Μια φαρσοκωμωδία...

Μια φαρσοκωμωδία...


Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης έστειλε στις ΠΑΕ ένα κείμενο με όρους για να το υπογράψουν και να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Δεν είναι έκπληξη ότι τέσσερις δεν το υπέγραψαν. Αν είσαι ενήμερος κι έχεις συναινέσει από πριν για το περιεχόμενό του, υπογράφεις. Το κάνεις επίσης αν δεν το έχεις μελετήσει ή αν δεν σε νοιάζει τίποτα. Αν καθίσεις και το διαβάσεις για να δεις τι σου ζητάνε, δύσκολα το υπογράφεις. Πρώτα πρώτα γιατί είναι ένα κείμενο αστείο.

Άρχισαν οι εκπτώσεις

Θέλω να δείξετε λίγη προσοχή. Η βασική πρόταση του Βασιλειάδη, αυτή που αφορά τη βία στα γήπεδα, ήταν ότι θα ζητούσε από τις ΠΑΕ να δεσμευτούν πως αν δυο φορές κάνουν επεισόδια θα χάνουν την άδεια συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα. Ο Υφυπουργός το έχει επαναλάβει σε τουλάχιστον πέντε συνεντεύξεις, που έχει δώσει στην διάρκεια της διακοπής. Ξαφνικά στο περίφημο έγγραφο το «δυο φορές», έγινε «τρεις ή τέσσερις φορές»! Χωρίς εξήγηση.  

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τα μέλη του Συνεταιρισμού αποδέχονται ότι σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου, οπαδοί μιας ομάδες προκαλέσουν φαινόμενα βίας ήτοι α) είσοδος οπαδών στον εν γένει χώρο του γηπέδου ή/και στις κερκίδες και στα αποδυτήρια ή/και στον αγωνιστικό χώρο ή/και συμπλοκές εντός αγωνιστικού χώρου με οποιαδήποτε αφορμή, για (3) φορές ή β) την πειθαρχική τιμωρία των ομάδων τους με βάση την εν γένει έκνομη βίαιη συμπεριφορά οπαδών του, τουλάχιστον (4) φορές, τότε η ομάδα θα τιμωρείται με ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής και υποβιβασμό». Ο Βασιλειάδης θα πρέπει να εξηγήσει γιατί άλλαξε στάση, διότι η όλη μεθόδευση δείχνει ότι υπήρξε παρασκηνιακό νταραβέρι. Επίσης θα πρέπει να ψάξει να βρει ποιος τον οδήγησε στο να προτείνει κάτι τόσο γελοίο.

 

Θέλω να καταλάβετε την γελοιότητα του πράγματος. Ας πούμε ότι οι οπαδοί μιας ομάδας κάνουν σοβαρά επεισόδια την δεύτερη μόλις φορά που η ομάδα τους αγωνίζεται στην έδρα της: δεν μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο ή στα αποδυτήρια ή στις κερκίδες, αλλά πετάνε φωτοβολίδες π.χ και τραυματίζουν αντιπάλους ή κάνουν κάτι άλλο που το έγγραφο χαρακτηρίζει γενικά και αυθαίρετα «έκνομη συμπεριφορά». Η ομάδα τιμωρείται με δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και τις εκτίει. Μετά ξαναπαίζει στην έδρα της με κόσμο και οι οπαδοί κάνουν τα ίδια πάλι επεισόδια. Η ομάδα επειδή είναι υπότροπή, δέχεται τρεις ή τέσσερις αγωνιστικές και τις εκτίει. Επιστρέφει, παίζει ένα ματς με κόσμο, και οι οπαδοί κάνουν ξανά τα ίδια. Δέχεται τιμωρία επτά αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών γιατί είναι δις υπότροπη. Με βάση αυτό που προτείνει ο Βασιλειάδης, μια τέτοια ομάδα, που σε τρία ματς με κόσμο στο γήπεδο έχει τιμωρηθεί με 13 αγωνιστικές τουλάχιστον (!) δεν χάνει το πιστοποιητικό της για τον απλούστατο λόγο ότι μετά την τρίτη τιμωρία της δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει ματς με τους οπαδούς της παρόντες!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση επεισοδίων για συμπλοκές. Για τα επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου στο Βόλο ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με 7 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Αν έκανε ανάλογα επεισόδια (με συμπλοκές οπαδών, είσοδο στον αγωνιστικό χώρο κτλ) και δεχόταν μια ανάλογη ποινή (παραδόξως χωρίς επιπλέον αγωνιστικές μολονότι υπότροπος) πάλι θα τελείωνε το πρωτάθλημα, χωρίς να έχει θεατές σε κανένα ματς και πάλι δεν θα κινδύνευε να υποβιβαστεί! Θέλω να πω πως από τη στιγμή που απειλείς με υποβιβασμούς ομάδες γιατί στα παιγνίδια τους έχουν γίνει εκτεταμένα επεισόδια τέσσερις (!) φορές σε μια σεζόν, η σοβαρότητα πάει περίπατο. Τέτοιες ομάδες δεν υπάρχουν. Αν έλεγες ότι μια ομάδα θα υποβιβάζεται, αν για οποιοδήποτε λόγο δυο παιγνίδια της διακοπούν ή έχουμε σε αυτά εκτεταμένα επεισόδια πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος των αγώνων τους, ίσως κάποιος κίνδυνος πραγματικά να υπήρχε και οι οπαδοί κομμάτι να συμμορφωνόντουσαν. Αλλά μπροστά στο φόβο της ύπαρξης ενός τόσο σκληρού κανονισμού άρχισαν οι εκπτώσεις. Τυχαία λέτε ή γιατί κάποιοι προνομιακοί συνομιλητές της Κυβέρνησης αντέδρασαν;  

 

Γιατί να συναινέσει;

Θα πει κάποιος ότι οι ομάδες δεν θα δεχόντουσαν ένα τέτοιο μέτρο – άλλωστε τέσσερις από αυτές αντιδρούν και σε αυτά τα ανεφάρμοστα, που τώρα τους προτάθηκαν. Πολύ σωστό είναι αυτό, αλλά τι δουλειά έχουν οι ομάδες με τους νόμους; Αν ένα μέτρο κρίνεται απαραίτητο, το βάζεις στον αθλητικό νόμο ή ζητάς από την ΕΠΟ να τροποποιήσει τον ΚΑΠ: οι ΠΑΕ δεν νομοθετούν και το πολύ πολύ να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον των διατάξεων. Αν τους ιδιοκτήτες των ομάδων τους κάνεις συνομιλητές σου κι έχεις μάλιστα και επιλεκτικά διαλέξει με ποιους θα μιλάς, προκαλείς απλά υποψίες, όπως αυτές που έχουν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ, που δεν υπογράφουν. Και γιατί να το έκαναν άλλωστε; Ο Ολυμπιακός αρνείται να συναινέσει, χωρίς να βάλει κι αυτός τους δικούς του όρους, διότι εδώ και δυο χρόνια νοιώθει ότι οι λειτουργοί του Κράτους έχουν ως βασικό σκοπό μόνο να του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει ισονομία και ως απόδειξη χρησιμοποιεί το ότι ενώ η δική του έφεση για το -3 που δέχτηκε για τα επεισόδια με την ΑΕΚ ακόμα εκκρεμεί, η ίδια Επιτροπή έβγαλε μια απόφαση για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός χαράματα Κυριακής για να παίξει ο ΠΑΟΚ με κόσμο και τρεις βαθμούς παραπάνω το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός ζητά το προφανές: να συνεδριάσει η Λίγκα και να κάνει τις δικές της προτάσεις.  Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός βρίσκει και μια ευκαιρία για να θυμίσει σε όσους θέλουν την επανέναρξη του πρωταθλήματος ή τις καλές σχέσεις της Λίγκας με την Κυβέρνηση ότι η συναίνεση δεν μπορεί να είναι αλα καρτ: όταν για χρόνια κάποιοι τον έβριζαν, θα πρεπε να έχουν υπολογίσει ότι μπορεί να τον βρουν και μπροστά τους. Οσο για το Grexit με το οποίο ο Βασιλειάδης απειλεί, θυμίζω απλά ότι όταν ο Κοντονής έκανε κάποτε ανάλογες απειλές ο Ολυμπιακός του απάντησε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα. Όπως πρόβλημα ανάλογο δεν έχει κι ο ΠΑΟ, που έτσι κι αλλιώς, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, του χρόνου δεν θα αγωνίζεται στην Ευρώπη, είτε ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα είτε σταματήσει. Ο Παναθηναϊκός από τη μεριά του είναι φανερό πως σκέφτεται ότι αφού ο Υφυπουργός ξεκίνησε ένα νταραβέρι, οφείλει ν ακούσει και τις δικές του απαιτήσεις για την αλλαγή των ποινών των μη αδειοδοτημένων ομάδων π.χ. Σου λέει ευκαιρία είναι, τώρα που με έχουν ανάγκη για να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, να κερδίσω κι εγώ κάτι.

Ας φωνάξει τον Ιβάν

Επι της ουσίας, το μόνο ενδιαφέρον από αυτά που λέει ο Βασιλειάδης είναι ότι ζητά από τις ΠΑΕ να δεσμευτούν ότι δεν θα αφήσουν τους οπαδούς τους να αντιδράσουν, αν υπάρξουν βαριές τιμωρίες. Αλλά οι μόνοι που μπορεί να αντιδράσουν είναι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ – άλλους δεν βλέπω. Επειδή  τις αντιδράσεις αυτές φοβάται ο Υφυπουργός - και για αυτό διέκοψε το πρωτάθλημα - ας κάνει ο Πρωθυπουργός μας αυτό που του έλεγα από την αρχή. Ας αφήσει στην άκρη τον Βασιλειάδη κι ας φωνάξει τον Σαββίδη να τον ρωτήσει τι θα κάνουν, έτσι όπως τα κατάφεραν. Ο ίδιος όμως. Όχι ο κυρ Αλέκος ο Φλαμπουράρης: αυτόν ο Ιβάν δεν τον ακούει και το είδαμε…