Επρεπε να συναντηθεί με τον Ιβάν...

Επρεπε να συναντηθεί με τον Ιβάν...


Σήμερα το πρωϊ, γύρω στις 9 παρά τέταρτο, συνέβη ένα γεγονός ιστορικό: ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης είπε δημόσια, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, το όνομα «Σαββίδης». Νομίζω είναι η πρώτη φορά που το είπε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες – ίσως και πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος. Σίγουρα δεν το είπε την Κυριακή που στην Τούμπα δεν ξεκίνησε το ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, σίγουρα δεν το είπε μετά την έκδοση της τερατώδους απόφασης της Εφέσεων την περασμένη Κυριακή το πρωϊ, σίγουρα δεν το είπε την Κυριακή το βράδυ, όταν βγήκε να τοποθετηθεί με ανακοίνωση χαράματα, σίγουρα δεν το είπε χθες, όταν ανακοίνωσε την διακοπή του πρωταθλήματος για λόγους άγνωστους. Αλλά το είπε σήμερα το πρωϊ. Γιατί είναι γενναίος και σκληρός άνθρωπος – απόδειξη ότι το είπε και δεν λιποθύμησε, όπως όλοι σχεδόν περιμέναμε.  

Μια μοναδική στιγμή

Η Κυβέρνηση διέκοψε το πρωτάθλημα για ένα και μόνο λόγο: γιατί όταν ένας Υφυπουργός δεν ξέρει τι να κάνει διακόπτει το πρωτάθλημα.  Πριν λίγες μέρες, μετά την διακοπή στο ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, είχα πει στο ραδιόφωνο και είχα γράψει στη SportDay ότι ζούσαμε την μοναδική ίσως στιγμή, που μια διακοπή στο πρωτάθλημα ήταν επιβεβλημένη. Υπήρχαν τότε τρεις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις, υπήρχε μεγάλη ένταση, υπήρχαν μπροστά καθοριστικά ματς και, για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, θα ήταν απαραίτητο, πριν αυτά γίνουν, να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κυρίως οι υποθέσεις αυτές (βάζω και τα όσα έγιναν στα Γιάννινα μέσα) έπρεπε να διερευνηθούν για να υπάρξει μια δίκαιη τελική κρίση. Επρεπε να προσκομιστούν στοιχεία, να υπάρξουν συμπληρωματικές εκθέσεις, να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως το όποιο οπτικοακουστικό υλικό, να εξεταστούν μάρτυρες: όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των άρθρων του ΚΑΠ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια δίκαιη τελική κρίση. Κυρίως οι δικαστές θα έπρεπε να έχουν τον χρόνο να αποφασίσουν χωρίς πιέσεις, που οδηγούν σε γελοιοποίηση των θεσμών.

 

Μια εκκρεμότητα, δυο προβλήματα

Το αίτημα το υπέβαλε και η ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ απάντησε ότι η ΑΕΚ έχει κουρασμένους παίκτες και για αυτό έχει τέτοιες απαιτήσεις. Από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ δεν συναίνεσε η Κυβέρνηση είπε όχι, (τι παράξενο!). Τρεις εβδομάδες μετά ο Τσίπρας μίλησε με τον Βασιλειάδη (απορώ γιατί ακριβώς...) και αποφάσισαν να διακόψουν το πρωτάθλημα, ενώ υπάρχει πλέον μόνο μια εκκρεμότητα: αυτή που προέκυψε μετά το παιγνίδι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Και πάλι θα καταλάβαινα την διακοπή, αν ο Υφυπουργός έλεγε ότι το ματς είναι σοβαρό, μπορεί να κρίνει ένα πρωτάθλημα, πρέπει οι δικαστές να κάνουν τη δουλειά χωρίς πίεση κτλ. Θα ήταν αστείο κάτι που ο Υφυπουργός έλεγε ότι δεν χρειαζόταν δυο εβδομάδες πριν, να έλεγε ότι είναι απαραίτητο τώρα, αλλά θα υπήρχε στην χιουμοριστική απόφαση μια κάποια λογική. Η απόφαση διακοπής, γιατί η Κυβέρνηση ανακάλυψε πρόβλημα στους κανονισμούς ενός πρωταθλήματος, που έχει ξεκινήσει επτά μήνες πριν, είναι απόλυτος παραλογισμός. Αν υπάρχει πρόβλημα κανονισμών, τι διάβολο πρωτάθλημα γίνεται; Και ποιος φταίει για αυτό, αν όχι εκείνη η περίφημη προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ, που η ίδια η Κυβέρνηση ευλόγησε (για να μην πω τοποθέτησε). Αυτόν τον ΚΑΠ, που κατά τον Βασιλειάδη έχει πρόβλημα, τον τροποποίησε αφού τον μελέτησε ο καθηγητής κ. Δρόσος, που στην ιεραρχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ψηλά από τον Βασιλειάδη!   

Στην πραγματικότητα υπάρχουν δυο σκόπελοι, που ο Βασιλειάδης προσπαθεί να αποφύγει πετώντας την μπάλα στην εξέδρα: αύριο μπορεί και να αποκλείσει και τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη (εύκολο είναι) – το δύσκολο είναι να βρει λύσεις. Το πρώτο πρόβλημα, το άμεσο, είναι το πρόβλημα του Σαββίδη, που μπούκαρε σε ένα γήπεδο με πιστόλια κι αυτό βάση του ΚΑΠ (του Δρόσου και της Κυβέρνησης…)  προβλέπει είτε υποβιβασμό του ΠΑΟΚ, είτε ποινές ηπιότερες αλλά οδυνηρές, όπως η αφαίρεση βαθμών πχ. Το δεύτερο πρόβλημα (και κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο) είναι η ίδια η διοίκηση του ποδοσφαίρου μας. Η Κυβέρνηση αυτή με την διοίκηση του ποδοσφαίρου ανακατεύτηκε όσο καμία τα τελευταία τριάντα χρόνια και το κανε για να μας φέρει τον άφαντο δυο μέρες τώρα κ. Γραμμένο και τα ανδρείκελά των τομαριών, που λυμαίνονται το χώρο κάτι δεκαετίες. Ολο αυτό η Κυβέρνηση το βάφτισε εξυγίανση παίζοντας το παιγνίδι συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Και τώρα το λούζεται.

Δεν χρειαζόταν ο Βασιλειάδης

Ξέρετε ποιο είναι το πραγματικό αδιέξοδο σε αυτή την ιστορία; Ότι χθες ο κ. Τσίπρας δεν έπρεπε να συναντηθεί με τον Βασιλειάδη, αλλά με τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη. Η συζήτηση με τον Βασιλειάδη ήταν δεδομένο ότι δεν θα οδηγούσε πουθενά: τι να κάνει για το πρωτάθλημα, κάποιος που μέχρι χθες το αποκαλούσε «δίκαιο και συναρπαστικό»; Το πιο πολύ που θα μπορούσε να κάνει, είναι ν’ ανοίξει μια τρύπα και να μπει μέσα, υποβάλλοντας την παραίτησή του. Ενώ αν καλούσε τον Ιβάν ο Αλέξης θα μπορούσαν να συζητήσουν για ένα σωρό πράγματα. Να τον ρώταγε τι έπαθε κι αγανάκτησε, να του άνοιγε ο άλλος την καρδιά του,  να τον ρωτούσε ο Αλέξης τι πρέπει να γίνει τώρα, να του έλεγε ο Ιβάν τι θέλει, να φωνάζανε και τον Πολάκη να πίναν δυο ρακές και να πυροβολούσαν στον αέρα – δόξα το Θεό και λεφτά και κουμπούρια υπάρχουν! Μετά θα λέγανε στον Γραμμένο τι αποφάσισαν και η Κυβέρνηση θα γλύτωνε το ρεζιλίκι της διακοπής: τα άλλα δεν θα έκαναν εντύπωση σε κανένα. Εδώ δεν προκαλεί εντύπωση ότι κάποιος μπούκαρε με ένα κουμπούρι σε ένα γήπεδο, κι έφυγε συνοδεία της αστυνομίας (!) για να πάει να κοιμηθεί ήσυχα σπίτι του.          

   

Τώρα, λέει, ο Βασιλειάδης θέλει να τους βάλει όλους τους μεγάλους να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να συμφωνήσουν για νέους κανόνες κτλ. Πριν από μια εβδομάδα έλεγε ότι έχει εμπιστοσύνη στους δικαστές: ποιους δικαστές, αυτούς που πρέπει να εφαρμόσουν προβληματικούς κανονισμούς; Τώρα λέει θα φωνάξει τις εμπλεκόμενες ομάδες να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο. Αν τον είχα μπροστά μου τον Βασιλειάδη θα τον ρωτούσα από πότε σε αυτή την μπανανία (συγνώμη, τη χώρα ήθελα να πω – μη θυμώσει ο Γιωργάκης ο Σαββίδης και χάσει καμιά καρδούλα στο Instagram…), οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ομάδων επιτρέπεται να έχουν λόγο για τους κανόνες διεξαγωγής του πρωταθλήματος και πρέπει μάλιστα και να συμφωνούν με αυτούς για να δεσμευτούν (!) ότι θα τους τηρήσουν; Λειτουργούν υπεράνω του νόμου; Δικό τους είναι το πρωτάθλημα; Παραχώρησε κανένας την διεξαγωγή του πρωταθλήματος στον Σαββίδη, στον Μαρινάκη, στον Μελισσανίδη και δεν το ξέρουμε; Κρυφό μας κρατούσαν τέτοιο μυστικό;

Τι περίπλοκο υπάρχει;

Δεν έχει ανάγκη από κανένα νέο κανονισμό το πρωτάθλημά μας. Τι δεν είναι σαφές σε ό,τι έγινε στην Τούμπα; Αν η ΑΕΚ αρνήθηκε να βγει να παίξει, για την συμπεριφορά της θα πρέπει να κριθεί: έχει ελαφρυντικά, αλλά έχει κι ένα επιβαρυντικό φύλλο αγώνα. Αν ο Σαββίδης μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο πρέπει κι αυτός να τιμωρηθεί. Τι το πολύπλοκο υπάρχει σε αυτή την ιστορία; Και τι το μη προβλεπόμενο, ώστε να χρειάζονται νέοι κανονισμοί κτλ;

Άλλο είναι το πρόβλημα των κανονισμών και της διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Αλλά θα σας το πω αύριο. Μήπως και βοηθήσουμε τον έρημο τον Βασιλειάδη να το καταλάβει: σήμερα είπε τη λέξη «Σαββίδης». Ας μην τον φορτώνουμε με παραπάνω δυσκολίες.