Σε δουλειά να βρισκόμαστε...

Σε δουλειά να βρισκόμαστε...


Ολη αυτή η ιστορία της αποχής των Ελλήνων διαιτητών από τα ματς της επόμενης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ξεκίνησε ως σπασμωδική αντίδραση και μπορεί να εξελιχτεί σε μεγάλο μπλέξιμο. Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι ανακαλύψαμε πως υπάρχει μια ολότελα διαφορετική ευαισθησία από την μεριά των Ελλήνων διαιτητών σε διάφορα θέματα που αφορούν συναδέρφους τους. Διώχνει πχ ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Τάκης Μπαλτάκος ένα αρχιδιαιτητή γιατί τόλμησε να βάλει ένα Ελληνα διαιτητή σε ντέρμπι και δεν λένε το παραμικρό. Καίνε άγνωστοι την επιχείρηση του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη (κι αυτός ανεβαίνει με την οικογένεια του στην ταράτσα του σπιτιού του για να γλυτώσουν) και δεν βγάζουν κιχ. Όμως για τις διαδικτυακές απειλές στη γυναίκα του Παπαπέτρου αναβάλλεται ολόκληρη αγωνιστική!

Προφανώς στον παράξενο αυτό κόσμο των διαιτητών υπάρχει κάποιου τύπου διαβάθμιση σε ό,τι αφορά την ευαισθησία. Αν κάψεις ζωντανό τον Γκάμαρη δεν τρέχει τίποτα. Αν απειλήσεις τον Παπαπέτρου, αντί να τον αποθεώσεις ως οφείλεις, διακόπτεται το πρωτάθλημα. Αν απλά στραβοκοιτάξεις τον Σιδηρόπουλο διακόπτεται και το Τσάμπιονς λιγκ. Το λέω γιατί ο Σιδηρόπουλος καθώς λέγεται είναι αυτός που συντονίζει τις ενέργειες για διακοπή.    

Μολονότι η ιστορία μοιάζει ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς «σε δουλειά να βρισκόμαστε». ωστόσο μια απορία που έχω μετά την αναβολή της αγωνιστικής, πέρα από το πώς θα δουν τον Γκάμαρη οι συνάδερφοί του, είναι τι θα γίνει στη συνέχεια αν δεν γίνουν αποδεκτά τα θολά αιτήματα των διαιτητών. Ας τα πάρουμε με την σειρά.

https://sportsaddict.gr/wp-content/uploads/2021/02/gamaris-ref.jpg

Τι λένε ότι ζητάνε

Θυμίζω ότι στην γνωστή επιστολή τους προς την ΕΠΟ και άλλους φορείς οι διαιτητές ζητάνε τρία πράγματα. Α) μια άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Δημοσιας Τάξεως (sic) και τον Υπουργό Αθλητισμού. Β) Να απαγορεύονται και να τιμωρούνται  οι επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων ομάδων κατά την δημοσίευση των ορισμών των διαιτητών, πριν και μετά τους αγώνες και Γ) την άμεση εξιχνίαση των υποθέσεων ΒΙΑΣ κατά αξιωματούχων διαιτησίας. (Το ΒΙΑΣ με κεφαλαία το γράφουν αυτοί).

Τι έγινε μετά την επιστολή; Ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Τάκης Μπαλτάκος τους ενημέρωσε χθες ότι θα τους δει αύριο Παρασκευή. Το Μαξίμου δεν μας είπε αν θα τους φωνάξουν στο γεύμα με τον Ερτογάν ή αν θα τους δει ο Πρωθυπουργός κάποια άλλη μέρα: κάτι μου λέει πως δεν θα συμβεί τίποτα από τα δυο. «Υπουργός Δημόσιας Τάξης» δεν υπάρχει και για αυτό κανείς δεν τους απάντησε. Οι δηλώσεις αξιωματούχων θα είναι δύσκολο να κοπούν, διότι γίνονται συνεχώς και από όλους και κανείς δεν έχει σε αυτή τη χώρα το δικαίωμα να φιμώσει κανένα – αλλά, μολονότι ο Ολυμπιακός τους στόλισε χθες όλους με μια νέα ανακοίνωση, να δεχτώ πως με κάποιο τρόπο το αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό. Αλλά πως διάβολο θα εξιχνιάσει η αστυνομία τις απειλές στην κυρία Παπαπέτρου, όταν απλά για να ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκει ένας fake λογαριασμός στο Instagram χρειάζονται καμιά σαρανταριά μέρες; Αναφέρομαι στο λογαριασμό γιατί το να βρεθούν σε ένα βράδυ αυτοί που έβαλαν φωτιά στο μαγαζί του Γκάμαρη, το θεωρώ δύσκολο, καθώς πριν είκοσι μέρες έγινε το χτύπημα και ακόμα δεν υπάρχει ύποπτος. Αλλά νομίζω ότι μέχρι να τον ξανακάψουν τον Γκαμαρη δεν υπάρχει πρόβλημα για τον Σιδηρόπουλο και τους υπόλοιπους. Το θέμα είναι οι απειλές στην κυρία Παπαπέτρου κι αναρωτιέμαι: αν αυτός που τις έκανε δεν βρεθεί δεν θα ξαναδιευθύνουν ματς; Και δεν το ρωτάω γιατί σε αυτή την περίπτωση θα είναι δύσκολο και να αρχίσει και να τελειώσει το πρωτάθλημα. Το ρωτάω γιατί πολλοί θέλουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να κατεβούν στο δρόμο να πανηγυρίσουν…

Αστείο, αλλά δύσκολο

Ολο αυτό μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά η Σουπερλίγκα μπορεί και να έμπλεξε. Αν οι διαιτητές για το γινάτι τους πατήσουν πόδι θα προκύψει μπλέξιμο χωρίς προηγούμενο. Μπλέξιμο αποτελεί και ότι από εδώ και πέρα για να αναβληθεί μια αγωνιστική χρειάζεται κάτι απλό: να απειλεί κάποιος με ένα μήνυμα την γυναίκα ενός διαιτητή που έπαιξε ματς του Ολυμπιακού – με των άλλων τα παιγνίδια δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό, πρέπει πρώτα να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Κι αν σοβαρολογούν οι διαιτητές με τους όρους που έβαλαν, το βλέπω κομμάτι δύσκολο.

https://www.sport24.gr/img/3944/8816895/560000/we1200/1200/%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

Το γράφω επίτηδες

Πάντως για την ώρα δεν είδα και καμία απολύτως διάθεση των ομάδων να τους πείσουν να αλλάξουν απόφαση. Και γιατί να το κάνουν; Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ μια χαρά βολεύονται με την αναβολή της αγωνιστικής. Και οι τρεις δίνουν ματς την επόμενη Πέμπτη για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που χρειάζονται ειδική προετοιμασία. Η ΑΕΚ πρέπει να πάει να παίξει με τον Αγιαξ για να συνεχίσει στο UEFA Conference League και έχει παίκτες που κάνουν αποθεραπεία: βολεύει να μην υπάρχουν υποχρεώσεις το σαββατοκύριακο, ώστε να μην υπάρξουν και υποτροπές. Ο ΠΑΟ επίσης μπορεί να προετοιμαστεί για το ματς με την Μακάμπι Χάιφα με τον καλύτερο τρόπο: το παιγνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι που είχε μπροστά του δεν ήταν και το πιο απλό. Φυσικά κερδισμένος και πολύ μοιάζει ο Ολυμπιακός που μόλις άλλαξε προπονητή. Ο νέος του, ο Κάρλος Καρβαλιάλ, ήταν υποχρεωμένος να πάει στις Σέρρες χωρίς να ξέρει τα ονόματα των παικτών του. Τώρα έχει μια εβδομάδα για να προετοιμάσει την ομάδα με την Τόπολα και να βγάλει άνετα και κάποια πρώτα συμπεράσματα. Μολονότι μου λένε πως οι διαιτητές σπρώχτηκαν προς την απόφασή τους από ομάδες που τα έχουν καλά μαζί τους και ήθελαν χρόνο για να προετοιμάσουν τα ματς της Πέμπτης, το γράφω επίτηδες ότι μπορεί να έχει κάποιο κέρδος ο Ολυμπιακός γιατί αν ο Σιδηρόπουλος και οι άλλοι διαβάσουν ότι ο Ολυμπιακός βολεύεται πολύ με την αποχή, μπορεί άνετα αύριο να πουν παίζουμε.

Αν το κάνανε οι γιατροί

Πάντως όπως μου επισημάνθηκε χθες από ένα φίλο πρέπει ως χώρα να αισθανόμαστε τυχερή. Οι διαιτητές δείχνοντας την ευαισθησία τους, μετά τις  διαδικτυακές απειλές που δέχτηκε η γυναίκα του διαιτητή Παπαπέτρου, που ήταν ο ρέφερι του ματς Βόλος – Ολυμπιακός (2-2), αποφάσισαν να δηλώσουν κώλυμα και να μην δώσουν το παρών στα ματς της πρώτης αγωνιστικής του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος: μικρό το κακό. Αν είχαν την ίδια ευαισθησία οι γιατροί, μετά τις ατελείωτες απειλές κι όχι μόνο διαδικτυακές, που δέχτηκε ο περίφημος γιατρός του αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, κι έκαναν κι αυτοί αποχή από τα καθήκοντά τους, θα πέθαινε κόσμος…