Γιορτές και θύελλες

Γιορτές και θύελλες


Η εικόνα του γεμάτου ΟΑΚΑ σε αντιδιαστολή με την άδεια, εξαιτίας της τιμωρίας του ΠΑΟΚ, Τούμπα δείχνει συμβολικά και από μόνη της ότι το πρωτάθλημα τελείωσε και η ΑΕΚ είναι πρωταθλήτρια: στο ένα γήπεδο επικρατούσε πανηγύρι, στο άλλο μόνο σιωπή. Η ΑΕΚ μοιάζει δύσκολο να χάσει το πρωτάθλημα για ένα απλούστατο λόγο: είναι απίθανο να βγει μια απόφαση που να την καθιστά εν τέλει ένοχη για κάτι που δεν προκάλεσε η ίδια – αν ο κ. Ιβάν Σαββίδης δεν έμπαινε με τα κουμπούρια στην Τούμπα κανένα ματς δεν θα είχε διακοπεί. Αλλά όσο η απόφαση αργεί για τίποτα δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος. Πέρα από το ότι η ένταση που αυτή θα προκαλέσει, μπορεί να είναι καταστροφική για όλους.

Η απάντηση του Βασιλειάδη

Οι δηλώσεις του Ρασβάν Λουτσέσκου  («δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζει η ΑΕΚ») ακούγονται το ίδιο γραφικές όσο και οι περσινές διαμαρτυρίες του ΠΑΟΚ για την απονομή του πρωταθλήματος στον Ολυμπιακό, ενώ εκκρεμούσε η απόφαση για τις καταγγελίες του Πλατανιά: όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ο ΠΑΟΚ διεκδικεί ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά, αλλά το διεκδικώ δεν είναι συνώνυμο του κερδίζω – στα χαρτιά μπορεί να κερδίσει τελικά η ΑΕΚ. Πλην όμως, μια ανησυχία υπάρχει στην Ενωση για δυο λόγους: ο πρώτος γιατί η απόφαση δεν έχει βγει, κι ότι αργεί συνήθως μαγειρεύεται, κι ο δεύτερος γιατί ο Κομίνης έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι ο ΠΑΟΚ, όταν διακόπηκε στα αποδυτήρια το ματς, ήταν μπροστά με 1-0. Ο φόβος της ΑΕΚ είναι να τιμωρηθεί τελικά ο Σαββίδης για τη μπούκα, και να ξαναβρεθεί η ίδια στην Τούμπα να παίξει τα τελευταία πέντε λεπτά του ματς, επειδή ο κ. Σκουτέρης και οι υπόλοιποι δικαστές θα αποφασίσουν ότι κακώς το ματς δεν τελείωσε. Θα είναι σκάνδαλο; Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης έχει δώσει την απάντηση: «όποια κι αν είναι η απόφαση θα πρέπει να γίνει σεβαστή γιατί θα την πάρουν τακτικοί δικαστές». Τακτικοί δικαστές που παίζουν με το ίδιο το ποδόσφαιρό μας, λέω εγώ.

 

Τι θα πούμε σήμερα στη FIFA;

Ας μην είμαστε κακοπροαίρετοι κι ας  υποθέσουμε ότι η καθυστέρηση της έκδοσης μιας απόφασης, που επί της ουσίας κρίνει το πρωτάθλημα, δεν έχει να κάνει με κάποιο παρασκηνιακό νταλαβέρι (όπως όλοι είναι βέβαιοι…), αλλά απλά με τους ίδιους τους δικαστές και τις συνήθειές τους: είναι πραγματικά να απορείς τι δικαστές είναι αυτοί και που ζουν. Η Επιτροπή Εφέσεων πήρε τα υπομνήματα την περασμένη Δευτέρα και συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη: προτίμησε να ασχοληθεί με τη διένεξη δυο σωματείων της Γ΄ Εθνικής παρά να βγάλει μια απόφαση που περιμένει όλη η Ελλάδα. Δεν παίζει μόνο με τα νεύρα των οπαδών και των ομάδων, αλλά δεν την ενδιαφέρει ούτε καν το ίδιο το ποδόσφαιρο μας: σήμερα η ΕΠΟ εμφανίζεται στη FIFA για να απολογηθεί επισήμως – κουβαλάει μια παραπομπή που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή της από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ομάδες που θέλουν να αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δυο από τα γεγονότα που οδήγησαν τον επιτηρητή κ. Χούμπελ στο να συντάξει έκθεση αποβολής σχετίζονται με αυτή τη ρημάδα την απόφαση. Το ένα έχει να κάνει με τον Σαββίδη, και την δυνατότητα του να μπουκάρει στο γήπεδο ένοπλος, και το δεύτερο αφορά την καθυστέρηση των αποφάσεων της αθλητικής δικαιοσύνης: έχω μεγάλη περιέργεια τι θα πουν σήμερα στην FIFA o κ. Γραμμένος και οι υπόλοιποι έτσι και τους ζητηθεί να απολογηθούν για αυτά. Θα ποντάρουμε πάλι στην καλοσύνη των ξένων; Ως πότε άραγε;

Δυο φορές θύμα

Η δεύτερη συνέπεια αυτής της τραγικής πρακτικής είναι ακόμα χειρότερη: η καθυστέρηση δυστυχώς επιτρέπει σε αυτόν που δεν θα είναι ευχαριστημένος μετά την ανακοίνωσή της να θεωρεί ότι είναι δυο φορές θύμα – την πρώτη στο γήπεδο και την δεύτερη στο δικαστήριο. Έχουμε πλέον  απομακρυνθεί πολύ από το χρόνο τέλεσης των γεγονότων και ο χρόνος πάντα αμβλύνει τις μνήμες. Αν είχαμε αποφάσεις μέσα σε δέκα μέρες, σήμερα δεν θα συζητούσαμε τίποτα. Όμως η καθυστέρηση μεγάλωσε τις συζητήσεις: έχει κυλήσει αρκετός χρόνος, ώστε και οι μεν και οι δε να έχουν τις βεβαιότητές τους. Ο οπαδός του ΠΑΟΚ πιστεύει ότι στην Τούμπα μπήκε ένα γκολ που τελικά μέτρησε, γιατί ήταν κανονικό και η ομάδα του θα είχε κερδίσει το ματς αν αυτό ολοκληρωνόταν. Πιστεύει επίσης ότι η είσοδος του Σαββίδη ήταν ένα γεγονός από τα πολλά ανάλογα που στην Ελλάδα συμβαίνουν και πως δεν καθόρισε την απόφαση του διαιτητή, που υπήρξε τελικά σωστή. Ο οπαδός της ΑΕΚ θεωρεί ότι το γκολ του Βαρέλα από το διαιτητή ακυρώθηκε κι ότι η μπούκα του Σαββίδη προκάλεσε τρόμο στον Κομίνη – γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και την αλλαγή της απόφασής του. Ο οπαδός του ΠΑΟΚ θεωρεί ότι η ΑΕΚ έψαξε μια δικαιολογία για να μην βγει στο γήπεδο, παρόλο που ο διαιτητής της το ζήτησε. Ο οπαδός της ΑΕΚ πιστεύει πως όταν μπαίνεις στο γήπεδο με κουμπούρια πρέπει να έχεις θράσος να μιλάς για δικαιολογίες. Στην πραγματικότητα έχουν και οι μεν και οι δε τα δίκια τους: ο Σαββίδης σίγουρα επηρέασε το ματς, αλλά και η ΑΕΚ σίγουρα δεν τρομοκρατήθηκε, όμως η απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης απλά καταργεί την πιθανότητα να βγει μια απόφαση δεκτή: όλοι πιστεύουν ότι θα είναι κατευθυνόμενη.

 

Όχι τυχαία ο ΠΑΟΚ επιτέθηκε στον Μελισσανίδη χθες επισημαίνοντας ότι μίλησε για δικαστές «Μάο Μάο» - θέλει να δείξει ότι το παιγνίδι της επιρροής των δικαστών το παίζουν όλοι. Για μένα η απόφαση έχει βγει, δεν την ξέρω, αλλά πολλά υποψιάζομαι. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι η καθυστέρηση επέτρεψε την καλλιέργεια ενός αισθήματος αδικίας και ότι οι δυο έχουν να παίξουν ένα τελικό κυπέλλου με την επιτήρηση της FIFA που θα μας κοιτάζει. Αν συνεχίσουμε να λέμε ότι τυχόν επεισόδια στον τελικό θα έχουν ως συνέπεια το Grexit, ετοιμαστείτε να τα δείτε: το ΟΑΚΑ θα είναι για αυτόν που θα έχει ηττηθεί στα δικαστήρια μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να δείξει την απογοήτευσή του. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά αν τολμήσουν να κάνουν τον τελικό με κόσμο, το γήπεδο θα γίνει ρημαδιό: ο χαμένος, ειδικά αν νοιώθει και αδικημένος, θα τα σπάσει όλα. Και το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι πάντες.

Γιορτές ή θύελλες

Ομολογώ ότι θα ήθελα να κάνω πλάκα με όλα αυτά γράφοντας και το πρόγραμμα της γιορτής του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος - αλλά δεν μπορώ γιατί το βλέπω το κακό να πλησιάζει. Η ΑΕΚ έκανε μια ωραία γιορτή, αλλά το πρωτάθλημα ακόμα δεν το κέρδισε: εκκρεμεί μια δικαστική απόφαση. Που μακάρι να έχει ως αποτέλεσμα νέες γιορτές κι όχι τεράστιες θύελλες….