Με την υποχρέωση της νίκης

Με την υποχρέωση της νίκης


Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δίνουν απόψε το δεύτερο παιγνίδι τους για την League phase του Europa League – ο πρώτος με την Μπράγκα στο Καραϊσκάκης κι ο δεύτερος με την Στεάουα Βουκουρεστίου στην Τούμπα. Ξεκινά απόψε τα παιγνίδια του στην League Phase του Conference League και ο Παναθηναϊκός που αγωνίζεται εκτός έδρας με την γνωστή μας Μπόρατς στη Μπάνια Λούκα. Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα σε αυτά τα ματς: η Μπράγκα, η Στεάουα και η Μπόρατς  είναι ολότελα διαφορετικές ομάδες. Η μάλλον μια ομοιότητα υπάρχει: όλα θα εξαρτηθούν από την απόδοση των ελληνικών ομάδων.

Η νίκη είναι υποχρέωση 

Η Μπράγκα είναι μια ομάδα στην οποία ο Κάρλος Καρβαλιάλ έβαλε τάξη μετά από ένα προβληματικό καλοκαίρι: αντικατέστησε τον Ντάνιελ Σόουζα μετά την πρεμιέρα του πορτογαλικού πρωταθλήματος και μοιάζει να την βοήθησε να λύσει το βασικό της πρόβλημα που ήταν το γκολ. Η Μπράγκα κέρδισε την περασμένη Πέμπτη την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 2-1 (και ανατροπή) με δυο γκολ μετά το 88΄και στην συνέχεια έριξε τέσσερα γκολ στην Ρίο Αβε. Ηρθε στην Αθήνα την Τρίτη, ο Καρβαλιάλ είπε καλά λόγια για τον Ολυμπιακό κι όπως οι πιο πολλές ομάδες αυτό τον καιρό έχει και δυο – τρεις απόντες. Αλλά στην Ελλάδα στα δυο τελευταία της περάσματα έχει κερδίσει και την ΑΕΚ (2-4) και τον ΠΑΟ (0-1). Και δεν είναι μια ομάδα που έχει τον Ορτα και τον Μπρούμα που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό: έχει κυρίως μια παραγωγικότητα που τον καιρό που ο Καρβαλιάλ ήταν στον Ολυμπιακό ούτε που υποπτευόταν κανείς πως θα μπορούσε να την έχει ομάδα με αυτόν προπονητή. 

Βεβαιότητα ή επιθυμία;  

Η Μπράγκα είναι μια καλή ομάδα, αλλά στο γκρουπ των δυνατών ομάδων από το οποίο προέκυψε υπήρχαν για τον Ολυμπιακό ομάδες δυνατότερες. Το θέμα είναι τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον Ολυμπιακό. Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς Ο Μεντιλίμπαρ είπε πως έφτασε η στιγμή να δούμε ένα καλύτερο Ολυμπιακό. «Είναι μια στιγμή που πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και που πρέπει να δείξουμε βελτίωση όπως περιμένει όλος ο κόσμος. (…). Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην επίθεση, αποτελεσματικοί στην άμυνα και πιστεύουμε πολύ στον κόσμο μας που θα μας υποστηρίξει. Αλλά το σημαντικότερο είναι να δείξουμε πρόοδο» είπε. Ομολογώ πως δεν κατάλαβα αν ό,τι είπε είναι βεβαιότητα (που προκύπτει γιατί γνωρίζει τα δεδομένα της δουλειάς του) ή απλά επιθυμία: θα το δούμε το βράδυ. Το βέβαιο είναι πως με την επιστροφή των Ζέλσον, Πιρόλα και Μασούρα ο Βάσκος έχει επιλογές.

Τα ματς με την Λιόν και τον Ατρόμητο, που προηγήθηκαν, έχουν μια ομοιότητα, όχι σε ότι έχει να κάνει με την εικόνα του Ολυμπιακού, αλλά ως προς την προπαρασκευή τους από τον Μεντιλίμπαρ. Ηταν δυο διαφορετικά παιγνίδια. Στη Γαλλία ο Ολυμπιακός για να είχε τύχη να πάρει κάτι έπρεπε να αντέξει την πίεση των γηπεδούχων: λύγισε και δεν τα κατάφερε. Στο ματς με τον Ατρόμητο ο Ολυμπιακός έπρεπε να τρέξει, να δημιουργήσει και να σκοράρει. Το τελικό 2-0 λέει πως τα κατάφερε. Και στις δυο περιπτώσεις ο Μεντιλίμπαρ έδειξε με τις ενδεκάδες που έστειλε στο γήπεδο ότι είχε κατανοήσει την ειδική δυσκολία των ματς και διάλεξε παίκτες για να υποστηρίξουν το σχέδιο του. Με απλά λόγια λειτούργησε ως κόουτς. Ο κόουτς πρέπει να κάνει επιλογές συμβατές με το είδος της αποστολής που η ομάδα έχει μπροστά του. Πράγμα που ο Μεντιλίμπαρ κατά την γνώμη δεν είχε κάνει ούτε στο ματς με τον Παναιτωλικό, ούτε στο ματς με τον Αρη.

Ο Μεντιλίμπαρ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι έχει ποδοσφαιριστές και δεν χρειάζεται άλλους. Η αγαπημένη του φράση είναι ότι «δεν χρειάζονται ρούχα απλά για να γεμίζουν οι ντουλάπες». Τα είπε αυτά και μετά την ήττα από την Λιόν όταν δήλωσε άγνοια για τις προσπάθειες του Ολυμπιακού να βρει παίκτες στις τελευταίες μέρες των μεταγραφών. Αφού όπως λέει παίκτες έχει το θέμα είναι να διαλέγει ο ίδιος τους κατά περίσταση πιο χρήσιμους χωρίς να κοιτάζει τις ηλικίες τους. Αφού τους επέλεξε για τον Ολυμπιακό, πρέπει να αποδείξει ότι οι επιλογές αυτές είναι οι καλύτερες. Αυτό έκανε στα δυο τελευταία ματς. Με την Λανς έδειξε ότι η ομάδα του μπορεί να υπηρετήσει ένα σαφέστατα αμυντικό σχέδιο. Και με τον Ατρόμητο ότι έχει παίκτες για να μπουν και να δώσουν φρεσκάδα και αγωνιστική ένταση. Εχω μεγάλη περιέργεια για την ενδεκάδα που θα δούμε απόψε. Από εκεί κι έπειτα ό,τι συμβεί είναι δουλειά των παικτών: αυτοί κερδίζουν κι αυτοί χάνουν.              

Αν η Στεάουα δεν τον τρομάξει

Επιλογές έχει και ο Ρασβάν Λουτσέσκου που πριν το ματς ΠΑΟΚ – Στεάουα μίλησε για πολλούς παίκτες του, ζητώντας δημόσια από όσους δεν παίζουν πολύ να κάνουν υπομονή και από όσους παίζουν πολύ (Κεντζόρα, Μπάμπα, Τάισον) να συνεχίσουν να το κάνουν δείχνοντας τον ίδιο  επαγγελματισμό. Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου το όνομα της αντιπάλου του ΠΑΟΚ δεν ακούστηκε σχεδόν καθόλου. Ο Λουτσέσκου είπε πως περιμένει μια αντίδραση από τους παίκτες του μετά τις ήττες από την Γαλατά και τον Αρη. Εχω νωρίς επισημάνει ότι ο ΠΑΟΚ φέτος φορτώνει γκολ τις ομάδες του χεριού του και μοιάζει για την ώρα να δυσκολεύεται με τις ισοδύναμες. Ισως το γεγονός ότι ο Λουτσέσκου δεν μίλησε για την Στεάουα να έχει να κάνει με το ότι θέλει να προσεγγίσει το ματς χωρίς συναγερμούς: ίσως πιστεύει πως αν οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν στο μυαλό τους ότι η Στεάουα δεν αποτελεί κάποιο δύσκολο εμπόδιο θα παίξουν και καλύτερα.

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το ζητούμενο απόψε στην περίπτωση του ΠΑΟΚ: να αντιμετωπίσει την Στεάουα με την βεβαιότητα ότι είναι καλύτερος – αν υπάρχει αυτή η βεβαιότητα θα την κερδίσει πιστεύω εύκολα. Το ματς είναι το ένα από τα τέσσερα που μπορεί να κερδίσει για να προκριθεί και με προβληματίζει λίγο μόνο ότι είναι στην Τούμπα όπου ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει όλα του σχεδόν τα ευρωπαϊκά στραβοπατήματα (με Μαρσέιγ, Μπριζ, Μάλμε κτλ). Η Στεάουα πάντως μοιάζει ιδανικός αντίπαλος την δεδομένη στιγμή. Δεν αφήνει ευκαιρίες να πάνε χαμένες, στην δική της πρεμιέρα πχ δεν λυπήθηκε καθόλου την Ρίγα και την  κέρδισε με 4-1, αλλά η νίκη αυτή είναι μάλλον εξαίρεση σε μια σεζό μέτριων αποτελεσμάτων - στο πρωτάθλημα της Ρουμανίας είναι μόλις ένατη. Νομίζω πως θα δούμε μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ που θα μοιάζει με αυτή που είχε στην Πόλη με τον Μιχαηλίδη αντί του τραυματία Κόλεϊ, τους Οζντόεφ - Καμαρά στη μέση και μάλλον τον Τισουντάλι ως παρτενέρ των Ταϊσον – Ζίφκοβιτς. Κλειδί πάντα ο Κωνσταντέλιας που θα χει κι απόψε τις ευκαιρίες του.       

Με αλλαγές κόντρα στη Μπόρατς

Δεν αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τον ΠΑΟ σίγουρα η Μπόρατς από την Μπάνια Λούκα: είναι μια ομάδα που σε πολλά θυμίζει την Μπότεφ που απέκλεισε ο Παναθηναϊκός με δυο νίκες τον Αύγουστο. Στα δυο ματς με τον ΠΑΟΚ η Μπάνια Λούκα έδειξε μια μαχητικότητα: πέτυχε δυο γκολ στην Τούμπα, τιμωρώντας επιπολαιότητες της άμυνας του πρωταθλητή, στην ρεβάνς όμως όταν ήταν υποχρεωμένη να κερδίσει για να προκριθεί, έχασε με 0-1 χωρίς να γίνει ποτέ απειλητική. Ο προπονητής της Μλάντεν Ζίζοβιτς, είπε ότι ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που αξίζει πάνω από 100 εκατ ευρώ και ότι είναι το φαβορί για την νίκη – πράγμα που δείχνει πόσο τον σέβεται και πόσο τον φοβάται.  

Ο Αλόνσο θα κάνει αλλαγές στην ενδεκάδα που έχασε από τον ΠΑΟ και θα τις κάνει και ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό: κυρίως θα τις κάνει γιατί το ματς προσφέρεται για rotation. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν δούμε από την αρχή τον Κότσιρα και τον Μαξ, τον Ματσίνι, τον Τσέριν και τον Μπακασέτα – ίσως και τον Γερεμέγιφ, αν και ο Ιωαννίδης δύσκολα μένει έξω, ενώ δεν αποκλείεται ανάσες να πάρει κι ο Ινγκασον ή ο Αράο. Ο σκοπός του ΠΑΟ πρέπει να είναι να μην πετάξει πάλι το πρώτο ημίχρονο – του συμβαίνει πολύ συχνά – και γιατί, αν αυτό συμβεί, οι γηπεδούχοι θα νιώσουν ότι έχουν φέρει το ματς στα μέτρα τους. Στο μεταξύ ο κόουτς του ΠΑΟ έκανε την ωραιότερη δήλωση από την μέρα που ήρθε: όταν τον ρώτησαν αν νιώθει πίεση απάντησε ότι η πίεση είναι η καλύτερη φιλενάδα του!

Ο Αλόνσο ξέρει που βρίσκεται. Η απορία που τον συνοδεύει είναι πόσο χρόνο χρειάζεται. Κι αν θα τον έχει…