Δυο ακόμα όμιλοι ξεκαθαρίσουν απόψε. Νωρίς το απόγευμα θα έχουμε το Γαλλία – Πολωνία και το Ολλανδία – Αυστρία για τον Δ΄ομιλο και το βράδυ τα ματς Αγγλία – Σλοβενία και Σερβία – Δανία για τον Γ΄όμιλο. Αλλά όταν παίζει η Αγγλία όλες σχεδόν οι συζητήσεις αφορούν αυτή.
Ο Χάρι Κέιν δεν κρύβεται
Την περασμένη Κυριακή, για τα περίφημα προβλήματα των Άγγλων πήρε θέση κάποιος που τα γνωρίζει καλά: ο αρχηγός Χάρι Κέιν. Μια από τις πολλές κριτικές που γίνονται στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ σχετίζεται με το ότι δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τον Χάρι Κέιν και τους Τζουντ Μπέλινγκχαμ και Φιλ Φόντεν. Ο Κέιν δεν απέφυγε την ερώτηση κι απάντησε πως οι δύο αυτοί αισθάνονται καλύτερα, όταν παίζουν ελεύθεροι και έχουν την δυνατότητα να μπουν με την μπάλα στην περιοχή, αλλά δεν γίνεται να μην υπάρχουν και να μην τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες διάταξης. «Ως ομάδα ψάχνουμε την καλύτερη συνύπαρξη. Δεν την έχουμε βρει - ειδικά στην επίθεση. Αλλά είμαστε όλοι παίκτες υψηλού επιπέδου και όσο είμαστε μαζί στο γήπεδο, τόσο στους αγώνες όσο και στις προπονήσεις, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να βρούμε ισορροπία και ρόλους» είπε και πρόσθεσε πως κι ο ίδιος «οφείλει να καταλάβει γρήγορα αν πρέπει να παίζει για όσους ακολουθούν τις φάσεις ή να παίζει για το γκολ». Ο Χάρι Κέιν δεν μίλησε γενικά για τους επιθετικούς του Σάουθγκέιτ αλλά ειδικά για τους βασικούς κυνηγούς της ομάδας. Σαν οι άλλοι να μην υπάρχουν.
Μόλις μισό δισεκατομμύριο
Πολλές από τις συζητήσεις που γίνονται φέτος για την Αγγλία αφορούν την επίθεσή της. Ο Σάουθγκέιτ έχει μια επιθετική γραμμή αξίας κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά οι παίκτες που έχουν χρησιμοποιηθεί, μετά από δύο αγώνες, έχουν σουτάρει μόλις 16 φορές προς την αντίπαλη εστία και αυτή είναι η δεύτερη χειρότερη επιθετική παραγωγική επίδοση σε αυτό το Εuro - μετά από αυτή της Σκωτίας. «Παίζω με τον Τζουντ και τον Φιλ εδώ και σχετικά λίγο καιρό και νομίζω ότι έχω καλή σχέση και με τους δυο ως άνθρωπος. Κι αυτό ίσως είναι και πρόβλημα καθώς πρέπει και να θυμώνεις και να απαιτείς» εξηγεί ο Κέιν. Και από πολλά που έχω ακούσει αυτή την εξήγηση την θεωρώ από τις καλύτερες. Συμβαίνει νομίζω κάτι απλό: οι βασικοί της Αγγλίας αισθάνονται ότι στοχοποιούνται από μια αρκετά άδικη κριτική και για να την αντέξουν είναι όλοι πολύ αγαπημένοι μεταξύ τους. Και η Αγγλία πάσχει από αυτή την αγάπη: χρειάζεται προφανώς κάποιος να κάνει και τον κακό. Αλλά δεν τον κάνει κανείς.
Δεν αρκεί αυτό
Οι βασικοί του Σάουθγκέιτ νιώθουν ότι χρωστάνε πολλά στον προπονητή για την εμπιστοσύνη που τους δείχνει – συχνά κόντρα σε μια ολόκληρη χώρα που απειλεί να τους κατασπαράξει. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Αν αρκούσε να αγαπάς τους συμπαίκτες σου και να παίζεις για τον προπονητή σου θα κέρδιζαν τις μεγάλες διοργανώσεις όλες οι ομάδες. Η Αγγλία έχει ανάγκη κυρίως από μια αγωνιστική συνταγή: αυτή είναι που της λείπει. Φαίνεται ότι συμβαίνει το εξής: τα καλά λόγια που κυκλοφορούν για την ομάδα, μεγαλώνουν απλά την ανασφάλεια της. Οι παίκτες της Αγγλίας, πιστεύουν κι αυτοί ότι βρίσκονται σε μια ομάδα ικανή για την κατάκτηση του Εuro κι αυτή η βεβαιότητα μάλλον μεγαλώνει το στρες. Ετσι όλοι συζητούν ότι στα δύο πρώτα ματς ο Σάουθγκέιτ έδειξε ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει το ταλέντο των παικτών που έχει στα χέρια του, ενώ, αν πιστέψουμε τον Κέιν, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: οι παίκτες δεν μπορούν να δώσουν στον προπονητή της ομάδας ό,τι αυτός περιμένει.
Το αγγλικό στρες
Ο Κέιν αποκάλυψε και τον πραγματικό λόγο του αγγλικού στρες. «Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που η Αγγλία δεν έχει κάνει ποτέ στην ιστορία της, δηλαδή να κερδίσουμε το τουρνουά. Εξ ορισμού αυτό είναι δύσκολο» λέει και προσθέτει πως όλοι καταλαβαίνουν πως σε πρώτη φάση αυτό που μετρά είναι τα αποτελέσματα «γιατί μόνο αυτά φέρνουν ηρεμία». «Είναι αλήθεια πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε παίξει όπως θέλαμε, αλλά τελικά έχουμε 4 βαθμούς σε δύο παιχνίδια και η πρόκριση εξαρτάται από ματς. Ακόμα και μετά το τελευταίο Εuro όταν και φτάσαμε στον τελικό δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από τον κόσμο μας ένα είδος εμπιστοσύνης. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να σκεφτούμε την πρωτιά στον όμιλο, που μπορεί να μας δώσει δυναμική. Δεν μπορούμε εγώ ο Φιλ και ο Τζουντ να μπούμε στη φάση των νοκ άουτ ματς, όπου όλα είναι πιθανά, κουβαλώντας ερωτηματικά για το αν αξίζουμε την θέση στην ομάδα» είπε και πρόσθεσε πως αυτός βλέπει το μπουκάλι μισογεμάτο. «Στην προηγούμενη διοργάνωση δεν είχα καν σκοράρει στα τρία πρώτα ματς και παίξαμε στον τελικό» είπε.
Το ματς με την Σλοβενία είναι παραδόξως κομβικό: μπορεί να δώσει στους Αγγλους ηρεμία. Η ηρεμία έχει σίγουρα να κάνει και με τα γκολ του Κέιν, τις εμφανίσεις του, την ηγεσία του: αυτό το τουρνουά είναι το τέταρτο μεγάλο τουρνουά που παίρνει μέρος. Ο αρχηγός των Αγγλών ξέρει ότι είναι πανεύκολο όταν μιλάμε για τα Λιοντάρια, χάρη σε ένα μόνο καλό τους ματς, η γκρίνια να εξαφανιστεί και να προκύψει ενθουσιασμός. Αλλά η Αγγλία είναι συχνά η απόδειξη πως όσο και να ξέρεις τι χρειάζεσαι δεν είναι και βέβαιο ότι θα το βρεις.
Υπάρχουν και οι άλλοι
Αν το ματς των Αγγλων με την Σλοβενία έχει να κάνει βασικά με τους Αγγλους, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για το Δανία – Σερβία. Εδώ υπάρχει ισορροπία του τρόμου. Οι Δανοί ήταν καλοί με τους Αγγλους και λιγότερο καλοί με τους Σλοβένους. Αν είχαν κερδίσει το ένα ματς κι έχαναν το άλλο θα είχαν ένα πόντο παραπάνω και η ισοπαλία θα ήταν μια χαρά αποτέλεσμα. Αλλά η Δανία δεν είναι ομάδα που κάνει υπολογισμούς. Τι κάνει; Τρέχει. Οσο τρέχουν οι Δανοί είναι μια χαρά ομάδα: όταν πρέπει να αμυνθούν όχι και τόσο. Εχουν κάνει πιο καλά ματς από τους Σέρβους, μια τρίτη ισοπαλία μπορεί να τους δώσει και την δεύτερη θέση, αλλά είναι δυνατόν οι Σέρβοι να φύγουν από το τουρνουά χωρίς να κάνουν ένα αληθινό καλό ματς;
Απόψε τέλος θα μάθουμε ποιος ανάμεσα στην Ολλανδία και στην Γαλλία θα είναι πρώτος στον Δ΄όμιλο – και οι δυο έχουν προκριθεί ήδη. Οι Γάλλοι που παίζουν με την αποκλεισμένη Πολωνία είναι πιο κοντά στο να το καταφέρουν – μπορούν να την κερδίσουν ακόμα κι αν ο Ντεσάν δεν χρησιμοποιήσει πάλι τον μασκοφόρο Εμ Παπέ. Οι Ολλανδοί έχουν ένα δύσκολο τεστ απέναντι στην Αυστρία που χάρη στον πολύ καλό προπονητή της Ραλφ Ράνγκινγκ μοιάζει μια από τις πιο καλές ομάδες του τουρνουά – μια ομάδα χωρίς μεγάλα αστέρια, αλλά με πολλά από αυτά που χαρακτηρίζουν τις καλές ομάδες: ομαδικότητα, πίστη, οργάνωση κτλ. Οι Ολλανδοί έρχονται από την καλή εμφάνιση με την Γαλλία, αλλά εξακολουθούν να έχουν ως ομάδα ζητήματα σταθερότητας: με τους Γάλλους ήταν υπερβολικά σοβαροί για Ολλανδοί και τόση σοβαρότητα από δαύτους είναι δύσκολο να περιμένεις και απόψε. Οι Αυστριακοί γνωρίζουν πως τους αρκούν πλέον οι τρεις βαθμοί που έχουν για να προκριθούν. Οπότε δεν αποκλείω να δούμε ένα πολύ ανοικτό κι ωραίο παιγνίδι.