Καταργήστε το...

Καταργήστε το...


Εγραφα και στην εφημερίδα ότι η ιστορία της διοργάνωσης του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος ξεκίνησε φέτος ως φάρσα και συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε ως κωμωδία: είναι ο ορισμός της φαρσοκωμωδίας. Χθες η αστυνομία έκανε γνωστό ότι η Ριζούπολη είναι επικίνδυνη για την διοργάνωση ενός τελικού – η απόφαση αποτέλεσε έκπληξη για όσους δεν παρακολουθούν τι συμβαίνει από την αρχή.

Τους το είχαν πει μέρες πριν

Πριν από δώδεκα μέρες ένας από τους πιο υπεύθυνους αξιωματικούς της αστυνομίας, ο κ. Γιαννίδης (ΓΑΔΑ) είχε ενημερώσει την ΕΠΟ υπηρεσιακά ότι από όλα τα γήπεδα της Αθήνας η Ριζούπολη είναι το πλέον ακατάλληλο! Τι περιμένανε στην ομοσπονδία; Ότι ξαφνικά στη ΓΑΔΑ θα άλλαζαν γνώμη και θα τους έλεγαν χθες συγχαρητήρια για την επιλογή; Το μόνο καινούργιο που προέκυψε χθες είναι ότι η αστυνομία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της γενικά για την διεξαγωγή του ματς στην Αθήνα, εξαιτίας της αντιπαλότητας των οπαδών των ομάδων. Η αστυνομία έχει καταγράψει τις τελευταίες μέρες μια ανταλλαγή επιθετικών και ακραίων μηνυμάτων στο διαδύκτιο μεταξύ των οργανωμένων και προειδοποίησε τις ομάδες: βέβαια θα ήταν ακόμα καλύτερα να είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο διοργάνωσης του τελικού και να το παρουσίαζε. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη Ριζούπολη: η Ριζούπολη ήταν μια αστεία επιλογή από την αρχή. Θα  διάλεγαν ποτέ τη Ριζούπολη για έδρα οποιουδήποτε τελικού υπό κανονικές συνθήκες; Θα έβαζαν ποτέ την Εθνική π.χ να παίξει εκεί; Ούτε για αστείο. Γιατί το έκαναν; Προφανώς για να εκνευρίσουν τον Ολυμπιακό – ίσως και για να προκαλέσουν επεισόδια: δεν θέλει πολύ. Και τα επεισόδια θα έφερναν τιμωρίες, αφαιρέσεις βαθμών ενόψει του νέου πρωταθλήματος κτλ κτλ.   

Μήπως

Το κωμικό στην προκειμένη περίπτωση είναι η αναβολή. Πρέπει παγκοσμίως να είναι η μοναδική φορά που ομάδα ζητά να αγωνιστεί σε ένα τελικό στην έδρα του αντιπάλου της κι αντί όλοι να πουν ναι και να τελειώνουμε αποφασίζουν την αναβολή του αγώνα! Πριν την απόφαση αναβολής γνωρίζω ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αστυνομία είχαν δώσει το πράσινο φως να γίνει το ματς την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, αλλά και πάλι δεν ήθελε η ΕΠΟ και το ανέβαλε. Λένε ότι δεν το ήθελε η ΑΕΚ κι ότι ο Ολυμπιακός δεν δεχόταν να γίνει αντί για Κυριακή Τετάρτη κτλ. Εχουν καμία σημασία αυτά; Βαριέμαι και που τα γράφω…

Μόνο αθλιότητες

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πιο άθλια και άνευ λόγου ύπαρξης διοργάνωση από το κύπελλο Ελλάδος. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ο τελικός του (κι όχι μόνο) είναι μια πονεμένη ιστορία. Τι έχουμε δει δεν περιγράφεται. Τους οπαδούς της ΑΕΚ να περιφέρονται μέσα στο γήπεδο στο ματς της Ενωσης με τον Ατρόμητο. Το χέρι του Μανιάτη στο Ολυμπιακός – Αστέρας που έγινε αφορμή για δικαστικές έρευνες. Το ατελείωτο συμμαχικό ξύλο στη θρυλική πεζογέφυρα του Βόλου. Τα επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ και στην Αθήνα ένα χρόνο αργότερα, που υπήρξαν μάλιστα σκανδαλωδώς ατιμώρητα. Τις επιθέσεις εντός γηπέδου στο Παναθηναϊκός – Αρης. Έχουμε επίσης δει απίστευτες διαιτησίες σε ματς για να φτάσουν στον τελικό αυτοί που πρέπει (την έχουν πληρώσει ομάδες όπως ο Πανιώνιος, η ΑΕΛ, ο Αρης κτλ), επιθέσεις σε διαιτητές που έχουν κοστίσει τιμωρίες σε παράγοντες που κατά τα άλλα κόπτονται για την ηθική του αθλήματος, διαιτητές σε τελικούς να ξεχνάνε τους κανονισμούς και να παραιτούνται μετά το τέλος τους κι έχουμε κάθε χρόνο ατελείωτους καυγάδες για το που θα γίνει το ματς: μέχρι και το Μόναχο είχε εξεταστεί ως έδρα! Α, για να μην το ξεχάσω: ακόμα και καράβι έχει καταστραφεί εξαιτίας του κυπέλλου κα τις φθορές του τις πλήρωσε τελικά ο Ελληνας φορολογούμενος, γιατί η ΑΕΚ φαλίρισε και για να μην πληρώσει ούτε τις ζημιές στο «Ιεράπετρα» πήγε να γράψει ιστορία στη Γ΄ Εθνική.

Το απόλυτο τίποτα…

Τι είναι το κύπελλο Ελλάδος; Το απόλυτο τίποτα. Καμιά μεγάλη ομάδα δεν μπορεί να το έχει ως στόχο όταν ξεκινά η σεζόν: στόχος είναι το πρωτάθλημα, η έξοδος στην Ευρώπη, η διάκριση στην Ευρώπη, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και η παραμονή κτλ. Η για παρηγοριά χρησιμοποιείται το κύπελλο ή για να φαίνεται το πρωτάθλημα ακόμα πιο σημαντικό.

Όποιος το κύπελο το καταργήσει θα προσφέρει υπηρεσίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για μια διοργάνωση εντελώς αστεία, στην οποία οι πιο πολλές ομάδες παίζουν με αναπληρωματικούς και θυμούνται την σημασία της αν και εφόσον φτάσουν σε κανένα ημιτελικό. Την λένε «διοργάνωση των εκπλήξεων», αλλά τις μόνες εκπλήξεις της κάνει η Λαμία στην οποία θα πρεπε να δοθεί ένα τρόπαιο γιατι τιμά το θεσμό: κανονικά έπρεπε να δίνανε και ένα στον Κοντονή για να θυμάται το πέρασμά του από την πολιτική.

Το μόνο για το οποίο είναι χρήσιμο το κύπελλο είναι γιατί καταδεικνύει ότι στην ΕΠΟ δεν μπορούν να διοργανώσουν ούτε τσιμπούσι σε χασαποταβέρνα στη Βάρη. Όσα έγιναν ειδικά φέτος, μια χρονιά στην οποία μάλιστα δεν υπάρχουν ούτε καν θεατές στα γήπεδα, θα έπρεπε να προβληματίσουν την Πολιτεία για την λειτουργία της ίδιας της ομοσπονδίας: οι τύποι που τη διοικούν εξευτέλισαν το Κράτος. Θα πρεπε επίσης να είναι λόγος για να προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στην απόφασή της να φύγει από την ομοσπονδία οτιδήποτε έχει να κάνει με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο: αν οι ΠΑΕ δεν μπορούν να διοργανώσουν τους θεσμούς που παίρνουν μέρος, ας μην έχουμε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα – δεν είναι απαραίτητο. Αλλά το να δηλητηριάζουν το ποδόσφαιρο δέκα βλαχοπρόεδροι και να κοροϊδεύουνε τελικά το ίδιο το Κράτος, προκαλεί γέλιο. Όχι με τις καθ’ υπόδειξη αποφάσεις τους, αλλά για το Κράτος που τους ανέχεται.

Με δυο μπάλες παγωτό

Στον Ολυμπιακό η αναβολή ίσως προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα: τον στέλνει στο ματς με τη Γουλβς χωρίς ματς για τρεις ολόκληρες εβδομάδες – οι πιθανότητές του γίνονται μικρότερες. Από την άλλη γλυτώνει από τη γκρίνια που θα του προκαλούσε η ήττα από την ΑΕΚ: αν χάσεις ένα τελικό από μια ομάδα στην οποία στο πρωτάθλημα έχεις βάλει επτά (συμβολικά…) γκολ σε τέσσερα ματς, αν είσαι ο τωρινός Ολυμπιακός, παθαίνεις κρίση υστερίας. Η ΑΕΚ σίγουρα με τις μεγάλες μεταγραφές που θα κάνει μέχρι τον Αύγουστο θα είναι πολλή δυνατή: οι πιθανότητες της να κερδίσει το τρόπαιο μεγαλώνουν.  Μάλιστα μπορεί να ζητήσει νέα αναβολή για να γίνουν του χρόνου δυο τελικοί μαζί και να κερδίσει δυο κύπελλα σε τρεις μέρες. Εστω και χωρίς δυο μπάλες παγωτό κάποιοι τα χαίρονται….