Η ΑΕΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό με 1-0 με ένα γκολ του Ελίασον στις καθυστερήσεις και κράτησε την κορυφή της βαθμολογίας. Η δεύτερη αγωνιστική των play off λέει πως σήμερα ο μεγάλος αντίπαλός της είναι ο ΠΑΟΚ που με την νίκη στην Λεωφόρο κόντρα στον ΠΑΟ (2-3) έδειξε τις τρομερές αντοχές του. Ο Ολυμπιακός έμεινε οκτώ βαθμούς πίσω από την κορυφή και για να επιστρέψει στην διεκδίκηση της πρωτιάς πρέπει να γίνουν πολλά εκτός λογικής. Ο ΠΑΟ έχει μπροστά του ένα τελικό την Τετάρτη με την ΑΕΚ: πρέπει να αποδείξει σε αυτό το ματς πως μπορεί να διαχειρισθεί την πίεση του πρωταθλητισμού.
Μερικές επισημάνσεις για όσα έγιναν χθες.
Ο καθοριστικός Αθανασιάδης
Σε πείσμα όσων πιστεύουν πως στο ποδόσφαιρο όλα μπορεί να είναι προβλεπόμενα η ΑΕΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό χάρη σε μια εντελώς απρόβλεπτη λεπτομέρεια: τον τραυματισμό του βασικού της τερματοφύλακα Στάνκοβιτς το Σάββατο. Ο Αθανασιάδης που αγωνίστηκε στην θέση του ήταν ο καλύτερος του ματς. Τέσσερεις επεμβάσεις του υπήρξαν τόσο καθοριστικές που οτιδήποτε άλλο συνέβη στην Οpap Arena μοιάζει δευτερεύον. Ο Αθανασιάδης έκανε την πρώτη μεγάλη του επέμβαση στο 10’ σταματώντας εξ επαφής τον Μασούρα στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού – τον Ελληνα εξτρέμ βρήκε ο εξαιρετικός Ποντένσε. Στο 45΄ ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ σταμάτησε τον Ελ Καμπί που είχε φύγει κάθετα με την μπάλα στα πόδια και νικήθηκε στο τετ α τετ. Στο 82΄ο Αθανασιάδης είχε απάντηση και στο πολύ καλό σουτ του Τσικίνιο: μετά μάλιστα είδε την μπάλα να φεύγει άουτ όταν ο Γιόβετιτς σούταρε στην γωνία του στο ριμπάουντ. Μπροστά στις φάσεις αυτές η επέμβαση στο σουτ του Ζέλσον στο 76΄ήταν απλή υπόθεση, αν και υπήρξε προφανώς χρήσιμη και αυτή.
Ο Αθανασιάδης που έχασε φέτος την θέση του στο ματς της ΑΕΚ με τον Πανσερραϊκό εξαιτίας ενός λάθους, ήταν τερματοφύλακας της ΑΕΚ σε μια ήττα της Ενωσης από τον Ολυμπιακό με πέντε γκολ στα χρόνια του Μαρτίνς. Η χθεσινή του εμφάνιση δείχνει χαρακτήρα. Εδωσε στην ΑΕΚ μια νίκη που ίσως αποδειχτεί η πλέον σημαντική στην πορεία της προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Απλά γιατί δεν σκόραρε
Διαβάζοντας τα καταπληκτικά που έκανε ο Αθανασιάδης θα πίστευε κανείς ότι το ματς ήταν ένας επιθετικός μονόλογος του Ολυμπιακού: δεν ήταν έτσι ακριβώς, απλά οι Ερυθρόλευκοι είχαν αυτές τις τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες για να προηγηθούν. Η ΑΕΚ έπαιξε πολύ κυνικά, αναζητώντας πολύ με βαθιές μπαλιές τον Λιβάι Γκαρσία και ψάχνοντας κυρίως ένα λάθος του Ολυμπιακού, που όμως αυτή τη φορά ήταν καλά καλυμμένος ειδικά στο πλάι. Το λάθος έκανε τελικά στις καθυστερήσεις ο Ρέτσος που απέφυγε να κάνει ένα φάουλ στον Ελίασον και να τον σταματήσει, (πράγμα που όφειλε να κάνει έστω και παίρνοντας μια δεύτερη κίτρινη κάρτα). Ο εξτρέμ της ΑΕΚ, που πήρε μια σπουδαία κάθετη από τον Μάνταλο, ολοκλήρωσε τη φάση υποδειγματικά. Εκανε αυτό που δεν έκανε σωστά δυο φορές ο Γκατσίνοβιτς (που σούταρε άουτ στο 25΄και στο 47΄) και μια ο Τζούμπερ που από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ μετά από κόρνερ σημάδεψε το δοκάρι – καταγράφω την φάση γιατί δεν υπήρξε παρέμβαση του VAR αφού δεν υπήρξε και γκολ. Ο Αλμέιδα δήλωσε ότι είχε κατά νου ότι την νίκη μπορεί να την δώσει ο πάγκος του: από αυτόν ήρθε ο Αθανασιάδης, αλλά και οι Μάνταλος – Ελίασον, η συνεργασία των οποίων έκρινε το ματς. Όμως οι αλλαγές του δεν διαφοροποίησαν σημαντικά την εικόνα της ΑΕΚ, ίσα ίσα. Κυρίως μέτρησε η θετική σκέψη, το γεγονός ότι η ΑΕΚ γνωρίζοντας συνολικά τα play off έψαξε μέχρι τέλος το γκολ χωρίς να συμβιβαστεί με τον βαθμό της ισοπαλίας. Μια ομάδα αήττητη φέτος σε ντέρμπι αυτό θα το εισπράξει.
Ο Ολυμπιακός έχασε απλά γιατί δεν σκόραρε. Ο Μεντιλίμπαρ έχασε πριν το ματς ξεκινήσει τον Ορτά, που δεν έπαιξε δίπλα στους Τσικίνιο και Εσε που ήταν από τους καλύτερους. Δεν πήρε πολλά από τους επιθετικούς του – πλην του Ποντένσε που έπαιξε πολύ με τη μπάλα χωρίς όμως τελική προσπάθεια. Στο τέλος ο Βάσκος πήρε το ρίσκο να βγάλει τον Ολυμπιακό πολύ ψηλά μήπως έβρισκε το γκολ που θα άλλαζε την σεζόν μιας ομάδας που στα ντέρμπι είχε φέτος μετριότατη εικόνα: μια νίκη σε δέκα ματς. Το χθεσινό παιγνίδι ήταν από τα καλά του, αλλά η καλή εμφάνιση δεν αρκεί πάντα. Ο Ολυμπιακός από την αρχή της σεζόν είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσει αν δεν είναι πολύ καλός. Και στην Opap Arena έχασε κι ενώ ήταν καλός: είναι λόγος προβληματισμού καθώς το πράγμα έχει να κάνει κυρίως με τους ηγέτες του. Αλλά και με την μικρή εξέλιξη παικτών του από την αρχή της χρονιάς.
Ανώφελες πρωτοτυπίες
Παίκτες που εντός της σεζόν έγιναν καλύτεροι έχει ο ΠΑΟΚ, που κέρδισε για μια ακόμα φορά τον Παναθηναϊκό σε ένα ματς που ειδικά οι αρχικές επιλογές των προπονητών καθόρισαν πάρα πολύ την εικόνα των ομάδων τους. Ο Λουτσέσκου προτίμησε τον Σβαπ που ξέρει αυτά τα ματς πιο πολύ από τον Οζντόεφ και κυρίως τον Ντεσπότοφ αντί του Ζίφκοβιτς: ο Βούλγαρος μπήκε στο παιχνίδι με τρομερά κέφια και μόλις στο 2’ έκανε το 0-1 σε μια φάση που τρεις παίκτες του ΠΑΟ δεν μπόρεσαν να πάρουν μια κόντρα από τον Τόμας. Ο Τερίμ από την άλλη έχοντας πολύ στο μυαλό του το παιχνίδι που έχασε από τον ΠΑΟΚ στο κύπελλο (αλλά και το ό,τι ο ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο δεν έχει ήττα σε έξι σερί ματς) εμφάνισε μια απρόβλεπτη εντεκάδα με σκοπό αφενός να αιφνιδιάσει τον Λουτσέσκου και αφετέρου να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κάνει τρία πολύ διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο να έχει τον έλεγχο της μπάλας για αυτό κι ο ρόμβος στη μεσαία γραμμή με τους Τσέριν, Κότσιρα, Μπερνάρ και Μπακασέτα. Το δεύτερο να περιοριστεί ο χορός του Τάισον και γι’ αυτό το λόγο εμφανίστηκε σαν μέσα δεξιά με σκοπό να καλύπτει τον Βαγιαννίδη ο Κότσιρας. Το τρίτο που ήθελε ο Τούρκος ήταν να πατήσει ο ΠΑΟ με πολλούς παίκτες στην περιοχή του ΠΑΟΚ και κυρίως να μην κλείσουν τα στόπερ του Λουτσέσκου πάνω στον Ιωαννίδη και γι’ αυτό βρέθηκε ο Σπόραρ δίπλα στον Ελληνα φορ.
Η πολύ επιθετική εντεκάδα του Τερίμ και τα κέφια του Μπερνάρ έφεραν γρήγορα την ισοφάριση: ο Βραζιλιάνος έκανε το 1-1 στο 29΄. Αλλά η έλλειψη παικτών στη μεσαία γραμμή ήταν φανερή. Ο Σβαπ και κυρίως ο Μεϊτέ έμοιαζαν να παίζουν χωρίς αντιπάλους και οι εύκολες μεταφορές της μπάλας επέτρεπαν στον ΠΑΟΚ να κάνει συχνά πυκνά επισκέψεις στην εστία του Ντραγκόφκσι. Ο Πολωνός τερματοφύλακας ήταν πολύ καλός, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα στο 44΄ όταν ο Ισπανός μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα μετά από ασίστ του Μουργκ που είχε πάρει μια κάθετη πάσα από τον Μεϊτέ ο οποίος είχε διασχίσει το μισό γήπεδο ανενόχλητος.
Οι αλλαγές του Ρασβάν
Ένας τραυματισμός του Σπόραρ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και φυσικά τα προβλήματα που ο Παναθηναϊκός είχε μεσοαμυντικά οδήγησαν τον Τερίμ σε τρεις γρήγορες αλλαγές στην ανάπαυλα. Στη θέση του Σπόραρ πέρασε ο Παλάσιος σε αυτή του Μπλαντένοβιτς ο Χουανκαρ, και ο Βαγιαννίδης άφησε τη θέση του στον Πέρεθ για να πάει ο Κότσιρας να αγωνιστεί ως δεξί μπακ και να παίξει ο ΠΑΟ 4-2-3-1. Ο ΠΑΟ παραλίγο να ισοφαρίσει γρήγορα - την πρώτη φορά που ο Ιωαννίδης βρήκε την μπάλα με μέτωπο προς την εστία την έστειλε στο δοκάρι. Στο 67’ ο Κοτάρσκι σταμάτησε τον Γεντβάι και στο ριμπάουντ πρόλαβε τον παίκτη του Παναθηναϊκού ο Κουλιεράκης. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ θα χρειαστεί άλλες δυο φορές, αλλά και στο δεύτερο ημίχρονο ο Λουτσέσκου έχει δει το πράγμα καλύτερα. Ο Ρουμάνος έκανε μια υποχρεωτική αλλαγή: έβγαλε τον τραυματία Κεντζόρα για να παίξει ο Νάσμπεργκ. Οι άλλες τρεις όμως ήταν προγραμματισμένες βάση του γνωστού σχεδίου: ο Ζίφκοβιτς μπήκε αντί του Ντεσπότοφ, ο Κωνσταντέλιας αντί του Μουργκ κι ο Σαμάτα (νωρίς μάλιστα) αντί του Τόμας. Μετά τις αλλαγές αυτές και με τον Μεϊτέ και τον Σβαπ πάντα κυρίαρχους στην μεσαία γραμμή ο ΠΑΟΚ έγινε πάλι επικίνδυνος γιατί είχε φρεσκάδα.
Στο 87’ μια αντεπίθεσή του μετά από κόρνερ του γηπεδούχου ήταν υποδειγματική. Ο Τάισον βρίσκει τον Σαματά μόνο στην περιοχή, αφού ο Κωνσταντέλιας έχει κουβαλήσει στην μπάλα. Ο Παλάσιος απέκρουσε σαν τερματοφύλακας το σουτ του φορ του ΠΑΟΚ: πέναλτι, αποβολή, γκολ από τον Σβαπ, καταστροφή για τον ΠΑΟ. Το γκολ με το οποίο μείωσε ο Μπερνάρ στο 93΄δεν το πανηγύρισε σχεδόν κανείς. Ο ΠΑΟ με την ΑΕΚ την Τετάρτη παίζει τα ρέστα του για να μείνει στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Αλλιώς θα μείνει να περιμένει τον τελικό κυπέλλου με τον Αρη που συνεχίζοντας την προετοιμασία του για αυτόν κέρδισε με 3-1 την Λαμία – όλα τα γκολ του στο δεύτερο ημίχρονο σε πέντε λεπτά (με Σουλεϊμάνοφ στο 55’, Γκαρσία στο 56΄ και Μπράμπετς στο 59’ ) κι ενώ ο Ακης Μάντζιος δοκίμασε κι αυτός ένα 4-4-2, με Μορόν και Ανσαριφάρντ στην επίθεση, που δεν δούλεψε καθόλου.
Χωρίς αγωνία
Νωρίς θα τελειώσει όπως φαίνεται και η όποια αγωνία υπάρχει για τα play out. O Βόλος αποδεικνύοντας πως έχει τεχνογνωσία της διοργάνωσης μετά τον Αστέρα στην Τρίπολη κέρδισε και την Κηφισιά. Ο Βόλος δεν την άφησε να πιστέψει ποτέ πως θα τα καταφέρει να κάνει αποτέλεσμα: στο 12΄το ματς ήταν 2-0 (με γκολ του Κόμπα στο 2΄ και του Γκαρσία στο 11’) και το τελικό 4-1 προέκυψε διαδικαστικά – η Κηφισιά στο φινάλε είδε και τον Οζέγκοβιτς να αστοχεί σε πέναλτι. Η διοργάνωση θα είχε περίπου ολοκληρωθεί (παρόλο που είμαστε μόλις στην δεύτερη αγωνιστική της) αν ο Παναιτωλικός που έχανε στα Γιάννινα με 1-0 από το 25΄ και ισοφάρισε με γκολ του Ντίαζ στο 70’ έβρισκε στο 95΄γκολ ανατροπής και νίκης, όταν τέσσερις παίκτες του έφυγαν στην αντεπίθεση με αντίπαλο μόνο τον ήρωα Καραχάλιο, αλλά δεν σκόραραν. Ετσι προέκυψε το τελικό 1-1 που σχεδόν καταδικάζει τον ΠΑΣ που έχει 19 βαθμούς, ενώ η Κηφισιά έχει 22, ο Παναιτωλικός 24 και ο Βόλος 25. Έγιναν για να γίνουν τα Πανσερραϊκός – Αστέρας (2-0) και ΟΦΗ – Ατρόμητος (0-0). Απλά ο ΟΦΗ που έχει 27 βαθμούς έχασε μια ευκαιρία να ξεμπλέξει οριστικά…