Με ένα καλό ψυχίατρο...

Με ένα καλό ψυχίατρο...


Η ΑΕΚ δεν κέρδισε στο Περιστέρι, μολονότι προηγήθηκε στο σκορ. Η ΑΕΚ έχει μια καλή και μαχητική ομάδα που μπορεί και να κερδίσει το πρωτάθλημα, διότι έχει και εύκολο πρόγραμμα μετά την Τούμπα. Αλλά οι συνολικές της δυνατότητες δεν είναι κάτι το τρομερό: οι παίκτες που κάνουν πραγματικά τη διαφορά είναι λίγοι, οι μέσοι της μετρημένοι και η εξάρτησή της από δυο – τρεις ποδοσφαιριστές τεράστια: χθες π.χ όταν βγήκε ο Σιομόες ήταν σαν να παίζει με ένα παίκτη λιγότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το πρωτάθλημα, το ποιοτικά χειρότερο που θυμάμαι, η ΑΕΚ δεν έχει τέσσερις νίκες στη σειρά από την αρχή της σεζόν. Σε ένα πρωτάθλημα, που σε αυτή την αγωνιστική σε επτά ματς μπήκαν 8 γκολ, η ΑΕΚ δυσκολεύεται, ειδικά εκτός έδρας, να κερδίσει όποιον απλά στηθεί καλά πίσω από τη μπάλα. Παρόλα αυτά, αν ο ΠΑΟΚ τιμωρηθεί για το ματς με τον Ολυμπιακό δεν αποκλείεται πλέον να βγει πρωταθλήτρια. Πράγμα που μπορεί να δώσει στην αυτοκτονία του ΠΑΟΚ επικές διαστάσεις.

Τα πανηγύρια δεν ξεκίνησαν

Η ΑΕΚ δεν θα κέρδιζε στο Περιστέρι ακόμα κι αν ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό – ή, για να το πω πιο σωστά πιστεύω πως αν ο ΠΑΟΚ κέρδιζε τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ θα έπαιζε στο Περιστέρι ακόμα χειρότερα: ήταν και εξαιρετικά κουρασμένη μετά το ματς στο Κίεβο. Αυτά που έγιναν στην Τούμπα έδωσαν στην Ενωση ένα μεγάλο έξτρα κίνητρο: αν κέρδιζε στο Περιστέρι είχε το πρωτάθλημα στην τσέπη κι όμως δεν τα κατάφερε χωρίς κανείς να την πειράξει – τόσο μπορεί. Αν ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό θα μπορούσαν στη Θεσσαλονίκη να ξεκινήσουν ήδη τα πανηγύρια για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος μετά από τρεις δεκαετίες και βάλε: από την Τρίπολη ο ΠΑΟΚ, με τη φούρια του και τον ενθουσιασμό του θα περνούσε για πλάκα – τώρα κι αυτό το ματς ξαφνικά δυσκόλεψε. Τι χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ για να τελειώσει το πρωτάθλημα; Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει μια ομάδα που είναι πρώτη και θέλει τον τίτλο: να διοργανώσει σωστά ένα ματς και να το κερδίσει. Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο απλό για ένα υποψήφιο πρωταθλητή που υποδέχεται ένα αντίπαλο που δεν κυνηγάει σχεδόν τίποτα κι έχει κάνει και μια μετριότατη σεζόν.

Τρεις κουταμάρες

Εχουν περάσει δυο μέρες από το ματς και στη Θεσσαλονίκη μπορούν να δουν εύκολα όλα τα δεδομένα και μαζί και τις κουταμάρες που έγιναν. Η πρώτη μεγάλη κουταμάρα ήταν η διοργάνωση αυτής της πανηγυρικής ατμόσφαιρας με κορδέλες και ρίψεις αντικειμένων: το να μοιράζεις ρολά χαρτιών ταμειακής μηχανής, σε ένα κόσμο που αποδεδειγμένα δεν μπορείς να τον ελέγξεις, είναι σαν να μοιράζεις πέτρες και να πιστεύεις πως δεν θα βρεθεί ούτε ένας να τις πετάξει στον αντίπαλο πάγκο. Πως μπορεί μια ΠΑΕ να κάνει μια τέτοια ανοησία σε ένα τέτοιο ματς ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω. Η δεύτερη γιγάντια ανοησία είναι ότι επιτρέπεις σε ένα σεσημασμένο και γνωστό στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανόητο να μπει στο γήπεδο και να καθίσει πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού κουβαλώντας μαζί του και αντικείμενα, που μπορεί, αν τα πετάξει, να προκαλέσουν τραυματισμούς. Εδώ η κουταμάρα συναντάει την κουτοπονηριά: αμφιβάλω αν ο τύπος βρέθηκε εκεί από μόνος του – μάλλον στη Θύρα 4 θα ήθελε να δει το παλληκάρι το ματς. Αν τον έβαλαν εκεί, είναι γιατί, όπως σχεδόν όλες οι μεγάλες ελληνικές ομάδες, ήθελαν πίσω από τον πάγκο κάποιους που να κάνουν μαγκιές, ειδικά αν το παιγνίδι στραβώσει. Και έτσι, όμως, να μην είναι, η παρουσία του συγκεκριμένου, φορτωμένου μάλιστα με αντικείμενα επικίνδυνα που δεν τα έφερε από το σπίτι του, αποτελεί σαχλαμάρα τεράστια. Τρέλα κανονική.

Η τρίτη και οι χειρότερη

Η τρίτη τεράστια κουταμάρα γίνεται μετά και αφορά την ίδια την γραμμή υπεράσπισης. Ο ΠΑΟΚ λέει του κόσμου τα αντιφατικά πράγματα από την Κυριακή το βράδυ για κάτι απλό που όλοι είδαν. Επεσε ένα αντικείμενο και χτύπησε τον προπονητή του Ολυμπιακού, όπως πέρυσι στη Λεωφόρο ένα αντικείμενο είχε πέσει και είχε χτυπήσει τον Βλάνταν Ιβιτς. Το περιστατικό είναι ολόιδιο με μια μικρή διαφορά που κάνει τη θέση του ΠΑΟΚ χειρότερη: ο τύπος που πέταξε ό,τι πέταξε είναι σεσημασμένος και αυτό που πέταξε του το έδωσαν, με απόλυτη ευθύνη της ΠΑΕ, οι διοργανωτές της δημιουργίας της θεαματικής έναρξης του αγώνα – αντίθετα στη Λεωφόρο, ένας τύπος χωρίς παρελθόν πέταξε μια μπύρα που πήγε κι αγόρασε μόνος του. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να κάνει δυο απλά πράγματα: να ζητήσει συγνώμη για ότι έγινε και να επικαλεστεί αμέσως το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι υπάρχει μια τροποποίηση του κανονισμού, γεγονός που επιτρέπει την κρίση της διακοπής από την αθλητική δικαιοσύνη – πέρυσι η τιμωρία ήταν σαφώς προβλεπόμενη και για αυτό αυτόματη. Ισως θα πρεπε να κάνει και μια αυτοκριτική για την παρουσία του συγκεκριμένου ανθρώπου στο γήπεδο – μιλάμε για κάποιον στον οποίο ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη και δεν του είπε «μπράβο αγόρι μου γιατί συνέβαλες κι εσύ στη δημιουργία μιας καταπληκτικής ατμόσφαιρας».

Ένα σωρό κουταμάρες

Ισως η επίκληση της αλλαγής του σχετικού άρθρου να χτυπούσε άσχημα στα αυτιά πολλών – ειδικά των οπαδών του ΠΑΟ, που πέρυσι είδαν την ομάδα τους να καταστρέφετε από ένα ανάλογο περιστατικό. Πιθανότατα να καταδείκνυε και την γελοιότητα όσων διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζοντας κάθε χρόνο κανονισμούς προληπτικά για να μην έχει προβλήματα ο αφέντης τους – αυτός που προηγουμένως από τους ίδιους κανονισμούς ωφελήθηκε. Ωστόσο αυτή θα ήταν μια σοβαρή γραμμή υπεράσπισης – σοβαρότερη τουλάχιστον από αυτά που ακούμε. Ο ΠΑΟΚ μίλησε για ψευτοτραυματισμό και ανθρώπους με ψευδαισθήσεις τραυματισμών, ενώ στον τύπο που πέταξε το αντικείμενο ασκήθηκε ποινική δίωξη. Δεν είπε κουβέντα για όσα έγιναν μετά το ματς, λες και είναι λογικό και δεδομένο, αν ένα ματς δεν ξεκινήσει, να ακολουθήσουν επεισόδια – η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης εξέδωσε και ανακοίνωση μιλώντας για βιαιότητες. Δεν ήξεραν στον ΠΑΟΚ ότι το ματς δεν μπορεί να γίνει όταν απουσιάζει, όχι μόνο ο αντίπαλος προπονητής, αλλά και ο γιατρός του αγώνα, που τον συνόδευσε στο νοσοκομείο! Μετά φώναζαν ότι ο Γκαρσία δεν δηλώθηκε στο φύλλο αγώνα και μετά ότι ο Μιραλάς προκάλεσε τον κόσμο – ό,τι να ναι. Τέλος οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ χαρακτήρισαν τον Γκαρσία ηθοποιό, ενώ την ίδια στιγμή καταδίκασαν το περιστατικό, παίζοντας με την νοημοσύνη όλων, αφού και τα δυο δεν γίνονται: ή τον χτύπησαν ή το υποδύεται. Από την άλλη, αν ο Γκαρσία είναι ηθοποιός, γιατί δεν ζητάει ο ΠΑΟΚ να πάρει το ματς στα χαρτιά κατηγορώντας τον για διακωμώδηση του αθλήματος; Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να κερδίσει κάποιος ένα αγώνα που διακόπηκε εξαιτίας ρίψεις αντικειμένων των οπαδών του (!), αλλά αυτή η απαίτηση μου μοιάζει πιο λογική από όσα ακούω.

Δεν θα τιμωρηθεί

Θα σας πω δυο πράγματα που ειλικρινά πιστεύω. Ο ΠΑΟΚ δεν θα τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών: κάποια νομική ακροβασία θα γίνει και θα υπάρξει απόφαση επανάληψης του ματς – ο Ολυμπιακός δεν νομίζω ότι θα δεχτεί να πάει να αγωνιστεί, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το δεύτερο που πιστεύω είναι ότι κι αν υπάρξει αφαίρεση βαθμών, πάλι ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα – ίσως να ζοριστεί πιο πολύ, αλλά θα το καταφέρει. Από τον Ιβάν Σαββίδη μάλιστα περίμενα μια τέτοια δήλωση: περίμενα να τον δω ως ηγέτη να βγαίνει μπροστά κι όχι να φεύγει τρέχοντας μέσα στη νύχτα με ένα στρατό από φουσκωτούς λες και τον κυνηγούσαν. Πιθανότατα εγώ πιστεύω στις δυνατότητες του εφετινού ΠΑΟΚ και την πολιτική του δύναμη πιο πολύ από τον Σαββίδη και για αυτό τον βλέπω πρωταθλητή και με αφαίρεση βαθμών. Ένα μόνο χρειάζεται: να βρουν ένα καλό ψυχίατρο, γιατί με όσα κάνουν και όσα λένε δεν μοιάζουν οι άνθρωποι του Σαββίδη να είναι πολύ καλά στα μυαλά τους…