Πλάκα μας κάνετε;

Πλάκα μας κάνετε;


Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, η γνωστή μας ΚΕΔ, εισάγοντας νέες μεθόδους, έβγαλε χθες μια ανακοίνωση στην οποία κάνει απολογισμό των δυο πρώτων αγωνιστικών του πρωταθλήματος. Αφήνοντας κατά μέρους το ότι οι δυο αυτές αγωνιστικές είναι δείγμα εξαιρετικά μικρό για συμπεράσματα, μου κάνει αληθινά εντύπωση η ίδια η ανακοίνωση, ένα αληθινό μνημείο ασάφειας και αερολογίας. Ελπίζω οι δυο ξένοι αρχιδιαιτητές, που κοστίζουν στην ΕΠΟ πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ το μήνα (ναι, καλά διαβάσατε!), στα σεμινάρια που κάνουν στους διαιτητές, τουλάχιστον να μιλάνε σαν άνθρωποι. Διότι η ανακοίνωση που βγάλανε δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για τη σοβαρότητα τους.

Αυστηρά εσωτερικά μέτρα  

Από όλη την ανακοίνωση σας παραθέτω ένα απόσπασμα: «Υπό αυτό το πνεύμα, ελήφθησαν διάφορα μέτρα που σχετίζονται με τους διαιτητές και τους περαιτέρω ορισμούς. Ένας Βοηθός Διαιτητής αποκλείστηκε από τους πίνακες και η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή μέχρι την περαιτέρω αξιολόγηση, ενώ η διάρκεια του αποκλεισμού τριών (3) άλλων Διαιτητών  θα αξιολογηθεί εντός των ημερών. Λαμβάνονται επίσης και άλλα αυστηρά εσωτερικά μέτρα» κτλ κτλ. Διάλεξα από όλη την ανακοίνωση αυτό το κομμάτι που είναι και το σημαντικότερο για να γίνει κατανοητό ότι οι άνθρωποι μάλλον μας κάνουν πλάκα.

 

Αυστηρά εσωτερικά μέτρα

Προσέξτε τι λένε. «Ελήφθησαν διάφορα μέτρα» - το ποια είναι αυτά μάλλον πρέπει να το μάθουμε μόνοι μας. «Ενας Βοηθός Διαιτητής αποκλείστηκε από τους πίνακες» – αλλά το όνομά του δεν το λέμε, εκτός αν όντως υπήρχε κάποιος που ονομαζόταν Βοηθός στο μικρό και Διαιτητής στο επίθετο. Ο αποκλεισμός του «έχει άμεση εφαρμογή μέχρι την περαιτέρω αξιολόγηση» - μη με ρωτάτε σας παρακαλώ τι σημαίνει, γιατί αλαπουρνέζικα δεν ξέρω. Φυσικά δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι άλλοι τρεις διαιτητές, «η διάρκεια του αποκλεισμού των οποίων θα αξιολογηθεί» (άλλο και τούτο), και φυσικά δεν ξέρω και ποια είναι τα περίφημα «αυστηρά εσωτερικά μέτρα» που η ανακοίνωση αναφέρει! Θα τους μαστιγώσουν; Θα τους φυλακίσουν στα υπόγεια της ΕΠΟ; Θα τους κουρέψουν γουλί; Ας μας το πει κάποιος για να επέμβει τουλάχιστον η Διεθνής Αμνηστία, μπας και τους σώσει.

Θα μοιράσουν καθρεφτάκια

Θυμίζω ότι οι δυο κύριοι, που τυπικά διοικούν την ΚΕΔ, είναι ξένοι: ο Περέιρα είναι Πορτογάλος και ο Μάριν Ισπανός. Δεν ξέρω τι διάβολο ανακοινώσεις συντάσσουν στις χώρες τους: υποθέτω ότι αν ως επικεφαλής της διαιτησίας έβγαζαν στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία μια τέτοια ανακοίνωση, οι προϊστάμενοί τους θα τους είχαν ζητήσει το λιγότερο να σοβαρευτούν. Οι διαιτητές έχουν ονόματα και αυτά πρέπει και να τα λες, όταν μάλιστα τους βγάζεις και από τους πίνακες. Τα μέτρα που παίρνεις πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να τα κάνεις γνωστά, όταν θες να ενημερώσεις τους ποδοσφαιρόφιλους για το είδος της δουλειάς που κάνεις. Όταν βγάζεις μια ανακοίνωση το κάνεις γιατί θες να εξηγήσεις την δουλειά σου και τις αποφάσεις σου κι όχι για να μιλήσεις αλαπουρνέζικα. Εκτός αν νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε κάφρους, οπότε μοίρασε καλύτερα καθρεφτάκια.

Ο Περέιρα και ο Μάριν δεν έβγαλαν αυτή την ανακοίνωση στα ελληνικά: κάποιος την συνέταξε. Αν δεν είναι ένας απλός μεταφραστής, και είναι μέλος του πολυπληθέστατου γραφείου Τύπου της ομοσπονδίας δεν θα έπρεπε να τους πει να μιλήσουν συγκεκριμένα για να μην γίνεται ρόμπα η ομοσπονδία; Διότι πάντα όταν βγαίνουν γελοίες ανακοινώσεις, γεμάτες γενικότητες και αοριστολογίες, με την ΕΠΟ και την διοίκησή της γελάει ο κόσμος. Όχι με τους συντάκτες.

Η όλη ιστορία θα πρέπει να προβληματίσει και την Σουπερλίγκα: δικό της είναι σε τελική ανάλυση το πρωτάθλημα. Δεν πρέπει να ρωτήσει να μάθει ποιος είναι ο κομμένος επόπτης και τι κακό έκανε; Δεν πρέπει κάποιος αρμόδιος της Λίγκα να ενδιαφερθεί για το ποιος είναι πχ ο βαθμός που πήρε από τον παρατηρητή, ποια ήταν τα άσχημα προηγούμενα του που οδήγησαν την ΚΕΔ σε μια τόσο σκληρή απόφαση, ποιος έκρινε τελικά ότι ο άνθρωπος είναι ακατάλληλος, ποιοι είναι οι άλλοι τρεις διαιτητές; Απλά αναρωτιέμαι.

Πάει ο Καμπούρης

Ακούω από χθες ότι ο επόπτης που καρατομήθηκε είναι ο Βασίλης Καμπούρης, που κακώς ακύρωσε ένα γκολ του ΠΑΟΚ στο ματς με τον Πανιώνιο. Ο επόπτης αυτός ήταν διεθνής! Αξιολογήθηκε μάλιστα για να γίνει διεθνής από τον ίδιο τον αρχιδιαιτητή Περέιρα – μου λένε και από τον κ. Σταύρο Τριτσώνη, που είναι ακόμα μέλος της ΚΕΔ, αλλά δεν θέλω να το πιστεύω, αφού αυτός ασχολείται με την εκπαίδευση. Είναι δυνατόν ένα επόπτη που κάποιος τον κρίνει τόσο ικανό, ώστε να τον προβιβάσει, να τον στέλνει σπίτι μετά από ένα μόλις ματς και ένα μόλις λάθος; Αν αυτό συμβαίνει, τότε έχει δίκιο ο Ρασβάν Λουτσέσκου που είπε ότι το λάθος του δεν είναι ανθρώπινο και πρέπει να τον καλέσει ο αθλητικός εισαγγελέας να μας πει τι ξέρει – ας φωνάξει και τον Περέιρα. Αν όμως δεν είναι έτσι, δυο τινά συμβαίνουν: ή έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι τον Καμπούρη τον βγάλανε από τους πίνακες για να πάρουν το μήνυμα όλοι οι υπόλοιποι, ή ο Περέιρα είναι ένας κουτός που δεν μπορεί να καταλάβει την αληθινή αξία των εποπτών του κι έκανε διεθνή έναν παντελώς ακατάλληλο! Θέλω για το καλό του πρωταθλήματος να πιστεύω ότι συνέβη το δεύτερο.

 

Εξι ματς τέσσερις διαιτητές  

Το καλύτερο ωστόσο σας το κράτησα για το τέλος. Στην καταπληκτική αυτή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔ, για να μας κάνει γνωστές τις πρώτες κρίσεις της για τους διαιτητές, αναφέρει ότι από όλα τα μέχρι τώρα ματς του πρωταθλήματος, προβλήματα είχαμε σε τέσσερα ματς της πρεμιέρας και δυο της δεύτερης αγωνιστικής: λέει ότι μετά λύπης της διαπίστωσε ότι το επίπεδο της διαιτησίας σε αυτά τα ματς ήταν ανεπαρκές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρακτικά τουλάχιστον έξι διαιτητές (ή επόπτες) τα κάνανε θάλασσα! Αυτό λέει η λογική. Αν έχουμε έξι ματς με προβληματική διαιτησία, δεν μπορεί παρά να έχουμε και έξι (τουλάχιστον…) προβληματικούς διαιτητές. Κι όμως όλοι οι διαιτητές που τιμωρήθηκαν είναι τέσσερις! Ο Βοηθός Διαιτητής, χωρίς όνομα, που πήγε σπίτι κι άλλοι τρεις που θα μπουν στο ψυγείο μέχρι νεοτέρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ΚΕΔ παραδέχεται ότι δυο τουλάχιστον διαιτητές που, όπως λέει, της προκάλεσαν ακραία απογοήτευση δεν τιμωρήθηκαν καν! Το έχετε ξανακούσει αυτό; Εγώ ποτέ.

Και τώρα ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί: «Μεγάλη είσαι ω Εξυγίανση και θαυμαστά τα έργα σου…»