Ο Ιωαννίδης πήρε το όπλο του

Ο Ιωαννίδης πήρε το όπλο του


Ο ΠΑΟ σταμάτησε την ΑΕΚ στην Λεωφόρο υποχρεώνοντας την στην πρώτη της εφετινή ήττα σε ντέρμπι: η νίκη του του χρειαζόταν για να μείνει ζωντανός στην διεκδίκηση του τίτλου. Ο ΠΑΟΚ προσπέρασε την Ενωση και είναι πάλι πρώτος πριν κατεβεί την Κυριακή να παίξει μαζί της στην Οpap Arena. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Αρη κι ο προπονητής του λέει πως όσο υπάρχουν πιθανότητες πρωτιάς θα τις κυνηγάει. Κόντρα στις προβλέψεις τα play off δεν τελείωσαν.

Μερικές επισημάνσεις για τα χθεσινά ματς.

Οι πολλές εκπλήξεις

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το ντέρμπι με την ΑΕΚ γιατί οι παίκτες του ήταν πιο ψυχωμένοι, πιο αποφασισμένοι και έδειξαν τον ποδοσφαιρικό τους εγωισμό. Κεντρικοί πρωταγωνιστές του ο Ακαϊντίν που στάθηκε αποτελεσματικά απέναντι στον Λιβάι Γκαρσία και ο Φώτης Ιωαννίδης που έδειξε ότι θέλει να γίνει πρωταθλητής.  

Και ο Φατίχ Τερίμ και ο Ματίας Αλμέιδα δεν απέφυγαν τις εκπλήξεις παρουσιάζοντας αρχικές ενδεκάδες όχι και τόσο προβλέψιμες. Αυτό ήταν λογικό στην περίπτωση του Τούρκου προπονητή, που δεν ήταν πολύ ευχαριστημένος από όσα είδε από την ομάδα του στο ματς με τον ΠΑΟΚ, αλλά μάλλον λιγότερο αναμενόμενο από τον Αλμέιδα, που ωστόσο με τις επιλογές του έδειξε ότι παρά την νίκη της ΑΕΚ απέναντι στον Ολυμπιακό ο ίδιος κάτι άλλο περίμενε να δει την περασμένη Κυριακή.

Ο Τερίμ επανάφερε στην άμυνα τον Ακαϊντίν γιατί χρειαζόταν την δύναμη του, ενώ οι άλλοι τρεις (Κότσιρας, Γεντβάι, Χουάνκαρ) ήταν αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στον ΠΑΟΚ. Η μετατόπιση του Αράο στην μεσαία γραμμή δίπλα στον Τσέριν δεν ξάφνιασε, όπως δεν ξάφνιασε και το ό,τι ο Τερίμ κράτησε στην αρχική εντεκάδα τους Μπερνάρ, Μπακασέτα, Ιωαννίδη: η δεύτερη έκπληξη του Τούρκου ήταν ότι χρησιμοποίησε τον Βέρμπιτς, που ξεκίνησε στα δεξιά. Ακόμα πιο πολλές οι αλλαγές του Αλμέιδα. Ο προπονητής της ΑΕΚ κράτησε την άμυνα που είδαμε απέναντι στον Ολυμπιακό (Ρότα, Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα) αλλά αλλάξει όλα τ’άλλα. Πίσω, αλλά μακριά από τον Λίβαϊ Γκαρσία βρέθηκε ο Μάνταλος, στα αριστερά συγκλίνοντας έπρεπε να παίξει ο Τζούμπερ, ο Ελίασον επιβραβεύτηκε για το γκολ στον Ολυμπιακό και πήρε την θέση του Αμραμπατ και για να παραμείνει το δίδυμο Σιμάνσκι – Γιόνσον έμεινε εκτός αρχικής ενδεκάδας ο Πινέδα, πράγμα που συμβαίνει σπάνια.

Αλλαγή δεδομένων

Οι πολλές εκπλήξεις των δύο προπονητών είχαν ως αποτέλεσμα να προκύψει ένα παιχνίδι άναρχο, αλλά με πολλή ένταση. Το γρήγορο γκολ της ΑΕΚ στο 5΄με τον Βίντα, που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο άδειο τέρμα έπειτα από γύρισμα που έκανε ο Ελίασον, εκμεταλλευόμενος ένα τρομερό λάθος του Χουάνκαρ στη συνέχεια μιας εκτέλεσης κόρνερ, υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό να πάρει περισσότερα ρίσκα από αυτά που είχε στο μυαλό του ο προπονητής του. Ο Τερίμ θύμωσε για το λάθος του Ισπανού τον οποίο αντικατέστησε στη συμπλήρωση μιας ώρας με τον Μπλαντένοβιτς, αλλά και η ανατροπή του σκορ από τον ΠΑΟ είχε να κάνει με δώρα της ΑΕΚ: ο δαιμονισμένος Ιωαννίδης ταλαιπώρησε απερίγραπτα τον Μουκουντι κι ο ΠΑΟ, που είχε δοκάρι με τον Μπερνάρ στο 10΄, βρήκε τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο από τα οποία μέτρησαν τα δύο. Ακυρώθηκε το πρώτο που σημείωσε με κεφαλιά ο Μπακασέτας στο 27’ μετά από γύρισμα του Ααράο που όμως ήταν σε θέση οφσάιντ, αλλά ήταν γραφτό ο αρχηγός της Εθνικής να ισοφαρίσει: το έκανε με σουτ εκτός περιοχής στο 32΄ και ένα λεπτό αργότερα ο Ιωαννίδης βρέθηκε απέναντι από τον Αθανασιάδη για να κάνει με καταπληκτικό τελείωμα το 2-1.Ο Ιωαννίδης κυνήγησε στοχευμένα τον Μουκουντί κι αυτή η λεπτομέρεια έκρινε το ματς καθώς η ταραχή του αμυντικού της ΑΕΚ δεν άφησε συνολικά την Ενωση να κυκλοφορήσει καλά την μπάλα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα άλλαξε. Παρόλο που ο Τερίμ έριξε στο ματς τους Μαντσίνι και Λημνιό (αντί των Βέρμπιτς, Μπερνάρ) φρεσκάροντας την επίθεση, ο ΠΑΟ οπισθοχώρησε και έπαιξε για να κρατήσει το προβάδισμα: ο Τούρκος που τράβηξε τον Αράο στην γραμμή των στόπερ για να παρουσιάσει ένα ΠΑΟ που έπαιξε κάτι σαν 3-4-3, βοήθησε την ομάδα του να παίξει άμυνα βάζοντας στο τέλος και τους Πέρεθ και Βιλένα αντί των Μπακασέτα – Τσέριν που πάντως έτρεξαν πάρα πολύ. Από τον ΠΑΟ που είχε πάντα με τον Ιωαννίδη μερικές ενδιαφέρουσες αντεπιθέσεις έλειψε το τρίτο γκολ, αλλά από την ΑΕΚ έλειψαν περισσότερα. Η ΑΕΚ κράτησε μπάλα, ανέβασε την άμυνα της κι έψαξε την ισοφάριση και γιατί ο Αλμέιδα με τους Πινέδα, Αμπραμπατ, Αραούχο και Πόνσε, άλλαξε όλη την επίθεση της ομάδας, αλλά παρά τα πολλά κόρνερ δεν μπορούσε να γίνει επικίνδυνη παρά μόνο στο χάος του τέλους. Το σουτ του Ρότα, η κεφαλιά του Πόνσε, το χτύπημα φάουλ του Γκατσίνοβιτς και κάποια γεμίσματα δεν τρόμαξαν τον ψύχραιμο ΠΑΟ, οι παίκτες του οποίου έδειξαν χαρακτήρα. Η νίκη είναι από αυτές που συνιστά αλλαγή δεδομένων. Δίνει στον Παναθηναϊκό πολλά περισσότερα από τρεις βαθμούς.     

Όχι τόσο εύκολα

Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να κάνει να κάνει περίπατο απέναντι στη Λαμία κι αν κάνεις έβλεπε απλά το τελικό σκορ (3-1) θα πίστευε πως κάτι τέτοιο συνέβη στην Τούμπα, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Οι πολλές δοκιμές του Ράζβαν Λουτσέσκου και το κουράγιο της Λαμίας να επιτεθεί στην Τούμπα στάθηκαν αιτία για να προκύψει ένα ενδιαφέρον ματς με δύο ημίχρονα ολότελα διαφορετικά. Στο πρώτο η Λαμία προηγήθηκε με τον Μαρτίνεθ στο 7΄μετά από μια κακή συνεννόηση του Κεντζόρα με τον Κοτάρσκι και στην συνέχεια έβαλε πολύ δύσκολα στον ΠΑΟΚ απειλώντας τον με δεύτερο γκολ σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις – μάλιστα στο 16΄ ένα γκολ του Τσιλούλη ακυρώθηκε ως οφσάιντ, πριν η Λαμία απειλήσει και πάλι ένα λεπτό αργότερα!

Παρά το γεγονός ότι στην αρχική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ υπήρχαν παίκτες όπως ο Ζίφκοβιτς, ο Ντεσπότοφ, ο Κωνσταντέλιας κι ο Βιερίνια, ο ΠΑΟΚ δημιουργικά είχε προβλήματα απέναντι στην κλειστή άμυνα της Λαμίας και γιατί δεν μπορούσε να ελευθερώσει τον κεφάτο Σαματα, που έπαιζε διαρκώς με πλάτη στην αντίπαλη εστία στην οποία ο τερματοφύλακας Κοσέλεφ έμοιαζε κέρβερος. Αλλά στο δεύτερο ημίχρονο υπήρχε στο γήπεδο μόνο ΠΑΟΚ. Ο Ρουμάνος βλέποντας το κακό να πλησιάζει, αφού χάρηκε στο 44΄ την ισοφάριση του Μιχαηλίδη μετά από χτύπημα κόρνερ (πράγμα καθόλου παράξενο διότι ο ΠΑΟΚ από τους στόπερ του παίρνει συνεχώς γκολ από στημένες φάσεις), έριξε στο παιχνίδι τους Μεϊτέ, Μπαμπά, Τάισον και λίγο αργότερα  τον Σβαπ. Αυτός ο τελευταίος αποδείχτηκε ο ήρωας της βραδιάς. O Αυστριακός, που πρώτη φορά στην καριέρα του στη Ελλάδα πέτυχε δύο γκολ, πρώτα έδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ στο 70’ με ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής (μετά από πάσα του Ζίφκοβιτς, κοντρόλ με το αριστερό και τελείωμα με το δεξί) και στο τέλος του ματς χτύπησε ψύχραιμα το πέναλτι που κέρδισε ο Σαματα διαμορφώνοντας το τελικό 3-1. Ο Τανζανός φορ αποθεώθηκε και πολύς κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει την βοήθεια που δίνει. Το ματς δεν προσφέρεται για μεγάλα συμπεράσματα. Απλά ο Λουτσέσκου πρέπει να διαπίστωσε πως την δεδομένη στιγμή ο ΠΑΟΚ δεν έχει 22 βασικούς: οι παίκτες που ξεχωρίζουν κάνουν την διαφορά. Αυτούς θα χρειαστεί σε όλα τα μέτωπα στην συνέχεια. Πρώτα από όλα την Κυριακή στην Opap Arena.  

Ποντένσε, Γιόβερτις, Φορτούνης  

Ο Ολυμπιακός κέρδισε πιο εύκολα τον Αρη με 3-0 για ένα απλό λόγο: γιατί αυτή τη φορά ήταν αποτελεσματικός. Ο Μεντιλίμπαρ δεν θέλει ούτε να ακούει όποιον λέει ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια που έχει μπροστά του για να προετοιμαστεί για τα ματς με την Φενερμπαχτσέ. Στο μυαλό του Βάσκου υπάρχουν πάντα ελπίδες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και μέχρι αυτές να εξαντληθούν ο προπονητής πιστεύει ότι η ομάδα πρέπει να κυνηγάει κάθε νίκη γιατί όλα μπορεί να γίνουν. Για να ρθουν νίκες χρειάζονται γκολ και για να βρεθούν ο Μεντιλάμπαρ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν στην εντεκάδα της ομάδας του ποδοσφαιριστές με ικανότητες στο σκοράρισμα. Ετσι χθες χρησιμοποίησε ως βασικό τον Γιόβετιτς και το σχήμα του Ολυμπιακού έμοιαζε πάλι αρκετά με το 4-4-2 που είχαμε δει απέναντι στον Παναθηναϊκό – ήταν μάλιστα ακόμα πιο επιθετικό αφού υπήρχαν ο Φορτούνης και ο Ποντένσε στην ενδεκάδα, αλλά και λίγο πιο λειτουργικό, αφου ο Μαυροβούνιος δεν είναι στατικός κυνηγός. Κατά τα άλλα ο Βάσκος στήριξε τον Ρέτσο (και καλά έκανε) και παρουσίασε βασικό μετά από καιρό τον αδικημένο Ρίτσαρντς από τον οποίο ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να έχει πάρει πιο πολλά.

Όποιες πάντως κι αν είναι οι επιλογές του προπονητή του Ολυμπιακού, στην επίθεση επικρατεί φέτος ο νόμος του Ελ Καμπί  καθώς αυτός είναι ο μόνος ο οποίος σκοράρει με μία σχετική σταθερότητα: χθες άνοιξε το σκορ στο 6΄με κεφαλιά μετά από σέντρα του Φορτούνη και θα μπορούσε να έχει τελειώσει και το ματς αν στο 40΄αξιοποιούσε το πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από φάουλ του Μπράμπετς. Ο Κουέστα κατάλαβε ότι είχε σκοπό να το χτυπήσει αλλά Πανένκα στάθηκε όρθιος και μπλόκαρε την μπάλα προσφέροντας μια πιο διασκεδαστικές φάσεις που έχουμε δει φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το χαμένο πέναλτι δεν δημιούργησε πάντως κάποιο άγχος στον Ολυμπιακό. Στο 59΄με ένα συρτό άουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής ο Ποντένσε έκανε το 2-0 κι ο Ολυμπιακός απλά άργησε να φτάσει στο 3-0 που με βάση την συνολική εικόνα του άξιζε: το βρήκε στο φινάλε ο Καρβάλιο στην επανεμφάνισή του. Ο Άρης που αγωνίστηκε πληρέστατος, διότι ο Μάντζιος δεν έκανε αυτή τη φορά το παραμικρό πείραμα ήταν εντελώς ακίνδυνος.

Την επόμενη αγωνιστική τα μάτια όλων θα είναι στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ. Θα δούμε επίσης αν ο ΠΑΟ θα κεφαλαιοποιήσει την νίκη με την ΑΕΚ περνώντας από το Βικελίδης και τι θα κάνει ο Ολυμπιακός στη Λαμία. Οι αιώνιοι στο πρωτάθλημα σε αυτά τα ματς έχασαν. Κι αυτοί οι βαθμοί στην βαθμολογία τους λείπουν…