Επαγγελματικά και εύκολα

Επαγγελματικά και εύκολα


Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε την Μπόρατς κάνοντας στην Μπάνια Λούκα αυτό που λέμε μια «επαγγελματική νίκη», πράγμα που θεωρώ για μια ελληνική ομάδα εξαιρετική δουλειά, ειδικά στους καλοκαιρινούς προκριματικούς του Τσάμπιονς λιγκ. Η πρόκριση του ΠΑΟΚ ήταν τελικά εύκολη κι έτσι έπρεπε να είναι. Ο πρωταθλητής προκρίθηκε με δυο νίκες που του είναι και του ίδιου και της Ελλάδας εξαιρετικά χρήσιμες και ήταν συγχρόνως προβλεπόμενες –κι αυτό είναι προφανώς στα υπέρ του. Το να ανταποκρίνεσαι στο προγνωστικό συνήθως είναι μια ωραία απόδειξη ωριμότητας.  Αυτή έδειξε ο ΠΑΟΚ στην χθεσινή ρεβάνς. Η εμφάνισή του δεν ήταν εντυπωσιακή, αλλά μαρτυρά την πρόοδο που έχει κάνει ως ομάδα αυτό τον τελευταίο χρόνο. Πέρυσι τέτοιο καιρό παίζοντας στα προκριματικά του Europa Conference League αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο την Μπεϊτάρ από το Ισραήλ: προκρίθηκε έχοντας φέρει μια ισοπαλία στην Τούμπα (0-0) και κάνοντας μια περιπετειώδης νίκη με 1-4 εκτός έδρας. Η νίκη του εκείνη, παρά το μεγάλο σκορ, ήταν πιο δύσκολη από τον χθεσινό του περίπατο στη Μπάνια Λούκα καθώς είχε διαμορφωθεί με γκολ στο τέλος. Χθες το ματς τελείωσε όταν ο Μουργκ άνοιξε το σκορ στο 25΄: κάθε πιθανότητα των γηπεδούχων να δημιουργήσουν στον πρωταθλητή προβλήματα εξανεμίσθηκε.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/07/31/4342940-(1)_235803.jpg?w=880&f=bicubic

Ολα τελείωσαν νωρίς 

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου πρέπει να ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από το πρώτο ματς, παρά τα μεμονωμένα λάθη των αμυντικών του στο πρώτο ημίχρονο. Εκανε τελικά μια και μόνη αλλαγή στην ενδεκάδα με την οποία ξεκίνησε το ματς στην Τούμπα προτιμώντας τον Οτο αντί του Σάστρε. Ο Οτο αποδείχτηκε ένας από τους καλύτερους του ματς. Η εντύπωσή μου είναι ότι ο Λουτσέσκου ήθελε τον Οτο, όχι τόσο για καλύτερη αμυντική κάλυψη της δεξιάς πλευράς όσο για να έχει ένα στήριγμα ο Ντεσπότοφ στην επίθεση: ο Βούλγαρος στο πρώτο παιγνίδι ήταν αρκετά απομονωμένος. Μια ευκαιρία που έχασαν οι Βόσνιοι πολύ νωρίς, (ο Σάβιτς στο 2΄βρέθηκε με στρωμένη την μπάλα μέσα στην περιοχή αλλά την έστειλε σε σώματα αμυντικών) υπήρξε απλά μια χρήσιμη υπενθύμιση για τους παίκτες του ΠΑΟΚ: εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπονταν χαλαρότητες. Ο ΠΑΟΚ ανέλαβε γρήγορα την πρωτοβουλία και παρά μια κάποια διστακτικότητα στην τελική προσπάθεια επέβαλε το παιγνίδι του που βασίστηκε σε κάτι απλό: την μεγάλη κατοχή μπάλας. Γυρίζοντας την μπάλα πολύ, παίζοντας με πολλές μικρές πάσες, έχοντας πολλούς παίκτες με διάθεση να τρέξουν ο ΠΑΟΚ ακύρωσε επιθετικά τους γηπεδούχους, βούβανε το γήπεδο κι έδειξε ότι κατέβηκε όχι απλά για να προκριθεί αλλά για να κερδίσει. Στη φάση του γκολ, που ήταν το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης προσπάθειες από τις πολλές που στην διάρκεια του αγώνα ο ΠΑΟΚ επιχείρησε χωρίς να τις ολοκληρώσει σωστά, δικαιώθηκε και η επιμονή του Ρουμάνου στον Μουργκ που έκανε αυτό που ο κόουτς περίμενε. Βγήκε σαν κρυφό φορ, στην εναλλαγή θέσεων με τον Μπράντον Τόμας, βρήκε την μπάλα στρωμένη από το γύρισμα του Οζντόεφ και εκτέλεσε γρήγορα.

Ο ΠΑΟΚ είχε πάλι μια μεγάλη ευκαιρία με τον Κουλιεράκη, το σουτ του οποίου βρήκε στο δοκάρι μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ντεσπότοφ στο 15΄, πατούσε πολύ την περιοχή των Βόσνιων και ίσως απλά υπήρχε λίγος περισσότερος αλτρουισμός από αυτόν που η περίσταση απαιτούσε. Με μερικά σουτ παραπάνω, ειδικά από τον Οζντόεφ και τον Σβαπ που είχαν χώρους, το σκορ θα ήταν μεγαλύτερο.     

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2024/07/Razvan.jpg

Ευχαριστημένος ο Ραζβάν

Ο Λουτσέσκου ήταν τόσο ευχαριστημένος που έκανε ακόμα και τις ίδιες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο ματς. Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαν ο Καμαρά, ο Κουλιεράκης, ο Ζίφκοβιτς, ο Σαμάτα και στο τέλος ο Βιερίνια για την τιμητική συμμετοχή. Αυτή τη φορά βέβαια οι αλλαγές δεν έγιναν υπό την πίεση της αναζήτησης κάποιου αποτελέσματος, όπως στο πρώτο ματς, αλλά για να μην χαθεί η αθλητική φρεσκάδα που ο ΠΑΟΚ είχε δείξει και στο πρώτο ημίχρονο. Σε σχέση με το πρώτο ματς η ομάδα του Λουτσέσκου φάνηκε να έχει παίκτες με περισσότερο λυμένα πόδια. Όταν οι Βόσνιοι μετά το 80΄αποφάσισαν να βγουν κάπως από το καβούκι τους και να πάρουν κάποιο ρίσκο ο ΠΑΟΚ είχε με τον Ζίφκοβιτς ευκαιρίες και για επικίνδυνες αντεπιθέσεις, αλλά ήταν τέτοια η ευκολία της επικράτησης που δεν ολοκληρώθηκαν σωστά γιατί κάποιος προσπαθούσε μια ντρίπλα παραπάνω. Ο Λουτσέσκου φάνηκε λίγο να εκνευρίζεται, αλλά μικρό το κακό. Αν το πρόβλημα μιας ομάδας είναι ότι δεν διεύρυνε το σκορ σε ένα παιγνίδι που κατά τα άλλα κυριάρχησε, δεν μιλάμε για κανένα σοβαρό πρόβλημα.  

Επόμενος σταθμός Μάλμε

Η νίκη του ΠΑΟΚ ήταν αποτέλεσμα συνολικής απόδοσης και συνολικής δουλειάς: ο πρωταθλητής δεν είχε ούτε παίκτες που έκαναν σούπερ εμφάνιση αλλά ούτε και υστερήσαντες. Η δεξιά πλευρά δούλεψε καλύτερα με Οτο και Ντεσπότοφ από όσο στην Τούμπα, ο Μουργκ αποδείχτηκε χρήσιμος, το δίδυμο Σβαπ – Οζντόεφ έκανε την δουλειά που έπρεπε. Το θετικότερο μήνυμα ήταν η καλή συνεργασία του Κουλιεράκη και του Εν Γκονγκ τον οποίο ο Λουτσέσκου αντιμετωπίζει σαν μια νέα μεταγραφή και έτσι πρέπει. Ο Εν Γκονγκ ξεκίνησε την σεζόν πέρυσι με το μυαλό στο κύπελλο Εθνών Αφρικής στο οποίο πριν τραυματιστεί διέπρεψε. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη της υπηρεσίες του – ειδικά στα ευρωπαϊκά ματς όπου η ταχύτητα και η σκληρότητα του μπορεί να τον βοηθήσουν να γίνει ηγετική φυσιογνωμία. Νομίζω ότι την ήθελε αυτή την δεύτερη ευκαιρία: στο χέρι του και να την αξιοποιήσει.

Ο επόμενος σταθμός είναι η Μάλμε. Ομάδα που αγαπάει το ποδόσφαιρο του όσα πάνε κι όσα έρθουν, που στα 9 τελευταία της ματς έχει δεχτεί γκολ σε όλα και έχει σκοράρει στα 8 από αυτά. Όπως έχει διαμορφωθεί το ταμπλό για μένα αυτή είναι η δυσκολότερη ομάδα που ο ΠΑΟΚ μπορεί να βρει στην πορεία του για την πρώτη και ιστορική του συμμετοχή στο Τσάμπιονς λιγκ. Για την ώρα εξασφάλισε παρουσία στους ομίλους του Europa Conference League ό,τι κι αν συμβεί στην συνέχεια.