Το VAR το ναυάγιο…

Το VAR το ναυάγιο…


Ξεκίνησε και στην Ελλάδα η εποχή του VAR διαβάζω δεξιά κι αριστερά αυτές τις μέρες. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει γιατί τη Δευτέρα διοργανώθηκε ένα είδος σεμιναρίου από την ΕΠΟ, στο οποίο μίλησε σε διαιτητές και δημοσιογράφος, παρουσιάζοντας τους πως λειτουργεί το σύστημα ο κ. Ντέιβιντ Έλερεϊ, παλαίμαχος Αγγλος διαιτητής, μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και τεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB). Ο καλόβολος αυτός κύριος είπε ότι το VAR είναι μια έξτρα βοήθεια του διαιτητή και ότι ο ίδιος ελπίζει ότι στην Ελλάδα θα λειτουργήσει τόσο καλά, ώστε θα σταματήσουν να υπάρχουν τόσο συχνά ονόματα διαιτητών στα πρωτοσέλιδα. Κούνια που τον κούναγε, λέω εγώ.

Ακόμα είναι στον αέρα

Πρέπει να σας πω ότι, παρόλα αυτά που διαβάζετε, το VAR στην Ελλάδα είναι ακόμα στον αέρα. Χρήματα για την εγκατάσταση του συστήματος, παρά τις υποσχέσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού δεν έχουν βρεθεί: δεν είναι μόνο το σύστημα που κοστίζει είναι και οι χειριστές του. Ο Ελερεϊ είπε ότι για να λειτουργήσει χρειάζονται τρεις ανθρώπου σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο ελέγχου (operating room): ο  Video Assistant Referee (VAR), ο Assistant VAR (AVAR) και ο Replay Operator. Αυτό πρακτικά θα εκτινάξει τα έξοδα της διαιτησίας στα ύψη και είμαι περίεργος ποιος όλους αυτούς θα τους πληρώσει, όταν σήμερα οι διαιτητές πληρώνονται με καθυστερήσεις: η Λίγκα έχει ξεκαθαρίσει ότι λεφτά δεν δίνει. Και τα λεφτά, ωστόσο, να βρεθούν υπάρχει ένα νέο πρόβλημα: η έλλειψη κεντρικής διαχείρισης στα τηλεοπτικά. Σήμερα τηλεοπτικό συμβόλαιο έχουν εννιά ομάδες και οι άλλες είναι άστεγες. Ο Ελερεϊ είπε ότι χωρίς την βοήθεια του καναλιού, που μεταδίδει τα ματς, δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα: είμαι περίεργος τι θα γίνει αν κάποιες ομάδες δεν βρουν συμβόλαιο και πουλάνε τα παιγνίδια τους ένα ένα και μόνο αν για αυτά υπάρχει ενδιαφέρον. Το να έχουμε VAR σε κάποια ματς και σε άλλα όχι, θα είναι η απόλυτη ελληνική πατέντα – αλλά δεν αποκλείω τίποτα.

 

Για την ώρα ο μόνος ευτυχισμένος είναι ο Μιχάλης Κουκουλάκης, που μπορεί να πληρώνεται (λένε πάνω από 7,5 χιλιάρικα ευρώ το μήνα…) για να δουλεύει σε κάτι που είναι εντελώς στον αέρα. Και μαζί του ευτυχισμένοι πρέπει να είναι όσοι θα κάνουν αιτήσεις για να προσληφθούν, διότι ο Ελερεϊ έκανε γνωστό ότι μεταξύ των τριών που θα δουλεύουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπορεί να είναι και πρώην διαιτητές, αρκεί, είπε, να μην είναι παρατηρητές ή μέλη Επιτροπών διαιτησίας. Μπορεί άνετα να είναι μυστικοί ή φανεροί σύμβουλοι προέδρων, μπορεί να έχουν δουλέψει σε ομάδες ή να έχουν φτάσει κοντά στο να αναλάβουν θέσεις σε αυτές, μπορεί να είναι πρώην αστέρες και τηλεαστέρες: με άλλα λόγια ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Το τι έχουμε να δούμε του χρόνου έτσι και επιστρέψουν διάφοροι παλιοί γνωστοί μας δεν περιγράφεται. Ελπίζω να κάνουν αιτήσεις ο Δαλούκας, ο Παπασταμάτης, ο Κάκος, ο Σαραϊδάρης, ο Σπανέας κτλ. Είναι κρίμα τόση γνώση να πάει χαμένη.

Ολοι ξέρουμε τι θα σφυρίξουν

Είναι το πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας η έλλειψη του VAR; Ούτε για αστείο! Το πρόβλημα της διαιτησίας μας είναι ότι όλοι ξέρουμε τι θα σφυρίξουν ο Καλογερόπουλος στην Ξάνθη κι ο Παπαπέτρου στο Καραϊσκάκη πριν τα ματς αρχίσουν και ότι κανείς διαιτητής δεν τιμωρείται ακόμα κι αν έχει κάνει το μεγαλύτερο «έγκλημα» αρκεί να έχει βοηθήσει τη σωστή (κατά περίσταση) ομάδα. Θα λύσει αυτά τα προβλήματα το VAR, επειδή θα επιστρέψουν ως VARιτζήδες όσοι προσπάθησαν να γίνουν Τεβεκέληδες στη θέση του Τεβεκέλη και Τριτσώνηδες στη θέση του Τριτσώνη; Εγώ λέω όχι. Η διαιτησία θέλει πρώτα πρώτα ανθρώπους να φοράνε παντελόνια κι όχι ανθρωπάκια που τρέμουν, όταν χτυπάει το τηλέφωνό τους και βλέπουν «απόκρυψη».

Για να καταλάβετε πόσο νάνοι είναι αυτοί που σήμερα διοικούν θα σας πω μια λεπτομέρεια της παρουσίασης. Χρησιμοποιήθηκαν ενδεικτικά μερικές φάσεις του εφετινού πρωταθλήματος για να κατανοήσουν οι παρόντες πως λειτουργεί το σύστημα. Η λογική λέει ότι μια από τις φάσεις αυτές που ο Ελερεϊ έπρεπε να κρίνει θα ήταν η φάση του γκολ του Βαρέλα, που προκάλεσε την διακοπή ενός αγώνα και την λήξη στα δικαστήρια ενός πρωταθλήματος: αμ δε! Οι άνθρωποι είχαν μπροστά τους ένα μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA και δεν τόλμησαν, παρουσία δημοσιογράφων, να του ζητήσουν να πάρει θέση για να μην δυσαρεστηθεί από την κρίση του ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ! Υπάρχει ποτέ περίπτωση αυτά τα ανθρωπάκια που υπάρχουν στην ΕΠΟ για να κάνουν δημόσιες σχέσεις, να φτιάξουν κάτι που να λειτουργεί; Η μόνη περίπτωση να δούλευε κάτι τέτοιο, χωρίς να μεγαλώσει κι άλλο την αναξιοπιστία του πρωταθλήματος, είναι να το αναλάβουν ξένοι – ήδη έπρεπε ξένος να βρίσκεται στη θέση του Κουκουλάκη. Ενας διαιτητής που σε διεθνές παιγνίδι έβγαλε δυο κίτρινες σε ποδοσφαιριστή χωρίς να τον αποβάλει, στην Ελλάδα οργανώνει σεμινάρια για το VAR. Αλλού θα έχει πάει σπίτι να γράψει τα απομνημονεύματά του για να μην ξεχάσουμε τις μεγάλες στιγμές του.

 

Θα μπει με καλάζνικοφ

Στην Ελλάδα είδανε πρόσφατα τον πρόεδρο της ομάδας του ΠΑΟΚ, (που είναι και χορηγός του πρωταθλήματος και ήθελε να πληρώσει και για το VAR από την τσέπη του, και μακάρι να το κάνει για να βρουν δουλειά τίποτα παλιόφιλοι διαιτητές…) να μπουκάρει στο γήπεδο με κουμπούρια και να διακόπτει ένα ματς. Στη Γερμανία, στο πρόσφατο παιγνίδι της Μάιντς με την Φράιμπουργκ, στις τελευταίες στιγμές του πρώτου ημιχρόνου, οι παίκτες της Μάιντς ζήτησαν πέναλτι. Ο διαιτητής, Γκουίντο Βίνκμαν, δεν έδωσε κάτι, ωστόσο έπειτα από τη λήξη του ημιχρόνου συμβουλεύτηκε το VAR και είδε ότι παίκτης της Φράιμπουργκ Μαρκ Όλιβερ Κεμπφ βρήκε τη μπάλα με το χέρι. Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο διαιτητής αντιλήφθηκε την παράβαση, υπέδειξε το πέναλτι και κάλεσε εσπευσμένα τους παίκτες να βγουν από τα αποδυτήρια προκειμένου το πέναλτι να εκτελεστεί: σκόραρε ένας δικός μας (σιγά μην έλειπε…) ο Πάμπλο Ντε Μπλάζις και έκανε το 1-0 για τους γηπεδούχους. Φανταστείτε μια τέτοια ιστορία σε ένα ελληνικό γήπεδο: θα μπουκάρει ο Σαββίδης με καλάζνικοφ!

Μόνο με ξένους

Καλό είναι το VAR, αλλά αν αφήσουν την λειτουργεία τους στους Κουκουλάκηδες θα γελάνε και οι καρέκλες των γηπέδων: τους θεατές τους διώξανε όλους. Το πρόβλημά μας δεν είναι τα μέσα, είναι οι άνθρωποι. Οι υπάρχοντες έχουν αποτύχει παταγωδώς: φτάσαμε στο σημείο οι διαιτητές να κρύβονται για να μην τους γνωρίζουν. Στο σεμινάριο του VAR εμφανίστηκε ο Κομίνης με μούσι – σαν άστεγος. Αν θέλουν να βοηθήσει το VAR, ας φέρουν ξένους χειριστές. Και οι δικοί μας διαιτητές μπορούν να τραγουδάνε «που να γύρω το κορμί μου, όταν γυρνώ από τα VAR και τα ξενύχτια», όπως σωστά επεσήμανε ένας ακροατής στο ράδιο. Για το «VAR το ναυάγιο» είναι όλοι τους…