Φινάλε ομίλων με θρίλερ

Φινάλε ομίλων με θρίλερ


Η τρίτη αγωνιστική και η φάση των ομίλων ολοκληρώνεται σήμερα με τα ματς Πορτογαλία – Γεωργία και Τουρκία – Τσεχία (για τον έκτο όμιλο) και Βέλγιο – Ουκρανία και Ρουμανία – Σλοβακία (για τον πέμπτο όμιλο). Το φινάλε θα έχει αγωνία. Επτά ομάδες αναζητούν εισιτήριο.

Δεν το ξαναθυμάμαι

Αυτό που συμβαίνει στον πέμπτο όμιλο του Εuro2024 ομολογώ ότι δεν θυμάμαι αν έχει ξανασυμβεί. Τέσσερις ομάδες, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, και η Ουκρανία έχουνε η καθεμία από τρεις βαθμούς και την τελευταία αγωνιστική έχει προκύψει έτσι το πράγμα ώστε οι ισοπαλίες να είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Αν τα ματς λήξουν και τα δυο ισόπαλα η βαθμολογία μένει ως έχει: η Ρουμανία και το Βέλγιο παίρνουν τις δυο πρώτες θέσεις, η Σλοβακία περνά ως τρίτη και οι Ουκρανοί αποκλείονται ως τέταρτοι με τέσσερις βαθμούς. Αν ένα μόνο από τα δύο ματς έχει νικητή, ο νικητής πέρνα πρώτος και ο χαμένος αποκλείεται. Αν υπάρξουν νικητές, αν πχ κερδίσει το Βέλγιο την Ουκρανία και η Ρουμανία την Σλοβακία (ή και το αντίστροφο) για να έχουμε την τελική βαθμολογία και να δούμε ποιος είναι ο πρώτος, ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος θα πρέπει να δούμε τα σκορ των αγώνων. Μεγάλο μπλέξιμο. Ας αφήσουμε τα μαθηματικά στην άκρη και ας πούμε δυο κουβέντες για τα ματς.

https://www.bnsports.gr/media/k2/items/cache/f813593e3343ee0e9c773d7c91369853_XL.jpg

Ο Ντε Μπρόιν το μυστικό  

Η μεταμόρφωση του Βελγίου από το παιχνίδι με την Σλοβακία στο παιχνίδι με την Ρουμανία έχει όνομα και επώνυμο: οφείλεται τον Κέβιν Ντε Μπρόιν. Ο Ντε Μπρόιν είναι ένας από τους 4-5 παίκτες που υπάρχουν σε αυτό το τουρνουά και μπορούν αποδεδειγμένα να κουβαλήσουν μια ομάδα στις πλάτες τους. Τα ματς που έχει δώσει φέτος με την Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι πολλά εξαιτίας των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν: είναι μόλις 31 σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι φανερό ότι η κριτική που έγινε στους Βέλγους μετά την ήττα από την Σλοβακία έπιασε τόπο: ο Ντε Μπρόιν έχει θυμώσει. Του συμβαίνει σπάνια, αλλά όπως είδαμε στο ματς με τους Ρουμάνους όταν του συμβεί είναι η οργή του Θεού. Πήγε στο Euro2024 με ένα σερί απο γκολ με το Βέλγιο και δεν σκόραρε στο πρώτο ματς - αλλά συνήρθε σε χρόνο ρεκόρ. Αν ξεμπλοκαριστεί και ο Λουκάκου, του οποίου έχουν ακυρωθεί τρία γκολ από το VAR στα δύο πρώτα ματς (πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει σε τελικούς μεγάλης διοργάνωσης), το Βέλγιο θα είναι επικίνδυνο και στη συνέχεια: δεν συζητάω το αν θα κερδίσει απόψε με αυτούς τους δυο σε καλή κατάσταση. Το λέω χωρίς να ξεχνώ ότι οι Ουκρανοί έχουν δείξει μέχρι τώρα ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Έχασαν με κάτω τα χέρια από τη Ρουμανία, πέτυχαν μια νίκη με ανατροπή με την Σλοβακία, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν σε ένα βράδυ ξαφνικά και απροσδόκητα να κάνουν τη διαφορά με πρώτο το απογοητευτικό για την ώρα Ντόβμπικ που έχει κάνει μια τρομερή σεζόν στην Ισπανία. Αν μόνο αυτός ξυπνήσει, με δεδομένα τα προβλήματα των καλών Βέλγων στην άμυνα, θα δούμε ένα μεγάλο ματς.  

Χωρίς ηγέτες

Μεγαλύτερο μυστήριο είναι το άλλο ματς του ομίλου. Οι Ρουμάνοι εντυπωσίασαν στην πρεμιέρα τους κερδίζοντας 3-0 τους Ουκράνους, πάλεψαν με το Βέλγιο, αλλά έχασαν χωρίς μάλιστα να είναι κακοί και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η ομάδα του Ιορντανέσκου δεν έχει ηγέτες να την πάρουν από το χέρι: οι παίκτες που την αποτελούν αγωνίζονται στην ιταλική Β΄ Εθνική και σε χώρες μακρινές – ούτε καν στο ρουμάνικο πρωτάθλημα. Αλλά η Ρουμανία έχει τρεξίματα, έχει πάθος και έχει και πίστη. Αρκούν αυτά; Θα πρεπε να πω ναι, αν ανάλογα προτερήματα δε μας είχαν δείξει και οι Σλοβάκοι - στο ματς με το Βέλγιο ειδικά. Η Ρουμανία είναι φαβορί, άλλα η μαχητική Σλοβακία, που είναι κι αυτή γεμάτη από πειθαρχημένους ρολίστες, και στα δύο παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα έχει πετύχει γκολ πρώτη και νωρίς κι αυτό λέει πολλά για την συγκέντρωση της.

https://www.sport24.gr/img/5878/10338995/027000/we1200/1200/montella_guller.jpg

Οι Τούρκοι τσακώνονται

Τελείως διαφορετικά τα παιχνίδια του έκτου ομίλου. Οι Τούρκοι κάπως διαφορετικά ονειρευόντουσαν την συνέχεια του πανευρωπαϊκού μετά την νίκη τους κόντρα στην Γεωργία στην πρεμιέρα. Η βαριά ήττα από την Πορτογαλία άφησε σημάδια. Οι καυγάδες του κόουτς Βιντσέντσο Μοντέλα με τον Αρντά Γκιουλέρ αποτελούν μια τελείως λογική συνέχεια όσων συνέβησαν πριν το ματς με την Πορτογαλία. Είναι ωραίο μια ομάδα να έχει ταλαντούχος πιτσιρικάδες. Μόνο που οι πιτσιρικάδες χρειάζονται μπαμπάδες και ο Μοντέλα δεν μοιάζει να θέλει να παίξει αυτού του τύπου τον ρόλο. Προφανώς ο μικρός θύμωσε και με το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε στο ματς με τους Πορτογάλους, αλλά και με όσα υποστήριξε ο Ιταλός προπονητής στην συνέντευξη Τύπου: ο Μοντέλα είπε ότι ο Γκιουλέρ δεν μπορεί να βγάλει μισή ώρα και έμεινε έξω ως ανέτοιμος. Η κατηγορία για τον πιτσιρικά της Ρεάλ Μαδρίτης υπήρξε αφόρητα σκληρή και οι καυγάδες που ακολούθησαν είναι οι καυγάδες ενός παιδιού που νιώθει ότι αδικείται. Τίποτα το παράξενο δηλαδή. Αν είσαι δεκαεννιά χρονών και σου στερούν το δικαίωμα να παίξεις κόντρα στον Κριστιάνο θυμώνεις. Να δούμε ποια θα είναι η συνέπεια αυτού του καυγά.   

Ωρα για αναπληρωματικούς  

Η Τουρκία μπορεί να προκριθεί αν οι Πορτογάλοι δείξουν απέναντι στην Γεωργία τη σοβαρότητα που έδειξαν οι Ισπανοί κόντρα στους Αλβανούς. Η Πορτογαλία είναι σίγουρα πρώτη και ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θα χρησιμοποιήσει κάμποσους αναπληρωματικούς. Η διαφορά των δύο ομάδων είναι τεράστια: η Γεωργία πήρε την ισοπαλία από τους Τσέχους χάρη σε ένα τρομερό παιχνίδι του τερματοφύλακα της. Αλλά μιλάμε πάντα για ένα παιχνίδι ανάμεσα σε μία ομάδα εντελώς αδιάφορη και μια ομάδα που ψάχνει νίκη για να προκριθεί στους 16 στην πρώτη συμμετοχή της στα τελικά του Εuro: το κινητό των Γεωργιανών είναι τεράστιο όσο κι αν οι δυνατότητές τους είναι μικρές. Ο Μοντέλα πρέπει να εύχεται να ξεκινήσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ψάχνει ένα  γκολ για να γράψει ιστορία. Το δικό του κίνητρο μπορεί να υποχρεώσει τους συμπαίκτες του να κάνουν ένα σοβαρό παιχνίδι. Αν οι Πορτογάλοι κερδίσουν, οι Τούρκοι λογικά περνάνε και με ήττα από τους Τσέχους οι οποίοι θέλουν μόνο νίκη με την Τουρκία. Και για να την πάρουν δεν αρκούν τα προβλήματα των Τούρκων: πρέπει να παίξουν καλύτερα. Για την ακρίβεια πρέπει να παίξουν καλά: με την Πορτογαλία δεν έπαιξαν καθόλου, με την Γεωργία ο Σίκ και οι υπόλοιποι αναλώθηκαν σε ένα ματς  χαμένων ευκαιριών.

Με την λήξη των αγώνων θα δούμε και το ταμπλό. Με όσα χθες έγιναν μετά το Ελβετία – Ιταλία μας προέκυψε και το Γερμανία – Δανία. Και για την ώρα τίποτα άλλο…