Γραμμένος και ξεγραμμένος

Γραμμένος και ξεγραμμένος


Κάθισα χθες βράδυ να δω τη συνέντευξη του προέδρου της ΕΠΟ κ. Βαγγέλη Γραμμένου στη Δίκη του Σκάι. Το καταλαβαίνω ότι θα με περάσετε για τρελό, που έχασα τον ύπνο μου για να δω κάτι τέτοιο – αλλά τι να κάνω; Ηταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος αυτός μίλησε ως πρόεδρος της ομοσπονδίας και περίμενα ν ακούσω τι σημαντικό έχει να πει σε μια στιγμή που η ελληνική ομοσπονδία είναι με το ένα πόδι εκτός FIFA. Για να πω την αλήθεια τον άνθρωπο τον λυπήθηκα. Ο Ολυμπιακός λέει ότι ο Γραμμένος είναι υπάλληλος του ΠΑΟΚ: δεν το γνωρίζω. Αν ισχύει ελπίζω να είναι μεγάλος ο μισθός του. Αν και δεν πιστεύω πως υπάρχει ανταμοιβή για να γίνεσαι δημοσίως ρεζίλι.

Ευτυχώς αρνήθηκαν

Οι πιο προσεχτικοί και όσοι παρακολουθείτε την ιστορία της εξυγίανσης χωρίς να γελάτε, ελπίζω να θυμόσαστε ότι τρία χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε ο προβληματισμός για το ποια πρέπει να είναι η επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η μεγάλη ιδέα ήταν να αναλάβουν την διοίκηση της ΕΠΟ ποδοσφαιριστές – κυρίως να αξιοποιηθούν τα παιδιά του 2004. Την ΕΠΟ όσοι την ήθελαν, την ήθελαν πάντα για ένα και μόνο λόγο, δηλαδή για τους διαιτητές και τα «σπόρια». Πλην όμως έπρεπε πάντα να υπάρχει ένας φερετζές κι ο καλύτερος ήταν η αξιοποίηση των ποδοσφαιριστών σε διοικητικές θέσεις. Αμα ψάξετε το διαδίκτυο θα βρείτε ακόμα πύρινα άρθρα που αναφέρονται στην ανάγκη να αποκτήσει και η Ελλάδα τους δικούς της Μπόνιεκ, Σαβίσεβιτς, Μπόμπαν – το λέω γιατί αυτοί διοικούν ομοσπονδίες. Κάθε μήνα άκουγες και το όνομα ενός υποψήφιου «προέδρου - ποδοσφαιριστή». Ευτυχώς που κανείς από τη μεγάλη φουρνιά του 2004 δεν δέχτηκε – μολονότι πολλοί είχαν το παραγοντιλίκι στο αίμα τους. Θα ήταν άδικο για την υστεροφημία όσων κάποτε μας χάρισαν συγκινήσεις, να γίνουν ρεζίλι διοικώντας μια ομοσπονδία για χατίρι τρίτων.

Οι πιο χαριστικές αποφάσεις

Από τότε που την θυμάμαι την ΕΠΟ όποιος την διοικούσε με κάποιους τα είχε καλά και κάποιοι προσπαθούσαν να τον επηρεάσουν με την μουρμούρα τους – συχνά τα κατάφερναν. Οι εκάστοτε πρόεδροι είχαν πάντα τον φόβο να μην ταυτιστούν με μια ομάδα και κατά καιρούς έπαιρναν αποφάσεις υπό την πίεση των εφημερίδων και των παραγόντων. Οι δυο πιο χαριστικές αποφάσεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια είναι η μετατροπή της Γ΄ Εθνικής σε ημιεπαγγελματική κατηγορία – πράγμα που έδωσε στην ΑΕΚ και σε άλλες ομάδες το δικαίωμα να σβήσουν χρέη δεκάδων εκατομμυρίων και η αδειοδότηση του Παναθηναϊκού προ τετραετίας. Το καλοκαίρι του 2013 ο ΠΑΟ πήρε άδεια (ένας Θεός ξέρει πως…), η UEFA του την ακύρωσε μετά από έφεση της Ξάνθης, ο ΠΑΟ δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη, αλλά χάρη στην απίστευτη ανοχή της ΕΠΟ έκανε κανονικά μεταγραφές, αντίθετα με τις μη αδειοδοτημένες ομάδες που δεν μπορούσαν τέτοιες να κάνουν. Αναφέρω αυτές τις αποφάσεις ως παράδειγμα για να κάνω κατανοητό ότι η ομοσπονδία προσπαθούσε πάντα να δείξει ότι βοηθά τους πάντες όσο μπορεί. Όχι γιατί την πιάνει ο πόνος, αλλά γιατί ο εκάστοτε πρόεδρός της προσπαθεί να πείσει ότι θέλει το καλό του ποδοσφαίρου κι όχι του συλλόγου που τον βοήθησε να εκλεγεί. Το ωραίο με τον Γραμμένο είναι ότι κάνει ακριβώς το αντίθετο: διοικεί σαν να θέλει να δείξει ότι είχε δίκιο ο Σαββίδης όταν είπε ότι είναι δικός του άνθρωπος!

Το πρόβλημα είναι οι άλλοι

Τα ελάχιστα που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Γραμμένος δεν δείχνουν ότι θέλει να διοικήσει την ομοσπονδία, αλλά ότι θέλει να πείσει ότι όσοι τον αποκαλούν υπάλληλο έχουν δίκιο. Προσλαμβάνει δικηγόρους που μιλάνε ρωσικά, κάνει συσκέψεις στο Μακεδονία Παλάς, πάει την Εθνική στην Τούμπα (και την παίρνει από εκεί για να μην γίνουν επεισόδια και έρθει ο ΠΑΟΚ σε δύσκολη θέση), λέει μπροστά σε τριάντα ανθρώπους στον Πέλκα «να κάνει υπομονή και όλα θα γίνουν όπως πρέπει», βγάζει ανακοινώσεις εναντίον του Ολυμπιακού γιατί ο Σάββας Θεοδωρίδης κάνει αναφορές στον ΠΑΟΚ, δεν τολμά να πει μισή κουβέντα όχι μόνο για το ντου του Ιβάν στο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, αλλά ούτε για τις αναρτήσεις του Γιωργάκη στο Instagram, παρόλο που αυτός κάθε μέρα βρίζει όλο τον κόσμο. Δεν έχει προσωπικότητα και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που τον σέρνει ο Υφυπουργός κ. Βασιλειάδης από τη μύτη. Ακόμα και οι «διαρροές» που γίνονται επί των ημερών του από τα ΔΣ της ομοσπονδίας εξυπηρετούν μια γελοία προσπάθεια να φανεί ότι το πρόβλημα του ποδοσφαίρου είναι οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ. Έρχεται π.χ η FIFA και απειλεί με έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης την ΕΠΟ ότι θα την διώξει γιατί η εικόνα της εισόδου του Σαββίδη με όπλο στο γήπεδο είναι προσβλητική για το ποδόσφαιρο, κι αυτοί διαρρέουν ότι ένας εκπρόσωπός της είπε στο ΔΣ της ομοσπονδίας ότι είναι πρόβλημα και τα επεισόδια που έγιναν στον Πειραιά, όταν πήγε να μιλήσει ο Τσακαλώτος! Αρρητα ρήματα κουκιά μαγειρεμένα.

Ο Κουκουλάκης, ένα «αστέρι»

Τι είπε στη Δίκη ο Γραμμένος; Τίποτα απολύτως. Ακόμα και η αναφορά στο πως θα λειτουργήσει το VAR του χρόνου πιο πολύ προκάλεσε απορίες παρά τις έλυσε. Θα βλέπει είπε ο Κουκουλάκης όλα τα ματς στο βίντεο και θα ενημερώνει τους διαιτητές. Πέρα από το ότι αυτό είναι αδύνατο – διότι αρκετά ματς γίνονται την ίδια ώρα – η πραγματική ερώτηση είναι ποιος είναι ο Κουκουλάκης και με ποιο κύρος θα του δοθεί αυτή η υπερεξουσία: μιλάμε για κάποιον που ως διεθνής διαιτητής, το 2011, σε ένα ματς Στόουκ – Μακάμπι έβγαλε δυο κίτρινες στον ίδιο ποδοσφαιριστή χωρίς να τον αποβάλει. Αυτό το «αστέρι» πληρώνεται σήμερα με πάνω από 7 χιλιάδες ευρώ το μήνα κατά πως λέγεται, για να είναι υπεύθυνος του VAR, που ακόμα δεν υπάρχει!

Οσα επιτρέπει να γίνονται

Δεν είμαστε ούτε στη δεκαετία του 90, ούτε καν στα χρόνια του Γκαγκάτση, ώστε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας να παίζει κανένα σημαντικό ρόλο. Ο Σαββίδης με τον Γραμμένο έκανε το συνηθισμένο του λάθος: υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της ομοσπονδίας. Σήμερα κέρδος από την ομοσπονδία έχει όποιος εκμεταλλεύεται τον διακοσμητικό της ρόλο – το να την ελέγχεις απλά σου κοστίζει. Με άλλα λόγια το πρόβλημα του Γραμμένου δεν είναι τόσο τα όσα κάνει, που είναι γελοία, είναι τα όσα επιτρέπει να γίνονται, που είναι απίστευτα. Αλλά κι όλοι αυτοί που λένε ότι ο Γραμμένος είναι ένας απλός υπάλληλος, νομίζω ότι απλά τον υπερεκτιμούν. Οσο η θέση του προέδρου είναι άμισθι πάντα η συζήτηση για το ποιος πληρώνει ένα πρόεδρο, που έχει με την ομοσπονδία αποκλειστική απασχόληση, θα είναι επίκαιρη. Όμως κανείς άλλος δεν διοίκησε ποτέ μια ομοσπονδία που κινδυνεύει να την διώξουν οι διεθνείς οργανισμοί γιατί τους προσβάλει με την παρουσία της – αυτό έχει πετύχει ο Γραμμένος στο σύντομο διάστημα που διοικεί (;). Η έκθεση της επιτροπής παρακολούθησης λέει ότι η θητεία του είναι καταστροφική για το ποδόσφαιρο: διοικεί μια ομοσπονδία που δεν έχει την δυνατότητα να κάνει τίποτα το σοβαρό. Σαν να σου λέει ότι είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει ο Γραμμένος, ξεγραμμένος είναι.

Η πλάκα είναι ότι χθες είπε ο Γραμμένος πως αν η FIFA αποβάλει την ΕΠΟ θα παραιτηθεί. Είναι εντυπωσιακό ότι το ανακοίνωσε ως ένα είδος θυσίας, λες και θα μπορούσε ποτέ πρόεδρος να χειριστεί μια τέτοια ντροπή...