Παράσταση νίκης

Παράσταση νίκης


Ο ΠΑΟΚ έχασε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης από τον αποφασιστικό και ψυχωμένο Αρη που έπαιξε πάλι για την ιστορία του, ο Παναθηναϊκός πέρασε πρώτος αφού ο Τερίμ μοιάζει γουρλής, αλλά η ΑΕΚ περνώντας με τον τρόπο που πέρασε από το Καραϊσκάκη αλλάζει τα δεδομένα του πρωταθλήματος. Δεν είναι απόλυτο φαβορί, αλλά απέναντι σε ένα ΠΑΟΚ που στα ντέρμπι ζορίζεται και σε ένα Παναθηναϊκό που δυσκολεύεται να αλλάξει ταχύτητα λίγο της λείπει για τον άτυπο αυτό τίτλο. Σε τελική ανάλυση επαναλαμβάνονται στο πρωτάθλημά της όσα και πέρυσι. Αρα μπορεί και να το κερδίσει.  

Με τον δικό της τρόπο

Στο ντέρμπι του Φαλήρου νικήτρια ήταν η ΑΕΚ και δεν είναι έκπληξη. Εγραφα πριν το ματς ότι με τον ερχομό του Ματίας Αλμέιδα η ΑΕΚ είναι σαν να διέγραψε μονομιάς όλα τα προηγούμενα της στα ντέρμπι. Η ΑΕΚ, πριν τον Αλμέιδα, κάθε φορά που κατέβαινε στο Καραϊσκάκη έμοιαζε από το δεκάλεπτο ομάδα ευχαριστημένη με την ισοπαλία ακόμα κι αν το γήπεδο ήταν άδειο, όπως χθες. Επί των ημερών του Αργεντινού όμως η ΑΕΚ κάνει στο Καραϊσκάκη καλύτερα παιχνίδια από αυτά στην Οpap Arena. Ο λόγος είναι ότι παίζει πιο συγκεντρωμένα, στοχεύει στο αποτέλεσμα κι όχι στη διοργάνωση πάρτι, έχει κυνηγούς που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού και κυρίως έχει ένα οργανωμένο παιγνίδι από την εφαρμογή του οποίου εξαρτάται το τελικό αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ το εφάρμοσε στο πρώτο ημίχρονο κι έφτασε στο 0-2. Το προβάδισμα της τα έδωσαν δυο καλές εκτελέσεις κόρνερ από τα 7 που κέρδισε σε 45 λεπτά, σημάδι του πανικού της άμυνας του Ολυμπιακού. Σημειωτέων ότι ο Ολυμπιακός πήγαινε γυρεύοντας και γιατί έχει αλλάξει τρόπο άμυνας στις στημένες φάσεις: χθες δεν υπάρχει παίκτης στο πρώτο δοκάρι (άγνωστο γιατί…) και δεν στέκεται κανείς μπροστά στον εκτελεστή των κόρνερ δίνοντας την δυνατότητα στην ΑΕΚ να τα χτυπά με πάσες. Φυσικά το πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν ήταν μόνο αυτό: για 45 λεπτά τουλάχιστον δεν μπορεί να κατεβάσει τη μπάλα, όλοι υποφέρουν το πρέσινγκ, ο Ορτέγκα αγκομαχεί απέναντι στον Αμπραμπατ και το γκολ με το οποίο ο Μασούρας στο 44΄μειώνει, μετά τα γκολ τον Λιβάι Γκαρσία στο 32΄ και Τζούμπερ στο 38΄ είναι ένας υπέροχος συνδυασμός Ποντένσε – Φορτούνη – Μασούρα, πλην όμως κόντρα στη ροή του ματς. Στο οποίο ματς, όμως, αυτό το γκολ έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο: το αλλάζει.

https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2024/01/07/diaititis.jpg

«Μέχρι το 44΄ ήμασταν άψογοι, μετά όμως όχι» λέει ο Τζούμπερ φωτογραφίζοντας το παιγνίδι. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ δεν πρεσάρει σωστά, δίνει στον Ολυμπιακό μέτρα, και δείχνει αδυναμίες που δυσκολεύεται να ξεπεράσει όπως την στατικότητα και την επιπολαιότητα της άμυνάς της. Κι όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις έρχονται αποφάσεις του διαιτητή, που χθες ήταν ένας Σλοβάκος τρίτης διαλογής, για να κρίνουν το ματς και να επιτρέπουν στον Ολυμπιακό πάλι να φωνάζει. Ένα ματς στο πρώτο ημίχρονο απλό, γίνεται στο τέλος υπόθεση άποψης: οι μεν βλέπουν μια μεγάλη νίκη, οι δε μια σφαγή – για την ακρίβεια την ετήσια σφαγή από την ΑΕΚ. Για τις φωνές του Ολυμπιακού κάτι θα γράψω προσεχώς. Όπως και να χει όμως η ΑΕΚ με την νίκη αυτή και τον τρόπο που ήρθε αποκτά παράσταση νίκης στο πρωτάθλημα: πολύ δύσκολα ο ΠΑΟ ή ο ΠΑΟΚ θα κερδίσουν έτσι ένα ντέρμπι.            

Η μεγάλη βραδιά του Ακη Μάντζιου

Η ήττα του ΠΑΟΚ είναι σαφώς το σημαντικότερο γεγονός της τρέχουσας αγωνιστικής. Πριν το Αρης – ΠΑΟΚ αρχίσει έμοιαζε το λιγότερο ισορροπημένο των τελευταίων χρόνων.  Ο Ρασβάν Λουτσέσκου ήθελε όσο τίποτα την νίκη στο συγκεκριμένο ματς για λόγους που φυσικά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την βαθμολογία. Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου είναι μια καλά δομημένη ομάδα και δεν θα την άλλαζε λόγω της σημαντικότητας του ματς. Ο Ρουμάνος κράτησε το 4-2-3-1 με το οποίο πορεύεται, βρίσκοντας θέση στον Βιερίνια, δίπλα στους τρεις σχεδόν αναντικατάστατους της άμυνας (Κουλιεράκη, Μπάμπα, Κεντζιόρα). Παίζοντας με τους Μεϊτέ και Οζντόεφ, που δεν χρησιμοποίησε κόντρα στον ΟΦΗ και στέλνοντας την επίθεση τους Τάισον, Μουργκ και Ντεσπότοφ πίσω από τον Μπράντον Τόμας, ο Λουτσέσκου ήθελε κίνηση στην επίθεση και συνεργασίες των τεσσάρων χωρίς το φόβο της απώλειας της μπάλας. Αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν αυτή τη φορά ευανάγνωστος, αφού χωρίς τον Σαμάτα η μπάλα δεν μπορούσε να σηκωθεί, ενώ και η μη παρουσία του Κωνσταντέλια στην βασική ενδεκάδα τον έκανε προβλέψιμο.

Ο Ακης Μάντζιος που από ντέρμπι ξέρει, γνωρίζοντας τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσει άλλαξε πολύ τον Αρη - ειδικά μεσοεπιθετικά και στήριξε την τετράδα στην άμυνα (Οντουμπάτζιο, Μπράμπετς, Φαμπιάνο και Μοντόγια) που προερχόταν από άσχημα ματς.  Ο προπονητής του Αρη έβαλε τον Νταρίντα πίσω από τον Μορόν, εφτιαξε ένα δίδυμο από κόφτες (Ζουλ και Ντζούρασεκ) ειδικά για την περίσταση, ζήτησε κάλυψη της άμυνας από όλους και υπομονή στην επίθεση: κυρίως στέρησε από τον ΠΑΟΚ αυτό που έχει ανάγκη, δηλαδή κενούς χώρους, παρόλο που του άφησε την μπάλα. Οταν στο 47΄στην πρώτη ολοκληρωμένη επιθετική προσπάθεια ο Σουλεϊμάνοφ έκανε το 1-0 φάνηκε πως ο Αρης θα μπορούσε να κάνει στον ΠΑΟΚ ό,τι έκανε και στον ΠΑΟ πρόσφατα. Πριν ο ΠΑΟΚ συνέρθει, ο καλύτερος παίκτης του Αρη, ο Σαβέριο, έκανε το 2-0. Ο Μάντζιος τον έστειλε στο γήπεδο για να σπεκουλάρει στις αμυντικές αδυναμίες του Βιερίνια: το έκανε άριστα.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/01/07/4093779_220403.jpg

Ο ΠΑΟΚ είχε μια αντίδραση πρωτοπόρου κι αυτό πρέπει να κρατήσει. Μείωσε με τον Μπάμπα στο 78΄,απέιλησε, μόχθησε. Αλλά γνώρισε την πιο πικρή του ήττα φέτος. Κι όχι μόνο γιατί τον προσπέρασε ο Παναθηναϊκός. Είχε πάλι λιγότερη ψυχή από τον Αρη που στα ντέρμπι είναι άλλη ομάδα. Θα επανέρθει ο ΠΑΟΚ, και ίσως και θεαματικά, αλλά για να πάρει το πρωτάθλημα τέτοιες εμφανίσεις δεν επιτρέπονται. Δεν αρκεί η ποιότητα: χρειάζεται και το περίφημο μαχαίρι στα δόντια. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει νίκη σε δυο ματς με τον Αρη, έχασε με κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ και ισοφαρίστηκε στο τελευταίο λεπτό από τον ΠΑΟ. Δεν είναι ομάδα που για να κερδίσει πρέπει να προηγηθεί: έχει κάνει του κόσμου τις ανατροπές. Μάλλον μοιάζει να ζορίζεται όταν του προκύπτει μια δυσκολία που δεν περιμένει ότι θα είναι τόσο μεγάλη. Μοιάζει να είναι πρόβλημα η προετοιμασία του. Και πρέπει να προβληματιστεί για αυτό.     

Ο γουρλής Τερίμ

Ο ΠΑΟ κέρδισε τον Παναιτωλικό όσο δύσκολα δείχνει το τελικό 2-1 και βρέθηκε πρώτος. Αν συγκρίνεις την εμφάνιση του την χθεσινή με αυτή που έκανε κόντρα στον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο αναρωτιέσαι τι έπαθαν οι παίκτες του, οι οποίοι δεν έχουν και το άλλοθι της κούρασης. Φυσικά ο λόγος της δυσκολίας είναι ότι η αλλαγή του προπονητή μεσούσης της περιόδου δημιουργεί την γνωστή δύσκολη διπλή ανάγκη: από τη μια ο ΠΑΟ οφείλει να κερδίζει γιατί κάνει πρωταθλητισμό κι από την άλλη ο νεοφερμένος προπονητής πρέπει να μάθει την ομάδα. Τουλάχιστον ο Τούρκος είναι γουρλής.   

https://www.fosonline.gr/media/news/2024/01/07/283050/main/sporargoal.jpg

Ο ΠΑΟ ήταν διαφορετικός από το ματς με τον ΠΑΣ και γιατί ο Τερίμ ήταν υποχρεωμένος για κάποιες αλλαγές στην ενδεκάδα του  καθώς οι Πέρεθ και Βέρμπιτς ήταν τιμωρημένοι και τρεις κεντρικοί του αμυντικοί (οι Μάγκνουσον, Πάλμερ-Μπράουν και Σένκεφελντ) τραυματίες. Ετσι υποχρεώθηκε να ξεκινήσει τον Ζέκα ως κόφτη (για να κρατήσει τον Αράο στην άμυνα) αλλά έκανε κι άλλες αλλαγές: επανήρθαν ο Λοντίγκιν, ο Χουάνκαρ, ο Τσέριν, κι ο Τζούρτζεβιτς που όμως ξεκίνησε στο πλάι. Οι επιλογές αυτές μάλλον μπέρδεψαν τον ΠΑΟ, που πέρασε ένα ημίχρονο χωρίς να απειλήσει σοβαρά: η πιο μεγάλη ευκαιρία ήταν του Παναιτωλικού με τον Μαυρία νωρίς νωρίς ενώ η ομάδα του Πετράκη ζήτησε κι ένα πέναλτι στο 45΄ - ο Φωτιάς και ο Περράκης άφησαν τη φάση να περάσει. Ο Τούρκος προπονητής έδειξε αντανακλαστικά στο ημίχρονο: πέρασε τον Αϊτόρ στη θέση του Μαντσίνι και κυρίως τον Σπόραρ αντί του Βιλένα κι έπαιξε 4-4-2. Ο Σλοβάκος του έδωσε  το γκολ του 1-0 μόλις στο 51΄: ο Χουάνκαρ τον βρήκε με μια σέντρα κι αυτός με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Καπίνο. Στο 89΄με ένα δεύτερο προσωπικό γκολ ο Σπόραρ φάνηκε να βάζει τέλος στο ματς μετά μάλιστα από ένα δοκάρι του Ντζούρισιτς, αλλά ο Παναιτωλικός που είχε λίγες αλλά μεγάλες ευκαιρίες για να ισοφαρίσει, μείωσε με τον Σενγκέλια και απείλησε με ένα δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις. Ο ΠΑΟ κρατά τους τρεις βαθμούς και ο Τερίμ μπαίνει στα δύσκολά. Σύντομα θα ξέρουμε πόσο αυτά τα δυο ματς τον βοήθησαν να ξεκαθαρίσει τις ιδέες του για το υλικό μιας ομάδας που ακόμα δεν το ξέρει. Χθες έκανε τις τρεις αλλαγές του στο 90΄από φόβο μήπως χαλάσει κάτι στον ΠΑΟ που είχε βρει γκολ στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς να ενθουσιάσει με την απόδοσή του. Υπομονή: και ο Τερίμ θα μάθει τον ΠΑΟ κι εμείς θα καταλάβουμε καλύτερα τον Τερίμ.        

Χαμός στην ουρά

Όχι απολύτως αναμενόμενα τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα ματς. Ο Ατρόμητος μοιάζει πραγματικά ασταμάτητος: πέρασε και από το Βόλο κερδίζοντας με 1-2, με δυο γκολ του Αντζέλσκι - ο γηπεδούχος που μείωσε με τον Μωραϊτη στις καθυστερήσεις φωνάζει και δικαίως για ένα πέναλτι που δεν του δόθηκε. Ο Πανσερραϊκός ισοφάρισε στο τέλος την Κηφισιά και δεν τα κατάφερε στο πρώτο ματς που έμοιαζε υποχρεωμένος να κερδίσει, αν και για την Κηφισιά το ό,τι δεν κράτησε τη νίκη είναι κάτι που μπορεί και να της στοιχήσει. Ο ΠΑΣ έχει ψυχή και το έχει αποδείξει ούκ ολίγες φορές: μας το θύμισε και κόντρα στον Αστέρα. Βρέθηκε πίσω στο σκορ από ένα γκολ του Μιριτίλο, αλλά έκανε την ανατροπή με γκολ του Παμλίδη και του Λεό που σε πέντε λεπτά (από το 31΄μέχρι το 36’) έφεραν τα πάνω κάτω. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το σημερινό ΟΦΗ – Λαμία είναι πολύ σημαντικό και για την πάνω και για την κάτω πλευρά της βαθμολογίας: για διαφορετικούς λόγους κανείς δεν επιτρέπεται να χάσει.