Η φάση των 16 συνεχίζεται με δυο ματς που μοιάζουν και δεν μοιάζουν με τα χθεσινά. Η Ισπανία είναι φαβορί απέναντι στην Γεωργία, πραγματικό φαβορί κι όχι στα χαρτιά. Και η Αγγλία έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στην Σλοβακία. Οσο κι αν πολλοί γκρινιάζουν για το παιγνίδι της.
Ας τα πάρουμε με την σειρά.
Ολα όπως προβλέπονταν
Στο παιχνίδι της Αγγλίας με την Σλοβακία η όποια απορία αφορά τους Αγγλους και το πώς θα το προσεγγίσουν. Αν είναι λίγο περισσότερο δημιουργικοί απ’ όσο στα τρία πρώτα παιχνίδια που έδωσαν θα καταφέρουν να κερδίσουν – λιγότερο δημιουργικοί αποκλείεται να είναι. Η δική μου εντύπωση είναι ότι όπως στο Euro2020 ο Γκάρεθ Σάουθγκειτ πάει βήμα βήμα: πρώτα η νίκη, μετά η πρόκριση, μετά η πρωτιά – σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα μετρά πιο πολύ από τις εμφανίσεις. Αν σε σχέση με τρία χρόνια πριν υπάρχει μεγαλύτερη φασαρία για την εικόνα της ομάδας είναι γιατί φέτος η Αγγλία αγωνίζεται στην Γερμανία κι όχι στο δικό της Γουέμπλεϊ. Ο Σάουθγκέιτ προφανώς και θα ήθελε η ομάδα του να τα έχει κάνει όλα πιο εύκολα, είναι όμως η περίπτωση του ανθρώπου που αν του έλεγες να θυσιάσει την πρωτιά στον όμιλο με αντάλλαγμα μια εντυπωσιακή νίκη απέναντι στην Σλοβενία πχ θα σου έλεγε «ευχαριστώ δεν θα πάρω». Κυρίως γιατί γνωρίζει πως μια εντυπωσιακή νίκη θα έσβηνε αμέσως αν δεν την ακολουθούσε άλλη μια στο επόμενο ματς.
Η δύσκολη συνύπαρξη
Η Αγγλία έχει υλικό, δεν είναι πχ η περίπτωση των Ιταλών που απογοήτευαν αλλά ο κόσμος περίμενε την νεκρανάσταση τους λόγω φανέλας, ιστορίας, παραδόσεων κτλ. Είναι αρκετά πιθανό από απόψε να κάνει πιο πειστικές εμφανίσεις διότι πλέον δεν χρειάζονται μεγάλοι υπολογισμοί που πάντα μπερδεύουν τους Αγγλους γιατί έχουν να κερδίσουν κάτι από το 1966. Η απλοποίηση της αποστολής («κερδίζεις περνάς») μπορεί να είναι λόγος για να δούμε μια συνολικά καλύτερη εμφάνιση της Αγγλίας: το νοκ άουτ ματς το επιβάλει. Η δε αναστάτωση με τον Φόντεν, που χρειάστηκε να πάει στην Αγγλία για κάποιο προσωπικό ζήτημα μένοντας εκτός προπονήσεων για μερικές μέρες, ίσως υποχρεώσει τον Σαουθγκέιτ να αλλάξει την επίθεση και άθελά του να βρει μια λύση σ’ αυτό που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Αγγλων, δηλαδή η φτωχή τους παραγωγή. Η δυσκολία τους έχει να κάνει σαφώς με την πίεση αλλά και με μια σύγχυση στους ρόλους: η συνύπαρξη του Φόντεν με τον Μπέλιγχαμ μου μοιάζει από την αρχή του τουρνουά αρκετά δύσκολη. Και μπλέκει και τον Χάρι Κέιν.
Η Σλοβακία είναι απολύτως πετυχημένη περνώντας την πρώτη φάση και ίσως μόνο για αυτό επικίνδυνη. Εχει Ιταλό προπονητή τον Φραντσέσκο Καλσόνα (βοηθό του Σπαλέτι στη Νάπολι και διάδοχό του για λίγο) κι αυτό φαίνεται: ξέρει να αμύνεται και κυρίως ξέρει να αιφνιδιάζει. Εχει ανοίξει το σκορ και στα τρία παιχνίδια που έχει δώσει κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Αν το καταφέρει και τώρα μπορεί πραγματικά να μπερδέψει τους Αγγλους. Αλλά μόνο σ’ αυτή την περίπτωση.
Διαφορά ποιότητας
Το βράδυ η Ισπανία αντιμετωπίζει την Γεωργία και λογικά στο παιχνίδι αυτό θα δούμε την ομάδα του Ντε λα Φουέντε να κάνει ένα ακόμα περίπατο – όσο κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει. Η Ισπανία είναι φτιαγμένη για να κερδίζει ομάδες που μπαίνουν στον πειρασμό να την περιμένουν. Το έκαναν οι Κροάτες και δέχτηκαν τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο - στο δεύτερο που προσπάθησαν να παίξουν λίγο περισσότερο ποδόσφαιρο ήταν καλύτεροι. Προσπάθησαν να το κάνουν οι Ιταλοί και μόνο χάρη στον Ντοναρούμα δεν γνώρισαν την μεγαλύτερη του ήττα στα τελικά του Εuro, που παρεμπιπτόντως είναι από τους Ισπανούς με 4-0 το 2012. Αν ένα πρόβλημα έχει η Ισπανία είναι ότι δεν σκοράρει όσο εύκολα δημιουργεί – ο Μοράτα είναι φορ που παίζει πολύ για τους συμπαίκτες του, ο Γιαμάλ κι ο Νίκο Γουίλιαμς είναι περισσότερο δημιουργοί, τα χαφ φτάνουν σε θέση βολής αλλά δεν μπορεί να περιμένεις από τον Πέδρι, τον Ρόντρι και τον Φαμπιάν Ρουίθ γκολ σε κάθε ματς.
Η Γεωργία ξέρει να παίζει άμυνα, αλλά στο τουρνουά δεν έχει βρει μέχρι τώρα παίκτες όπως ο Νίκο Γουίλιαμς και ο Γιαμάλ που μπορεί να την χτυπήσουν από το πλάι. Οι Γεωργιανοί παίζουν ωραία το χαρτί της πρόκλησης προσπαθώντας να φορτώσουν στους Ισπανούς λίγο άγιο άγχος. Ο κόουτς Σανιόλ είπε πως αν η Ισπανία αποκλειστεί θα γράψει ιστορία καθώς ο αποκλεισμός της θα είναι η μεγαλύτερη αρνητική έκπληξη στο Euro. O τερματοφύλακας Μαμαρντασβίλι που ξέρει καλά τους Ισπανούς γιατί αγωνίζεται στο πρωτάθλημά τους είπε ότι όλοι τους μαζί είναι χειρότεροι (!) από τον Κβαρατσκέλια και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης Μικουτάτζε είπε ότι η Ισπανία είναι αναμφίβολα μια καλή ομάδα, αλλά όχι καλύτερη από την Πορτογαλία του Ρονάλντο. Οι Γεωργιανοί προσπαθούν να παίξουν με τα νεύρα των Ισπανών. Κάποιος θα πει ότι η πρόκρισή της Γεωργίας στους 16 την καθιστά ήδη επιτυχημένη κι αυτό την κάνει επικίνδυνη, αλλά αυτό μου μοιάζει περισσότερο θεωρία: η πραγματικότητα είναι ότι τις δυο ομάδες τις χωρίζει ένα χάος. Η Ισπανία θα αποκλειστεί μόνο αν αυτοκτονήσει.