Περίμενα με περιέργεια το βίντεο με τις κρίσεις του αρχιδιαιτητή κ. Μαρκ Κλάτενμπεργκ για τις αμφισβητούμενες φάσεις της αγωνιστικής. Έχουν πραγματικά μεγάλη πλάκα αυτά τα βίντεο που παρουσιάζει ο αρχιδιαιτητής: μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να γελάσεις και με όσα λέει, αλλά και με όσα δεν λέει. Όπως π.χ συμβαίνει με το χθεσινό του αριστούργημα.
Σιωπή και κακοπιστία
Ο Κλάτενμπεργκ καθιέρωσε αυτή την εβδομαδιαία ενημέρωση για ένα απλό λόγο: για να δείξει ότι παρακολουθεί τους πάντες, δεν κρύβεται από την ευθύνη και κατά συνέπεια με την υπεύθυνη στάση του θα σταματήσει την κακοπιστία. Ετσι πέρα από τις κρίσεις του μας έδωσε τη δυνατότητα να ακούσουμε και τι λέγεται ανάμεσα στον διαιτητή του ματς και τους συνεργάτες του στο VAR. Χθες όλοι θέλαμε ν ακούσουμε τι είπαν στον διαιτητή Καραντώνη οι συνεργάτες του για τη φάση του ακυρωθέντος γκολ του Χασάν – τη φάση δηλαδή που μέχρι τώρα συζητήθηκε πιο πολύ στο πρωτάθλημα. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής δεν μας είπε τη γνώμη του (αλλά προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μια ανακοίνωση της ΚΕΔ που αμφιβάλω αν την έγραψε ο ίδιος…) και φυσικά δεν μας άφησε να ακούσουμε τις συνομιλίες των διαιτητών από τις οποίες θα μπορούσαμε να βγάλουμε ωραία συμπεράσματα, όχι μόνο για την απόφαση, αλλά και για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν, ώστε να φτάσουν σε αυτή.
Στο βίντεο που ο Κλατενμπεργκ παρουσίασε χθες ακούμε τους διαιτητές να συνομιλούν με τους συνεργάτες τους για φάσεις πεντακάθαρες (όπως η αποβολή του Πέτρου Μάνταλου στο Ατρόμητος – ΑΕΚ π.χ), αλλά δεν ακούμε τις συνομιλίες για τη φάση που όλοι περιμέναμε. Γιατί άραγε; Τι είναι αυτό που στην προκειμένη περίπτωση ο Αγγλος μας κρύβει; Και γιατί το κάνει; Και δεν καταλαβαίνει ότι έτσι καταφέρνει τελικά να μεγαλώσει την κακοπιστία; Η απάντηση είναι πως όλα τα καταλαβαίνει. Αλλά δεν τον νοιάζει και ιδιαίτερα: τον νοιάζει να δικαιολογεί το μισθό του. Το χρυσό ρολόι που φοράει, αν είναι Rolex, κάνει 7000 ευρώ - ο άνθρωπος έχει γούστο και ανάγκες.
Στα video αυτά που δίνονται στη δημοσιότητα δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τα λάθη των διαιτητών (όπου εντοπίζονται…) και φυσικά δεν ανακοινώνεται καμία απολύτως τιμωρία που ο αρχιδιαιτητής να ανακοινώνει: όλη η διαδικασία είναι τελείως της πλάκας – θα είχε νόημα μόνο αν η κρίση του αρχιδιαιτητή περιλάμβανε εξηγήσεις και ανακοινώσεις τιμωριών. Μας λέει π.χ ότι ο Τσαγκαράκης κακώς δεν έδωσε φάουλ υπέρ του Αρη στο ματς με τον ΠΑΟΚ και ότι η ανατροπή του Σαρδινέρο στο ΠΑΟΚ – ΟΦΗ ήταν πέναλτι. Ε και; Από τον αρχιδιαιτητή περιμένεις να ακούσεις και τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Το τι έκαναν οι διαιτητές το έχουμε δει και μόνοι μας.
Οι ιθαγενείς και ο φύλαρχος
Εγραφα και στην εφημερίδα ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι μέχρι τώρα στις εξ αποστάσεως αντιδικίες που είχαν οι τηλεκριτικοί διαιτησίας και ο Ολυμπιακός με τον Κλάτενμπεργκ χρησιμοποίησαν ακριβώς την ίδια έκφραση: ο συντάκτης της προτελευταίας ανακοίνωσης του Ολυμπιακού, ο κ. Παναγιώτης Βαρούχας και ο κ. Τάσος Κάκκος υποστήριξαν ότι «ο Αγγλος μας περνάει όλους για ιθαγενείς». Εξ όσων γνωρίζω ο Ολυμπιακός δεν μιλά με τους δυο πρώην διαιτητές και οι δυο δεν πολυμιλάνε μεταξύ τους. Γιατί όλοι αυτοί κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα; Μα γιατί είναι αλήθεια! Οντως ο Κλάτενμπεργκ μας περνάει για ιθαγενείς που θέλουμε καθρεφτάκια. Είναι κακό αυτό; Θα λεγα ότι είναι δικαίωμά του: δεν τον προσλάβανε για να μας σέβεται, ούτε για να γίνει φίλος μας, ούτε για να μας κολακεύει. Τον προσλάβανε για να φτιάξει την ελληνική διαιτησία, αλλά μάλλον θα την κάνει χειρότερη: διότι επιτρέπει με τις αποφάσεις του να μεγαλώνει η κακοπιστία. Τι πρόβλημα θα υπήρχε π.χ αν έδινε στη δημοσιότητα τις συνομιλίες του Καραντώνη με το VAR στα Γιάννινα; Από τη στιγμή που δεν το κάνει, επιτρέπει να καλλιεργείται η εντύπωση πως την ελληνική διαιτησία δεν την διοικεί ακριβώς αυτός. Ποιος τη διοικεί; Εγώ νομίζω ότι λόγο έχει π.χ συντάκτης της ανακοίνωσης που έβγαλε η ΚΕΔ τη Δευτέρα για να δικαιολογήσει την απόφαση στα Γιάννενα.
Γράφει η ανακοίνωση: «Μετά τον έλεγχο από το VAR και χρησιμοποιώντας τη νέα τρισδιάστατη τεχνολογία (3D), χαράσσεται μια γραμμή η οποία χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς τον βραχίονα του αμυντικού προς το επίπεδο του αγωνιστικού χώρου και στη συνέχεια κατά μήκος του αγωνιστικού χώρου προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσον ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται σε θέση οφσάιντ κτλ κτλ». Υπάρχει ποτέ πιθανότητα ο Κλάτενμπεργκ να μιλάει έτσι; Να χρησιμοποιεί όρους όπως «βραχίονες και σημεία αναφοράς»; Ούτε μια στο εκατομμύριο!
Ο ίδιος ο Κλάτενμπεργκ στην Daily Mail, με την οποία έχει εβδομαδιαία συνεργασία, είχε γράψει πέρυσι ένα κομμάτι για την κακή χρήση του VAR, για την κατάργηση του δικαιώματος του επιθετικού να έχει στα υπέρ του το αβαντάζ της όποιας αμφιβολίας και για την απερίγραπτη αδικία που υπάρχει σε περιπτώσεις, όπου ο κυνηγός βλέπει το γκολ του να ακυρώνεται, ενώ είναι ουσιαστικά καλυπτόμενος. Εδώ βέβαια δεν είπε τίποτα από όλα αυτά, γιατί μέρος των υπηρεσιών του είναι οι καυγάδες με τον Ολυμπιακό τους οποίους ξεκίνησε πολύ νωρίς.
Οι ξεχασμένες συμφωνίες
Κι ο Ολυμπιακός όμως έχει κάνει ένα λάθος: δεν απαίτησε την τήρηση των συμφωνηθέντων για την αλλαγή του αρχιδιαιτητή και δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη συμφωνία που είχε κάνει με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό πέρυσι το καλοκαίρι. Τον Ιούλιο είχε συμφωνηθεί να φύγουν όλοι οι Ελληνες συνεργάτες του προκατόχου του Κλάτενμπεργκ, δηλαδή του κ. Μέλο Περέιρα, που λάτρευε τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Ο Ολυμπιακός την υπενθύμισε μεν τη συμφωνία, μετά την πρόσληψη του Αγγλου, αλλά για να μπορούσε να καταγγείλει την αθέτηση της, έπρεπε να την έχει κάνει γνωστή προηγουμένως.
Το αληθινό δυσάρεστο της ιστορίας που λέγεται ελληνική διαιτησία είναι ότι ο μεν Ολυμπιακός κινείται μινιμαλιστικά, οι δε αντίπαλοί του μαξιμαλιστικά. Ο Ολυμπιακός, αν μετρούσε το γκολ του Χασάν π.χ δεν θα έλεγε τίποτα. Οι άλλοι από τη μεριά τους θέλουν να τον υποβιβάσουν, να τον διαλύσουν, να βρουν κάποιον να παίζει με τα νεύρα των οπαδών του κτλ. Όλα αυτά επιτρέπουν στον υπέροχο κόσμο των νταραβεριτζήδων που δεν τους ενδιαφέρει η ελληνική διαιτησία αλλά μόνο η πάρτη τους, να συνεχίσουν να τα περνούν υπέροχα: σε αυτούς προστέθηκε κι ο Κλάτενμπεργκ, ο άνθρωπος που όταν έκρινε τον Ζαχαριάδη για τη φάση που ο Ινσούα πιάνει τη μπάλα με τα χέρια στο Αγρίνιο (στο Παναιτωλικός – ΑΕΚ) έβγαλε λάδι τον διαιτητή μιλώντας για «το πνεύμα των κανονισμών» και που τη Δευτέρα υπέγραψε μια ανακοίνωση της ΚΕΔ στην οποία μιλάει «για κανόνες του παιγνιδιού»! Ότι είναι άξιος ο μισθός του, είναι βέβαιο.
Τι έγινε εκείνη η δικογραφία;
Το γκολ στα Γιάννινα δεν θα μετρούσε ποτέ, αλλά πρέπει να πω ότι όλη αυτή η συζήτηση για το VAR μου θύμισε και κάτι που έχουμε ξεχάσει: εκείνη την εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε μετά από καταγγελίες για την διαδικασία αγοράς του που είχε κάνει ο αείμνηστος Σάββας Θεοδωρίδης. Θυμάμαι ότι η σχετική δικογραφία, που αφορούσε και τον πρώην Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά και τον Μέλο Περέιρα, και τον πρόεδρο Γραμμένο (κι άλλους πολλούς) είχε φτάσει στη Βουλή. Τι έγινε άραγε; Που βρίσκεται; Μόνο χάρη σε τέτοιες κινήσεις μπορεί να υπάρχει προσοχή: κανένα από τα πρωτοπαλίκαρα του συστήματος δεν θέλει να μπλέξει με τη δικαιοσύνη και μερικοί που έχουν βρεθεί σε γραφείο εισαγγελέα έφυγαν κλαίγοντας κάποτε. Δεν χρειάζονται μόνο ανακοινώσεις. Να τους ταράξουν στη νομιμότητα χρειάζεται…