Το παιδί των Τσαουσέσκου

Το παιδί των Τσαουσέσκου


Στο μεταξύ συνεχίζεται το καταπληκτικό σήριαλ «ο Λουτσέσκου εναντίον όλων των εχθρών του». Χθες έγινε γνωστό ότι ο Ρουμάνος προπονητής μιλώντας σε μια εφημερίδα της πατρίδας του, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του περί κλοπής του περσινού πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ  από την ΑΕΚ κτλ, προσθέτοντας ότι «αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα πέρυσι, έχουν γίνει μόνο στη Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ». Τα κατάφερε πάλι ν ασχολούνται όλοι μαζί του. Οπαδοί της ΑΕΚ επικοινώνησαν με την ΠΑΕ ζητώντας να βρεθεί τρόπος να μηνήσουν τον Ρουμάνο μαζικά και δεν αποκλείεται κάποιοι να το κάνουν. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί δικηγόροι χωρίς αρκετή δουλειά που χαίρονται να αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις: μερικές φορές κάνουν αγωγές και οι ίδιοι. Ο Ρασβάν, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξει σε κανα δικαστήριο για να εξηγήσει τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη ναζιστική Γερμανία. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό: είναι το γιατί δεν σταματάει να εκτίθεται.

Ποιος μπούκαρε στο γήπεδο;

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν πέρυσι αθώος στις ιστορίες που πρωταγωνίστησε. Ακόμα και όσοι τον Ιβάν Σαββίδη τον συμπονούν ή τον βλέπουν σαν θύμα, σου λένε ότι «την πάτησε» - αθώο δεν τον έχει πει κανένας ακόμα: ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος για τη συμπεριφορά του ζήτησε συγνώμη, πρώτα από όλα από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Αν ένα σκάνδαλο υπήρξε πέρυσι, ήταν η μη τιμωρία του ΠΑΟΚ για τα επεισόδια των οπαδών του στα Γιάννινα: όλες οι άλλες τιμωρίες του ήταν προβλεπόμενες από κανονισμούς  - μάλιστα για τον τραυματισμό του Γκαρσία σχεδόν τον αθωώσανε με μια πρωτοφανή απόφαση που χαρακτηρίστηκε τότε αλα καρτ και που δεν έχει ξαναβγεί στην Ελλάδα.

 

Η επίθεση που κάνει ο ΠΑΟΚ συχνά στην ΑΕΚ είναι ότι κέρδισε το πρωτάθλημα στα χαρτιά: η απάντηση της ΑΕΚ είναι ότι στο γήπεδο μπούκαρε με κουμπούρια ο Σαββίδης, όχι κάποιος άσχετος. Οσο για το ηθικό ζήτημα, ας μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει πάρει στα χαρτιά πρόκριση σε ευρωπαϊκό ματς (με τη Μέταλιστ από την οποία είχε αποκλειστεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ). Το έκανε φτάνοντας μάλιστα μέχρι το CAS και πολύ καλά έκανε, αφού για αυτό υπάρχουν οι κανονισμοί και τα δικαστήρια. Αλλά το αστείο στην υπόθεση του Λουτσέσκου είναι ότι αυτό δεν το καταλαβαίνει.

Στη χώρα του Τσαουσέσκου

Τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Είναι πανέξυπνος, είναι καλός προπονητής γιατί ποτέ δεν υπερτιμά το υλικό του, έχει ένα πατέρα σούπερ σταρ κι όμως διάλεξε να κάνει μια δουλειά στην οποία συνεχώς θα συγκρίνεται μαζί του. Δεν κρύβω ότι ακόμα και με τις ανοησίες που λέει ο Λουτσέσκου ποτέ δεν με βγάζει από τα ρούχα μου – πιο πολύ με διασκεδάζει, μάλλον γιατί τον καταλαβαίνω. Και θα ναι καλό να τον καταλάβετε κι εσείς.

Ο Λουτσέσκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρουμανία των Τσαουσέσκου – σε μια από τις πιο περίεργες σοσιαλιστικές χώρες που γνώρισε η ανθρωπότητα. Το χαρακτηριστικό της Ρουμανίας ήταν η απερίγραπτα διαφορετικά ζωή των απλών ανθρώπων από τα στελέχη της κυβέρνησης. Οτι οι απλοί άνθρωποι δεινοπαθούσαν, ενώ οι άλλοι περνούσαν μια χαρά είναι γνωστό, όμως δεν ήταν αυτό το χαρακτηριστικό της χώρας: η ουσιαστική διαφορά της Ρουμανίας από άλλες αντίστοιχες χώρες ήταν ότι οι Τσαουσέσκου και ο πολυάριθμος κύκλος τους ήταν ένα είδος βασιλικής οικογένειας – δεν λειτουργούσαν υπεράνω του νόμου, απλά έφερναν το νόμο, όπως και τη ζωή, στα μέτρα τους. Μπορούσαν να χτίζουν παλάτια ή να σπάνε τα χέρια του τερματοφύλακα Ντουκαντάμ ή να κρίνουν ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα ανάλογα με τα κέφια του γιού τους. Ο μπαμπάς του Λουτσέσκου υπήρξε σταρ από μικρός – είναι λογικό ο Ρασβάν να έχει μεγαλώσει πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει νόμος ή κανονισμός: υπάρχει στο μυαλό του μόνο μια πολιτική εξουσία, που κάνει τα κέφια των φίλων της. Αυτό πιστεύω είναι το πρόβλημά του σε αυτή την ιστορία: προφανώς είχε πιστέψει κι αυτός ότι η σχέση του Σαββίδη με την κυβέρνηση είναι τέτοια, ώστε στο τέλος θα υπήρχε μια παρέμβαση, που για τον ίδιο θα αποτελούσε και απονομή δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάει για τη ναζιστική Γερμανία: μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η ναζιστική Γερμανία ήταν το απόλυτο κακό και για αυτό την αναφέρει – όντως ήταν. Αλλά το πρόβλημα του Ρασβάν είναι ότι διαπίστωσε πως την Ελλάδα δεν την διοικούν οι Τσαουσέσκου – ακόμα όχι τουλάχιστον.   

 

Επικίνδυνες κουταμάρες

Εχει πλάκα ότι με τον καιρό η ίδια η διήγηση του για όσα πέρυσι έγιναν στην Τούμπα ξεφεύγει ολοένα κι από την πραγματικότητα. Πέρα από τη χαζομάρα για τη ναζιστική Γερμανία και την Ελλάδα είναι ενδιαφέρον το πως ο Ρουμάνος περιγράφει τα περιστατικά στην τελευταία του συνέντευξη: «Σκοράραμε ένα κανονικό γκολ, το οποίο μέτρησε αρχικά για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια πήραν πίσω την απόφαση τους και ακύρωσαν το τέρμα» λέει. Ολοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν έγινε έτσι. Αν αυτά δεν αποτελούν κομμάτι ενός επικίνδυνου σόου που το κάνει απλά για να προκαλεί την ΑΕΚ και τον κόσμο της, ο άνθρωπος εχει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με οργή. Η διαστρέβλωση των περιστατικών είναι σημάδι παραληρηματικής συμπεριφοράς – ο καλός Ρασβάν ίσως να χρειάζεται λίγη ιατρική υποστήριξη, αλλά είναι μάλλον ικανός να τρελάνει και ψυχίατρο. Ευτυχώς η όποια ψυχική διαταραχή, του επιτρέπει να κάνει τη δουλειά που κάνει: το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από τέτοιες περιπτώσεις.   

Οι χθεσινές δηλώσεις πάντως μάλλον θορύβησαν τον ΠΑΟΚ και ο διευθυντής επικοινωνίας του κ. Κυριάκος Κυριάκος ενεφανίσθη ξαφνικά με σκοπό να υπερασπιστεί τον Ρουμάνο κάνοντας το πράγμα μάλλον χειρότερο. Αφού μίλησε για «ενοχλητικά κατάλοιπα δυστυχώς ακόμη και του γκεμπελισμού» (δικαιώνοντας μάλλον τον Λουτσέσκου που λέει ότι ζούμε σε μια «ναζιστική χώρα»), κατηγόρησε όποιον τόνισε  «την «εμπορική» (sic) έκφραση σε βάρος της ουσίας». «Κάποιοι υπερευαίσθητοι θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν ευθαρσώς θέση -έστω και απέναντι στη δική μας- για την ουσία της υπόθεσης πριν σχολιάσουν τον τρόπο και τον τόνο διαμαρτυρίας του προπονητή μας» είπε και πρόσθεσε: «Για μένα κακώς συνεχίζει να τα λέει, εις βάρος της εικόνας του. Όσοι δεν είχαν μάτια να το δουν, δεν έχουν και αυτιά για να το ακούσουν. Όσοι δεν νοιάστηκαν για το πως τελείωσε το περυσινό πρωτάθλημα, δεν νοιάζονται και για το πως ξεκίνησε το φετινό». Πολύ ωραία, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτό αποτελεί υπεράσπιση του Λουτσέσκου; Και γιατί δεν μας λέει ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα; Ο διεθνής σιωνισμός; Η CIA; Η ΕΠΟ που την διοικούν οι φίλοι μας; Η οι κακοί άνθρωποι;   

Κανονικά τον Ρουμάνο θα πρεπε να τον έχει καλέσει ο αθλητικός εισαγγελέας καιρό τώρα. Το να υιοθετεί ωστόσο ο ΠΑΟΚ αυτά που λέει ο Λουτσέσκου είναι χειρότερο από τις δηλώσεις του. Εγινε ναζιστική χώρα η Ελλάδα επειδή μπούκαρε πέρυσι ο Σαββίδης με τα κουμπούρια και τους μπράβους στο γήπεδο; Και είμασταν άδικοι με οπαδούς, που λίγους μήνες μετά το ρολό στο Γκαρσία, πέταξαν φωτοβολίδα να κάψουν άνθρωπο στη Νέα Σμύρνη; Δώστε τις απαντήσεις μόνοι σας, αλλά μην μικραίνετε άλλο τον ΠΑΟΚ. Η αποτυχία δικαιολογείται, η κουταμάρα είναι επικίνδυνη…