H κλεψύδρα της εμπιστοσύνης

H κλεψύδρα της εμπιστοσύνης


Στην  Ελλάδα θεωρούμε «μεταγραφικά σήριαλ» τις προσπάθειες των ελληνικών ομάδων να αποκτήσουν συνήθως τις υπηρεσίες ελεύθερων παικτών – οι αγορές είναι όλο και πιο σπάνιες γιατί σπάνιες είναι και οι πωλήσεις. Οι προσπάθειες αυτές συχνά δυσκολεύουν γιατί για τους περισσότερους ελεύθερους η χώρα μας δεν είναι ο ελκυστικότερος προορισμός και για να πουν το «ναι» πρέπει συνήθως να μην έχουν προτάσεις να παίξουν αλλού. Αν αυτά είναι «μεταγραφικά σήριαλ» έχουν μικρό ενδιαφέρον. Σήριαλ πραγματικό είναι αυτό του Κίλιαν ΕμΜπαπέ που έχει ένα τρομερό πρωταγωνιστή κι ένα καυγά με τη διοίκηση μιας ομάδα που είναι από τις πλουσιότερες του κόσμου.

Ούτε υπογράφει, ούτε φεύγει  

Είναι το τρίτο καλοκαίρι που ο ΕμΜpαπέ είναι στο κέντρο της προσοχής όλων ωστόσο φέτος η ιστορία έχει κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις. Οι Καταριανοί ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν βαρέθηκαν να πληρώνουν διαρκώς χωρίς να εισπράττουν και φέτος φώναξαν αυτοί τον σούπερ σταρ της ομάδας και του είπαν το εξής απλό: «ή υπογράφεις ένα νέο συμβόλαιο, διότι αυτό που έχεις λήγει του χρόνου ή θα βρούμε μια ομάδα και θα φύγεις τώρα». Τα προηγούμενα δυο χρόνια ήταν ο παίκτης που έφερνε προτάσεις (από την Ρεαλ Μαδρίτης και μόνο…) που στην Παρί δεν αρκούσαν.

https://tmssl.akamaized.net/images/foto/galerie/kylian-mbappe-paris-saint-germain-2022-1649050213-83126.jpg?lm=1649050252

Ο ΕμΜπαπέ από ό,τι φαίνεται δεν δέχτηκε τίποτα από τα δυο: ούτε υπογράφει, αλλά ούτε και φεύγει. Η απάντησή του είναι πως θα εξαντλήσει το συμβόλαιο του, δηλαδή θα μείνει και φέτος στην Παρί, και του χρόνου το καλοκαίρι θα διαπραγματευτεί μόνος του με τον επόμενο εργοδότη του. Η ιστορία γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι εμφανίζεται ως μάνατζερ και συνομιλητής για λογαριασμό του ΕμMπαπέ η μητέρα του γεγονός που κάνει την διαπραγμάτευση πιο δύσκολη: οποιοσδήποτε επαγγελματίας αντζέντης είτε κάποιο καλό προηγούμενο θα είχε με τους Καταριανούς είτε δεν θα ήθελε να τους δυσαρεστήσει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι Καταριανοί πιστεύουν πως πίσω από την άρνηση του ΕμΜπαπέ να συνεργαστεί μαζί τους βρίσκονται οι Σαουδάραβες. Με τους οποίους ως γνωστόν δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις: μιλάμε για μάχη του αραβικού κόσμου με φόντο το Παρίσι! 

Ελεύθερος να τα πάρει όλα

Ο φόβος του προέδρου της Παρί Νασέρ Αλ Κελαϊφί δεν είναι αβάσιμος. Αν ο ΕμΜπαπέ μείνει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι, τα χρήματα που θα ζητήσει θα μπορέσει να του τα δώσει μόνο μια ομάδα από την Σαουδική Αραβία. Θα πάει εκεί σε τόσο νεαρή ηλικία ο ΕμΜπαπέ αγνοώντας προτάσεις που μπορεί να έχει από ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Αν η προτεραιότητα του είναι τα χρήματα ναι.

Φέτος το καλοκαίρι τα συμβόλαια που προσφέρουν οι ομάδες από την Σαουδική Αραβία (όχι για βετεράνους χορτασμένους παίκτες όπως ο Μπενζεμά κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά και για παίκτες στην καλύτερη ηλικία τους όπως ο Καντέ ή ο Μιλίκοβιτς Σάβιτς) είναι χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου ευρωπαϊκή ομάδα όσο πλούσια ιστορία και να έχει να πλησιάσει την προσφορά που ο ΕμΜπαπέ θα δεχτεί: τουλάχιστον αυτό εκτιμά ο Αλ Κελαϊφί και οι άνθρωποί του. Φοβούνται πως αν όντως αυτός κυνηγά την δυνατότητα να διαπραγματευτεί την επόμενη μεταγραφή του ελεύθερος είναι γιατί έτσι μπορεί να πάει στους Σαουδάραβες και να πάρει όλα τα χρήματα του κόσμου!

Οι ανύπαρκτες αντιδράσεις

Ψάχνω να βρω και δεν βρίσκω ποιες είναι οι αντιδράσεις των οπαδών της Παρί σήμερα. Δεν διακρίνω ξεσηκωμούς εναντίον του και κατηγορίες για προδοσία. Θα υπάρξουν προσεχώς; Το βλέπω δύσκολο. Οι διαμάχες των Καταριανών με τους Σαουδάραβες αφήνουν μάλλον αδιάφορους τους Παριζιάνους, ειδικά σε μια στιγμή που η Γαλλία ζει ταραχές. Προσεχώς βέβαια δεν αποκλείεται και ο ΕμΜπαπέ να γίνει «προδότης», «Ιούδας», «μισθοφόρος χωρίς ομάδα και καρδιά» κτλ. Αλλά για την ώρα οι οπαδοί της Παρί παρακολουθούν όσα συμβαίνουν βέβαιοι ότι ευρωπαϊκή ομάδα να πληρώσει φέτος και να τον αποκτήσει δεν υπάρχει! Κι αφού δεν θα τον έχουν αντίπαλο δεν τους ενδιαφέρει και η ιστορία πολύ. Πρωτοσέλιδα, φήμες, πληροφορίες δίνουν και παίρνουν και σχεδόν δεν ασχολείται άνθρωπος.

https://assets.goal.com/v3/assets/bltcc7a7ffd2fbf71f5/bltc76cddd714bc2e32/64a928556c905134fe92a8ce/GettyImages-1499280504(1).jpg?auto=webp&format=pjpg&width=1080&quality=60

Όλα ίδια, όλα διαφορετικά

Πως θα λήξει το σήριαλ είναι δύσκολο να το πεις. Είναι επίσης απίθανο να πεις πόσα χρήματα θα αξιώσει η Παρί για να πουλήσει σήμερα τον καλύτερο παίκτη της. Αν αύριο ο ΕμΜπαπέ πει ότι δέχεται να φύγει από την Παρί τώρα, ώστε να πάρει πίσω και η ομάδα του κάποια από τα πολλά που έχει ξοδέψει για αυτόν, αμφιβάλω αν θα υπάρξει ευρωπαϊκή ομάδα ικανή να πληρώσει για τις υπηρεσίες του. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ξοδέψει φέτος ήδη πολλά για τον Μπέλιγχαμ – κατά τα άλλα αγοράζει μικρούς, δηλαδή παίκτες κάτω από 20 χρονών! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που θα τον ήθελε δεν νομίζω πως θα κάνει τρέλες, η Μπάγερν Μονάχου δεν έδωσε στην Τότεναμ τα 100 εκατ ευρώ που αυτή ζητούσε για τον Χάρι Κέιν, και η Μάντσεστερ Σίτυ, με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει από την Πρέμιερ λιγκ για παραβιάσεις του Financial Fair Play φαίνεται να έχει τραβήξει χειρόφρενο: τα 80 εκατομμύρια που θα παρεθ η Λειψία για τον νεαρό Κροάτη αμυντικό Γκβάρντιολ, τον πιο μεγάλο τωρινό έρωτα του Πεπ Γκουαρντιόλα, τα συζητά με τη Σίτυ δυο μήνες. Οπότε είναι απίθανο να λήξει το σήριαλ ΕμΜπαπέ. Όχι γιατί δεν υπάρχει διάθεση των πρωταγωνιστών να το λήξουν, αλλά γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να γραφτεί επίλογος.

Προσέξτε και κάτι ακόμα: στην περίπτωση του Γάλλου σούπερσταρ φαίνεται κι αυτό που λέω εγώ «κλεψύδρα της εμπιστοσύνης». Τον χρυσοπλήρωσαν, του έκαναν όλα τα χατίρια, πέρυσι του έδωσαν την δυνατότητα να έχει ακόμα και λόγο στις μεταγραφές της ομάδας. Και μετά ήρθε η αποτυχία στο Τσάμπιονς λιγκ και η κλεψύδρα άρχισε να αδειάζει. Φέτος η διοίκηση της ομάδας λέει ότι θέλει να τον πουλήσει κι αυτός ότι θα μείνει στο Παρίσι ακόμα κι αν δεν παίζει. Η Παρί είναι πάντα η Παρί των πάμπλουτων Καταριανών. Ο ΕμΜπαπέ είναι πάντα ο ΕμΜπαπέ. Όλα είναι ίδια κι όλα διαφορετικά. Που είναι το λάθος;