξύ μας: η Αλ Ιντιχάντ δεν πλήρωσε καμία ρήτρα ακόμα – ίσως την πληρώσει. Αυτή τη στιγμή οι Σαουδάραβες, έχοντας εξασφαλίσει την συγκατάθεση του παίκτη, προσπαθούν να τον αποκτήσουν  με τους όρους τους – ο ΠΑΟΚ πρέπει να προσπαθήσει να πάρει μπροστά όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, γιατί οι Σαουδάραβες είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές: στον ΠΑΟ, που θυμούνται την συμφωνία για τον Μπεργκ, το ξέρουν καλά. Η ιστορία του Πρίγιοβιτς δεν έχει τίποτα διαφορετικό: με τον ίδιο τρόπο έφυγαν από την Ελλάδα κι ο Μπεργκ κι ο Ζέκα κι ο Ντίντακ κι ο Βράνιες, κι ο Ιντέγιε παλιότερα. Το κοινό σε όλες αυτές τις ιστορίες είναι ότι η ελληνική ομάδα, όποια κι αν ήταν, δυσκολεύτηκε πολύ να επιβάλει τα θέλω της, διότι δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να προσφέρει στον ποδοσφαιριστή το συμβόλαιο, που του έδινε, όποιος είχε συμφωνήσει μαζί του.

Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να έχει κάνει δυο πράγματα που θα του επέτρεπαν σήμερα να μιλάει από θέση υπεροχής. Θα πρεπε να έχει μεγαλύτερη ρήτρα στο συμβόλαιο (δηλαδή να του δίνει κάτι παραπάνω…) και θα πρεπε να έχει μια έτοιμη λύση σε περίπτωση που ο Πρίγιοβιτς αξιώσει να φύγει, όπως και έγινε. Γιατί δεν τα έκανε αυτά; Πιθανότατα γιατί πίστευε ότι η προοπτική της κατάκτησης του πρωταθλήματος θα έκανε τον Πρίγιοβιτς να κλείσει τα αφτιά του στις σειρήνες. Κούνια που τους κούναγε όλους…

Πουθενά περισσότερο από δυο χρόνια

Οι κατακτήσεις πρωταθλημάτων, οι συμμετοχές στο Τσάμπιονς λιγκ, ο τίτλος του MVP του πρωταθλήματος ή του πρώτου σκόρερ μετράνε, για τους παίκτες σαν τον Πρίγιοβιτς, λιγότερο από τα χρήματα που παίρνει – αν μετράνε καθόλου. Καλός παίκτης είναι ο Σέρβος, αλλά μιλάμε για τον ορισμό του μισθοφόρου. Δεν έχει μείνει σε καμία ομάδα περισσότερο από δυο χρόνια κι έχει αλλάξει ακόμα κι Εθνική ομάδα, εγκαταλείποντας για λίγο την Εθνική Σερβίας, γιατί ποιος ξέρει τι του έταξαν οι Ελβετοί, όταν ήταν μικρός. Σήμερα θέλει να αφήσει τον ΠΑΟΚ για να πάει σε μια ομάδα που είναι προτελευταία στο πρωτάθλημα που παίρνει μέρος κι απέχει 9 βαθμούς από την θέση που οδηγεί σε παραμονή στην πρώτη κατηγορία – οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, αν δεν εισπράξουν όλα τα λεφτά της μεταγραφής (πράγμα δύσκολο…), θα πρέπει να ανάβουν ένα κερί στον Αγιο Δημήτριο κάθε εβδομάδα για να σωθεί η Αλ Ιτιχάντ. Διότι αν υποβιβαστεί, τα χρήματα που θα τους χρωστάει δεν θα τα δούνε ούτε ζωγραφιστά. Και νομίζω το ξέρουν. Και για αυτό δεν έχουν πει το ναι ακόμα.

Κάποιος που μας ξέρει

Είναι καλό το deal; Αν ο ΠΑΟΚ πάρει τα χρήματα της ρήτρας ναι. Η πρόταση προέκυψε μάλλον από το πουθενά: στην ομάδα του Ντουμπάι πρέπει να υπάρχει κάποιος που παρακολουθεί το ελληνικό πρωτάθλημα – το λέω γιατί οι άλλες δυο μεταγραφές που έκανε είναι ο Γκάρι Ρόντρίγκες, που πέρασε από τον ΠΑΟΚ και ο Εμμάνουελ Ντα Κόστα, που έπαιξε στον Ολυμπιακό. Ομάδα άλλη να πληρώσει τα χρήματα της ρήτρας του Σέρβου δύσκολα θα βρισκότανε κι από τη στιγμή που ο Πρίγιοβιτς αξίωνε τα εξωφρενικά χρήματα που πήρε από τους Σαουδάραβες, το καλοκαίρι (μη σου πω και τώρα…) θα ήταν, λόγω απαιτήσεων, κακός μπελάς.

Έχω επίσης την υποψία ότι η πώληση του παίκτη σχετίζεται με συγκεκριμένες ανάγκες που ο ΠΑΟΚ έχει για να περάσει τους ελέγχους του Financial Fair Play. H περσινή ευρωπαϊκή αποτυχία δημιούργησε μια τρύπα της τάξης των 9 εκατ ευρώ: ο Σαββίδης έχει ήδη εξαγγείλει μια ΑΜΚ – τα χρήματα του Πρίγιοβιτς έρχονται την κατάλληλη στιγμή. Σας το έχω ξαναγράψει: οι ευρωπαϊκές αποτυχίες κοστίζουν όσο και οι επιτυχίες στην Ελλάδα. Η καλή ευρωπαϊκή πορεία φέρνει χρήματα – αντίθετα η καλή πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα απαιτεί χρήματα. Για όλους και όλα.

Θα πάρει το καλοκαίρι λιγότερα

Παλιά διάφοροι ανόητοι κατηγορούσαν τον Ολυμπιακό γιατί πουλάει – είχα βαρεθεί ν ακούω ότι οι μεγάλες ομάδες δεν πουλάνε, λες και η Ρεάλ, η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα είναι μικρές ομάδες. Ο τρόπος που έφυγε ο Πρίγιοβιτς (αν τελικά ολοκληρωθεί η πώληση…) νομίζω θα κάνει τους πάντες ακόμα πιο ώριμους. Οι ομάδες μας πρέπει να ξέρουν και πότε να πουλάνε και πώς να κρατάνε τις τιμές των παικτών τους ψηλά. Κυρίως οφείλουν να έχουν στο μυαλό τους το πώς, ανά πάσα στιγμή, θα αντικαταστήσουν τους καλύτερους παίκτες τους, γιατί αυτοί μπορεί να τραβήξουν την προσοχή όσων έχουν και ανάγκες και μεγάλο πορτοφόλι. Ακούγεται παράξενο, αλλά οι υπεύθυνοι των ομάδων μας πρέπει να έχουν στο μυαλό τους περισσότερο το τι θα κάνουν αν φύγουν οι καλύτεροι παίκτες τους, παρά το πώς θα προσθέσουν στις ομάδες κι άλλους καλούς. Παίκτες σαν τον Πρίγιοβιτς μαθαίνουν από μικροί ότι κάθε καλή χρονιά οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες αμοιβές και ότι αν τα χρήματα που θες δεν στα δίνει η ομάδα που αγωνίζεσαι, όλο και κάποιος θα βρεθεί. Οι ελληνικές ομάδες πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς στρατηγική στις πωλήσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων, φτάνεις να παρακαλάς Άραβες ή Κινέζους να σεβαστούν συμφωνίες: αυτό πρέπει να είναι το μάθημα. Αν ο ΠΑΟΚ δεν τον πουλήσει τώρα, θα τον χάσει το καλοκαίρι για λιγότερα. Και θα έχει για ένα πεντάμηνο στις τάξεις του κάποιον που στο μυαλό του θα έχει ότι του δίνανε 25 εκατ ευρώ κι ο ΠΑΟΚ δεν τον άφησε να τα πάρει.  

Μειώνονται οι πιθανότητες του ΠΑΟΚ να κερδίσει το πρωτάθλημα χωρίς τον Πρίγιοβιτς; Κατά τη γνώμη μου σχεδόν καθόλου. Ο Πρίγιοβιτς ήταν απλά χρήσιμος για να κερδίσει ο ΠΑΟΚ κάποια ματς. Το πρωτάθλημα θα το κερδίσει ή θα το χάσει ο Σαββίδης. Για αυτόν οι Σαουδάραβες δεν έχουν κάνει πρόταση. Και να χάσει μόνος και δεύτερο πρωτάθλημα στη σειρά δεν μου μοιάζει πιθανό…