Οταν ο ΠΑΟΚ παραδίδει μαθήματα...

Οταν ο ΠΑΟΚ παραδίδει μαθήματα...


Οι τρεις εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Γιουρόπα λιγκ ήταν σαν χθες βράδυ να ήθελαν να μας δείξουν πως στην Ευρώπη μπορείς να χάνεις με διαφορετικούς τρόπους. Και οι τρεις αποχαιρέτησαν την διοργάνωση κι ελπίζουν να συνεχίσουν στο UEFA Conference League, εκεί που μεγαλουργεί ο ΠΑΟΚ. Ελπίζω κάποιος να τους εξηγήσει ότι ο ΠΑΟΚ το κάνει γιατί έχει μια σοβαρή ομάδα που πατάει καλά στα πόδια της κι όχι γιατί η διοργάνωση είναι ευκολότερη. Διότι να δεν το καταλάβουν, θα συνεχίσουν να μας δείχνουν πόσοι τρόποι υπάρχουν για να χάνεις ένα ματς κι αν εκεί καταφέρουν να συνεχίσουν.

Ας δούμε τι έγινε χθες βράδυ.  

Με τον ίδιο τρόπο

Μιλώντας για τρόπους ήττας στην περίπτωση της ΑΕΚ είδαμε ότι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπορείς να χάσεις (και εντός έδρας) ακόμα κι αν έχεις παίξει καλά: μάλιστα αυτό μπορεί να συμβαίνει και διαρκώς κι όχι μια φορά στο τόσο. Μια μέρα πριν το ματς ο Ματίας Αλμέιδα δεν είχε ανακοινώσει το παραμικρό για την ενδεκάδα της ΑΕΚ αφήνοντας περιθώρια για συζητήσεις περί εκπλήξεων. Τελικά ο καλό Αργεντινός δεν έκανε κάτι παράξενο. Ο ξεκούραστος Ρότα βρέθηκε στο δεξιό άκρο της άμυνας, ο Μουκουντί στο πλάι του Βίντα και ο Χατζισαφί στα αριστερά αντί του Μοχαμάντι. Ο Αλμέιδα κράτησε τα ίδια χαφ στα οποία βασίζεται μετά τον τραυματισμό του Γιόνσον (Σιμάνσκι, Πινέδα, Μάνταλο) έστειλε τον Γκατσίνοβιτς στα αριστερά και στην επιθετική γραμμή προτίμησε τον Τζούμπερ για τη θέση του φορ και τον Άμραμπατ αντί του Ελίασον.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2023/11/aek-brighton.jpg 

Η ΑΕΚ ξεκίνησε δείχνοντας μια σχετική δυσκολία απέναντι στο πρέσινγκ της Μπράιτον, που έχασε τις πρώτες ευκαιρίες του ματς: ο Φέργκιουσον έδειξε αμέσως τις διαθέσεις του. Αλλά η ομάδα του Αλμέιδα ισορρόπησε γρήγορα κι άρχισε να απειλεί με τα σουτ του Πινέδα και κυρίως με τις πρωτοβουλίες του Τζούμπερ. Στο 45΄χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία του ματς: ο Τσούμπερ σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά από το πλάι. Η μπάλα βρήκε το δοκάρι, ο πήρε το ριμπάουντ με κεφαλιά, αλλά δεν βρήκε εστία. Αν ήταν ματς μποξ, η ΑΕΚ στο ημίχρονο θα προηγούταν στα σημεία. Όμως ήταν ματς ποδοσφαίρου και σημεία δεν υπάρχουν: πρέπει να βάλεις γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο ξαναείδαμε ότι οι μεν παίκτες της Μπράιτον δεν πανικοβάλλονται από την πίεση (ίσα ίσα που ξέρουν να εκμεταλλεύονται κενούς χώρους), οι δε παίκτες της ΑΕΚ έχουν ως ειδικότητα φέτος στην Ευρώπη να παραχωρούν πέναλτι: το χθεσινό το παραχώρησε στο 55΄ο Σιμάνσκι, που είχε κάνει πέναλτι στον Ζοά Πέδρο και στο ματς στην Αγγλία – ο παίκτης της Μπράιτον το χτύπησε κι έκανε το 0-1. Δεν είναι ανεξλήγητο το γεγονός ότι η ΑΕΚ παραχωρεί πέναλτι: παίζοντας στην άμυνα πολύ (για να μην πω συνεχώς κι αποκλειστικά) «ένας εναντίον ενός» κάθε παίκτης που μαρκάρει είναι πιθανό να ρθει σε δύσκολη θέση από ένα γρήγορο κυνηγό που όλες οι ομάδες έχουν.

Το 0-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος συμπωματικά. Η ΑΕΚ παρά την αποβολή του Γκατσίνοβιτς στο 65΄είχε ευκαιρίες παίζοντας με καθαρό μυαλό, αλλά τέτοιες είχε στις αντεπιθέσεις με τους Γκίλμορ και Φέργκουσον και η Μπράιτον. Που στην πρώτη παρουσία της στην Ευρώπη πήρε κι αυτή νίκη στην Οpap Arena και προκρίθηκε.    

Ηττα και συντριβή είναι κοντά

Στη βραδιά της επίδειξης του πως χάνει κανείς ο Ολυμπιακός μας έδειξε πως στην περίπτωσή του φέτος κάθε ήττα μπορεί και να οδηγήσει σε συντριβή. Το είχαμε δει στο ματς του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ, το είδαμε και με την Φράιμπουργκ: ο Ολυμπιακός έπαιξε αυτοκαταστροφικά και το 5-0 είναι έως και κολακευτικό. Παρά τις δοκιμές και τους προβληματισμούς ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντιέγκο Μαρτίνεθ δεν παρουσίασε στο ματς με την Φράιμπουργκ ένα Ολυμπιακό με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, αλλά ούτε και με βασικό τον Ιμπόρα όπως πολλοί περίμεναν. Οι Πειραιώτες έπαιξαν με 4-3-3 και με μια υποχρεωτική αλλαγή στην άμυνα σε σχέση με τα ματς με την Γουεστ Χαμ: ο Ντόι έπαιξε δίπλα στο Ρέτσο αντί του τραυματία Πορόσο – πράγμα που σήμαινε ότι η άμυνα του Ολυμπιακού θα ήταν πιο κοντή και πιο αδύναμη.

 https://sport-fm.com.cy/wp-content/uploads/2023/11/Retsos-OSFP.jpg

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έμοιαζε με τον Ολυμπιακό που έπαιξε με τους Αγγλους αλλά στην πραγματικότητα με αυτόν δεν είχε καμία σχέση. Το γκολ του Γκρέγκορις στο 3ο μόλις λεπτό (με τον Αυστριακό να «πιβοτάρει» έχοντας στην πλάτη τον Ρέτσο) πανικόβαλε και τους Ορτέγκα και Ροντινέι κι ενώ κι ο Ντόι πελαγοδρομούσε ο Γκρέγκορις έκανε το 2-0 στο 8΄και το 3-0 στο 36΄. Ο Ολυμπιακός παραδόθηκε άνευ όρων και δέχτηκε και τέταρτο γκολ πριν φύγει το ημίχρονο, απλά άλλαξε ο σκόρερ: ήταν ο Σιλντίγια που έφτασε απέναντι από τον Πασχαλάκη ανενόχλητος. Η εμφάνιση του Ολυμπιακού ήταν επιεικώς τραγική αλλά το χειρότερο θα ήταν να πιστέψουν οι ιθύνοντες ότι στο δεύτερο ημίχρονο υπήρξε βελτίωση γιατί οι γηπεδούχοι πέτυχαν μόνο ένα γκολ – με τον Ντόναν στο 77΄μετά από «στρώσιμο» της μπάλας από τον Εσε. Οντως κάποιες αλλαγές (στην διάταξη κυρίως μετά το πέρασμα του Ιμπόρα) βελτίωσαν την εικόνα του, αλλά αν το ματς έληξε με 5-0 είναι γιατί οι Γερμανοί σταμάτησαν. Το ματς δεν προσφέρεται για κριτική, αλλά για προβληματισμό: ήδη κυκλοφορούν φήμες για αλλαγή του προπονητή: αν γίνει θα είναι γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει την συντριβή. Στο μεταξύ η ελπίδα είναι να μην έπαθε ζημιά ο Ποντένσε που αποχώρησε με φορείο. Πιθανή απουσία του στο ματς με την Τόπολα θα μεγαλώσει προβλήματα που δύσκολα κρύβονται.

Λάθος αρχική σύνθεση

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε κι αυτός στην Ισπανία και μας έδειξε πως μπορείς να χάσεις ένα ματς απλά γιατί δεν κατάλαβες για ποιο λόγο έχεις χάσει το προηγούμενο – αυτό με τον Αρη. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εκτίμησε ότι ο λόγος ήταν ότι οι επιθετικοί του δεν απέδωσαν τα προβλεπόμενα και τους άλλαξε: το ό,τι κράτησε τον Ιωαννίδη στον πάγκο ήταν λάθος τεράστιο. Ούτε φυσικά το πρόβλημα του ΠΑΟ στο Βικελίδης ήταν ο Γεντβάι: το πρόβλημα είναι ο τρόπος. Ο ΠΑΟ δεν φαινόταν να έχει προβλήματα και χθες στο πρώτο μισάωρο, δίνοντας την εντύπωση πως μπήκε καλά: στην πραγματικότητα η Βιγιαρεάλ του έδωσε χώρο για να κάνει αυτό που αγαπάει, δηλαδή να ανεβεί στο γήπεδο και να αρχίσει να κυκλοφορεί τη μπάλα αφήνοντας χώρους. Σε ένα πεντάλεπτο, με τον Μπαένα στο 29΄και τον Κομεσάνια στο 34΄, η Βιγιαρεάλ βρήκε δυο γκολ το μυστικό των οποίων ήταν οι κούρσες που ο ΠΑΟ επέτρεψε στον Ακομάχ και στον Μοράλες. Ο Μοράλες βρήκε το 3-0 στο 47’ όταν αυτός και οι συμπαίκτες του εκμεταλλεύτηκαν το λάθος του στόπερ Αράο και μπράβο στον ΠΑΟ που δεν τα παράτησε.

 https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/23/12/01/4050054_010308.jpg?w=880&f=bicubic

Μετά τις αλλαγές του Γιοβάνοβιτς, πρώτα ο Αϊτόρ σκόραρε, αλλά το γκολ δεν μέτρησε, μετά ο Παλάσιος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αφού πρόλαβε τους Ισπανούς μετά από ένα σουτ στο δοκάρι του Ιωαννίδη που έχασε το πρώτο πέναλτι της καριέρας του πριν κάνει ο ίδιος το 3-2 κι αναγκάσει τους παίκτες της Βιγιαρεάλ να παίζουν κατενάτσιο κανα εικοσάλεπτο για να κρατήσουν με τα δόντια το 3-2. Χρεάστηκε για αυτό και να κάνει ο Μπρινιόλι τρεις μεγάλες επεμβάσεις αλλά όπως και να χει η επιστροφή του ΠΑΟ υπήρξε θεαματική, πράγμα που θα πρεπε να μεγαλώσει το θυμό για το κακό πρώτο ημίχρονο. Που οφείλεται κυρίως σε μια λάθος σύνθεση: ο Γιοβάνοβιτς είχε αυτή τη φορά μια κακή βραδιά.    

Η πίστη και η αντοχή του ΠΑΟΚ

Κακές βραδιές έχει σταματήσει να έχει καιρό τώρα ο Ρασβάν Λουτσέσκου. Κι ο ΠΑΟΚ είχε στη Γερμανία μια δύσκολη αποστολή, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι πολύ πιο γεμάτη, σταθερή και σκληρή ομάδα από τον Ολυμπιακό  και το χε δείξει και στο μεταξύ τους ματς. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την Αϊντραχτ στην Φρανκφούρτη με τον τρόπο του, δηλαδή δείχνοντας στον αντίπαλο του πως θα βάλει ο ίδιος όσα γκολ χρειαστεί για να κερδίσει: χρειάστηκε δυο και τα βρήκε και τα δυο στο δεύτερο ημίχρονο. Κι αν το πρώτο το πέτυχε κάποιος που ήταν δύσκολο να φανταστείς ως σκόρερ σε μια τέτοια βραδιά, δηλαδή ο Κεντζόρα, το δεύτερο ήταν του εμβληματικού και σπουδαίου Ζίφκοβιτς. Ο Πολωνός άνοιξε το σκορ στο 55΄ στην εξέλιξη μιας εκτέλεσης κόρνερ από τον Ζίφκοβιτς: ο Κεντζόρα βρέθηκε εκεί που πρέπει για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, αν όχι και ανενόχλητος. Ο Ζίφκοβιτς έδωσε τη νίκη στο 77΄ όταν η ελληνική ομάδα βγήκε ταχύτατα στην κόντρα, κι ο Τάισον, ο Κωνσταντέλιας κι ο Μπράντον Τόμας συνδιάστηκαν για να φτάσει ο τελευταίος να κάνει ένα δυνατό σουτ που μάλλον αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα Τραπ. Αδυνατώντας να μπλοκάρει τη μπάλα αυτός είδε τον Ζίβκοβιτς να παίρνει το ριμπάουντ και να τον τιμωρεί γράφοντας το 2-1 που ήταν και το τελικό σκορ.

 https://i2thumbs.glomex.com/dC1icnltcWgyYzByMHgvMjAyMy8xMS8zMC8yMi8wNV81Ml82NTY5MDc0MDhiNzhhLmpwZWc=/profile:player-960x540

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου είναι ο αρχιτέκτονας της νίκης του ΠΑΟΚ αναμφίβολα. Στο πρώτο ημίχρονο φρόντισε η ομάδα του να χαλάσει το πάσινγκ γκέιμ των γηπεδούχων χωρίς ωστόσο να παίζει παθητικά. Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ευκαιρίες αλλά δεν κινδύνευσε και ιδιαίτερα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Λουτσέσκου έβγαλε τον ΠΑΟΚ πιο ψηλά και τον έκανε πιο διεκδικητικό. Αν κέρδισε είναι γιατί δεν σταμάτησε να ψάχνει τη νίκη και μετά την ισοφάριση του Μους που απάντησε αμέσως στο γκολ του Κεντζόρα: στο τέλος με το πέρασμα στο ματς του Κωνσταντέλια και του Τόμας ο Ρουμάνος έστειλε στην ομάδα του το μήνυμα ότι είχε μια ευκαιρία για μια νίκη ιστορική. Για να φτάσει σε αυτή βέβαια χρειάστηκε μια καλή εμφάνιση του Κοτάρσκι και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία του Μους, αλλά στην Γερανία έπαιζε και η πίεση που θα δεχόταν ήταν προβλεπόμενη: η αντοχή και η πίστη του όμως αρκούσαν.  

Ο ΠΑΟΚ είναι στους 16 και συνεχίζει στην Ευρώπη αήττητος. Και το τελευταίο ματς με την Ελσίνκι στην Τούμπα πρέπει να είναι για τους οπαδούς μια ευκαιρία να αποθεώσουν μια ομάδα αληθινή.

Απλά όλα

Ενώ ο ΠΑΟΚ πήρε την πρωτιά για τους άλλους τρεις η τελευταία αγωνιστική θα χει καρδιοχτύπια. Για να συνεχίσουν την προσπάθεια τους να βρεθούν στο UEFA Conference League ο ΠΑΟ, η ΑΕΚ κι ο Ολυμπιακός πρέπει όλοι να κάνουν αποτέλεσμα στο τελευταίο ματς. Ο Ολυμπιακός θα παίξει με την Τόπολα στο Καραϊσκάκη που βαθμό έχει κάνει μόνο με αυτόν. Ο ΠΑΟ με την Μακάμπι Χάιφα στη Λεωφόρο: και οι δυο περνάνε και με ισοπαλία. Και η ΑΕΚ το ίδιο. Η διαφορά είναι ότι πρέπει να την πάρει (ή να νικήσει) τον Αγιαξ στο Αμστερνταμ.