Βρήκαν ό,τι ήθελαν

Βρήκαν ό,τι ήθελαν


Οι δυο εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρωλίγκα ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης με δυο μέτριες εμφανίσεις αλλά και με δυο νίκες: ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Πέμπτη την γεμάτη ελλείψεις Αλμπα Βερολίνου με 84-75 και τερμάτισε δεύτερος κρατώντας το πλεονέκτημα έδρας και ο Ολυμπιακός κέρδισε χθες στην παράταση την Φενέρ που δεν είχε τον Μότλεϊ με 84-81 και τερμάτισε πέμπτος. Είναι σημαντικό για τις δυο ελληνικές ομάδες να κερδίζουν ακόμα και τα βράδια που η απόδοσή τους δεν είναι η καλύτερη και σαφώς είναι σπουδαίο ότι ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο στα play off. Και οι δυο ωστόσο πρέπει στην συνέχεια να ξαναβρούν τον καλό εαυτό τους: στις τελευταίες εβδομάδες της σεζόν το μπάσκετ που έπαιξαν δεν είναι το καλύτερο, και οι αντίπαλοι που έχουν μπροστά τους δεν είναι εύκολοι. Ο ΠΑΟ θα παίξει με τον νικητή του Μακάμπι – Μπασκόνια. Ο Ολυμπιακός ήθελε και πήρε την Μπαρτσελόνα – το είπε στο τέλος του χθεσινού ματς ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ολες αυτές οι ομάδες δημιουργούν. Παίζουν μπάσκετ.

Ένα δεκάλεπτο αρκούσε

Ο Αταμάν δεν ήταν ευχαριστημένος από όσα είδε με την Αλμπα και δεν είναι ευχαριστημένος με όσα βλέπει γενικά τελευταία. Το ξέσπασμά του μετά το ματς με τον Κολοσσό στην Ρόδο ήταν ένα καμπανάκι συναγερμού, που πάντως η ομάδα του δεν άκουσε. Με την Αλμπα ο ΠΑΟ ταλαιπωρήθηκε για τουλάχιστον τρία δεκάλεπτα εξαιτίας κυρίως της μέτριας απόδοσης των ψηλών του. Ο ΛεΣόρ αγωνίστηκε σχετικά λίγο, ο Κώστας Αντετοκούνμπο ήταν μαχητικός αλλά είναι πάντα δύσκολο να κάνει την διαφορά, ο Χουάντσο βοήθησε μόνο στον τομέα των ριμπάουντ, ο Μίτογλου ψάχνει την φόρμα του και ο Παπαπέτρου αυτή τη φορά δεν έμεινε πολύ στο παρκέ. Ετσι το βάρος έπεσε πάλι (και ίσως πιο πολύ από κάθε προηγούμενη φορά τελευταία στους περιφερειακούς) και ο ΠΑΟ κέρδισε γιατί ο Σλούκας έκανε κάτι παρά πάνω από την δουλειά του, ο Ναν στο δεύτερο ημίχρονο πετούσε φωτιές και ο Γκριγκόνις έβαλε τα απαραίτητα σουτ.

https://www.ertsports.gr/wp-content/uploads/2024/04/Nunn-Sloukas.jpg

Ο ΠΑΟ έχει βρει με το πέρασμα των μηνών ένα τρόπο να παίζει και συχνά να κερδίζει στηριζόμενος σε πρωτοβουλίες παικτών που έχουν δυνατότητες μεγάλης επιθετικής προσφοράς - κι αυτό είναι καλό. Στα play off όμως θα χρειαστεί μια πιο πολυφωνική επίθεση, γιατί απέναντι του είτε βρει την Μακάμπι είτε την Μπασκόνια θα έχει μια επιθετική μηχανή. Με την Μακάμπι έχει χάσει φέτος δυο φορές – ίσως συγκυριακά αλλά έχει χάσει. Με την δε Μπασκόνια και τα δυο του ματς ήταν δύσκολα. Ο Αταμάν δεν θα αφήσει κανένα σε ησυχία, αλλά η ευθύνη στα παιγνίδια αυτά ανήκει στους παίκτες του ΠΑΟ: τους το λέει δημόσια ότι πρέπει να του δείξουν πως ορθώς τους περιβάλει με εμπιστοσύνη. Με την Αλμπα αρκούσε στον ΠΑΟ ένα δεκάλεπτο αμυντικού σουλουπώματος, το τέταρτο. Αλλά αυτό είχε να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι Γερμανοί ξέμειναν από ενέργεια και φάνηκαν οι απουσίες τους. Ο ΠΑΟ χρειάζεται να βρει αγωνιστική ένταση: μοιάζει λίγο κουρασμένος.

Μόνος του ο Κάναν

Το ίδιο και ο Ολυμπιακός. Στα τελευταία του ματς η εντύπωσή μου είναι ότι παίζει τόσο όσο για να κερδίζει, όχι γιατί σήκωσε το πόδι από το γκάζι, αλλά γιατί δεν μπορεί πιο πολύ. Οι νίκες του στο Βελιγράδι ήταν νίκες στις λεπτομέρειες κι αν αυτό με την Παρτιζάν που εναντίον του έπαιζε τα ρέστα της (και τελικά έμεινε εκτός δεκάδας) ήταν λογικό, το ό,τι συνέβη με τον Ερυθρό Αστέρα είναι λόγος ανησυχίας. Ο Ολυμπιακός ζορίστηκε πολύ χθες να κερδίσει ένα ματς που κατά δήλωση του προπονητή του το ήθελε, αλλά έχει ζοριστεί τελευταία στο ΣΕΦ και με την Βιλερμπάν κι ακόμα και σε ματς του ελληνικού πρωταθλήματος – κι όλα αυτά ενώ ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με ένα μεγάλο σερί από νίκες. Τρέχει, αλλά στην ανηφόρα κι αυτό φέρνει κούραση.

Κοινό χαρακτηριστικό πάντως στις τελευταίες νίκες είναι το ό,τι σουτάρει άσχημα, αλλά και το ό,τι βρίσκει κάθε φορά τον ήρωα της μιας βραδιάς που συμβαίνει να είναι διαφορετικός. Με την Βιλερμπάν ήταν ο Πίτερς (και ο Λαρεντζάκης) που ήρθαν εκείνο το βράδυ για να δώσουν τις λύσεις στο τέλος, με την Παρτιζάν ο Γουίλιαμς Γκος που έκανε τα πάντα, με τον Αστέρα ο Μόουζες Ράιτ και χθες ο Κάναν που μοιάζει κάτι να έχει προσωπικά με την Φενέρ αφού απέναντί της στο ΣΕΦ έχει κάνει τα καλύτερα παιγνίδια του με την φανέλα του Ολυμπιακού. Χθες αγωνίστηκε 26 λεπτά και είχε 27 πόντους, (3/3 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 6/7 βολές). Ηταν καταπληκτικός στην αρχή και κυρίως στην παράταση (τόσο που να απορείς πως ήταν δυνατόν να έλειπε από την πεντάδα στο τέλος της κανονικής διάρκειας του ματς) την οποία ολοκλήρωσε με ένα μεγάλο κλέψιμο στον Καλάθη, που ακόμα αναρωτιέται τι του έκανε.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/04/12/canann_232542.jpg?w=880&f=bicubic

Το παιγνίδι του Κάναν γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν το συγκρίνεις με την πενιχρή επιθετική προσφορά των υπόλοιπων σε ό,τι έχει να κάνει ιδίως με το σουτ. Εξαιρουμένου του Κάναν ο Ολυμπιακός είχε 2 στα 16 τρίποντα – το ένα ήταν του Σίκμα (!) και το δεύτερο του Γκος ένα λεπτό πριν το τέλος του ματς. Ο Γιασκεβίτσιους βλέποντας ότι η ομάδα του δεν κινδυνεύει καθόλου από την περιφέρεια του Ολυμπιακού, μολονότι δεν είχε τον Μότλεϊ, τράβηξε την ομάδα του κοντά στο καλάθι και έδειξε πόσο δύσκολο είναι στην Ευρωλίγκα για κάποιον να κερδίσει με τους ψηλούς όσους και να έχει: η μπάλα δεν έφτανε ούτε στον Φαλ, ούτε στον Ράιτ και ένα από τα λίγα ευχάριστα της βραδιάς ήταν η επανεμφάνιση του Μιλουτίνοφ, που ίσως έπρεπε να παίξει και πιο πολύ. Ο Ολυμπιακός είχε καλό αμυντικό φίλτρο (με 8 κλεψίματα!), έχασε όμως του κόσμου τα ριμπάουντ και από το ματς έχει να κρατήσει μόνο την σταθερή του θέληση να παλεύει μέχρι τέλους. Κατά τα άλλα οφείλει να βελτιωθεί πολύ απέναντι στην Μπάρτσα και καλά είναι να θυμάται πως στα ματς αυτά ένας ήρωας της μιας βραδιάς δεν αρκεί: θα του χρειαστούν τουλάχιστον δυο. Και φυσικά θα του χρειαστούν ενέργεια στην άμυνα και λύσεις στην επίθεση, δηλαδή φρεσκάδα.      

Δοκιμασίες τεράστιες

Η κούραση δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ελληνικών ομάδων: και οι άλλοι τέσσερις που βρίσκονται στην εξάδα που θα αποφύγει διαδικασίες play in χαλάρωσαν ή εμφανίστηκαν με άδειες μπαταρίες στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Η Ρεάλ Μαδρίτης κερδίζει καιρό τώρα ασθμαίνοντας. Η Μονακό παραλίγο να χάσει από την αδιάφορη Μπάγερν. Η Μπαρτσελόνα έχασε από την Βιλερμπάν χθες. Η Φενέρ ολοκλήρωσε με 3 ήττες στα 4 τελευταία ματς – η μοναδική της νίκη ήταν με την Αλμπα. Αλλά αυτά δεν μπορεί να απασχολούν τις ελληνικές ομάδες που πλέον ξέρουμε πως μπορούν να ξαναβρεθούν αντιμέτωπες μόνο στον τελικό του Final 4. Αλλά συζητήσεις για αυτό απαγορεύονται. Μπροστά υπάρχουν δοκιμασίες. Τεράστιες.