Κούρσα πάλι για τρεις

Κούρσα πάλι για τρεις


Η εμβόλιμη αγωνιστική της Σούπερλίγκας, η πρώτη εντός του 2024, θα ολοκληρωθεί σήμερα με τα παιγνίδια Ατρόμητος – Κηφισιά και Παναιτωλικός – Πανσερραϊκός αλλά ένα μεγάλο συμπέρασμα ήδη βγήκε μετά τα παιγνίδια που είδαμε χθες: το συμπέρασμα είναι ότι αν την Κυριακή ο Ολυμπιακός χάσει από την ΑΕΚ στο άδειο Καραϊσκάκη το πρωτάθλημα είναι μια κούρσα για τρεις. Η ήττα του Ολυμπιακού στη Λαμία συνιστά το δεύτερο στη σειρά στραβοπάτημά του. Με ένα τρίτο οι ελπίδες του για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος γίνονται μαθηματικές. Δηλαδή περίπου ανύπαρκτες.

Ας θυμηθούμε τι έγινε χθες.

Νίκη της Λαμίας απόλυτη

Ο Ολυμπιακός είχε την πιο δύσκολη αποστολή από τους τέσσερις πρωτοπόρους κι όποιος αμφέβαλε το κατάλαβε τρία λεπτά μετά την έναρξη του ματς στη Λαμία. Τότε ο Σλίφκα βρήκε τη μπάλα στρωμένη μπροστά του μετά από μια επιπόλαια επέμβαση του Ροντινέϊ και μόνος και ξεχασμένος από όλους την έστειλε στα δίχτυα του Πασχαλάκη, που έχει μια μικρή ευθύνη για το γκολ αλλά απολύτως καμία για την ήττα του Ολυμπιακού: ήταν ο καλύτερος των Ερυθρόλευκων και αν η Λαμία δεν τελείωσε κάθε συζήτηση για την έκβαση του αγώνα νωρίς οφείλεται σε μια σειρά από σωτήριες επεμβάσεις του ήδη στο πρώτο ημίχρονο.

https://suxnotita.gr/wp-content/uploads/2024/01/lamia-olybiakos-1-0-to-skor-sto-imichrono.jpg

Πιο πολύ από ήττα του Ολυμπιακού το ματς είναι νίκη της Λαμίας, μια νίκη καθαρή και τεράστια. Εχοντας δει προσεχτικά τα προηγούμενα ματς του Ολυμπιακού ο Λεωνίδας Βόκολος ακύρωσε τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο πιέζοντας τον Φορτούνη και βάζοντας δυο παίκτες πάνω στον Ροντινέι που αφενός επιθετικά εξουδετερώθηκε και αφετέρου ταλαιπωρήθηκε κιόλας αφού έπαιζε κι ακάλυπτος. Ο Μασούρας, που θεωρητικά έπρεπε να τον καλύψει, έπαιζε σέντερ φορ, όταν ο Γιόβετιτς έβγαινε από την περιοχή και το έκανε συχνά: κανείς δεν ενδιαφερόταν για την υποστήριξη του Βραζιλιάνου και η Λαμία από τη μεριά του έκανε πάρτι. Ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε στο β’ ημίχρονο, όταν Καρβαλιάλ έστειλε δεξιά τον Ποντένσε κι έβαλε στα αριστερά τον Φορτούνη, και περνώντας στο ματς και τον νεοφερμένο Ναβάρο έπαιξε 4-4-2. Είχε ένα καλό ξεκίνημα, αλλά όταν ο Φορτούνης έχασε πέναλτι στο 51΄, βραχυκυκλώθηκε εντελώς αφού και όποιος ήρθε από τον πάγκο έκανε πάλι ελάχιστα. Ο Φορτούνης έχει χάσει ξανά πέναλτι με την Λαμία προκαλώντας ένα αποκλεισμό από το κύπελλο κάποτε: το ό,τι τον άφησαν να χτυπήσει πέναλτι με σπασμένο δόντι κι έχοντας κάνει ένεση στο ημίχρονο δείχνει την γενικότερη ταραχή. Ο Ολυμπιακός έπαιξε ακριβώς δέκα λεπτά κανονικό ποδόσφαιρο, από το 45΄μέχρι το 55΄όταν είχε και την τελευταία του ευκαιρία. Το γιατί της κατάρρευσής του μετά και την αλλαγή προπονητή θα το εξηγήσω αναλυτικά προσεχώς. Στο μεταξύ οι τραυματισμοί του Μπιέλ και του Φορτούνη έκαναν την βραδιά ακόμα πιο πικρή. Η Λαμία πανηγύρισε μια δίκαιη νίκη. Ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ παίζει τα ρέστα του.

https://i0.wp.com/fimotro.gr/wp-content/uploads/2024/01/4088177.jpg?fit=680%2C460&ssl=1

Όλα αναμενόμενα

Τα άλλα αποτελέσματα ήταν απολύτως αναμενόμενα. Η ΑΕΚ βρήκε τον Βόλο αποδεκατισμένο, ήθελε να αντιδράσει μετά τις ισοπαλίες με τον Πανσερραϊκό και τον Παναιτωλικό και κέρδισε εύκολα. Ο Λιβάι Γκαρσία, που σκοράρει πάντα όταν είναι υγιής και ξεκινάει στην ενδεκάδα, καθάρισε το παιγνίδι πριν την συμπλήρωση μιας ώρας: άνοιξε το σκορ στο 31΄ όταν πήρε αμπάριζα τους αμυντικούς του Βόλου και τελείωσε το ματς με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 51΄. Ο Αμπραμπατ, που ήρθε από τον πάγκο, ολοκλήρωσε τη δουλειά γράφοντας το τελικό 3-0 που είναι μάλλον άδικο για τον αποδεκατισμένο αλλά τολμηρό Βόλο που είδε τον τερματοφύλακα Στάνκοβιτς να του στερεί το γκολ της τιμής σε δυο – τρεις περιπτώσεις. Κατά τα άλλα φάνηκαν απλά κάποιοι πειραματισμοί του Αλμέιδα που έπαιξε με τον Τζούμπερ πίσω από τον Λιβάι, χάρηκε για τις επιστροφές του Κάλενς και του Πινέδα που αγωνίστηκε δίπλα στον Σιμάνσκι και είδε τον Πήλιο να κάνει καλή δουλειά ως αριστερός μπακ. Η ΑΕΚ πάει στο Καραϊσκάκη με τις καλύτερες προϋποθέσεις έτοιμη να μας ξαναθυμίσει ότι στα ντέρμπι δεν χάνει βαθμούς. Και περνώντας με νίκη από εκεί μπορεί να κυνηγήσει τον ΠΑΟΚ πράγμα που είναι η εφετινή αποστολή της.  

https://i1.prth.gr/images/1168x656/files/2024-01-03/Despodov.jpg

Ρεσιτάλ του υπέροχου Ντεσπότοφ

Ο ΠΑΟΚ κράτησε την πρωτιά του πολύ εύκολα διαλύοντας και τον ΟΦΗ που κρατούσε το μηδέν στην Τούμπα μέχρι το 40΄γιατί ο Σβαπ αστόχησε νωρίς σε πέναλτι: τον νίκησε ο Μπάουμαν. Ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ έπιασε και δεύτερο πέναλτι πριν φύγει το ημίχρονο νικώντας τον Σαμάτα. Αλλά για τον ΠΑΟΚ αυτά είναι λεπτομέρειες: δυο συνεργασίες του Ντεσπότοφ με τον Ραχμάν Μπάμπα τελείωσαν το ματς σε ένα τρίλεπτο: ο Βούλγαρος σκόραρε στο 39΄ με κεφαλιά από σέντρα του Μπάμπα και έδωσε στον ακραίο αμυντικό το γκολ του 2-0 δυο λεπτά αργότερα. Το πράγμα επαναλήφθηκε και στο δεύτερο ημίχρονο: ο Ντεσπότοφ πάλι ανέβασε ταχύτητα προς το τέλος για να χρήσει σκόρερ τον Μπράντον Τόμας και τον νεοφερμένο Μάρκος Αντόνιο που μπήκαν με την σειρά τους με τη μπάλα στα δίχτυα.  Ο Βούλγαρος, που έχει ήδη 9 ασίστ στο πρωτάθλημα και θα ξεπεράσει τις 15, παίζει τόσο καλά που κανείς δεν θυμάται ότι από τον ΠΑΟΚ εδώ κι ένα μήνα λείπει ο Ζίφκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ πάει τώρα στο Βικελίδης για να αντιμετωπίσει ένα Αρη που έχασε στην Τρίπολη με ένα τρόπο που πρέπει να έκανε τον Ακη Μάντζιο έξω φρενών: είναι το δεύτερο ματς που τον Αρη τον προδίδει η άμυνά του κι αυτό είναι για ομάδα του Μάντζιο ακατανόητο. Ένα γκολ του Μορόν από πέναλτι κι ένα δεύτερο του Σουλεϊμάνοφ έδωσαν στον Αρη την εντύπωση ότι το ματς στην Τρίπολη τελείωσε στο μισάωρο. Ο Αστέρας ανασυντάχθηκε, μείωσε και ισοφάρισε με τον Μιριτέλο (που είναι ένα από τα λίγα κανονικά φορ του πρωταθλήματος) έχασε με τον Ρεγκίς την ευκαιρία της σεζόν, και πήρε τη νίκη με γκολ του αγέραστου Μουνάφου στο 61΄. Ο Μάντζιος περιμένει ενισχύσεις στην επίθεση, αλλά αν η άμυνά του παίξει έτσι με τον ασταμάτητο ΠΑΟΚ την Κυριακή στο Βικελίδης δεν έχει τύχη. Και γιατί δεν θα έχει τον καλύτερο παίκτη του στα ματς με τον ΠΑΟΚ, δηλαδή τον κόσμο του, που βοηθά τους ξένους του παίκτες να καταλάβουν τι παιγνίδια είναι αυτά.

https://i1.prth.gr/images/w1360/files/2024-01-01/terim-xr.jpg

Ποδαρικό με τον Ιωαννίδη

Φυσικά το μεγάλο θέμα της αγωνιστικής ήταν το ξεκίνημα του Τερίμ στον ΠΑΟ. Η μεγάλη απορία ήταν ποιοι θα ήταν οι ένδεκα πρώτοι του νέου προπονητή. Ο Τούρκος ξεκίνησε με μια έκπληξη: τον Μπρινιόλι κάτω από τα δοκάρια. Κατά τα άλλα προτίμησε τον Μπλαντένοβιτς και τον Βαγιαννίδη από τους Χουάνκαρ και Κότσιρα γιατι του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, έβαλε τον Αράο δίπλα στον Γεντβάι γιατί δεν έχει άλλο διαθέσιμο μπακ, έβαλε τον Βιλένα (αντί του Τσέριν) δίπλα στον Πέρεθ και τους Μαντσίνι, Αϊτόρ και Μπερνάρ πίσω από τον Ιωαννίδη: οι δυο εξτρέμ έπαιξαν στα πλάγια με εντολή να συγκλίνουν κι ο Βραζιλιάνος είχε απόλυτη ελευθερία αλλά το ματς το έκρινε ο νεαρός Ελληνας φορ που άνοιξε το σκορ στο 25΄ κι απλοποίησε τα πράγματα. Οσους προπονητές κι αν αλλάξει ο ΠΑΟ ο Ιωαννίδης θα είναι φέτος το βαρόμετρό του. Κατά τα άλλα ο Βιλένα βρήκε το πρώτο του γκολ στη σεζόν γράφοντας το τελικό 2-0, ο Μπρινιόλι δεν έμοιαζε στρεσαρισμένος, το ματς του ΠΑΟ τελείωσε γύρω στο 60΄όταν άρχισαν οι αλλαγές (η πλέον απρόσμενη ήταν η τοποθέτηση του Βιλένα στο πλάι δεξιά) και ο ΠΑΣ έδειξε έτοιμος για ένα νέο ξεκίνημα αν και δεν απείλησε πολύ. Γράφτηκαν και θα γραφτούν πολλά για τον Τερίμ – τα περισσότερα υπερβολικά. Η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος έχει ένα ακόμα εύκολο ματς μπροστά του (την Κυριακή με τον Παναιτωλικό) και μετά πέφτει στα βαθιά. Το παιγνίδι του χρειάζεται υπομονή κι ο ΠΑΟ αποτελέσματα που θα φέρουν το πρωτάθλημα. Δύσκολος συνδυασμός, μεγάλη πρόκληση.