«Να σέβεστε...»

«Να σέβεστε...»


Την τελευταία νίκη του Πανιώνιου επι του Ολυμπιακου εκτος εδρας την θυμόμαστε μόνο εμείς τα μεγάλα παιδιά. Πρωταγωνιστής της τότε ομαδας ηταν  ένας από τους πιο πιστούς στρατιώτες του Πανιωνίου, ο Μήτσος Μαυρίκης, ο άνθρωπος που δίπλα του μεγάλωσαν ο Μαύρος, ο Αναστόπουλος και ο Σαραβάκος – ο Μαυρίκης υπήρξε συμπαίκτης και με τους τρεις, ή για να το λέμε σωστότερα αυτοί είχαν την τεράστια τιμή να παίξουν μαζί του. Η ιστορία θέλησε ο Μαυρίκης να βάλει την υπογραφή του σε ένα αποτέλεσμα που έμοιαζε θαύμα - και τέτοιο ήταν. Ενώ η χθεσινή νίκη του Πανιώνιου στο Καραϊσκάκη, αυτή τη φορά με ένα γκολ ενός άλλου μεγάλου εργάτη, του Γιώργου Μασούρα, μόνο θαύμα δεν ήταν. Ο Πανιώνιος έχει χάσει ένα ματς στα τελευταία 14, αυτό στα Γιάννινα, που δεν μπορούσε να παιχτεί ποδόσφαιρο. Γιατί να χάσει στο Καραϊσκάκη;

Στήθηκε στο απόσπασμα

Ο Πανιώνιος κατέβηκε στο Φάληρο χωρίς τον Ρισβάνη, τον Μασούτ και τον Μπεν που εξέτισαν ποινές γιατί συμπλήρωσαν κάρτες. Το τι γράφτηκε για αυτή του την απόφαση δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου! Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τέσσερις συνολικά παίκτες πήραν κάρτες στο ματς με τον Ηρακλή για να μην παίξουν στο Καραϊσκάκη – ενώ αυτοί που το επιδίωξαν ήταν μόνο δύο, δηλαδή ο Μπεν και ο Ρισβάνης. Η ομάδα στήθηκε στο απόσπασμα, πριν καν γίνει το ματς και χωρίς, όσοι για την απόφαση μιλούσαν, να περιμένουν να δουν την ίδια την εμφάνιση της ομάδας. Είχαν βγάλει την ετυμηγορία της άνευ όρου παράδοσης, λες κι ο Πανιώνιος έχει παραδοθεί αμαχητί σε κάποιον φέτος. Όταν ο Πανιώνιος προηγήθηκε μια βόλτα στα social media φανερώνει πόσο τα ίδια άρρωστα μυαλά προεξοφλούσαν την ήττα του με ανατροπή. Στο ημίχρονο πολλοί ήταν βέβαιοι για το «διπλό ημίχρονο, άσσο τελικό». Στο τέλος οι ίδιοι περίμεναν το γκολ της ισοφάρισης που είναι «αποτέλεσμα βολικό και για τους δυο, αφού στο φινάλε ο ΠΑΟ έχασε και ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε και πληρώνει και καλά». Όταν τα ματς τελείωσε, οι ίδιοι που όλοι την εβδομάδα έριχναν δηλητήριο ελπίζοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον κόσμο της ομάδας σε περίπτωση ήττας, μιλούσαν για αντίδραση της ομάδας κόντρα στην απόφαση της διοίκησης: πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηρίσει κανείς την σεναριογραφική ικανότητα! Ολοι αυτοί θα έλεγαν ακριβώς τα ίδια, αν είχαν παίξει ο Μπεν και ο Ρισβάνης κι ο τραυματίας Γιαννιώτης, κι ο Πανιώνιος έχανε: σε αυτή την περίπτωση θα έφταιγε ότι έπαιξαν δυο δανεικοί από τον Ολυμπιακό κι ένας που το καλοκαίρι θα πάει εκεί. Σε μια χώρα που αθλητικογραφία σημαίνει συνήθως «πληρώνομαι για να δηλητηριάζω το ποδόσφαιρο» ακούς τα πάντα. Μόνο που ο Πανιώνιος φέτος έχει ανοσία στο δηλητήριο. Γιατί στη Νέα Σμύρνη γνωρίζουν πως στο τέλος μετράει μόνο το τι θα κάνεις στο χορτάρι κι όχι οι μπούρδες που λέγονται και γράφονται.

Ημουν απολύτως βέβαιος

Την περασμένη Τρίτη έγραφα στη Sportday ότι όλη η συζήτηση περί απόντων, όταν μιλάμε για τον Πανιώνιο είναι μια κουταμάρα, διότι αν υπάρχει μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια μπορεί ν αντικαταστήσει κάθε ποδοσφαιριστή είναι ο Πανιώνιος. «Στον Πανιώνιο» έγραφα «ξέρουν ότι το ποιοι αγωνίζονται έχει μικρότερη σημασία από το πώς αγωνίζονται όσοι στην ενδεκάδα βρίσκονται, αλλιώς θα είχαν κλείσει το μαγαζί όταν κάποτε η ΑΕΚ τους πήρε πέντε παίκτες, όταν έφυγαν ο Κολοβός, ο Μπουμάλ, ο Ανσαριφάρντ, ο Διούδης, ο Μπακασέτας κι ένα σωρό ακόμα». Το Σάββατο ξαναέγραψα ότι ο Πανιώνιος θα κάνει ένα σπουδαίο ματς και γιατί βρίσκει ένα Ολυμπιακό κουρασμένο και μπερδεμένο: είχα την απόλυτη βεβαιότητα ότι η ενδεκάδα του θα είναι ικανή και αξιόμαχη και γιατί αυτοί που θα έπαιζαν έχουν ματς στα πόδια τους. Ο Μπαντής είναι μια χαρά τερματοφύλακας και θα ήταν βασικός σε ένα σωρό ομάδες, ο Γκιοτά που αγωνίστηκε στη θέση του Ρισβάνη έπαιξε βασικός και κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και στο ματς με τον Παναθηναϊκό, ο Σαββίδης και τα τρεξίματα του ήταν στο Καραϊσκάκη πιο χρήσιμα από τις πινελιές του Μασούτ, που στη Νέα Σμύρνη μετά το 20΄στο ματς με τον Ολυμπιακό δεν ακούμπησε τη μπάλα. Όλα αυτά, όπως τα ξέρω, εγώ τα ξέρουν πολύ καλύτερα στον Πανιώνιο, που με το ποδόσφαιρο και μόνο με αυτό ασχολούνται. Στο ποδόσφαιρο, μερικές φορές το να κοιμήσεις τον αντίπαλο κάνοντας τον να πιστεύει ότι έχεις άλλες προτεραιότητες είναι και θεμιτό και πανέξυπνο: ονομάζεται «στρατηγική» και έχει συχνά αποδώσει. Ο Πανιώνιος τους κοίμισε όλους και κατέβηκε με το μαχαίρι στα δόντια, σκόραρε στο πρώτο λεπτό γιατί ήταν συγκεντρωμένος, έπαιξε άμυνα καταπληκτική με όλους τους παίκτες του. Στον Ολυμπιακό, παρασυρμένοι κι αυτοί από το θόρυβο του «σαν δεν ντρέπονται που πήραν κάρτες για να μην παίξουν», επέλεξαν και οι δικοί τους να εκτίσουν ποινές: έξω ο Μποτία, έξω ο Φιγκέιρας, μέσα ο Καρντόσο (αφού λείπει ο Ρισβάνης). Και τώρα τρέχουμε!

Ανθρωποι που ξέρουν ποδόσφαιρο

Ο εφετινός Πανιώνιος είναι ένα κομψοτέχνημα ποδοσφαιρικής λογικής σε μια χώρα που τέτοια δεν υπάρχει. Ολες οι αποφάσεις της διοίκησης του – οι πωλήσεις των παικτών πρώτα από όλα – παίρνονται βάση σχεδίου. Οι παίκτες που επιλέγονται περνάνε από κόσκινο: το βασικό είναι όποιος έρχεται να ξέρει που βρίσκεται και σε ποιο σύλλογο αγωνίζεται. Υπάρχει ένας μηχανισμός βασισμένος σε ανθρώπους που αγαπάνε το σύλλογο και το σπουδαιότερο ξέρουν από ποδόσφαιρο. Ο Δάρας κι ο Ζαμάνης είναι χρόνια στα γήπεδα: ο Ζαμάνης μεγάλωσε πανηγυρίζοντας  τα γκολ του Πανιωνιου.Ο Παυλόπουλος και ο Μανίκας μπορούν να κάνουν σεμινάρια στους υπόλοιπους τι είναι το σκάουτινγκ. Ο Παρασκευόπουλος και ο Σκούρας πονάνε την ομάδα: δεν είναι απλώς χορηγοί. Ο Κόρμπος δεν είναι απλά αρχηγός: είναι παιδονόμος. Στον Πανιώνιο γουστάρουν να παίζουν πια όλοι οι έλληνες παίκτες: ζηλεύουν το κλίμα, την ομαδικότητα, την χαρά που προσφέρει το θερμοκήπιο της Νέας Σμύρνης στους τυχερούς θαμώνες του. Ο Μιλόγεβιτς κάνει τη δουλειά του, όσο καλά την έκανε κι ο Ουζουνίδης γιατί σε αυτό το περιβάλλον, που κανένα δηλητήριο δεν αγγίζει, είναι εύκολο να κάνεις μια καλή δουλειά. Ο Πανιώνιος δεν πληρώνει δημοσιογράφους για να γράφουν ό,τι θέλει ο κόσμος του: ο κόσμος του καταλαβαίνει, γουστάρει, πιστεύει στην ομάδα – όχι τυχαία η στημένη από άλλους φασαρία για τις κάρτες δεν υιοθετήθηκε από κανένα και κανείς δεν γκρίνιαζε πριν το ματς στο Καραϊσκάκη. Γιατί ο κόσμος δεν ακούει τους δημοσιογράφους που ξέρεις τι θα γράψουν, πριν καν το γράψουν: ακούει τον Σπύρο Ρισβάνη που, μετά το ματς με τον Ηρακλή, δήλωνε πως η ομάδα θα πάει στο Καραϊσκάκη για να κερδίσει.

Μακάρι να το κέρδιζε           

Θα ήταν τεράστιο γεγονός ο Πανιώνιος να κερδίσει κάτι που φέτος αξίζει, δηλαδή το πρωτάθλημα. Για την ακρίβεια θα ήταν τιμή για ετούτο το πρωτάθλημα να κατέληγε στην αγκαλιά του Πανιώνιου. Θα το πανηγύριζε ο κόσμος του κοιτάζοντας όλους τους όλους στα μάτια και φωνάζοντας «να σέβεστε».