Πρώτος και καλύτερος

Πρώτος και καλύτερος


Την Κυριακή το βράδυ τα μάτια όλων που παρακολουθούν την Σουπερλίγκα ήταν στην Τούμπα αφού εκεί αναμετρήθηκαν οι δυο μέχρι χθες πρωτοπόροι, ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟ. Το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί νέα δεδομένα στο πρωτάθλημα: ο νικητής ΠΑΟΚ έχει πίσω του την ΑΕΚ που θα υποδεχτεί σε δύο αγωνιστικές. Ο ΠΑΟ θέλει τώρα νίκη με τον Ολυμπιακό την Κυριακή στην Λεωφόρο. Και για να μείνει κοντά στην πρώτη θέση και για να μην βυθιστεί στην εσωστρέφεια που παραμονεύει.

Μόνος πρώτος ο θριαμβευτής ΠΑΟΚ

Για τον Φατίχ Τερίμ τα κακά νέα ξεκίνησαν πριν το παιγνίδι: ο Φώτης Ιωαννίδης, ίσως ο πλέον αναντικατάστατος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ, έμεινε εκτός αποστολής – η χρησιμοποίησή του στο ματς κυπέλλου με τον Ατρόμητο αποδείχτηκε λάθος. Ο Τούρκος έβαλε στην θέση του τον Γερεμέγιεφ, αλλά έκανε κι άλλα πολλά. Χρησιμοποίησε ως βασικό τον τερματοφύλακα Ντραγκόφσκι, έβαλε τον Ούγκο δίπλα στον Γεντβάι στην άμυνα, επανάφερε τον Αράο στην μεσαία γραμμή δίπλα στον Κότσιρα, έριξε στο ματς τον Μπακασέτα και κράτησε στην αρχική ενδεκάδα τον Αϊτορ που με τον Μαντσίνι έπαιξαν στα άκρα της επίθεσης.

Ο Λουτσέσκου από την άλλη έστειλε στο γήπεδο τους παίκτες που έχουν παίξει πιο πολύ χωρίς να αλλάξει ούτε ένα από την ενδεκάδα της ομάδας που κέρδισε τον Βόλο: το να παίξει δυο ματς με την ίδια ενδεκάδα έγινε για πρώτη φορά φέτος. Ο Κοτάρσκι είχε μια άμυνα που αποτελούσαν οι Σάστρε, Μπάμπα, Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, στα χαφ πήραν την θέση τους οι Μεϊτέ, Οζντόεφ, πίσω από τον Μπράντον Τόμας βρέθηκαν ο Ντεσπότοφ δεξιά, ο Τάισον αριστερά και ελεύθερος ήταν ο Μουργκ. Ο Λουτσέσκου επέλεξε η ομάδα του να περιμένει αφήνοντας στον ΠΑΟ λίγο πιο πολύ τη μπάλα: οι Πράσινοι έκαναν κατοχή της τάξης του 60% στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δέχτηκαν δυο γκολ γιατί ο ΠΑΟΚ ξέρει να σκοράρει. Το πρώτο του Κουλιέρακη (με κεφαλιά από γέμισμα σε χτύπημα φάουλ) ακυρώθηκε από το VAR για θέση οφσάιντ – οριακή. Το δεύτερο του Ντεσπότοφ ήρθε στο 42΄ και ήταν ένα γκολ που ο ΠΑΟΚ έχει βάλει φέτος πολλές φορές: η στόχευση είναι να φτάσει ο εξτρέμ του στο ένας εναντίον ενός. Και μετά ξέρει τι θα κάνει.

https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.gr/28012024/d974adb4-b744-4c10-865e-6154039c672e.jpg?operations=fit(770:)

Το χάος του Τερίμ

Ο Τερίμ είδε ότι ο ΠΑΟΚ αφήνει περιθώρια για κυκλοφορία της μπάλας και βάζοντας τους  Τσέριν, Μπερνάρ και Τζούρισιτς, αντί τον Ούγκο του Αϊτορ και του Γερεμέγιεφ πόνταρε στο αγαπημένο παιγνίδι του: το οργανωμένο επιθετικό χάος! Ο Τούρκος τράβηξε τον Αράο στην άμυνα και είχε τέσσερις χύμα παίκτες μπροστά (Μπερνάρ, Μαντσίνι, Μπακασέτα και Τζούρισιτς) με τους Κότσιρα και Τσέριν πίσω τους. Φορ έπαιξε αρχικά ο Τζούρισιτς. Ο ΠΑΟΚ αιφνιδιάστηκε από την αταξία, ο Τάισον παραχώρησε ένα πέναλτι που ο ΠΑΟΚ κακώς αμφισβήτησε και ο Μπακασέτας ισοφάρισε. Αλλά στο 56΄ ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε τους χώρους στη μεσαία γραμμή, γύρισε την μπάλα όπως καμιά άλλη ομάδα δεν κάνει στην Ελλάδα και ο Ντεσπότοφ, μετά από καταπληκτική προσποίηση του Τόμας,  βρέθηκε πάλι σε θέση βολής για το 2-1. Ο Τερίμ απογείωσε την τακτική του χάους με τον Λημνιό να μπαίνει αντί του Βαγιαννίδη (που ήταν η σειρά του να πονέσει και να βγει) και τον Γεντβάι φορ στο τέλος, ενώ ο Λουτσέσκου κράτησε σταθερό το σχήμα αλλάζοντας απλά τους Ντεσπότοφ – Τάισον με τους Κωνσταντέλια – Ζίφκοβιτς. Ο Κωνσταντέλιας είχε φάσεις για να τελειώσει το ματς, αλλά δεν το έκανε κι ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε αρχικά τον Κοτάρσκι που νίκησε τον Μπλαντένοβιτς σαν τερματοφύλακας χάντμπολ στο 90΄ και αργότερα και την τύχη αφού σε γύρισμα του Μπερνάρ ο Γεντβάι σούταρε άουτ στο 96΄. Αλλά ήταν καλύτερος και αντιτάσσοντας στο χάος του Τερίμ αρκετή μεθοδικότητα πήρε μια δίκαιη νίκη. Που απλά πρέπει να κεφαλαιοποιήσει στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ που ακολουθούν για να κλείσει πρώτος την κανονική περίοδο. Συγχόνως φψνάζει και για την διαιτησία, πράγμα λογικό γιατι ακολουθούν ντέρμπι. Αλλα ας πει κάποιος στον Λουτσέσκου ότι εδώ και χρόνια ο ΠΑΟΚ είναι υπέρ του οτιδήποτε γίνεται στην ελληνική διαιτησία: μόλις την περασμένη Τρίτη ψήφισε υπερ της επιστροφής στην ΚΕΔ ενός Σουηδού αρχιδιαιτητή που θα αναλάβει το VAR, ενώ στην Σουηδία δεν υπάρχει VAR! Εχει πλάκα το να παριστάνεις το γάτο στα κεραμίδια, αλλά δεν σημαίνει πως έχεις και δίκιο.

Διακρίνω μια πρώτη γκρίνια για τον Τερίμ, πράγμα λογικό μετά από δυο ήττες. Υπόσχομαι να γράψω κάτι αναλυτικά προσεχώς.           

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/01/28/aek-ofi-match_173103.jpg?w=880&f=bicubic

Πολύ Πόνσε πάλι

Η ΑΕΚ περίμενε το αποτέλεσμα της Τούμπας: γνωρίζει πλέον ότι ο ΠΑΟΚ είναι μόνος μπροστά της. Κατά τα άλλα έπρεπε να πάρει μια νίκη στο ματς με τον ΟΦΗ, την μοναδική ομάδα που την έχει κερδίσει στο πρωτάθλημα ακριβώς ένα γύρο πριν. Αν έβλεπε κανείς το ματς θα αναρωτιόταν πως μπορεί αυτό να έγινε στο Γεντί Κουλέ, έστω και μήνες πριν, όχι βλέποντας την ΑΕΚ, αλλά τον ΟΦΗ, που σημειωτέων μπορεί να έκανε και την καλύτερή του εμφάνιση στον καιρό του Πεπ Μελ, αλλά παρόλα αυτά ήταν μακριά από το να πάρει αποτέλεσμα. Ο ΟΦΗ άντεξε αρχικά την πίεση της ΑΕΚ κι αν ο διαιτητής Παπαπέτρου έβλεπε ότι είδαν όλοι, δηλαδή ένα φάουλ στον Φελίπε στο ξεκίνημα της φάσης που ο Πόνσε έκανε το 1-0, ίσως είχε κρατήσει και λίγο πιο πολύ την λευκή ισοπαλία. Ξεκίνησε μάλιστα καλούτσικα το δεύτερο ημίχρονο κι ο Φελίπε είχε την ευκαιρία να απειλήσει τον Στάνκοβιτς. Αλλά ο ΟΦΗ δεν είχε τύχη και γιατί ο Πόνσε έχει ξεμπλοκαριστεί και πέτυχε άλλα δυο γκολ χθες, αλλά και γιατί η άμυνα του ήταν για γέλια και για κλάματα. Στη φάση του 2-0 ο τερματοφύλακας Σωτηρίου δεν καταλαβαίνει αν είναι εντός ή εκτός περιοχής: και πιάνει την μπάλα με το χέρι και δεν κάνει επέμβαση. Και στη φάση του 3-0 ο Λαμπρόπουλος, που έχει κάνει λάθος και στην φάση του 2-0, το μόνο που δεν κάνει είναι να πανηγυρίσει με τον σκόρερ Φαν Φέρτ στον οποίο στρώνει τη μπάλα χωρίς να πιέζεται. Η ΑΕΚ ήταν καλή αλλά άστοχη στο πρώτο ημίχρονο και φλύαρη στην επανάληψη. Ωστόσο είναι φανερό πως προβλήματα σε αυτό το πρωτάθλημα μπορεί να δημιουργήσει μόνο η ίδια στον εαυτό της. Ένα τελευταίο προέκυψε με τον τραυματισμό του Σιμάνσκι που θα μείνει έξω πάνω από ένα μήνα.  

Όχι τόσο εύκολα

Ο ΟΦΗ δεν περίμενε ποτέ να πάρει βαθμό στην OPAP Arena κι αυτό φάνηκε. Ο ΠΑΣ από την μεριά του έδειξε πως πίστευε πως μπορεί να τα καταφέρει στο Καραϊσκάκη και αυτό το είδαμε και στο πρώτο ημίχρονο, που το έβγαλε χωρίς πρόβλημα (0-0) αλλά και στο τελευταίο τέταρτο του ματς, όταν και πίεσε για να ισοφαρίσει αφού αρχικά μείωσε με πέναλτι του Κόντε. Ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο όταν ανέβηκε ο Φορτούνης παίζοντας ως «δεκάρι». Για να προηγηθεί ο γηπεδούχος χρειάστηκε κάτι σπάνιο: ένα γκολ του Ντόι με σουτ εκτός περιοχής. Τα δυο όμως επόμενα γκολ του, με τον Ναβάρο και τον Γιόβετιτς στις καθυστερήσεις (και τα δυο από ασίστ του Μασούρα) ήρθαν από οργανωμένες προσπάθειες – το σημειώνω γιατί δεν συμβαίνει συχνά στα ματς του Ολυμπιακού τον καιρό του Καρβαλιάλ. Από την άλλη συμβαίνει συχνά ο Ολυμπιακός να γίνεται χειρότερος μετά τις αλλαγές του προπονητή του: χθες η έξοδος του Εσε και του Ζέλσον έκανε την μεσαία γραμμή χειρότερη και γιατί ο Τσικίνιο που ήταν η τρίτη αλλαγή έμοιαζε χωρίς δυναμισμό σε σχέση με τον Ορτα που ξεκίνησε και που έδειξε κανονικός χαφ, αν όχι και εντυπωσιακός. Το άδειασμα της μεσαίας γραμμής έδωσε την ευκαιρία στον Τούτου να κερδίσει ένα πέναλτι τρέχοντας 70 μέτρα ανενόχλητος κι όταν ο Κόντε ευστόχησε ο ΠΑΣ αναθάρρησε και γιατί στις αντεπιθέσεις του Ολυμπιακού στο τέλος Ποντένσε και Ναβάρο έχασαν γκολ που δεν χάνονται.

https://sportstherapy.gr/wp-content/uploads/2024/01/%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%A0%CE%91%CE%A3-%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B1.jpg

Γίνεται συζήτηση για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού– κατά την γνώμη μου μάλλον υπερβολική. Ο Ολυμπιακός με ΠΑΟ και ΠΑΟΚ θα παίξει σε δυο ματς τα ρέστα του και μάλιστα εκτός έδρας. Σε αυτά τα παιγνίδια το βάρος πρέπει να σηκώσουν οι παίκτες που είναι βασικοί από την αρχή της χρονιάς. Αν δεν μπορούν, ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στην ανάγκη να σχεδιάσει την επόμενη σεζόν. Για την ώρα διακρίνεται κυρίως στασιμότητα: με τον ΠΑΣ δέχτηκε πάλι γκολ, το καλό του διάστημα δεν ξεπερνά το μισάωρο, η επίθεσή του ζορίζεται και στην δημιουργία και την αποτελεσματικότητα. Δεν ξέρω ποιο πρόβλημα (και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ) μπορεί να λύσουν οι νεοφερμένοι του.                    

Η μάχη της σωτηρίας

Στα υπόλοιπα της αγωνιστικής επιβεβαιώθηκε ότι ο Αστέρας που κέρδισε 3-1 τον Ατρόμητο (και χάρη σε ένα χαμένο πέναλτι του Βέργου) και η Λαμία που κέρδισε 1-2 στο Αγρίνιο θα διεκδικήσουν την θέση πίσω από τον Αρη που κέρδισε την Κηφισιά με γκολ του Φετφατζίδη. Ο Αρης χρειάζεται ματς όπως αυτό στην Καισαριανή, δηλαδή με αντιπάλους που θα τον πιέσουν, για να μην χαλαρώσει διότι είναι σαν να παίρνει μέρος σε ένα πρωτάθλημα όπου υπάρχει αυτός και κανείς άλλος: δύσκολα θα φτάσει την τέταρτη θέση, δύσκολα θα τον πλησιάσει ο Αστέρας ή όποιος άλλος που είναι πίσω του. Χορταστική η ισοπαλία του Πανσερραϊκού με το Βόλο, Δεν άρεσε  σε κανένα αλλά δεν κάνει κακό - ο Πανσερραϊκός είναι μακριά από την επικίνδυνη ζώνη κι ο Βόλος μπορεί να νοιώθει κερδισμένος έναντι του Παναιτωλικού, του ΠΑΣ και της Κηφισιάς που έχασαν. Η μάχη της σωτηρίας είναι δική τους υπόθεση, αλλά αυτό το γνωρίζαμε...