Όλοι κόντρα στις αδυναμίες τους

Όλοι κόντρα στις αδυναμίες τους


Το πρόγραμμα των play off όπως προέκυψε μετά την κλήρωση είναι νομίζω δύσκολο για τον Ολυμπιακό, που ξεκινά με τον ΠΑΟ (εντός) και την ΑΕΚ (εκτός) και μπορεί να γίνει δυσκολότερο, αν αυτός αποκλείσει την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο UEFA Conference League. Δεν είναι το καλύτερο για τον ΠΑΟ, αφού προβλέπει ξεκίνημα στο Καραϊσκάκη (ένα είδος τελικού, θα έλεγα) αλλά αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει το ματς της πρεμιέρας μπορεί να απλοποιηθεί. Μοιάζει καλό για την ΑΕΚ που ξεκινά στη Λαμία και υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Του ΠΑΟΚ είναι νορμάλ. Οπως και γενικά το πρωτάθλημα που έκανε ο ΠΑΟΚ, που χάρη στην κανονικότητα του τερμάτισε πρώτος.  

Στα play off μπορεί να γίνουν μάχες και μπορεί και να μην γίνουν – εννοώ δεν είναι απίθανο κάποιος να γράψει ένα σερί από νίκες και να τελειώσει την διαδικασία σχετικά γρήγορα, αν και δεν είναι αρκετά πιθανό κάτι τέτοιο γιατί τα ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ (των δυο πρωτοπόρων αυτή τη στιγμή είναι την 4η και την 8η αγωνιστική). Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, που στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές έχουν ματς με τον Αρη και την Λαμία, τους δυο μη διεκδικητές του πρωταθλήματος, πρέπει στο ίδιο διάστημα να πάνε στην Λεωφόρο να αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟ, που δεν αποκλείεται να παίζει τα ρέστα του: τίποτα δεν είναι απλό. Ένα πράγμα ωστόσο είναι δεδομένο: πως και οι τέσσερις ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο έχουν γνωστές αδυναμίες κι αυτές είναι πιο πολλές από τις αρετές τους. Μπορεί ακόμα να είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιος θα πάρει τον τίτλο – μολονότι όλοι μπορεί κάτι να έχουμε στο μυαλό μας - πλην όμως όλοι ξέρουμε και γιατί κάποια ομάδα από αυτές που διεκδικούν το πρωτάθλημα μπορεί να το χάσει. Για τις αδυναμίες όλων είναι πιο εύκολο να μιλήσει κανείς. Με αυτές θα αναμετρηθούν και οι τέσσερις: παίζουν λίγο κόντρα στον εαυτό τους.  

https://sportday.gr/images/2023/10/22/6004838-960x640.jpg

Η ΑΕΚ είναι πάντα φαβορί

Η ΑΕΚ έχει μόνο μια ήττα στην κανονική περίοδο και στα ματς με τους πέντε πρώτους έχει κάνει 22 βαθμούς – τους πιο πολλούς. Η ήττα της είναι από τον ΟΦΗ, που όμως κέρδισε και τον ΠΑΟΚ και δεν έχασε από τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ έχει φέτος ωστόσο πολλές ισοπαλίες και σε μεγάλα ματς ( με ΠΑΟΚ, Αρη, ΠΑΟ, Ολυμπιακό) και σε ματς με μικρότερους. Τελείωσε με όσους βαθμούς έκανε και πέρυσι (59 το σύνολο), είναι πάλι δεύτερη, όμως συνολικά έχει παίξει χειρότερη μπάλα από την προηγούμενη χρονιά κι αυτό το μαρτυρούν όχι μόνο οι ισοπαλίες της αλλά και κάποιες διαφορές στο παιγνίδι της. Η ένταση του παιγνιδιού της είναι λιγότερη, χωρίς τον συχνά απόντα Λιβάι Γκαρσία οι αντεπιθέσεις της δεν φοβίζουν, οι αλλαγές στο κέντρο της άμυνας υπήρξαν φέτος πάρα πολλές, οι τραυματισμοί γενικά δεν λένε να σταματήσουν. Η επιβάρυνση στην αρχή της περιόδου λόγω  των ευρωπαϊκών ματς πληρώθηκε τώρα – και μάλιστα παρά τον αποκλεισμό της στο κύπελλο που την γλύτωσε από δυο ενοχλητικά δύσκολα ματς που θα μπορούσε να έχει. Η ΑΕΚ για να τρέξει ένα σερί ανάλογο με το περσινό που της έδωσε το πρωτάθλημα πρέπει να είναι πλήρης και να βρει λύσεις στην άμυνά της που την προδίδει σε φάσεις πίεσης. Το ό,τι έχει μόνο μια ήττα είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί αυτό αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι κάποιος να την κερδίσει. Κακό γιατί είναι τέτοια η φύση της ομάδας του Αλμέιδα που δύσκολα θα κλείσει τη σεζόν χωρίς άλλη. Το θέμα είναι, αν θα την κάνει, που θα την κάνει. Και κυρίως πότε.             

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2024/02/ioannidis-panathinaikos-scaled.jpg

Ο ΠΑΟ που ψάχνει ενθουσιασμό

Η ευρωπαϊκή συμμετοχή μπέρδεψε πολύ και τον ΠΑΟ. Ο αποκλεισμός στοίχισε στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που έχασε την θέση του – κάτι που ήταν μάλλον δύσκολο να το περιμένεις στην αρχή της σεζόν. Κι ο Ολυμπιακός άλλαξε προπονητές αλλά αυτό είναι τα δυο τελευταία χρόνια ειδικά μια μάλλον συνηθισμένη διαδικασία: για τον ΠΑΟ αποδείχτηκε πρόβλημα και γιατί μια μεγάλη μερίδα των οπαδών του έμεινε πιστή στον Γιοβάνοβιτς και δεν είδε τον ερχομό του Τερίμ με καλό μάτι. Ο Τούρκος προπονητής για την ώρα έφερε μια ωραία αναστάτωση, σίγουρα όμως όχι μεγάλο ενθουσιασμό μολονότι ο ΠΑΟ απέκλεισε στο κύπελλο και τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.   

Το γεγονός ότι ο ΠΑΟ μοιάζει να δίνει εξετάσεις κάθε αγωνιστική είναι το πιο μεγάλο του πρόβλημα αυτό τον καιρό: μεγαλύτερο και από τους τραυματισμούς που δεν είναι και λίγοι και σαφώς στοίχισαν, αφού ο Παναθηναϊκός άρχισε τα στραβοπατήματα όταν έχασε το δίδυμο των στόπερ Αράο – Γεντβάι κι όταν ο Ιωαννίδης για πρώτη φορά έμεινε εκτός. Η πίεση του πρωταθλητισμού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Τερίμ αντιμετωπίζεται ακόμα με περιέργεια (που μερικές φορές γίνεται και δυσπιστία) δημιουργεί μια εσωτερική κατάσταση που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη από κανένα. Πέρυσι ο ΠΑΟ έγραψε το μεγάλο σερί των 12 νικών στα πρώτα 13 ματς, όταν τόση πίεση δεν είχε. Δεν είναι ζήτημα πολλών ή λιγότερων λύσεων: φέτος παίκτες υπάρχουν περισσότεροι. Αλλά μοιάζει όλοι να δίνουν διαρκώς εξετάσεις. Οι παίκτες στον προπονητή κι ο προπονητής στους οπαδούς, με την διοίκηση στη μέση σε ένα ρόλο δύσκολο. Πριν από ένα σερί που θα του δώσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟ αναζητά λίγο ενθουσιασμό που οι τρεις ισοπαλίες με Λαμία, Κηφισιά και ΟΦΗ σχεδόν εξαφάνισαν.          

https://www.gavros.gr/photos/w_930px/articles/202403/4.jpg

Το μαγικό ραβδί του Μεντιλίμπαρ

Ο Ολυμπιακός ενθουσιασμό έχει, πλην όμως έχει και πολλά αποκλειστικά δικά του προβλήματα. Διορθώθηκε προς το καλύτερο όταν οι βασικοί του παίκτες είδαν ένα προπονητή που μοιάζει με προπονητής που θα μείνει καιρό, και σοβαρεύτηκαν όταν κατάλαβαν πως η ευθύνη ενός πιθανού ναυάγιού θα είναι δική τους και μόνο. Ο Μεντιλίμπαρ δεν άλλαξε θεαματικά την ομάδα: αυτή την άλλαξαν προς το καλύτερο οι μεταγραφές του Ιανουαρίου που λέγονται Κάρμο, Ορτα, Τσικίνιο, Μαρτίνς κτλ. Όμως η παρουσία του Βάσκου άλλαξε κάτι σημαντικότερο το κλίμα: ο Ολυμπιακός μοιάζει η πιο φορμαρισμένη ομάδα αυτή την στιγμή χάρη στο 4Χ4 με το οποίο κλείνει την σεζόν. Όμως είναι ακόμα πολύ εύθραυστος. Γκολ βρίσκει κατά βάση μόνο από τον Ελ Καμπί, παρά την θεαματική βελτίωση του Ποντένσε. Οι βοήθειες από τους αναπληρωματικούς είναι λίγες. Και το πρόγραμμα βουνό. Στις επόμενες επτά μέρες ο Ολυμπιακός θα παίξει Πέμπτη με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Καραϊσκάκη, Κυριακή με τον ΠΑΟ, Πέμπτη με την ομάδα από το Ισραήλ στην Σερβία. Και κανένα από αυτά τα ματς δεν μπορεί να το δώσει με τους αναπληρωματικούς του. Αν μάλιστα αποκλείσει την Μακάμπι οι αναβολές των αγωνιστικών θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το πρόγραμμα του στην συνέχεια κι ενώ οι τρεις βαθμοί απόσταση από την πρώτη θέση δεν επιτρέπουν στραβοπατήματα. Ο Ολυμπιακός, όπως κι ο ΠΑΟ, είναι υποχρεωμένος να κερδίζει συνεχώς: δεν είναι απλό και το είδαμε και πέρυσι, όταν ήταν αρκετή η απροσδόκητη ισοπαλία με τον Αρη στο Καραϊσκάκη για να τον φέρει πίσω. Το στοίχημα του Μεντιλίμπαρ είναι πάντως οι αναπληρωματικοί: ο Ολυμπιακός για να αντέξει χρειάζεται πολλά περισσότερα από τους Ναβάρο, Κίνι, Καρβάλιο, Ιμπόρα, Αλεξανδρόπουλο, Βάζο κτλ. Ολοι θα χρειαστούν.    

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/11/giannis-konstantelias.jpg

Ο χαρούμενος Ρασβάν

Δεν είναι ιδιαιτέρως απλό και το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ, που ξεκινά με τον Αρη στην άδεια Τούμπα κι αφού θα έχει υπάρξει ταξίδι την Πέμπτη στο Ζάγκρεπ, αλλά εδώ υπάρχει κάτι που λείπει από τους άλλους: κανονικότητα. Εξαιρουμένης της βαριάς ήττας από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ό,τι άλλο έχει κάνει ο ΠΑΟΚ στο εφετινό πρωτάθλημα είναι μάλλον νορμάλ και προβλεπόμενο. Ξεκίνησε λίγο άσχημα, γιατί άργησαν να γίνουν οι μεταγραφές του το καλοκαίρι και σημαντικοί παίκτες ήρθαν στο τέλος, αλλά στην πορεία βελτιώθηκε κυρίως επιθετικά κι ας μην έχει φορ κίλερ. Την πρωτιά του την έφερε το ό,τι σκοράρει πολύ. Ο Λουτσέσκου είδε τον Κωνσταντέλια να ωριμάζει και τον Τάισον να περνά δεύτερη νεότητα την ώρα που παίκτες όπως ο Ζίφκοβιτς και ο Ντεσπότοφ λείπουν από όλους τους άλλους. Ο ΠΑΟΚ πέρασε την κρίση που του δημιούργησαν τρία σερί ματς στην Τούμπα χωρίς νίκη με ΑΕΚ, ΠΑΟ, Ολυμπιακό κέρδισε τον ΠΑΟ στη ρεβάνς στην Λεωφόρο και έκλεισε με τρεις νίκες (με Παναιτωλικό, Πανσερραϊκό, Λαμία) παρά τις πολλές απουσίες. Είναι πιο γεμάτος από τον Ολυμπιακό για να βγάλει το δύσκολο πρόγραμμα, έχει μεγαλύτερο ενθουσιασμό από τον ΠΑΟ και μολονότι ολοκλήρωσε την σεζόν πρώτος δεν είναι πρώτο φαβορί κυρίως γιατί υποφέρει στα ματς με την ΑΕΚ, που θα είναι η μεγάλη του δοκιμασία. Είναι όμως ανθεκτικός ο ΠΑΟΚ. Καμιά φορά αυτό είναι χρησιμότερο από το να είσαι καλύτερος.                  

Δεν περιμένω θεαματικές βελτιώσεις των ομάδων στα play off. O Αρης πιο πολύ από την Λαμία θα έχει το ρόλο του ρυθμιστή, αλλά το ζήτημα είναι ποιος θα μακιγιάρει καλύτερα τις αδυναμίες του: αυτός θα είναι ο τελικός νικητής. Νομίζω επίσης ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με την διαιτησία. Όχι γιατί θα ρθουν elite διαιτητές, αλλά γιατί αυτοί που θα ρθουν γνωρίζουν πως θα κρίνουν ένα πρωτάθλημα…