Μεγάλος νικητής, μεγάλος ύποπτος...

Μεγάλος νικητής, μεγάλος ύποπτος...


Ο Γιανίκ Σίνερ κέρδισε στη Νέα Υόρκη το δεύτερο Γκραν Σλαμ της καριέρας του επικρατώντας στον τελικό του Τέιλορ Φριντζ όσο άνετα δείχνει το 3-0 που έγραψε το ταμπλό. Το σκορ των επί μέρους σετ (6-3,6-4, 7-5) μπορεί να δείχνει ότι έγινε κάποιου είδους μάχη: στην πραγματικότητα δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο. Ο Φριντζ έμοιαζε ευχαριστημένος που έγινε ο πρώτος Αμερικάνος που βρέθηκε σε τελικό έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια αλλά κάθε σύγκριση με τον Αντι Ρόντινγκ που ήταν ο προηγούμενος προκαλεί απλά χαμόγελα: είναι να απορείς πως ο Φριντζ τα κατάφερε. Στον τελικό έδειξε απλά την θέλησή του να χάσει αξιοπρεπώς αλλά δεν υπήρχε ματς. Το καλό του σερβίς δεν ήταν αρκετό για να δημιουργήσει προβλήματα στον Ιταλό που τελείωσε μάλιστα το παιγνίδι με ένα εντυπωσιακό κρεσέντο μετατρέποντας το σε βάρος του 3-5 σε ένα τελικό 7-5 – ο Σίνερ αρνήθηκε ν’ αφήσει στον αντίπαλό του ένα έστω σετ της παρηγοριάς. Ο Φριντζ είχε μια εντυπωσιακή δυσκολία να κερδίσει μεγάλο ράλι: ίσως δεν κέρδισε κανένα. Ετσι δεν μπορείς να κερδίσεις τελικό απέναντι μάλιστα σε ένα αντίπαλο που έχει βελτιώσει τα δυο τελευταία χρόνια κι αυτό το κομμάτι του παιγνιδιού του δείχνοντας πλέον και μεγάλη υπομονή. Ο Σίνερ κέρδισε εύκολα. Προσπαθώντας να στείλει ένα μήνυμα ότι ο θόρυβος που έγινε για το υποτιθέμενο ντοπάρισμά του ήταν υπερβολικός. Αλλά δεν ήταν.

https://atticapressnews.gr/wp-content/uploads/2023/08/nick-kyrgios.jpg

Ελάχιστοι τον πίστεψαν

Στον κόσμο του τένις οι κατηγορίες για ντόπινγκ είναι εξαιρετικά σπάνιες όχι γιατί δεν γίνονται έλεγχοι, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά γιατί οι έλεγχοι είναι αρκετά προσεχτικοί. Οι περιπτώσεις αθλητών που έχουν τιμωρηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών δεν είναι πάντως και λίγες: οι διασημότερες είναι αυτές της Μαρία Σαράποβα, που το 2016 έμεινε 1,5 χρόνο εκτός αγώνων, και της Σιμόνα Χάλεπ που για να μειώσει την ποινή του τετραετούς αποκλεισμού της έφτασε μέχρι το CAS.  Η δόση κλοστεβόλης που ανιχνεύτηκε στον Σίνερ οι Ιταλοί ισχυρίζονται πως ήταν τόσο μικρή, ώστε δύσκολα θα επισημαίνονταν από τους γνωστούς ελεγκτές της WANDA. Πάνω σε αυτό στηρίχτηκε και η απολογία του και η αθώωσή του. Ο Σίνερ ισχυρίστηκε πως η δόση που βρέθηκε δεν συνιστά επ’ ουδενί  ένδειξη συστηματικής χρήσης φαρμάκων και πως βρέθηκε σε αυτόν εξαιτίας των εντριβών που του έγιναν από τον μασέρ του, που την χρησιμοποιούσε ο ίδιος γιατί βρισκόταν σε μια αλοιφή με την οποία απάλυνε ένα κάψιμό του. Είναι αλήθεια πως το σχετικό σκεύασμα που παραδόθηκε στους ελεγκτές το βρίσκεις σε κάθε φαρμακείο, πως ο μασέρ του έκανε την θεραπεία και πως είναι πιθανό αυτό το ελάχιστο της σχετικής ουσίας που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του Ιταλού να έχει περάσει από μασάζ. Αλλά είναι κι αλήθεια πως τα δείγματα ήταν δυο και πως την δικαιολογία αυτή ελάχιστοι την πίστεψαν.

Ο σκληρός Κυργιος

Ο Νικ Κύργιος ήταν ο πιο σκληρός. Όταν το Μάρτιο η σχετική ιστορία έγινε γνωστή ο Κύργιος είπε πως οι κανονισμοί είναι κανονισμοί και πρέπει να τηρηθούν, δηλαδή ο Ιταλός να τιμωρηθεί. Ισχυρίστηκε ότι η δικαιολογία των δικηγόρων ότι το φάρμακο βρέθηκε στον οργανισμό του Σίνερ είναι κωμική («κρέμα μασάζ; Τι άλλο θα ακούσουμε! Καλά τώρα…» τουίταρε χαρακτηριστικά) και συνέχισε τις επιθέσεις στον Σίνερ και στην διάρκεια του αμερικανικού τουρνουά στο οποίο ήταν σχολιαστής. «Δεν πρόκειται να του ξαναμιλήσω, για μένα είναι ο μεγάλος ύποπτος και ότι έγινε είναι άδικο για τους υπόλοιπους αθλητές» είπε τονίζοντας πως ο Σίνερ πιάστηκε δυο φορές να έχει κάνει χρήση της συγκεκριμένης ουσίας κι όχι μια ώστε να συζητάμε για σύμπτωση. Οσο κι αν αυτό που λέει ο Κύργιος είναι δυσάρεστο είναι και αλήθεια. Ο 23χρονος Ιταλός πιάστηκε ντοπαρισμένος με clostebol τις ημέρες του Ιντιαν Γουέλς και ξανά την παραμονή του Μαϊάμι Οπεν. Και δεν πρέπει να είναι τυχαία η απουσία του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου οι έλεγχοι είναι συνεχείς. Στην Ιταλία η κλοστεβόλη δεν είναι άγνωστη. Τέσσερις τενίστες (οι Μπορτολότι, Παολέτι, Ταμαρό, Μπαταλίνο) βρέθηκαν θετικοί στην ουσία αυτή τα προηγούμενα χρόνια. Οι δύο πρώτοι αθωώθηκαν, οι άλλοι τιμωρήθηκαν με δύο έως τέσσερα χρόνια, αλλά όλοι πέρασαν από την υποχρεωτική διαδικασία του προσωρινού αποκλεισμού από την οποία ο Σίνερ εξαιρέθηκε. Η δε απόλυση των δυο μασέρ του μοιάζει στην προκειμένη περίπτωση μάλλον με ομολογία αμέλειας. Αν δεν έγινε κάτι μεμπτό γιατί οι δυο να χάσουν την δουλειά τους; Όταν μάλιστα ο ένας από αυτούς, ο Τζιάκομο Νάλντι, ήταν τέσσερα χρόνια μαζί του, άφησε για χάρη του την Βίρτους Μπολόνια στην οποία δούλευε και τον έχει βοηθήσει να ξεπεράσει και τον πρώτο τραυματισμό που είχε στη Σόφια το 2023 σε ένα ματς με τον Ρούνε. Ένα άνθρωπο που σου χει προσφέρει τόσα δεν τον διώχνεις γιατί αγόρασε μια αλοιφή για το καμένο χέρι του.  

Ο ψύχραιμος Τζόκοβιτς

Για το θέμα πήρε θέση κι ο Τζόκοβιτς που ήταν και ο πιο σαφής. «Αυτού του είδους οι περιπτώσεις είναι ο λόγος για τον οποίον υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα για τυποποιημένες προσεγγίσεις σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Κατανοώ ότι υπάρχει απογοήτευση στους αθλητές εξαιτίας αυτής της έλλειψης συνέπειας. Όπως κατάλαβα, αυτή η υπόθεση ξεκαθαρίστηκε την ίδια στιγμή που έγινε και γνωστή. Αλλά πέρασαν 5-6 μήνες από τότε που ανακοινώθηκε στον ίδιο και την ομάδα του. Άρα, ναι, υπάρχουν πολλά προβλήματα στο σύστημα. Μπορώ να καταλάβω τα συναισθήματα πολλών παικτών που αμφισβητούν αν τους αντιμετωπίζουν το ίδιο. Ας ελπίσουμε ότι τα όργανα του αθλήματός μας θα μπορέσουν να μάθουν από αυτή την υπόθεση και να έχουν μια καλύτερη προσέγγιση για το μέλλον. Νομίζω ότι συλλογικά πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή, και νομίζω ότι αυτό είναι προφανές» είπε στην συνέντευξη που έδωσε πριν το ξεκίνημα του US Open. Ενώ υπογράμμισε και ότι στην προκειμένη περίπτωση η τύχη του Σίνερ ήταν ότι μπορούσε να πληρώσει πολλά στην δικηγορική εταιρεία που τον εκπροσώπησε  αποτελεσματικά σε αυτή την υπόθεσή.

Τι κάνουν τα μεγάλα τιμ;

Ο Σίνερ είναι ο πλέον εμβληματικός παίκτης που χρωστά την πρόοδό του σε μια ολόκληρη ομάδα συνεργατών που φτάνουν σε αριθμό τους δέκα – μεταξύ αυτών υπάρχουν και Αγγλοι και Αμερικάνοι. Κατά κάποιο τρόπο έγινε ο πρώτος που κέρδισε Γκραν Σλαμ τουρνουά χάρη στους δικηγόρους του! Τα μεγάλα τιμ εντυπωσιάζουν, θεωρούμε την δουλειά τους υποδειγματική, λέμε απλόχερα μπράβο σε όσους σε αυτά στηρίζονται. Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν απλά για να βοηθούν προικισμένους αθλητές να γίνονται καλύτεροι; Η πουλάνε υπηρεσίες ως μικρές επιστημονικές οργανώσεις; Ο Κυργιος που τέτοια τιμ δεν είχε ποτέ του θα έλεγε το δεύτερο – για την ακρίβεια δεν το κρύβει. «Η πρόοδος του Σίνερ σε δυο χρόνια είναι εντυπωσιακή, αλλά από μόνη της με βάζει σε σκέψεις. Και ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζί του» είπε βλέποντας τους ανθρώπους του Ιταλού να πανηγυρίζουν στο ματς με τον Μεντβέντεφ. Παραδέχτηκε πάντως πως το ότι ο Σίνερ κατάφερε να κερδίσει στη Νέα Υόρκη ζώντας σε ένα κλίμα αφόρητης πίεσης για την υπόθεση του ντοπαρίσματός του μαρτυρά και τις ικανότητές του.

Ο Αλκαράθ, που είχε κι αυτός τις ενστάσεις του για όσα έγιναν, του έδωσε συγχαρητήρια. Είπε πως απλά ο Σίνερ ήταν λιγότερο κουρασμένος από αυτόν και τον Τζόκοβιτς που έπαιξαν στο σκληρό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων. Και πως είναι κακό πράγμα οι υποψίες. Αλλά – λέω εγώ – έχουμε μάθει να ζούμε με αυτές….