Η αποψινή παγίδα

Η αποψινή παγίδα


Η θεματολογία μου στο blog είναι συνήθως διαφορετική από τις εφημερίδες: στη SportDay γράφω πάντα περισσότερο αναλυτικά για τους προπονητές, τους αθλητές, τα παιγνίδια κτλ, εδώ όλα είναι πιο προσωπικά. Στη SportDay τη Δευτέρα έγραψα για τις επιλογές του Γκαρσία, την αρχική σύνθεση του Ολυμπιακού, τις αλλαγές του κτλ. Πήρα πολλά mail από αναγνώστες. Σπάνια αναδημοσιεύω στο blog κάτι που έχω γράψει σε εφημερίδες κι αν το κάνω σήμερα είναι γιατί πολλοί φίλοι μου το ζήτησαν: μου πρότειναν την αναδημοσίευση και γιατί το κείμενο αποτελεί ένα είδος εξήγησης των πολυσυζητημένων επιλογών του προπονητή, αλλά και γιατί θα προκαλέσει τη γνωστή διαβούλευση με αντιρρήσεις, ενστάσεις κτλ. Το κομμάτι παραμένει επίκαιρο γιατί σήμερα ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ ξαναπαίζουν. Το δημοσιεύω προσθέτοντας και μια εκτίμηση για το ποια μπορεί να είναι η συνέπεια της γκρίνιας που από την Κυριακή υπάρχει. Ας τα δούμε όλα αυτά.     

Τρελάθηκε ο Γκαρσία;

Γράφω λοιπόν στην Sportday, κάτω από τον τίτλο «Τρελάθηκε ο Γκαρσία;» τα εξής: «Από τις δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο Οσκαρ Γκαρσία έγινε κατανοητό ότι ο Καταλανός προπονητής είχε σε μεγάλη εκτίμηση την ΑΕΚ και το παιγνίδι της – είχε τότε επισημάνει πως είναι μια ομάδα που είναι καλύτερη από τον Ολυμπιακό σε τομείς, όπως η οργάνωση του παιγνιδιού και η ομοιογένεια, γιατί δουλεύει ένα χρόνο με τον ίδιο προπονητή. Με βάση αυτά που ο κόουτς είπε το Σάββατο δεν μου έκανε εντύπωση η αρχική ενδεκάδα που κατέβασε την Κυριακή. Μάλιστα θα μου έκανε κακή εντύπωση, αν έκανε κάτι άλλο».

Αδυναμίες

«Ο Γκαρσία είναι προπονητής. Δεν ξέρω αν θα μείνει καιρό στον Ολυμπιακό, αλλά έχει στο κεφάλι του ένα συγκεκριμένο τρόπο παιγνιδιού και θέλει να τον διδάξει. Από την άλλη δεν μπορεί να μην βλέπει τα ματς της ομάδας του, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της – κυρίως αυτές τις τελευταίες. Στα δυο τελευταία παιγνίδια του Ολυμπιακού πριν το ντέρμπι, (στο ματς με την ΑΕΚ για το κύπελλο και στο ματς με τον Αστέρα), αυτό που επεσήμανε είναι τα προβλήματα της μεσαίας γραμμής του, οι παίκτες της οποίας δεν πρέσαραν, δεν σταμάτησαν εύκολα το passing game της ΑΕΚ και δεν κατάφεραν να μεταφέρουν την μπάλα στην επίθεση όσο ο κόουτς θέλει και όσο σωστά η περίσταση απαιτούσε. Για να έχει μια καλύτερη μεσαία γραμμή, ο Καταλανός την Κυριακή πρόσθεσε τον Οφόε δίπλα στον Ζιλέ και στον Ρομαό, αλλά κάποιος για να παίξει ο Οφόε έπρεπε να χάσει τη θέση του. Το δίλλημα που ο Καταλανός αντιμετώπισε ήταν αν θα ξεκινήσει τον Φορτούνη ή τον Μάριν. Προτίμησε τον Ελληνα παίκτη για δυο λόγους: πρώτον γιατί ο Γερμανός δεν ήταν καλός στο ματς με την Τρίπολη και δεύτερον γιατί ο Μάριν όταν έρχεται από τον πάγκο κάνει περισσότερα από όσα ο Φορτούνης, όταν καλείται να μπει στο γήπεδο να βοηθήσει. Ο Φορτούνης βρέθηκε στα αριστερά της επίθεσης, αλλά είχε δικαιώμα να πάει και στον άξονα και το είδαμε. Δεν ήταν βιδωμένος στη θέση του».

 

Μιραλάς

«Πάμε παρακάτω. Ο Γκαρσία έχει ένα ζήτημα με την αξιοποίηση του Μιραλάς, που τον προβληματίζει από τη μέρα που ο Βέλγος ήρθε. Ο Μιραλάς σπάνια επιστρέφει για να ανοίξει αντεπιθέσεις, όπως οι κανονικοί ακραίοι, και δεν μπορεί να παίξει πίσω από το φορ γιατί, όπως στην Τρίπολη φάνηκε, εγκλωβίζεται από τους αντίπαλους κόφτες. Ωστόσο ο κόουτς καταλαβαίνει ότι είναι ένας καλός κυνηγός, που με τις συγκλίσεις του μπορεί να φτάσει σε θέση βολής κι αυτό είναι χρήσιμο. Η ιδέα του να τον χρησιμοποιήσει ως φορ προέκυψε, πιστεύω, όταν έμαθε ότι ο Χιμένεθ θα παίξει με τέσσερις στην άμυνα κι όχι με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και τον Τζιγκρίνσκι να δίνει βάθος – όπως στο ματς του κύπελλο. Ο Γκαρσία πίστευε ότι με την ταχύτητα του ο Μιραλάς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον Βράνιες και στον Τζιγκρίνσκι, και παράλληλα να δημιουργήσει με την κίνησή του και χώρους στους Οφόε, Φορτούνη και Πάρντο. Ο Οφόε και ο Φορτούνης έμειναν μακριά από την περιοχή: ο Πάρντο όντως είχε χώρους και απείλησε στο πρώτο ημίχρονο– αλλά δεν σκόραρε. Αν κάτι έμοιαζε με ανορθογραφία ήταν η χρησιμοποίησή του στο δεύτερο ημίχρονο στα αριστερά, αλλά ήταν κάτι που γρήγορα διορθώθηκε».

Επαιξαν

«Η κριτική για τον αποκλεισμό του Μάριν και του Καρίμ, των παικτών που τράβηξαν τον Ολυμπιακό όλο αυτό τον καιρό, θα είχε νόημα αν οι δυο δεν έπαιζαν καθόλου. Όμως ο Γκαρσία τους χρησιμοποίησε και τους δυο και μάλιστα και οι δυο στο χρόνο που αγωνίστηκαν επιθετικά τον βοήθησαν: δεν μπήκαν στο γήπεδο χωρίς όρεξη. Ο Μάριν κάνει το καλύτερο σουτ του Ολυμπιακού στο ματς, ο Ανσαριφάρντ σκοράρει στο 81΄. Όμως κανείς δεν έλυσε το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού, που ήταν και που είναι η μεσαία του γραμμή. Παρόλο που ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με ένα χαφ παραπάνω (σε σχέση με το ματς του κυπέλλου) και πάλι η ΑΕΚ γύριζε τη μπάλα σχεδόν ανενόχλητη στη μεσαία γραμμή και πάλι οι αντεπιθέσεις του Ολυμπιακού ήταν ανύπαρκτες: χωρίς κλεψίματα και πίεση στη μέση δεν γίνεται transition game. Ετσι στα δεκαπέντε λεπτά που απομένουν μετά το γκολ του Καρίμ, ο Ολυμπιακός μολονότι παίζει με τον Μάριν και τον Ανσαριφάρντ, αλλά και τον ξεκούραστο Ταχτσίδη, δεν μπορεί ούτε μπάλα να κρατήσει, ούτε να αντεπιτεθεί. Η ΑΕΚ παίρνει μέτρα άφοβα: και γίνεται ό,τι γίνεται». 

Ηρθε

«Συζητάμε πολύ για τους προπονητές. Μοιράζοντας τον χρόνο των επιθετικών του ο Γκαρσία βρήκε στο 81΄το γκολ του 1-0. Ηταν δουλειά των παικτών του να «φάνε» τη μπάλα για δεκαπέντε λεπτά. Αν δεν το έκαναν, δεν φταίει αυτός. Κι αν δεν μπορούν να το κάνουν λόγω κόπωσης φταίνε οι προηγούμενοι προπονητές για την φυσική τους κατάσταση. Αυτός τώρα ήρθε».            

 

Η αποψινή παγίδα

Αυτά λοιπόν έγραψα την Δευτέρα για τον Γκαρσία. Λόγω του ότι σήμερα υπάρχει η ρεβάνς, προσθέτω ότι κρίνω αρκετά πιθανό πως η γκρίνια για μια ήττα, που κατά την γνώμη μου είναι ελάχιστα και δική του, θα επηρεάσει σημαντικά τις σημερινές επιλογές του: γκρίνια υπάρχει και εντός του Ολυμπιακού κι όχι μόνο από οπαδούς και δημοσιογράφους. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ο Γκαρσία κατά τη γνώμη μου είναι να προσπαθήσει να αποδείξει ότι η ενδεκάδα που κατέβασε ήταν σωστή, επιλέγοντας να ξεκινήσει μια ενδεκάδα σαν αυτή που ο κόσμος πιστεύει ότι έπρεπε να κατεβάσει! Το να παίξουν ο Μάριν κι ο Ανσαριφάρντ ή ο  Χατζισαφί από την αρχή π.χ είναι σωστό και χρήσιμο, αν κατά τον προπονητή, μπορούν να προσφέρουν: αν παίξουν για να παίξουν (ή για να δει ο κόσμος ότι δεν ήταν η δική τους απουσία το πρόβλημα…) τότε ο Ολυμπιακός θα παίξει ακόμα χειρότερα από ότι την Κυριακή και θα χάσει από την γκαζωμένη και με τεράστιο ηθικό ΑΕΚ, ακόμα πιο εύκολα. Ο Γκαρσία την Κυριακή προσπάθησε να παρουσιάσει μια ομάδα λιγότερο προβλέψιμη από αυτή που έχει παίξει φέτος άσχημα στα δύσκολα ματς του πρωταθλήματος με τρεις διαφορετικούς προπονητές. Αν σήμερα πάει στην πεπατημένη για να δείξει ότι είχε δίκιο το πιθανότερο είναι να δικαιωθεί. Χάνοντας ωστόσο ένα ακόμα ματς…