Με ιστορίες πολυϊδιοκτησίας εμείς οι παλιότεροι μεγαλώσαμε. Για την περίφημη σχέση του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ π.χ έχουν γραφτεί πολλά και ατελείωτα. Αλλά ποτέ δεν έχει προκύψει κάτι τόσο θεαματικό όσο το ρεπορτάζ του ΟΝΕ για την φερόμενη σχέση του κ. Ιβάν Σαββίδη με την ΠΑΕ Ξάνθη. Θα προσπαθήσω με απλό τρόπο να κάνω κατανοητό ό,τι εντυπωσιακό παρουσιάστηκε – το κανα και στην εφημερίδα.
Πως μπορεί να γίνει το κόλπο
Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι μια ΠΑΕ μπορεί να αποκτήσει σχέσεις με μια άλλη ΠΑΕ αγοράζοντας ποδοσφαιριστές σε εξωφρενικές τιμές κτλ. Το ρεπορτάζ ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένας πιο απλός τρόπος: να αποκτήσεις μια θυγατρική εταιρία μιας ΠΑΕ – μια θυγατρική, όχι τυχαία, αλλά αυτή που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της. Με απλό τρόπο περιγράφεται πως μια κυπριακή εταιρία, η RFΑ, που εμφανίζεται να δραστηριοποιείται σε πολλές δουλειές των εταιρειών του Ομίλου του αφεντικού του ΠΑΟΚ, αγόρασε την εταιρία VIALAND, θυγατρική της ΠΑΕ Ξάνθης, στην οποία ανήκει το προπονητικό κέντρο της ομάδας, τα γραφεία της, το σαλέ στο οποίο μένουν οι ποδοσφαιριστές κτλ. Αναφέρει ως ιδιοκτήτη της RFA, τον κ. Ιωάννη Καλπατζίδη, αποκαλύπτει ότι αυτός εισέφερε το 2018 στο ΜΚ της RFA 10 εκατ. ευρώ (τα οποία διερωτάται εάν εν τέλει χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της), τονίζει ότι ο Καλπαζίδης εμφανίζεται σε μια σειρά από άλλες εταιρίες του Ομίλου Σαββίδη (όπως και η RFA) και επισημαίνει ότι υπάρχουν πρόσωπα όπως ο κ. Πιαλόγλου και ο κ. Χαλαβαζής που είναι μέλη του ΔΣ και της ΠΑΕ Ξάνθης και της εταιρίας VIALΑΝD, πράγμα που μαρτυρά πως ακόμα οι εταιρίες έχουν σχέση.
Τον Καλπαζίδη όσοι ασχολούνται μαζί του για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μοιάζουν να τον ξέρουν καλά: αν προσέξει κανείς το ρεπορτάζ, η φωτογραφία του μοιάζει με φωτογραφία ταυτότητας η διαβατηρίου. Όλα αυτά θα πρέπει να ερευνηθούν ακόμα περισσότερο: έχουμε ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, που μπορεί απλά να γίνει η βάση μιας καταγγελίας. Η μπάλα περνά στη δικαιοσύνη: στην τακτική, που πρέπει να ενδιαφερθεί για το που βρήκε ο Καλπαζίδης 10 εκατ. ευρώ μετρητά (και αν αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της VIALAND) και στην αθλητική, που πρέπει να εξετάσει το ζήτημα κυρίως δεοντολογικά. Διότι, αν η – από το ρεπορτάζ φερόμενη - σχέση Ξάνθης – ΠΑΟΚ επικυρωθεί με δικαστική βούλα, η ερώτηση που τίθεται είναι όχι αν μπορεί να υπάρξει πρωτάθλημα με δυο ομάδες με την ίδια ιδιοκτησία, αλλά και αν αυτό που πέρυσι έγινε είναι ένα πρωτάθλημα κανονικό, δεδομένου ότι η εμπλοκή της RFA στην VIALAND φέρεται να έχει προκύψει εντός του 2018.
Και μετά ήρθε η ΕΠΟ…
Η ιστορία θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον αν σταματούσε εδώ: είναι όμως δυστυχώς για το δύσμοιρο ποδόσφαιρό μας ακόμα περισσότερο σκοτεινή. Πρώτα από όλα θα πρέπει να ερευνηθεί το αν η ΠΑΕ Ξάνθη δήλωσε στην ΕΠΟ την μεταβολή των περιουσιακών της στοιχείων: στο site της δεν αναφέρει τίποτα. Θυμίζω ότι αυτό είναι απαραίτητο για την αδειοδότησή της. Γνωρίζουν την μεταβίβαση η ΕΠΟ και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού; Μαθαίνω πως όχι, αλλά όλοι μιλούν με μισόλογα. Το πράγμα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Για να δούμε αν υπάρχει στο πρωτάθλημα θεσμική αρχή ή αν παρακολουθούμε ένα θέατρο σκιών, δηλαδή παράσταση καραγκιόζη.
Οι σκιές γίνονται απίστευτα περισσότερες αν προσθέσει κανείς στην ιστορία κάτι που συνέβη τον περασμένο Αύγουστο. Θυμίζω ότι τότε, στα καλά καθούμενα και χωρίς να συντρέχει κανένας απολύτως λόγος, η ΕΠΟ αποφάσισε να τροποποιήσει την διάταξη περί πολυϊδιοκτησίας που υπήρχε στον Πειθαρχικό Κώδικα! Κάποιοι τότε απόρησαν για το πώς μια ομοσπονδία μπορεί δια αυτής της οδού να επιτρέπει την πολυϊδιοκτησία, χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα προκαλώντας συζητήσεις για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης τότε με παρέμβασή του (και μάλιστα αρκετά οργισμένη) στον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Βαγγέλη Γραμμένο ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία και αυτό έγινε: εκδηλώθηκε μάλιστα και δυσαρέσκεια των ανθρώπων της FIFA στην Ελλάδα – ο κ. Χούμπελ είχε πει ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα». Αλλά μολονότι η τροπολογία δεν πέρασε τελικά, η ΕΠΟ κατάφερε να απαλείψει εντελώς από τον Πειθαρχικό Κώδικα και την προηγούμενη διάταξη καταργώντας την (!), σαν να ήθελε να υπάρχει πολυϊδιοκτησία ή σαν να γνώριζε ότι σε κάποιες ΠΑΕ κάτι συμβαίνει και καλό είναι να διευκολυνθούν οι αόρατοι μέτοχοί τους! Φυσικά, χάρη στον εν ισχύ αθλητικό νόμο, η πολυϊδιοκτησία παραμένει ατόπημα και μάλιστα σοβαρό, αλλά η παράξενη πρόθεση της ομοσπονδίας δημιουργεί ένα πλήθος από ερωτηματικά. Και θα δούμε σύντομα πιστεύω τι λένε για αυτό η FIFA και η UEFA, που κατά τα άλλα εποπτεύουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Το να έχει πωληθεί μια συγκεκριμένη εταιρία από τους ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Ξάνθης (τον κ. Πανόπουλο και τον κ. Συγγελίδη) σε μια εταιρία που με βάση όσα αποκαλύπτονται έχει ως ιδιοκτήτες ανθρώπους που κατ΄ επανάληψη έχουν συνεργαστεί με τον Ιβαν Σαββίδη, είναι προφανώς ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί και να διευκρινιστεί περαιτέρω προκειμένου να μην μένουν σκιές: δεν είναι και δύσκολο αφού το ρεπορτάζ παρουσίασε έγγραφα. Το πόσο σχέση μπορεί να έχει αυτό με την απόπειρα τροποποίησης διατάξεων των Κανονισμών από την ομοσπονδία, είναι κάτι τρομακτικά χειρότερο.
Γενικόλογες απαντήσεις και απειλές
Ας μην ξεφύγουμε όμως από τα δεδομένα. Τα δεδομένα είναι ότι υπάρχει μια αποκάλυψη αρκετά τεκμηριωμένη για μια ιστορία που κρατήθηκε μυστική: αν η Ξάνθη τη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της δεν την έχει αναφέρει, πρέπει να εξηγήσει το γιατί. Με τις αποκαλύψεις πρέπει να ασχοληθούν οι εισαγγελείς: δεν γίνεται συνεχώς να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα και να ασχολούνται με όσους κάνουν δηλώσεις. Με την ΕΠΟ πρέπει να ασχοληθεί η FIFA και η UEFA, τα πειθαρχικά τμήματα των οποίων θα πρέπει να ενημερωθούν. Η Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ και η ΕΠΟ θα πρέπει να παράσχουν διευκρινίσεις. Μπορεί όλοι να είναι αθώοι κι όλα αυτά να είναι συμπτώσεις. Η πρώτη πάντως αντίδραση του ΠΑΟΚ δεν ήταν αρκετά πειστική. Όχι γιατί στην ανακοίνωσή του υπάρχει κάτι πολύ γενικό («ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ΠΑΕ Ξάνθη»), ούτε γιατί συνοδεύεται από απειλές του στυλ «θα τα πούμε στα δικαστήρια». Αν κάτι προδίδει μια κάποια αμηχανία είναι η πρόβλεψη του ΠΑΟΚ ότι «θα τα υιοθετήσει όλα ο Αυγενάκης». Όποιος την έγραψε την ανακοίνωση δεν γνωρίζει (;) πως και να μην τα υιοθετήσει ο Αυγενάκης, ο ΠΑΟΚ μπορεί να μπλέξει, αν απλά ασχοληθεί η ΕΕΑ ή ο αρμόδιος εισαγγελέας έπειτα από μια απλή καταγγελία. Κι επειδή αυτή θα γίνει θα έχει πλάκα να προκύψει και ότι ιδρυτής της RFA είναι κανένα περίεργος Ρώσσος, λέω εγώ που έχω φαντασία.
Προβλέψεις απαγορεύονται
Φυσικά προβλέψεις του είδους «θα υποβιβαστεί η Ξάνθη και θα γίνουν διώξεις για εγκληματική οργάνωση κτλ» απαγορεύονται. Εχω γελάσει πολύ με όσους κατά καιρούς βγάζουν το ψωμί τους έτσι: μακριά από μένα. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να ασχοληθεί και η δικαιοσύνη θα πρέπει να κρίνει. Ο Αυγενάκης καλά θα έκανε όμως κατά τη γνώμη μου να κοιτάξει να δει τι διάβολο συμβαίνει στο πρωτάθλημα γενικά: από ότι φαίνεται καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει σε όσα καταγγέλλονται και θυμίζω πως δεν έχουν υπάρξει καταγγελίες μόνο για την Ξάνθη – με το να μαθαίνουμε κάθε μήνα κάτι καινούργιο για μια ομάδα, μεγαλώνουμε το πρόβλημα, δεν το λύνουμε. Η μεγάλη ερώτηση που δημιουργεί αυτή η ιστορία (με το πλήθος από λεπτομέρειες που εμπεριέχει) είναι ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, αλλά και ποιες ακριβώς είναι οι σχέσεις μεταξύ τους. Το Σάββατο π.χ υπάρχει στο πρόγραμμα ένα ματς του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Που αμφιβάλω, μετά από αυτά που ακούσαμε, αν υπάρχει ένας λογικός άνθρωπος που πιστεύει πως μπορεί να θεωρηθεί κανονικός ματς ποδοσφαίρου…
Η ερώτηση είναι και τώρα τι κάνουμε; Απάντηση δεν έχω. Περιμένω να δω.