Επιτέλους χωρίς φαβορί…

Επιτέλους χωρίς φαβορί…


Το 2017 στο Κάρντιφ ένας Αμερικάνος δημοσιογράφος στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του τελικού ρώτησε τον Ελληνα Γενικό Γραμματέα της UEFA κ. Θόδωρο Θεοδωρίδη πως γίνεται το Τσάμπιονς λιγκ να θεωρείται μια συναρπαστική διοργάνωση, όταν κάθε χρόνοι στα προημιτελικά του φτάνουν οι ίδιες και οι ίδιες ομάδες: «η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους, η Μπάγερν Μονάχου, η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν λείπουν ποτέ» είχε πει χαρακτηριστικά. Ο Θεοδωρίδης δεν αιφνιδιάστηκε και απάντησε πως η UEFA είναι ευχαριστημένη από το γεγονός ότι το Τσάμπιονς λιγκ είναι η μοναδική διοργάνωση που από το 1990 καμία ομάδα δεν έχει κερδίσει δυο φορές στη σειρά. Εκείνη τη χρονιά στον τελικό που ακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου η Ρεάλ Μαδρίτης έβαλε τέλος σε αυτό το παράδοξο και κέρδισε το Τσάμπιονς λιγκ για δεύτερη σερί χρονιά διαλύοντας στον τελικό τη Γιουβέντους με 4-1. Ένα χρόνο αργότερα, στο Κίεβο, η «Βασίλισσα» έκανε τις συνεχόμενες κατακτήσεις τρεις – γελούσαμε μετά το τέλος του ματς της Ρεάλ με την Λίβερπουλ λέγοντας ότι ο Αμερικάνος δημοσιογράφος θα ψάχνει τον Ελληνα παράγοντα! Το Τσάμπιονς λιγκ οδηγούταν μαθηματικά στη μονοτονία αφού τους συνεχόμενους τελικούς της Ρεάλ διαδέχτηκαν οι συνεχόμενοι τελικοί της Λίβερπουλ ώσπου προέκυψε κάτι αληθινά απρόβλεπτο: ο κορωνοϊός.    

https://www.dw.com/image/54668044_303.jpg

Πανδημία

Το περσινό Τσάμπιονς λιγκ ονομάστηκε «Τσάμπιονς λιγκ της πανδημίας», αλλά το πραγματικό Τσάμπιονς λιγκ της εποχής του COVID 19 είναι το εφετινό: πέρυσι μέχρι τον Φεβρουάριο (δηλαδή μέχρι τα μισά της διοργάνωσης) κανείς δεν φανταζόταν ότι η μεγάλη διοργάνωση θα ολοκληρωνόταν Αύγουστο μήνα, με FINAL 8. Φέτος, αν δεν υπάρχουν περιθώρια για εκτιμήσεις που απαιτούν φαντασία, ο λόγος είναι ότι η φαντασία μας έχει εξαντληθεί: κανείς δεν ξέρει αν θα βρεθεί εμβόλιο, αν η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαϊου, αν θα επιστρέψουν κάποια στιγμή οι θεατές στα γήπεδα, αν και πως η αναστάτωση που προηγήθηκε θα επηρεάσει τις ομάδες τη σεζόν που μόλις άρχισε. Η κύρια ερώτηση πριν απο κάθε ματς θα είναι αν και πόσα κρούσματα υπάρχουν στις ομάδες: καμμία δεν θα γλυτώσει απο το να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα. Αν μέχρι πέρυσι ήταν σχετικά εύκολο να γίνουν προγνωστικά για τη διοργάνωση και οι ομάδες μπορούσαν να αξιολογηθούν με βάση τις προτεραιότητες τους, το υλικό τους, τα μπάτζετ τους και τη βαρύτητα της φανέλας τους, φέτος δεν έχει νόημα καμία συζήτηση που γίνεται για να στηρίξει προγνωστικά. Αν πέρυσι εξαιτίας της αναστάτωσης στη μισή χρονιά είδαμε να φτάνουν στα προημιτελικά ομάδες όπως η Λειψία, η Αταλάντα και η Λιόν φέτος είναι αδύνατο να υποθέσεις τι θα γίνει από τη στιγμή που αβεβαιότητα υπάρχει από την πρώτη κιόλας στιγμή! 

Μεγάλοι

Οι μεγάλες ομάδες, θα πει κάποιος, είναι πάντα μεγάλες. Πέρυσι μετά από όλα όσα συνέβησαν το μεγάλο κύπελλο το κατέκτησε η Μπάγερν Μονάχου κι όχι κάποια «σταχτοπούτα»: όποιος κοιτάζει τον πίνακα των ανά έτος νικητών δεν θα νιώσει κάποια έκπληξη – δεν διαφωνώ. Και φέτος τα μάτια θα τραβήξουν οι Γερμανοί πρωταθλητές, οι πάντα φιλόδοξοι Αγγλοι (με τη Λίβερπουλ και τις δυο ομάδες του Μάντσεστερ στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος), οι Ιταλοί (τους οποίους εκπροσωπούν. όχι μόνο παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Γιουβέντους και η Ιντερ, αλλά και επικίνδυνα αουτσάιντερ όπως η Αταλάντα και η Λάτσιο) και φυσικά η Ρεάλ Μαδρίτης, η πάμπλουτη Παρί και η Μπαρτσελόνα, που θα προσπαθήσει να ξεπλύνει την ντροπή της σοκαριστικής καλοκαιρινής ήττας από την  Μπάγερν.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/10/CHAMPIONS-LEAGUE-1-768x461.jpg

Αλλά αν τα φαβορί είναι πάντα γνωστά, φέτος πιο πολύ από ποτέ είναι δύσκολο να εκτιμήσεις ποια θα είναι η προσαρμογή τους στο νέο κόσμο: η ήττα της Λίβερπουλ με 7-2 από την Αστον Βίλα, της Μάντσεστερ Σίτυ με 2-5 από τη Λέστερ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-6 από την Τότεναμ μαρτυρούν πως  τίποτα πλέον δεν είναι όπως μοιάζει.

Ολυμπιακός

Θα μπει για μια ακόμα φορά στο μεγάλο ποδοσφαιρικό πανηγύρι και ο Ολυμπιακός – για εικοστή μάλιστα φορά στην ιστορία του. Ο όμιλος του είναι δύσκολος: η Πόρτο είναι πάντα φιλόδοξη, η Μάντσεστερ Σίτυ πάμπλουτη και η Μαρσέιγ σταθερή – αλλά πότε ο όμιλός του ήταν εύκολος; Ο πρώτος και βασικός στόχος των Ερυθρόλευκων  είναι να χαρούν τη διοργάνωση: να παίξουν την μπάλα τους, να τραβήξουν τα βλέμματα των ουδέτερων για πράγματα θετικά, να κάνουν το δικό τους. Το πρωτόκολλο του Τσάμπιονς λιγκ λέει ότι τα προγνωστικά για τον Ολυμπιακό πάντα απαγορεύονται. Αυτό το πρωτόκολλο ήταν εν ισχύ και πριν την εποχή του Covid 19. Πόσο μάλλον τώρα…  

(Νεα Σαββατοκύριακο, Οκτώβρης του 2020)