Βραδιά με μεγάλα πρέπει

Βραδιά με μεγάλα πρέπει


Ο Ολυμπιακός μπαίνει πρώτος στο στίβο μάχης. Απόψε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης υποδέχεται την Φενέρμπαχτσε για τα προημιτελικά του UEFA Conference League. Ακολουθεί δυο ώρες αργότερα το ματς του ΠΑΟΚ στο Μπριζ με αντίπαλο την βελγική ομάδα. Η βραδιά είναι ζόρικη για τις δυο ελληνικές ομάδες. Που θα κυνηγήσουν αποτελέσματα που θα τους επιτρέψουν να έχουν βάσιμες ελπίδες πρόκρισης στη ρεβάνς χωρίς να χρειαστεί αυτή τη φορά να κάνουν πάλι θαύματα. Ο βασικός σκοπός και των δυο ελληνικών ομάδων πρέπει να είναι ό,τι κι αν συμβεί να έχουν στις ρεβάνς ελπίδες. Στον προηγούμενο γύρο, όταν χρειάστηκε να παίξουν τα ρέστα τους σε ένα βράδυ, έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει πάλι να βρεθούν στην ανάγκη να κυνηγούν ανατροπές. Κυρίως γιατί αυτές δεν γίνονται κατά παραγγελία – το λέω γνωρίζοντας πως και οι δυο έχουν κάνει φέτος πολλές.

Προσοχή

Ο Ολυμπιακός, που αγωνίζεται πρώτος, πρέπει πρώτα από όλα να μην κάνει στην έδρα του το κακό ξεκίνημα που έκανε στα ματς με την Φερενσβάρος και την Μακάμπι: το υπογραμμίζω γιατί και στα δυο είχε προπονητή τον Μεντιλίμπαρ που τον σουλούπωσε αρκετά. Στο ματς με τους Ούγγρους ο Ολυμπιακός δέχτηκε ένα γκολ στο 3ο λεπτό που ακυρώθηκε σωστά από το VAR. Στο παιγνίδι με τους Ισραηλινούς δέχτηκε δυο γκολ στα πρώτα δέκα λεπτά. Και στα δυο παιγνίδια η πρόθεσή του ήταν ανάλογη με αυτή που έχει κι απόψε: κι απόψε θέλει να μπει δυνατά για να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι προέρχονται από μια διακοπή 23 ημερών! Αλλά άλλο είναι το «μπαίνω δυνατά» κι άλλο το αυτοκαταστρέφομαι γιατί δεν προσέχω τι γίνεται στην άμυνα.

Το γεγονός ότι η Φενέρ προέρχεται από μια τόσο μεγάλη διακοπή (που οφείλεται στα ματς των εθνικών ομάδων, στην διακοπή του πρωταθλήματος Τουρκίας εξαιτίας των δημοτικών εκλογών και φυσικά στην  άρνησή της να αγωνιστεί στο Σουπερκαπ Τουρκίας κόντρα στην Γαλατά) μπορεί να είναι και καλό και κακό. Κακό είναι γιατί η τουρκική ομάδα δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό. Καλό γιατί οι παίκτες της είναι ξεκούραστοι κι όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να διψάνε για μπάλα. Είναι δεδομένο ότι ο προπονητής της Φενέρ, ο Ισμαήλ Καρτάλ, που διαχειρίζεται την ομάδα σαν ομοσπονδιακός που αναζητά τους καλύτερους, είχε πάρα πολύ χρόνο να προετοιμάσει το ματς: ο Μεντιλίμπαρ χθες είπε ότι η απόφαση της τουρκικής ομάδας να μην αγωνιστεί στο Σουπερκάπ Τουρκίας δείχνει πόσο πολύ βάρος δίνει στο ευρωπαϊκό της ματς. Από την άλλη είναι δεδομένο και ό,τι οι καυγάδες με την τουρκική ομοσπονδία έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της τουρκικής ομάδας μεγάλη ένταση.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2024/03/fener.jpg

Η Φενέρ, που όταν κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο (μια ομάδα καλών μισθοφόρων με αποτελεσματική επίθεση και λίγο soft άμυνα) είναι απόψε ένα πραγματικό μυστήριο. Αν σταθούμε πάντως στις γνωστές αρετές της ας επισημάνουμε ότι η δυνατή της πλευρά επιθετικά είναι η δεξιά της, ότι έχει τρεις κυνηγούς με μεγάλη πείρα, όπως είναι ο Τάντιτς, ο Μπασουαγί και ο Τζέκο, και πως είναι ομάδα που δεν παθαίνει υστερία αν βρεθεί πίσω στο σκορ. Ειδικά στο πρωτάθλημα Τουρκίας ανατρέπει πολύ συχνά αποτελέσματα καθώς την βοηθά και ο μεγάλος πάγκος της.

Ρυθμός

Η Μπριζ δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης, αλλά κουβαλάει κι αυτή τα μυστήρια της. Αντίθετα από την Φενέρ η Μπρίζ έχει αγωνιστικό ρυθμό: αγωνίζεται ασταμάτητα στα play off του πρωταθλήματος Βελγίου. Την Κυριακή επέστρεψε στις νίκες καθώς μετά την ήττα από την Σεντ Τρούιτεν και την ισοπαλία με την συμπολίτισσα Σερκλ Μπριζ στο τοπικό ντέρμπι η αποψινή αντίπαλος του ΠΑΟΚ έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση κερδίζοντας με 3-1 την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Άντερλεχτ. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη με τον υπηρεσιακό τεχνικό Νίκι Χάγιεν στον πάγκο της: ο Χάγιεν θέλει να παραμείνει προπονητής της και επειδή η Κλαμπ Μπριζ είναι αδύνατο να κατακτήσει το πρωτάθλημα Βελγίου, η παραμονή του προπονητή δεν αποκλείεται να κριθεί στα ματς με τον  ΠΑΟΚ.

Το ματς με την Αντερλεχτ ήταν σαφώς χρήσιμο για τον Λουτσέσκου και τους συνεργάτες του καθώς είδαν όλες σχεδόν τις δυνατότητες της βελγικής ομάδας σε 90 λεπτά. Είδαν ότι η Μπριζ είναι εξαιρετική στις στημένες φάσεις: την Κυριακή προηγήθηκε μόλις στο 3' με κεφαλιά του Μέχελε, έπειτα από κόρνερ του Σκόρας. Είδαν ότι έχει βρει στο πρόσωπο του Νιγηριανού μεσοεπιθετικού Ονιεντίκα ένα ικανότατο σκόρερ: ο Ονιεντίκα πέτυχε στο ματς δυο γκολ. Είδαν ότι, αν είναι συγκεντρωμένη και σοβαρή, μπορεί να παίξει και καλή άμυνα – το λέω γιατί η αμυντική της αφέλεια είναι το πιο μεγάλο της πρόβλημα κι αυτό προσπαθεί να διορθώσει ο προπονητής της που ήταν ευχαριστημένος την Κυριακή γιατί η Αντερλεχτ μεςίωσε με τον Ντρέγιερ στις καθυστερήσεις.  Είδαν επίσης ότι η Μπριζ μπορεί να είναι λειτουργική ακόμα κι αν όπως την Κυριακή χάσει νωρίς ένα από τους καλύτερους παίκτες της: ο Δανός χαφ Κάσπερ Νίλσεν έγινε αναγκαστική αλλαγή και δεν είναι βέβαιο ότι θα αγωνιστεί απόψε όπως και ο πιο έμπειρος παίκτης της ο τερματοφύλακας Μνιολέ. Στέκομαι σε αυτό το παιγνίδι γιατί είναι το καλύτερο των Βέλγων με προπονητή τον Χάγιεν: τα προηγούμενα δεν έχουν τόση σημασία.

https://www.bankingnews.gr/media/k2/items/cache/fa66629e32fabb82ccfc8fd3383e002f_XL.jpg

Πρέπει

Δεν είναι εύκολο να πεις ότι όλα απόψε εξαρτιόνται από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Θα πω απλά ότι αυτοί χρειάζεται να κάνουν το καλύτερο παιγνίδι τους και οι αντίπαλοί τους θα πρέπει να δείξουν αδυναμίες που κουβαλάνε καιρό τώρα. Ο Μεντιλίμπαρ δεν θα έχει τον Ποντένσε κι αυτό είναι πρόβλημα διότι ο Πορτογάλος βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα: θα πέσει λίγο βάρος περισσότερο στον Κώστα Φορτούνη και ίσως για αυτό αυτός εμφανίστηκε στην συνέντευξη Τύπου χθες δίπλα στον προπονητή του Ολυμπιακού – συμβαίνει πολύ σπάνια. Ο Μεντιλίμπαρ θα πρέπει να επιλέξει τον αντικαταστάτη του Ποντένσε ανάμεσα στον Μασούρα και στον Γιόβετις και δεν είναι απλό καθώς κανείς δεν έχει τα χαρακτηριστικά του. Νομίζω ότι οι τρεις χαφ (Εσε, Τσικίνιο, Ορτα) απόψε είναι απαραίτητοι και παίκτης κλειδί είναι ο Ορτέγκα που πρέπει να αντέξει στην πίεση του Τάντιτς και του Σάμουελ, αν και ο σκοπός του Ολυμπιακού θα πρέπει να είναι να κρατήσει την μπάλα πολύ γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι ασφαλής.  

Κι ο Λουσέσκου έχει τις δικές του σκοτούρες. Η ίωση που ταλαιπώρησε τον Τάισον, που έχασε την περασμένη Κυριακή το ματς με την ΑΕΚ, ταλαιπωρεί τώρα τον Μουργκ που δεν ταξίδεψε στο Βέλγιο. Ο Ρουμάνος τον χρειαζόταν γιατί ο Κωνσταντέλιας τελευταία δείχνει λίγο κουρασμένος. Αλλά αν όντως είναι το επόμενο golden boy του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως όλοι περιμένουμε η αποψινή βραδιά είναι από αυτές που θα πρέπει να το δείξει. Η Κλαμπ Μπρίζ μοιάζει σε πολλά με τον ΠΑΟΚ. Είναι μπροστόβαρη, βάζει πολλούς παίκτες στην αντίπαλη περιοχή, αλλά δέχεται εύκολα αντεπιθέσεις αν απλωθεί και δέχεται και γκολ σε στημένες φάσεις.  

Ο Ολυμπιακός πρέπει να κρατήσει το μηδέν: αν δεν είναι αμυντικά σταθερός βραχυκυκλώνει και ειδικά στο Καραϊσκάκη όταν ανοίγεται γίνεται αμυντικά ευάλωτος. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να σκοράρει: αν και όποτε δεν το κάνει δεν παίρνει αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός στα μάτια μου είναι μυστήριο – οι νίκες με τον Αρη και την Λαμία δεν μου λένε πολλά, οι ήττες του από τον ΠΑΟ και την ΑΕΚ για τον τρόπο που ήρθαν με προβληματίζουν. Ο ΠΑΟΚ είναι καλά, αλλά επ΄ ουδενί δεν πρέπει να κάνει το ματς που είδαμε την ΑΕΚ την Κυριακή – ειδικά το πρώτο ημίχρονο ήταν ανησυχητικό. Γενικά οι δυο ομάδες απόψε κουβαλούν πολλά πρέπει με κάμποσο βάρος: ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ οφείλουν να το σηκώσουν.