Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη

Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη


Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στην Ελλάδα, που αιφνιδιάστηκε με την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για το ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και νομίζω ότι όσοι με παρακολουθείτε το ξέρετε. Την επόμενη μέρα της διακοπής είχα γράψει στη SportDAY και είχα πει στο ραδιόφωνο ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα τιμωρηθεί με την ίδια ποινή που τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός πέρυσι, μολονότι στο παιγνίδι των play off ΠΑΟ – ΠAOK είχε γίνει ακριβώς το ίδιο περιστατικό. Στις 27 Φεβρουαρίου είχα γράψει εδώ, κατά λέξη, ότι «ο ΠΑΟΚ δεν θα τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών: κάποια νομική ακροβασία θα γίνει». Την περασμένη Τετάρτη (αλλά και την Πέμπτη και την Παρασκευή) είχα πει στο Sport Fm ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα μηδενιστεί και το πολύ πολύ να χάσει το ματς από τον Ολυμπιακό – είχα δηλαδή σχεδόν αναγγείλει την απόφαση. Φυσικά δεν περίμενα ότι θα έσβηναν και την ποινή των δυο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών: εδώ ομολογώ ότι οι δικαστές της Επιτροπής Εφέσεων ξεπέρασαν τον εαυτό τους – από την άλλη κράτησαν το πρόστιμο, το οποίο, αν είχαν χιούμορ, θα αποφάσιζαν να πληρωθεί, όπως αυτό της ΣΕΚΑΠ.

 

Κάποιοι λένε ήδη ότι βγήκε μια απόφαση που θυμίζει άλλες εποχές: ας μου επιτρέψουν να διαφωνήσω. Τέτοια απόφαση δεν έχει ξαναβγεί ποτέ για ένα απλούστατο λόγο: πρόκειται για απόφαση που δεν πατάει πουθενά και για αυτό άλλωστε δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και το σκεπτικό της – ακόμα το ψάχνουν. Το πιο ωραίο είναι ότι πρόκειται για απόφαση που έρχεται από μακριά, δηλαδή από την τροποποίηση του πειθαρχικού κώδικα το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό είναι που αποδεικνύει, όχι απλά την δεδομένη της αστειότητα, αλλά και την απόλυτη μεθόδευσή της. Με την τροποποίηση του άρθρου 15, πάνω στις διατάξεις του οποίου είχε στηριχθεί η περσινή τιμωρία του ΠΑΟ, καταργήθηκε η αυτόματη τιμωρία μιας ομάδας σε περίπτωση που με υπαιτιότητα των οπαδών της διακοπεί ή δεν αρχίσει παιγνίδι της. Στην ερώτηση ποια ομάδα έχει τέτοια προβλήματα ώστε να διευκολύνεται με τέτοιες τροποποιήσεις, ας δώσει την απάντηση ο καθένας.

Ηταν βέβαιο το δικαστικό μαγείρεμα

Θα σας εξηγήσω που βασιζόταν τις προηγούμενες μέρες η δική μου βεβαιότητα για δικαστικό μαγείρεμα. Πριν από ένα χρόνο το άρθρο 15, για περιπτώσεις διακοπών εξαιτίας τραυματισμών πρόβλεπε το εξής απλό: «Εάν από τη ρίψη φωτοβολίδας (ευθείας βολής) ή αντικειμένων υπάρξει έστω και ελαφρά σωματική βλάβη προσώπου, νόμιμα ευρισκόμενου στον αγωνιστικό χώρο, τότε επιβάλλεται διακοπή του αγώνα, χρηματική ποινή από εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από δύο (2) έως τρεις (3) αγωνιστικές. Το αγώνας κατοχυρώνεται υπέρ της μη υπαιτίου ομάδας και στην υπαίτιο αφαιρούνται και τρεις βαθμοί». Σήμερα το άρθρο γράφει άλλα: «Εάν από την ρίψη αντικειμένων υπάρξει σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) έως ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000). Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τρείς (3) αγωνιστικές». Ποια είναι η διαφορά; Ότι πέρυσι ο τραυματισμός καθιστούσε την διακοπή αυτόματη, ενώ φέτος, όπως είναι γραμμένο το άρθρο, ο τραυματισμός είναι ένα πράγμα και η διακοπή κάτι άλλο. Πρόκειται για δικονομική σοφιστεία χωρίς προηγούμενο: την αλλαγή του άρθρου έκανε ο καθηγητής κ. Δρόσος ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ, άνθρωπος της Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης που στο ποδόσφαιρο παίζει τα ρέστα της καθώς πιστεύει πως ένα πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ, μια λύση στα διοικητικά του Παναθηναϊκού και καμιά τριανταριά εκατομμύρια ευρώ προίκα στην ΑΕΚ για το γήπεδο, θα την βοηθήσουν να βρει ψήφους στις εκλογές που έρχονται.               

 

Η απόφαση είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ όσο μπορούν: πιστεύω θα την είχε ήδη βγάλει ο αθλητικός δικαστής της Σουπερλίγκας, αν ο ΠΑΟΚ δεν είχε ακολουθήσει πρωτόδικα μια τόσο αυτοκαταστροφική γραμμή υπεράσπισης. Στην Εφεση κάπως την άλλαξε, αφήνοντας κατά μέρος τις σαχλαμάρες για τη μη δήλωση του Γκαρσία στο φύλλο αγώνα, ώστε να διευκολύνει τους δικαστές: η βεβαιότητα του ότι θα δικαιωθεί φαίνεται και από το ότι την Παρασκευή (!) σφράγισε κανονικά εισιτήρια. Βέβαια τώρα φλερτάρει με την απόλυτη ξεφτίλα: αν σήμερα, μετά από όλα αυτά, δεν κερδίσει την ΑΕΚ, το μόνο που απομένει είναι να ζητήσει από τον Τσίπρα να του δώσει το πρωτάθλημα με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Όπως δηλαδή θα καταργούσε και το μνημόνιο.

Εχει και συνέχεια, αν χρειαστεί

Δεν κατηγορώ φυσικά τον ΠΑΟΚ για τίποτα. Καλά κάνει ο Ιβάν Σαββίδης, αφού ο εξευτελισμός του πρωταθλήματος είναι λογικά το λιγότερο που τον ενδιαφέρει: να το κερδίσει θέλει και τίποτα άλλο. Αλλοι εξευτελίζονται: π.χ όσοι το ποδόσφαιρο το διοικούν. Για πρώτη φορά είδαμε εφέσεις να εκδικάζονται σε χρόνο ρεκόρ, αποφάσεις να εκδίδονται χαράματα χωρίς σκεπτικό, επεισόδια μετά το τέλος ενός ματς να μένουν ατιμώρητα και βαθμοί να επιστρέφονται μολονότι η ενοχή μιας ομάδας παραμένει. Το γελοίο της απόφασης είναι ότι δεν τόλμησαν να αποφασίσουν την επανάληψη του αγώνα ή την τιμωρία του Ολυμπιακού – αλλά μην αποκλείεται αυτά τα συμβούν στο Διαιτητικό Δικαστήριο: αν ο ΠΑΟΚ σήμερα δεν κερδίσει, αυτά μου μοιάζουν απολύτως λογικά, μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση. Θέλω απλά να καταλάβετε ένα πράγμα: δεν έχουμε να κάνουμε με δικαιοσύνη, αλλά με νταραβέρι: οι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να δικαιολογήσουν μια απόφαση που, ως προς το κομμάτι της ποινής, δεν πατάει πουθενά. Ακόμα και το τερατώδες τροποποιημένο άρθρο 15 δεν αφήνει περιθώριο για αυτό που αποφάσισαν: ή απλά έπεσε ένα αντικείμενο και ο ΠΑΟΚ πρέπει να τιμωρηθεί μόνο με πρόστιμο ή αυτό το αντικείμενο προκάλεσε την διακοπή και πρέπει να υπάρξει η προβλεπόμενη για την διακοπή τιμωρία. Ακόμα και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης που κάθε μέρα επαναλάμβανε ότι έχει εμπιστοσύνη στους δικαστές (λες και υπήρχε λόγος να μην έχει…) θα πρέπει να έχει σκάσει στα γέλια με την απόφαση που βγήκε. Το κακό για τον Υφυπουργό, που θέλει να πολιτευτεί και στον Πειραιά, είναι ότι γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος.

Να μην το ξεχάσω: εκκρεμεί ακόμα η έφεση του Ολυμπιακού για τα επεισόδια στο ματς με την ΑΕΚ. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα την χάσει. Κι έτσι θα έχουμε όντως μια παγκόσμια πρωτοτυπία, όπως περίμενα: θα έχουν αφαιρεθεί βαθμοί για ένα ματς που τελείωσε κανονικά, αλλά όχι για ένα που ούτε καν άρχισε! Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη. Αμφιβάλετε;