Μια ακόμα φαρσοκωμωδία

Μια ακόμα φαρσοκωμωδία


Επειδή στην Ελλάδα δεν πλήττουμε ποτέ είχαμε και τον ετήσιο καυγά για την μοναδική διοργάνωση στον κόσμο που κανείς δεν ξέρει πότε είναι ο τελικός της και με ποιες συνθήκες θα γίνει: μιλάω για το κύπελλο Ελλάδος. Φέτος όλα έπρεπε να είναι μια απλή διαδικασία. Ο ΠΑΟ και ο Αρης δεν έχουν κακές σχέσεις και δεν έχουν προβλήματα τελευταία και με την ΕΠΟ. Ο Αχιλλέας Μπέος, ως δήμαρχος της πόλης που θα φιλοξενήσει τον τελικό, έδειξε να θέλει να διευκολύνει τους πάντες. Κι όμως αυτά που αποφασίστηκαν (;) είναι απίθανα.

Τι λένε τα ρεπορτάζ

Δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστέψω τα ρεπορτάζ. Η σύσκεψη για την διεξαγωγή του τελικού άρχισε χωρίς εντάσεις και προέκυψε ένα μόνο πρόβλημα: το πρόβλημα του αριθμού των εισιτηρίων. Ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει ποιος έκανε την σχετική υπόδειξη αλλά συζητήθηκε πολύ το γεγονός ότι στις δυο ομάδες προτάθηκε να πάρουν από 3000 εισιτήρια. Ο ΠΑΟ δήλωσε μη ικανοποιημένος. Ο πρόεδρος του κ. Γιάννης Αλαφούζος που τον εκπροσώπησε είπε ότι ο αριθμός είναι μικρός και ότι με τόσα ο ΠΑΟ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των οπαδών του – ούτε καν των κατόχων διαρκείας εισιτηρίων. Από όσο γνωρίζω μικρό βρήκε τον αριθμό και ο πρόεδρος του Αρη κ. Καρυπίδης. Ο ΠΑΟ, μάλλον εμμέσως πρέπει να έθεσε θέμα αλλαγής έδρας, ζητώντας μεταφορά του τελικού στο ΟΑΚΑ όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν τουλάχιστον 20 χιλιάδες οπαδοί των δύο ομάδων. Ο Μπέος με ραδιοφωνική του παρέμβαση ξεκαθάρισε το τοπίο. «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η χωρητικότητα του γηπέδου είναι ακριβώς 22.500 θέσεις. Δεν υπάρχει καμία πρόταση από την πλευρά μας για 3.000 οπαδούς από κάθε ομάδα, ήταν μια πρόταση από τον επικεφαλής της Αστυνομίας στη σύσκεψη» είπε. Και συνέχισε: «Εμείς είπαμε ότι δίνουμε το γήπεδο. Ο λόγος που είπαμε το ''ναι'' να γίνει στον Βόλο είναι γιατί δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεγάλη ανάμεσα στον Άρη και τον Παναθηναϊκό. Πιστεύω ότι ένας τελικός με 15.000 κόσμο θα είναι ασφαλής. Η ΕΛ.ΑΣ έχει το καρπούζι και το μαχαίρι. Ο δήμαρχος τι να κάνει;». Κι εκεί που νομίζαμε ότι το θέμα ήταν πάλι η γνωστή έλλειψη διάθεσης της αστυνομίας να αναλάβει την ασφάλεια ενός τελικού (δηλαδή να κάνει κάτι που είναι μέρος της δουλειάς της…) προέκυψε η καταπληκτική είδηση: με απόφαση της ΕΠΟ ο τελικός θα γίνει λέει στο Πανθεσσαλικό αλλά χωρίς θεατές. Ούτε καν με 7 χιλιάδες – πράγμα που θα ήταν έτσι κι αλλιώς αστείο.

https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.gr/25032023/3328cd5d-e9b1-47c8-bb2b-3b1ef6880a0b.jpg?operations=fit(960:)

Τι είπε ο Μπαλτάκος

Γιατί βγήκε αυτή η απόφαση; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Τάκη Μπαλτάκο γιατί το Πανθεσσαλικό δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νέου νόμου, που έχουν να κάνουν με τις κάμερες, τα ονομαστικά εισιτήρια, τα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου κτλ. «Το πρώτο που πρέπει να πούμε, είναι ότι η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την προκήρυξή της. Η προκήρυξη είναι σαφής, όταν μία ομάδα προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και η άλλη από την Αθήνα, το γήπεδο διεξαγωγής είναι στον Βόλο. Σε αυτή την περίπτωση, αν οι ομάδες συμφωνήσουν σε κάτι άλλο, εμείς μπορούμε να τις ακούσουμε. Ο Άρης όμως είπε με σαφήνεια ότι δεν δέχεται να παίξει στο ΟΑΚΑ, οπότε η ΕΠΟ λέει το ίδιο πράγμα. Πάμε στον Βόλο όπως λέει η προκήρυξη. Στον Βόλο όμως, με βάση τον νέο νόμο για να πάμε και να παίξουμε τελικό, πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις, που σήμερα δεν πληρούνται. Αυτό σημαίνει ότι (…) ο αγώνας θα γίνει στον Βόλο κεκλεισμένων των θυρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Πρόκειται για φαρσοκωμωδία. Αλλά το πράγμα είναι ακόμα χειρότερο.

Κι ο νέος νόμος;

Προσέξτε κάτι. Ψηφίστηκε ένας νόμος που αφορά την ασφάλεια των γηπέδων. Οι ΠΑΕ πρέπει να συμμορφωθούν με αυτόν: καμία δεν έφερε αντιρρήσεις απλά επειδή πολλά γήπεδα δεν ανήκουν στις ΠΑΕ χρειάζεται για κάμερες και τουρνικέ και συστήματα ελέγχου λίγος χρόνος. Αλλά αυτά είναι άσχετα με τον τελικό. Στην περίπτωση του τελικού το βασικό και το μόνο θέμα συζήτησης θα έπρεπε να είναι το Πανθεσσαλικό (που ανήκει στο Δήμο Βόλου) να πληροί τις νέες προδιαγραφές: τίποτα άλλο. Αν υπήρχαν τα προβλεπόμενα (κάμερες και σύστημα ελέγχου εισιτηρίων) δεν θα χρειαζόταν καμία συζήτηση. Ο σεβασμός του νόμου θα έπρεπε να απλοποιεί και τις διαδικασίες επιλογής του γηπέδου του τελικού, αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής του: σε όποιο γήπεδο κι αν τελικά επιλεγόταν να γίνει, θα έπρεπε το ματς να γίνει με κόσμο.

https://s2.aek365.org/uploads/articles/images/4/4b52cf8bc49c0c924ae844ccdf3371ef_982937.jpg

Η ΕΠΟ αποφάσισε να σεβαστεί την προκήρυξη του κυπέλλου κι έκανε και προ ημερών έκτακτη σύσκεψη για να μας το πει – ακόμα και το να  σέβεσαι την προκήρυξη που μόνος σου έχεις συντάξει δεν είναι στην Ελλάδα κάτι αυτονόητο. Όσα ακούστηκαν (για παρουσία μόνο 3000 χιλιάδων οπαδών από κάθε ομάδα…) δεν είναι απλά παράξενα: είναι εντελώς εκτός λογικής. Οι κάμερες και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των εισιτηρίων θα πρεπε να είναι λόγος για να γίνει ένα ματς με κανονικές συνθήκες, δηλαδή σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Αντε να υπάρξουν δυο ζώνες καθισμάτων άδειες για να μην έρθουν σε επαφή οι θεατές. Αλλά το γήπεδο θα έπρεπε να είναι γεμάτο τουλάχιστον στο 70%. Αλλιώς τι χρειάζονται οι κάμερες HD και τα συστήματα ελέγχου ηλεκτρονικών εισιτηρίων που ο νόμος Βρούτση προβλέπει; 

Όλα υπέροχα

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί; Ναι μας δουλεύουν. Διότι τα γήπεδα δεν έκλεισαν για να γίνουν ασφαλέστερα, αλλά για να φανεί ό,τι κάτι γίνεται από την μεριά της κυβέρνησης. Μόνο που πολύ φοβάμαι πως το ένα και μοναδικό σχέδιο που έχουν όλοι στην Ελλάδα είναι το πώς τα ματς θα γίνονται χωρίς κόσμο. Μετά από νόμους, κλεισίματα γηπέδων, αναβαθμίσεις της ΔΕΑΒ, νέες τιμωρίες και νέες ποινές, πάλι συζητάμε για τελικό σε άδειο γήπεδο, δηλαδή για την διοργάνωση ενός τελικού με μια εικόνα ντροπής. Ολοι προτιμούν την ντροπή από την δυσκολία στην διοργάνωση.

Οι ομάδες δεν λένε τίποτα. Ο μεν ΠΑΟ γιατί δεν θέλει να στεναχωρήσει την κυβέρνηση, ο δε Αρης μάλλον γιατί δεν θέλει να στεναχωρήσει την ΕΠΟ. Στη Θεσσαλονίκη απλά λένε πως όλα γίνονται για να υποχρεωθεί ο Αρης να αγωνιστεί στο ΟΑΚΑ με κόσμο. Στον ΠΑΟ δεν το λένε αλλά το ξέρουν πως αν είναι να τσακώνονται με τους οπαδούς τους για το ποιος θα πάρει ένα από τα ελάχιστα εισιτήρια, καλύτερα να γίνει το ματς σε άδειο γήπεδο. Υπέροχα πράγματα…