Η ώρα του Big Mπεν

Η ώρα του Big Mπεν


Στο πρώτο γκολ που σημειώνει, στο Βελιγράδι, πριν καλά καλά ξεκινήσει το ματς, έχει κάνει την κίνηση στον κενό χώρο, υποχρεώνοντας τον Μάριν να του πασάρει την μπάλα ενώ είναι σε κίνηση: κάνει ένα κοντρόλ και την στέλνει ταχύτατα στην κλειστή γωνία, εκεί που ο τερματοφύλακας δεν την περιμένει. Το δεύτερο του γκολ είναι ένα αληθινό αριστούργημα: κατεβάζει την μπάλα εκτός περιοχής, την κουβαλάει μόνος του, ψαρώνει τον μπακ προσποιούμενος ότι θα πασάρει, κερδίζει τα τρία τετραγωνικά που χρειάζεται για να σημαδέψει και τον πολύτιμο χρόνο που θέλει για να σκεφτεί τι θα κάνει. Δεν σουτάρει: ζωγραφίζει. Το φάλτσο, που δίνει με το αριστερό για να στείλει τη  μπάλα στην πάνω δεξιά γωνία του τέρματος, δίνει στην εκτέλεση διαστάσεις βασανιστικής απόλαυσης. Οι φωνακλάδες Σέρβοι, που είχαν τη φαεινή ιδέα να βρίζουν στα ελληνικά επτά ξένους παίκτες που αγωνίστηκαν με τη  φανέλα του Ολυμπιακού, σώπασαν. Το πέρασμα του πρωταθλητή από το Βελιγράδι είχε την υπογραφή ενός παίκτη που παλεύει τρία χρόνια για να παίξει στον Ολυμπιακό και τελικά τα κατάφερε με το πείσμα του. Ο Μοχάμεντ Μπεν από τις Κομόρες είναι ένας μεγάλος μαχητής κι ο Ολυμπιακός πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερός που τον έχει. Διότι καλούς παίκτες μπορείς να βρεις. Παίκτες με τέτοια ατσάλινη θέληση είναι δύσκολο.

Μια φορά κι ένα καιρό ο Σάββας

Τον Μπεν τον απέκτησε ο Ολυμπιακός την άνοιξη του 2015, Απρίλη μήνα, λίγο πριν τελειώσει το πρωτάθλημα. Επαιζε στη Βέροια κι έχει ένα μεγάλο υποστηρικτή, τον Σάββα Θεοδωρίδη. Είχα συναντήσει θυμάμαι τον Σάββα σε μια εκδήλωση την βραδιά που ο Μπεν είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. «Πήρα ένα τρομερό παίκτη σήμερα» μου είπε. «Ο προπονητής δεν τον πολυήθελε, αλλά εγώ επέμενα» μου είχε πει συνωμοτικά. Περίμενα ν ακούσω το όνομα. «Πήρα τον Μπεν» μου είπε και τα μάτια του έλαμπαν. «Και στο λέω από τώρα και να το θυμηθείς: του χρόνου θα χαλάσει κόσμο». Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα, αλλά ο Σάββας είχε πάρει φόρα. Μου έλεγε ότι είναι ο πιο γρήγορος στην Ελλάδα με τη μπάλα στα πόδια, ότι με τις μπαλιές του Τσόρι θα διαλύσει άμυνες, ότι ο κόουτς θα τον κάνει βασικό – «κι ας πάρει τρία σέντερ φορ ακόμα». «Δεν με πιστεύεις;» με ρώτησε. Δεν τον πίστευα. «Λοιπόν θα σου πω κάτι να το θυμάσαι» μου είπε. «Κάθε φορά που έρχεται ένας κυνηγός από το εξωτερικό κι έχει βάλει τέσσερα – πέντε γκολ στο πρωτάθλημα που έπαιζε, λένε οι δημοσιογράφοι ότι αφού έβαλε γκολ στην Ισπανία ή στην Ιταλία, εδώ θα κάνει πλάκα στις άμυνες. Εγώ πάλι λέω, όταν τα ακούω αυτά, «σιγά το κατόρθωμα που χει κάνει», αν έχει βάλει πέντε γκολ. Ξέρεις ρε Καρπετόπουλε τι είναι κατόρθωμα; Να βγεις πρώτο σκόρερ στο πρωτάθλημα με τη Βέροια! Αυτό έκανε ο Μπεν φέτος και δεν έχετε καταλάβει για τι κατόρθωμα μιλάμε. Πρώτος σκόρερ με τη Βέροια ρε, που σώθηκε τελευταία αγωνιστική. Δεν έχει ξαναγίνει». Τι θυμάμαι πάντα αυτή τη συζήτηση ως ένα από τα μαθήματα του Σάββα. 

Χιαστούς και δανεισμούς

Ο Σάββας περίμενε να τον δει να βγαίνει πρώτος σκόρερ με τον Ολυμπιακό, αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον Μπεν. Η καλύτερη σεζόν της καριέρας του τέλειωσε με μια ρήξη χιαστών που του διέλυσε την επόμενη χρονιά. Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε, παρά τον τραυματισμό του, και μπράβο σε όποιον επέμενε να πάρει ένα παίκτη, που, πριν γνωρίσει τα γήπεδα του Ρέντη, γνώρισε το φυσικοθεραπευτήριο, στο οποίο πέρασε τους τελευταίους έξι μήνες του 2015, με τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και του πιο άτυχου ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος, αφού τραυματίστηκε την τελευταία αγωνιστική της καλύτερης σεζόν του. Εφυγε από τον Ολυμπιακό και πήγε στο Λεβαδειακό, όπου έπαιξε δώδεκα ματς το πρώτο εξάμηνο του 2016. Και μετά βρέθηκε στον Πανιώνιο για να παίξει έξω αριστερά, να βοηθήσει τον Ανσαριφάρντ να τραβήξει τα βλέμματα, να βάλει εννέα γκολ όλα με ολότελα διαφορετικούς τρόπους και να ξαναβρεθεί στον Ολυμπιακό παλεύοντας για μια δεύτερη ευκαιρία. Κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα την αξιοποιήσει: η σεζόν μόλις άρχισε. Για την ώρα, ο επίμονος αυτός μαχητής από τις Κομόρες, για τον οποίο δεν υπήρξαν πρωτοσέλιδα και υποδοχές στο αεροδρόμιο, υπέγραψε μια τεράστια νίκη στο Βελιγράδι που στέλνει τον Ολυμπιακό σε ομίλους: θα δούμε στο τέλος της καλοκαιρινής περιπέτειας, αν θα είναι οι όμιλοι του Τσάμπιονς λιγκ, ή αυτοί του Γιουρόπα τους οποίους ο πρωταθλητής μοιάζει να εξασφάλισε με τη νίκη στο Βελιγράδι.

Μην τα παρατάς ποτέ

Το να πεις ότι ο Μπεν έβγαλε τα χρήματα που στοίχισε είναι απλό. Εγώ θα επισήμανε κάτι σημαντικότερο: το μήνυμα που ο Μπεν στέλνει σε πολλούς, που φτάνουν στον Ολυμπιακό κι ονειρεύονται να κάνουν καριέρα νομίζοντας ότι το πράγμα είναι εύκολο. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά κάθε όνειρο επιτρέπεται, φωνάζει ο Μπεν, αρκεί να αγωνίζεσαι για αυτό και να μην το παρατάς.

Κατά καιρούς διαβάζω για παιδιά που τα παίρνει από κάτω, γιατί ο Ολυμπιακός τους ζητάει να πάνε να παίξουν κάπου αλλού ως δανεικοί. Εχω κουραστεί ν ακούω από διάφορους πονόψυχους ιστορίες για ελληνόπουλα που αδικούνται και προικισμένους ξένους τεχνίτες, στους οποίους κακοί προπονητές και δύσκολοι τεχνικοί διευθυντές φέρθηκαν άδικα γιατί δεν τους κράτησαν στην ομάδα μετά την προετοιμασία: φέτος έπεσε κλάμα για τον Γιαννιώτα και τον Ρισβάνη π.χ. Ολοι αυτοί ας δουν την ιστορία του Μπεν και το υπέροχο πείσμα του. Ηρθε στον Ολυμπιακό με ρήξη χιαστών, πήγε στο Λεβαδειακό όπου νόμιζες ότι ξέχασε την Τέχνη του γκολ, βρέθηκε στον Πανιώνιο χωρίς κανείς να είναι βέβαιος για τις δυνατότητες προσφοράς του: τον Μπεν, που κάποτε είχε βγει πρώτος σκόρερ με τη Βέροια, δεν τον θυμόταν κανείς – όλοι αναρωτιόντουσαν τι μπορεί να κάνει πια. Αλλά ο τρομερός αυτός τύπος δεν τα παράτησε ποτέ! Βρέθηκε φέτος στην προετοιμασία του Ολυμπιακού ως τρίτος φορ και μέσα σε ένα μήνα έφερε τα πάνω κάτω και έπαιξε βασικός στο Βελιγράδι. Και σκότωσε την αήττητη για τέσσερα χρόνια στο γήπεδό της σε ευρωπαϊκά ματς Παρτιζάν φωνάζοντας σε όλους πως όσους φορ και να αποκτήσει ο Ολυμπιακός, αυτός θα είναι πάντα έτοιμος να παλέψει για την ευκαιρία του. Γιατί είναι ο Μπεν από τα νησιά Κομόρες, που έχει χτίσει μια καριέρα μόνος του, που είναι χαρούμενος γιατί παίζει ποδόσφαιρο, που είναι ευτυχισμένος γιατί έφτασε στον Ολυμπιακό και γιατί δεν τα παρατάει ποτέ. Και κάνει και κατορθώματα από αυτά που ξέρει να διακρίνει μόνο ο Σάββας Θεοδωρίδης, που είμαι βέβαιος πως χθες καμάρωνε για το πουλέν του ευτυχισμένος…