Χειρότερα δεν γίνεται

Χειρότερα δεν γίνεται


Σε αυτή την παράξενη πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου όπου οι τέσσερις πρώτοι του πρωταθλήματος θα αγωνίζονταν όλοι εκτός έδρας, το γεγονός ότι η ΑΕΚ κι ο Ολυμπιακός παίζουν σήμερα, στάθηκε λόγος για πέσουν τα μάτια όλων κυρίως στα ματς του ΠΑΟ και του ΠΑΟΚ, που έρχονταν ο πρώτος από ευρωπαϊκή αποτυχία κι ο δεύτερος από ευρωπαϊκό περίπατο. Τα προηγούμενα αποτελέσματα είχαν τελικά επίπτωση στα χθεσινά. Ο ΠΑΟΚ με την φούρια του πέρασε από την Τρίπολη. Ο ΠΑΟ στο Περιστέρι επιβεβαίωσε ότι περνά κρίση. Την πρώτη τον καιρό του Γιοβάνοβιτς.  

Ο ΠΑΟΚ πέρασε σαν σίφουνας

Ο ΠΑΟΚ πέρασε από την Τρίπολη πιο εύκολα από ποτέ στην ιστορία του επικρατώντας με 4-1 και είναι αυτή τη στιγμή στη βαθμολογία πρώτος. Αυτή καθ’ αυτή η νίκη δεν του δίνει κάποιο μεγάλο μπόνους καθώς τον Αστέρα στην έδρα του τον κέρδισαν και οι άλλοι τρεις πρωτοπόροι. Ο τρόπος όμως που κέρδισε ο ΠΑΟΚ δείχνει ότι έχει πλέον μέταλλο, τρόπους και πρωταγωνιστές για να κερδίσει το πρωτάθλημα.

https://i1.prth.gr/images/1168x656/files/2023-12-17/Despodov.jpg

Ο ΠΑΟΚ έκανε μια κακή αρχή και γλύτωσε το γκολ σε τρεις περιπτώσεις: ο Αστέρας είχε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Καλτσά στο 7’  και δοκάρι με τον Αλάγκμπε στην εξέλιξη της φάσης ενώ στο 27΄ο Ζουγλής είδε τον Μουργκ να προλαβαίνει τη μπάλα πριν αυτή περάσει τη γραμμή, μετά από δικό του πλασέ, αλλά όλα αυτά καθόλου δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον ΠΑΟΚ. Όταν ο Μπαρτόλο χτύπησε κι έγινε αλλαγή στο μισάωρο, ο ΠΑΟΚ με τους Σβαπ και Μεϊτέ κράτησε τη μπάλα ευκολότερα, άρχισε να πιέζει πίεσε και στο 34΄ με τον Μουργκ άνοιξε το σκορ σε μια φάση που οι παίκτες του Αστέρα σταμάτησαν νομίζοντας πως ο Αυστριακός ήταν οφσάιντ. Μετά το γκολ αυτό ο ΠΑΟΚ βρήκε χώρους για αντεπιθέσεις κι αφού ο Ντεσπότοφ έκανε το 0-2 στο 60΄, η ομάδα του Λουτσέσκου καθόλου δεν τρόμαξε όταν μετά από ένα λάθος του Κοτάρσκι ο Τζουκάνοβιτς μείωσε σε 1-2. Στον Μουργκ χρειάστηκαν 6 λεπτά για να βρει το δεύτερο γκολ του και στον Ντεσπότοφ 30 για το δεύτερο δικό του. Το τελικό 1-4 ήρθε με αξιοποίηση των κενών χώρων, απόλυτη έλλειψη άγχους και μεγάλη άνεση: όλα αυτά συνθέτουν εικόνα υποψήφιου πρωταθλητή. Ο Λουτσέσκου επιβράβευσε τον Μουργκ για την εμφάνισή του με την Ελσίνκι, βλέπει τον Ντεσπότοφ να προσφέρει περισσότερα (χθες όχι μόνο γιατί σκόραρε, αλλά και γιατί δεν άφησε να φανεί η απουσία του Ζίφκοβιτς), παίρνει αρκετά από όλους. Οι συνεχείς αλλαγές την ενδεκάδα, όχι μόνο δεν δημιουργούν προβλήματα ομοιογένειας, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ να διακρίνεται για την αθλητική της φρεσκάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι σε φόρμα, παίζει την καλύτερη μπάλα στο πρωτάθλημα και δεν εξαρτάται από κανένα παίκτη του. Το μόνο κακό είναι ότι μεγάλα σερί έτρεχε τέτοια εποχή και πέρυσι και πρόπερσι, αλλά την άνοιξε φρέναρε. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα αποκλειστικά δικό του: αν το λύσει μπορεί να βγει πρωταθλητής.  

Ο ΠΑΟ σε κρίση

Κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κάνει συνεχώς αλλαγές στον ΠΑΟ: χθες στο Περιστέρι έστειλε στο γήπεδο μια ενδεκάδα αρκετά διαφορετική από αυτή που αντιμετώπισε την Μακάμπι Χάιφα, αλλά αυτή τη φορα κάποιες επιλογές του ήταν υποχρεωτικές. Η μεσαία γραμμή πχ με τους Πέρεθ, Βιλένα και Μπερνάρ ήταν και πάλι light, αλλά ο Τσέριν πονούσε και δεν χρησιμοποιήθηκε. Ο Παλάσιος στα αριστερά δυσκολεύεται ακόμα κι αν φτάνει ευκολότερα σε θέση βολής: χθες στο δεύτερο ημίχρονο είχε δυο ευκαιρίες για να ισοφαρίσει, αλλά κατά τα άλλα δεν γυρνούσε και δύσκολα πάσαρε. Βέβαια με τους Αϊτόρ και Βέρμπιτς απόντες η χρησιμοποίηση του εκεί ήταν σχεδόν υποχρεωτική. Κι ο Χουάνκαρ που έλειπε καιρό δεν ήταν σοφό να παίξει δεύτερο συνεχόμενο ματς, αλλά ο Μλαντένοβιτς ήταν τιμωρημένος.  

https://www.sport24.gr/img/4123/10235511/383000/we1200/1200/brignoli.jpg

Ο Παναθηναϊκός περνάει είναι κακό φεγγάρι καιρό τώρα. Από τη στιγμή που πέρασε στην πρώτη θέση, με την απόφαση του αθλητικού δικαστή που του έδωσε τη νίκη στο Καραϊσκάκη, ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας είναι κακός - πρώτα απ’ όλα γιατί είναι προβλέψιμος. Και όσοι τον δυσκόλεψαν (η Κηφισιά και η Λαμία) και όσοι τον κέρδισαν (ο Άρης και χθες ο Ατρόμητος) το έκαναν παίζοντας με τον ίδιο τρόπο: τον περίμεναν, δεν άφησαν χώρους στους εξτρέμ του, τον πίεσαν στη μεσαία γραμμή και απλά περίμεναν τα λάθη της άμυνας του. Χθες ο Ατρόμητος τον κέρδισε χάρη στο πολύ τρέξιμο που έριξαν οι πέντε μέσοι του (Κούντε, Γκονζάλες, Καμαρά, Ρομπάιγ, Βαλένσια τρέχουν ακόμα), αλλά και γιατί ως ομάδα ήταν έτοιμη να εκμεταλλευτεί κάθε λάθος - κυρίως την πολύ κακή βραδιά του Μπρινιόλι. Μια πολύ κακή έξοδο του Ιταλού στις καθυστερήσεις το πρώτου ημιχρόνου έδωσε την ευκαιρία στον Γκονζάλες να ισοφαρίσει σκοράροντας σε κενή εστία και να διαγράψει το αβαντάζ που είχαν οι Πράσινοι μετά την εκτέλεση πέναλτι του Ιωαννίδη. Το γκολ αυτό μεγάλωσε τον εκνευρισμό των Πράσινων που δέχτηκαν δύο ακόμα στο ξεκίνημα το δεύτερο ημίχρονο: για τον Ατρόμητο σκόραρε ο Βέργος που νίκησε στο 47΄με κεφαλιά τον Γεντβάι σε μια φάση που ο Ιταλός τερματοφύλακας δεν είναι αψεγάδιαστος και στο 67΄ ο Ρομπάιγ έκανε το 3-1 διασχίζοντας σχεδόν ανενόχλητος το μισό γήπεδο για να νικήσει τον Μπρινιόλι  με ένα ψηλοκρεμαστό σουτ, που ο Ιταλός το επέτρεψε καθώς δεν βγήκε σωστά.

Ο Ατρόμητος έψαχνε το μεγάλο αποτέλεσμα που πιστοποιεί την πρόοδο του μετά την αλλαγή προπονητή και το βρήκε. Ο Σάσα Ίλιτς τον συμμάζεψε: έχει οκτώ ματς να χάσει. Ο Γιοβάνοβιτς πέρνα την πρώτη κρίση του από την μέρα που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό, που πάντως πάλεψε μετά το 3-1: ο Βαγιαννίδης έχασε μια τρομερή ευκαιρία, ο Μαντσίνι είχε δοκάρι, ο Ιωαννίδης με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Ο ΠΑΟ έχασε την πρώτη θέση και κινδυνεύει να χάσει και την ηρεμία του. Το tweet με το οποίο η ΠΑΕ ειρωνεύτηκε τον Μπρινιόλι είναι κακό σημάδι: η άμυνα (και η σιγουριά του ΠΑΟ) έχει βασιστεί πολύ στον Ιταλό τερματοφύλακα. Το μόνο καλό είναι ότι στο Περιστέρι ο ΠΑΟ μάλλον έκανε όλα τα λάθη που μπορεί να κάνει μαζεμένα: χειρότερα δεν γίνεται. Υπόσχομαι ένα αναλυτικό σημείωμα.   

https://www.bnsports.gr/media/k2/items/cache/483ea72682a4dcbb1c711eca024e2c7e_XL.jpg

Δέκα λεπτά έφταναν

Με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, ο Αρης κέρδισε τον ΟΦΗ με 1-0. Φυσικά η μεγάλη αλλαγή του Αρη έχει να κάνει με το ό,τι ο κόουτς Ακης Μάντζιος σουλούπωσε την άμυνα του αξιοποιώντας καλύτερα τους παίκτες που βρήκε: αν ο Φαμπιάνο και ο Μπράμπετς είναι παίκτες με γνωστές ικανότητες, ο Μοντόγια και κυρίως ο Ουντουμπάτζιο δείχνουν μια αξιοζήλευτη σταθερότητα. Η άμυνα του Αρη νικήθηκε μόνο σε μια φάση: στο 75΄ ο Ντίκο πέτυχε γκολ μετά από γέμισα του Αμπάντα όμως ο βοηθός υπέδειξε πως η μπάλα είχε βγει άουτ προηγουμένως, ο διαιτητής Γκάμαρης έκανε δεκτή την υπόδειξη και έδωσε την παράβαση πριν μπει το γκολ οπότε και η απόφαση του επόπτη δεν μπορούσε να κριθεί από το VAR. Κατά τα άλλα στον Αρη έφτανε ένα δεκάλεπτο πίεσης στο πρώτο ημίχρονο (από το 20 έως το 30΄) για να βρει με τον Νταρίντα το γκολ της νίκης κι ο Μάντζιος δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι η επίθεση του δεν τελείωσε το ματς: οι κυνηγοί του πάντως έχουν άλλοθι καθώς οι Μορόν – Μενέντες – Σουλεϊμάνοφ έχουν παίξει ελάχιστα μαζί. Ο ΟΦΗ έχει νέο προπονητή, τον Ισπανό Μελ. Να δούμε τι θα αλλάξει προσεχώς.

Αποδίδουν οι αλλαγές

Στη Λαμία έκανε κρύο πολύ. Ο Βόλος που κέρδισε τη τοπική ομάδα μ 1-2 επέβαλε συνθήκες παγωνιάς. Όπως και ο Ιλιτς τον Ατρόμητο, ο Μάντζιος τον Αρη, ο Πετράκης τον Παναιτωλικό, έτσι κι ο Λόπεθ άλλαξε προς το καλύτερο τον Βόλο. Οι αλλαγές προπονητών για την ώρα αποδίδουν. Νέο προπονητή έχει και η Κηφισιά: τον Δανό Νίλσον αλλά δεν κέρδισε νομίζω για αυτό το λόγο. Αλλαγές στο παιγνίδι της δεν υπήρξαν κι ευτυχώς: αν έπαιζε πιο συντηρητικά δύσκολα θα κέρδιζε τον πιο έμπειρο ΠΑΣ. Η ήττα της ομάδας των Ιωαννίνων με το εντυπωσιακό 4-2 οδήγησε τον προπονητή Θανάση Στάικο σε παραίτηση: ελπίζω ο Μιχάλης Γρηγορίου που ειδικεύεται στις δύσκολες αποστολές να είναι πιο τυχερός. Ο ΠΑΣ για να σωθεί φέτος θα χρειαστεί και κάμποση τύχη.