Τέρμα τα μυστήρια

Τέρμα τα μυστήρια


Ομολογώ πως έχω μεγάλη περιέργεια για τις αποψινές εμφανίσεις του ΠΑΟΚ (απέναντι στην Μπεϊτάρ) και του Αρη (απέναντι στην Αραράτ) για τα προκριματικά του UEFA Conference League. Κυρίως γιατί δεν θυμάμαι ένα τόσο παράξενο πρόσφατο καλοκαίρι κανενός εκ των δυο. Δεν είναι οι αντίπαλοι απόψε το πρόβλημα τους. Είναι απλά δύσκολο να καταλάβεις πως θα παρουσιαστούν οι δυο.

Aλλιώς τα υπολόγιζε  

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου έχω την εντύπωση πως βρίσκεται φέτος στην παράξενη θέση να χτίσει μια ομάδα από την αρχή χωρίς να το θέλει. Όχι γιατί ο περσινός του ΠΑΟΚ ήταν κάτι καταπληκτικό που τον ικανοποίησε απόλυτα, αλλά γιατί ο Ρουμάνος πίστευε πως με λίγες, αλλά ποιοτικές προσθήκες η ομάδα θα μπορούσε να βελτιωθεί. Λένε ότι αν μια ομάδα αποκτήσει ένα καλό άξονα (Κεντρικό αμυντικό από αυτούς που κατευθύνουν άμυνες, κόφτη επιπεδάτο, «δεκάρι» δημιουργικό και φορ) μπορεί γύρω από αυτούς να χτιστεί μια καλή ομάδα. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει αν από μια ομάδα αυτή η ραχοκοκαλιά περίπου αφαιρεθεί. Ο φορ Ολιβέιρα έφυγε χωρίς να τον κλάψει κανείς. Ο στόπερ Ινγκασον πωλήθηκε παρά τις διαφωνίες του κοούτς. Ο κόφτης Ντούγκλας Αουγκούστου που τόση πρόοδο έκανε πέρυσι έχει χάσει μέρες προετοιμασίας εξαιτίας τραυματισμών και συζητά μια πρόταση της Ναντ που αρχικά απορρίφθηκε. Από τους τέσσερις του άξονα έμεινε μόνο ο Κωνσταντέλιας που όμως είναι ακόμα άγουρος. Οι αντικαταστάτες των δυο που έφυγαν δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να προσφέρουν στα ματς με την Μπεϊράρ. Ο Εκόνγκ θέλει το χρόνο του και δεν θα μου κάνει εντύπωση αν απόψε δίπλα στον Κουλιεράκη είναι ο Μιχαηλίδης. Κι ο φορ με το ενδιαφέρον όνομα Σαμάτα δεν ξέρω αν έχει προλάβει να γνωρίσει τους συμπαίκτες του.

https://media.real.gr/filesystem/images/20230726/engine/3916234_252863_395495_type13262.jpg

Πολλούς να στηριχθεί

Κι έτσι πάντως ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να τα καταφέρει απέναντι στην Μπεϊτάρ. Εχει ακόμα πολλούς από τους καλούς του παίκτες – ας μην το ξεχνάμε. Ο Κοτάρσκι αποδείχτηκε ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας που μπορεί να κατευθύνει μια καινούργια άμυνα. Ο νεοφερμένος, αλλά γνωστός από το προηγούμενο πέρασμα Ραχμάν Μπάμπα, θα δώσει ταχύτητα και πλάτος στο πλάι. Παίκτες όπως ο Ζίφκοβιτς και ο Νάρεϊ μοιάζουν σταθερές αξίες, ενώ ο Σβαπ κι ο Μπράντον Τόμας έχουν αποδείξει πως μπορούν να βοηθήσουν. Επιπλέον μετά από όσα έπαθαν πέρυσι ο Ολυμπιακός και ο Αρης από τη Μακάμπι Χάιφα και τηΜακάμπι Τελ Αβίβ ο ΠΑΟΚ πρέπει απόψε να είναι υποψιασμένος – είδαμε στο ματς Ντνίπρο – ΠΑΟ πόσο αυτό υπήρξε χρήσιμο για τον Γιοβάνοβιτς. Από την άλλη διαβάζω πως κι ο Σβαπ κι ο Νάρεϊ ίσως λέει τελικά φύγουν κι απορώ. Κι ανησυχώ γιατί στον ΠΑΟΚ η περιρέουσα ατμόσφαιρα συχνά χαρακτηρίζει και τα αγωνιστικά της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ ενθουσιάζεται όσο εύκολα χάνει το κέφι του – κι αυτό το βλέπεις στο γήπεδο. Προφανώς για να έχει τύχη απόψε πρέπει πρώτα από όλα να δεχτεί γκολ, αλλά στην περίπτωσή του το πράγμα είναι πιο σύνθετο: πρέπει με κάποιο τρόπο να χαρεί το παιγνίδι – η χαρά του παιγνιδιού θα τον βοηθήσει να αφήσει πίσω γκρίνιες και μουρμούρες που είναι στην επικαιρότητα του. Ο ΠΑΟΚ απόψε στην Τούμπα έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να πείσει τους οπαδούς του ότι παραμένει αξιόμαχος. Και να στείλει και μήνυμα σε όσους νομίζουν πως οι καλοκαιρινές του περιπέτειες θα έχουν ως αποτέλεσμα μια ομάδα χειρότερη από την περσινή – πράγμα που δεν πιστεύω αναγνωρίζοντας ωστόσο πως συχνά ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ΠΑΟΚ είναι ο ΠΑΟΚ.

Αλλαξε τόσο πολύ

Ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο ο Αρης. Το ότι έφυγαν πολλοί από τους περσινούς του παίκτες δεν είναι κακό: η ακριβή του ομάδα τα πήγε πέρσι χειρότερα από πρόπερσι. Για την ώρα έχει κρατήσει κάποιους από τους καλούς του παίκτες που θα μπορούσαν να σηκώσουν την ομάδα στις πλάτες τους. Ο Κουέστα, ο Φαμπίνιο κι ο Μπράμπετς, σίγουρα ο Νταρίντα και φυσικά ο Λουίς Πάλμα είναι αξιόπιστοι. Αλλά στα φιλικά υπήρξε τόσος πειραματισμός, που εγώ τουλάχιστον δεν έχω καταλάβει ποια ακριβώς ομάδα θα παρουσιάσει ο καλός Απόστολος Τερζής, που ανέλαβε την πιο δύσκολη αποστολή της ζωής του. Ακόμα και η άμυνα που μου έμοιαζε έτοιμη και σχηματισμένη (με Ουντουμπάτζο, Φεράρι, Φαμπιάνο και Μπράμπετς) θα είναι διαφορετική γιατί νομίζω ο Μπραμπετς θα λείψει. 

 https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/22/07/22/gray_152722.jpg?w=880&f=bicubic

Το πιο παράξενο είναι η περίπτωση του Γκρέι. Πέρυσι η μεγάλη εξήγηση για την μέτρια χρονιά ήταν ότι ο Γκρέι ως φορ δεν είχε δώσει όσα στον Αρη περίμεναν. Θα περίμενε κανείς ότι η όποια ενίσχυση θα ξεκινούσε από την απόκτηση ενός φορ: δεν είναι εύκολο να τον βρεις και το ξέρουν δεκάδες ομάδες στην Ευρώπη. Αλλά ότι θα υπήρχε ακόμα ο Γκρέι και θα ήταν και βασικός στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Αρη στη χρονιά με ξεπερνά. Πόσο μάλλον όταν έφυγαν παίκτες όπως ο Ματέο Γκαρσία κι ο Ιτούρμπε που από τον Αγγλο είχαν δείξει πιο πολλά.

Μόνο στα αποψινά

Η Μπειτάρ και η Αραράτ δεν είναι μεγαθήρια. Αυτό είναι το καλό νέο της βραδιάς. Κατά τα άλλα αναμένονται τα πάντα με περιέργεια, αν όχι και με αγωνία. Ο ΠΑΟΚ κι ο Αρης είναι καλύτεροι. Αρκεί να το δείξουν κι αρκεί βέβαια η προσοχή τους να είναι στους αποψινούς αντιπάλους τους. Το λέω γιατί άκουσα πάρα πολλά για τους επόμενους – για την Χάϊντουκ του Σπλιτ με την οποία θα παίξει ο ΠΑΟΚ και για την Ντιναμό Κιέβου που περιμένει τον Αρη. Κατανοώ τα αφιερώματα γιατί αυτές είναι ομάδες με μεγαλύτερο όνομα από την Μπεϊτάρ και την Αραράτ. Αλλά αυτές υπάρχουν απόψε. Οι επόμενες ακολουθούν.