Κάτι αφόρητες λεπτομέρειες…

Κάτι αφόρητες λεπτομέρειες…


Ο Ολυμπιακός έφερε μια ισοπαλία (1-1) στο Καραϊσκάκη με την Ρέιντζερς, έφτασε τους 7 βαθμούς στην League Phase του Europa League και διατηρεί ελπίδες ακόμα για να τερματίσει στην πρώτη οκτάδα, αλλά κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο αν υπάρξει και δεύτερο στραβοπάτημα στο γήπεδό του. Ο ΠΑΟΚ έχασε στο Ολντ Τράφορντ – δεν κατάφερε να κάνει απέναντι σε μια μάλλον αγχωμένη Μάντσεστερ Γιουνάτεντ το θαύμα που χρειαζόταν για να αλλάξει την κακή βαθμολογία του, αλλά η ήττα του δεν είναι έκπληξη. Έκπληξη είναι αυτό που έπαθε ο ΠΑΟ στην Σουηδία. Η ήττα του από την Τζουργκάρντεν τον έβαλε σε περιπέτειες: είναι 31ος στην βαθμολογία και ας έχει το τέταρτο μπάτζετ που έχει ομάδα που φέτος συμμετέχει στο Conference League.

H αλήθεια είναι πως αν και τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά, όλοι κάπως αλλιώς είχαν ονειρευτεί το χθεσινό βράδυ. Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά.    

Δεν αρκεί ένα γκολ

O Ολυμπιακός έφερε μια ισοπαλία με την Ρέιντζερς, αλλά επειδή το ματς ήταν στο γήπεδό του, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρεπε να αισθάνεται δυσαρεστημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Όμως στην προκειμένη περίπτωση η όποια δυσαρέσκεια του μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από το ό,τι  προηγήθηκε στο 56΄με τον ΕλΚαμπί και στην διάρκεια του ματς έδειξε πως είχε τρόπους να κρατήσει αυτό το αβαντάζ: το γκολ της ισοφάρισης των φιλοξενούμενων ήρθε από ένα από τα λίγα του λάθη. Ωστόσο συνολικά έκανε λίγα για να κερδίσει και ο πάντα ακριβοδίκαιος Μεντιλίμπαρ το παραδέχτηκε στο τέλος λέγοντας πως ο αντίπαλος ήταν καλύτερος. Το γνώριζε κι αυτός και οι παίκτες του ότι δεν αρκεί ένα γκολ για να κερδίσει κάποιος την ομάδα από την Γλασκόβη που χωρίς να έχει προικισμένους κυνηγούς σκοράρει σχεδόν πάντα φέτος. Με την συνολική του εμφάνιση ο Ολυμπιακός δεν φάνηκε να μπορεί να βρει δεύτερο γκολ: είχε 13 τελικές προσπάθειες, μια όμως μόνο στην εστία του Μπούντλαντ – πλην του γκολ.  

https://editorial.uefa.com//resources/0293-1c47b67876d6-a70ae5c87324-1000/format/free1/fbl-eur-c3-olympiakos-rangers.jpeg?imwidth=988

Δύσκολο ημίχρονο

Το ματς φάνηκε αρκετά πολύπλοκο από την αρχή. Ο Μεντιλίμπαρ δεν ρίσκαρε να ξεκινήσει τον Πιρόλα και χρησιμοποίησε αριστερά τον Αποστολόπουλο. Ο Ελληνας παίκτης έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά επιθετικά δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες και στην άμυνα έβλεπε τον Τσέρνι να τον σημαδεύει σε κάθε ευκαιρία. Δεν ήταν βέβαια ο Αποστολόπουλος ο λόγος της μέτριας εμφάνισης του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός ήταν επιθετικά ακίνδυνος, αν και ξεκίνησε κάπως ορεξάτος κυρίως γιατί ο Μεντιλίμπαρ είχε την καλή ιδέα να βάλει τον Ροντινέι στην αρχή πίσω από τον ΕλΚάμπι - πράγμα που μπέρδεψε τους αντιπάλους του. Ωστόσο αρκούσαν δύο ευκαιρίες των φιλοξενούμενων για να αρχίσει ο Ολυμπιακός να σκέφτεται περισσότερο το πως θα κρατήσει το μηδέν, παρά το πως θα επιτεθεί: ο Τζολάκης τον έσωσε στο 11’ και κυρίως στο 17΄ κάνοντας καταπληκτικές επεμβάσεις σε τελειώματα του Ντέσερς, που στην πρώτη φάση πάντως μοιάζει να είναι σε θέση οφσάιντ.

Η Ρέιντζερς παίζοντας ένα 4-1-4-1, με σύρτη μπροστά από την άμυνα τον Ράσκιν, που έκανε του κόσμου τα φάουλ ατιμώρητος, ήταν καλά οργανωμένη. Το σχήμα μαρτυρούσε πως ο προπονητής της Φιλίπ Κλεμέν είχε δει πολλά ματς του Ολυμπιακού. Με αυτή την διάταξη ο Κλεμέν πύκνωσε και την άμυνα και την μεσαία γραμμή και από εκεί και πέρα ζήτησε πολλές στοχευμένες βαθιές μπαλιές στους Ντέσερς, Μπαϊράμι και Τσέρνι: η Ρέιντζερς στο πρώτο ημίχρονο ήταν σαφώς πιο επικίνδυνη χωρίς μετά το 20΄να έχει ευκαιρίες. Αλλά δεν είχε και ο Ολυμπιακός: δεν μπόρεσε ποτέ να ελευθερώσει τον ΕλΚαμπί που οι αμυντικοί των φιλοξενούμενων εμφανώς έτρεμαν και είχε σε όλο το πρώτο ημίχρονο ένα σουτ του Ζέλσον που έφυγε άουτ από πλαγιά.

Θέληση αλλά χωρίς λύσεις  

Ο Μεντιλίμπαρ στο δεύτερο ημίχρονο θέλησε να κάνει τον Ολυμπιακό επιθετικότερο. Εβγαλε τον Αποστολόπουλο και πέρασε αριστερά τον Κοστίνια για να βάλει στο γήπεδο τον Βέλντε και αρκούσε η επιθετικότητα μιας διαφορετικής ενδεκάδας για να ‘ρθει στο 57΄το 1-0. Η πάσα του Μουζακίτη στον Τσικίνιο και το γύρισμα με κεφαλιά του Πορτογάλου, έφεραν τον ΕλΚαμπί σε θέση βολής κι αυτός τελείωσε άψογα την μοναδική ευκαιρία που είχε στην διάθεσή του σε όλο το ματς, ισοφαρίζοντας σε γκολ τον ΕλΑραμπί. Αλλά οι φιλοξενούμενοι δεν πανικοβλήθηκαν κι είχαν υπομονή να περιμένουν ένα λάθος. Ισοφάρισαν γρήγορα. Στο 64΄ το λάθος το έκανε ο Μουζακίτης, που έχει φορτωθεί πάρα πολλές ευθύνες για το νεαρό της ηλικίας του, αλλά αλλιώς δεν γίνεται. Δεν πρόλαβε να το διορθώσει ο Ρέτσος και ο Ντέσερς στην τρίτη του ευκαιρία δεν αστόχησε. Ακολούθησε ένα μισάωρο μεγάλης θέλησης κυρίως του Ολυμπιακού, αλλά η Ρέιντζερς επαγγελματικότατα κράτησε μια ισοπαλία που σε τελική ανάλυση δεν είναι κακή και για τον Ολυμπιακό: ο σκοπός είναι να κάνεις βαθμούς. Ωστόσο το μήνυμα της βραδιάς είναι ότι στα ματς που ακολουθούν, ειδικά στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα. Με την απόδοση που είχαν χθες ο Τσικίνιο, ο Ζέλσον (και όσοι ήρθαν από τον πάγκο) είναι δύσκολο να κερδίσεις στην διοργάνωση αυτή.  

https://editorial.uefa.com//resources/0293-1c47e257a9aa-db915357c449-1000/format/free1/manchester_united_v_paok_fc_-_uefa_europa_league_2024_25_league_phase_md4.jpeg?imwidth=988

Πολλά μπράβο, λίγοι βαθμοί

Την δυσκολία του Europa League την ζει φέτος και ο ΠΑΟΚ που έχασε με 2-0 στο Ολντ Τράφορντ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πληρώνοντας ακριβά λεπτομέρειες. Δέχτηκε δυο γκολ από τον Ντιαλό (ένα με κεφαλιά στο 50’ και ένα μετά από λάθος του Μπάμπα στο 77΄). Παρά την σε γενικές γραμμές πολύ καλή του απόδοση αυτός δεν σκόραρε και έχασε περίπου όπως στην Πόλη από την Γαλατά. 

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου έκανε πράξη το σχέδιο να αιφνιδιάσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παίζοντας με τον Μαντί Καμαρά ως τρίτο χαφ μπροστά από τους Σβαπ και Οζντόεφ. Ο αιφνιδιασμός απέδωσε. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το ματς με δυο χαμένες ευκαιρίες μέχρι το 10΄ όταν ο Καμαρά και ο Ζίφκοβιτς δεν βρήκαν την μπάλα όπως ήθελαν, ενώ τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με πέντε τελικές (η καλύτερη ένα σουτ του Καμαρά στο 38’)  απέναντι στις οποίες η γηπεδούχος είχε να αντιπαραβάλει μόνο μια μεγάλη ευκαιρία: στο 30΄ο Μπάμπα πρόλαβε τον Ντιαλό και δεν τον άφησε να μπει με την μπάλα στα δίχτυα.

Εν τέλει νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ πλήρωσε ότι δεν κατάφερε να προηγηθεί παρά το κουράγιο του να επιτεθεί. Η αντίδραση του μετά το πρώτο γκολ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπήρξε γενναιόψυχη και οι ευκαιρίες δεν του έλειψαν ούτε στην επανάληψη. Ο Τισουντάλι έχασε την μεγαλύτερη στο 63΄καθώς δεν κατάφερε να νικήσει τον Ονάνα μόνος από το σημείο του πέναλτι. Αλλά στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι βελτιώθηκαν κι ο Φαν ΝίστελΡόι με το πέρασμα του Ερικσεν, του Ράσφορντ, του Μάουντ, και του Μαρτίνεζ (που δεν ξεκίνησαν) ανέβασε τον βαθμό δυσκολίας. Ο ΠΑΟΚ άντεξε όσο άντεξε ο Καμαρά. Ο Λουτσέσκου δήλωσε σχετικά ευχαριστημένος: αλλά η καρδιά του το ξέρει. Στο τέλος του ματς η ομάδα του είχε κάνει περισσότερες ευκαιρίες από τον αντίπαλό της κι έχασε με 2-0.       

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2024/11/PAOALL-1-scaled.jpg

Η κακή νοοτροπία του ΠΑΟ

Αληθινά πικρή ωστόσο είναι η ήττα του ΠΑΟ. Ο Παναθηναϊκός έχασε στη Σουηδία (2-1) από την Τζουργκάρντεν δείχνοντας κακή νοοτροπία. Ο Ρουί Βιτόρια ήταν τόσο ευχαριστημένος από την νίκη και την εικόνα του ΠΑΟ στο Βόλο που δεν θέλησε να πειράξει τίποτα κι έστειλε στο γήπεδο τους ίδιους που έπαιξαν εκεί. Στο πρώτο ημίχρονο η επιλογή φάνηκε σωστή. Στο δεύτερο η εμπιστοσύνη που συνέχισε να δείχνει στην ομάδα αποδείχτηκε λάθος.

Ο προπονητής του ΠΑΟ φάνηκε εφησυχασμένος όσο και η ομάδα του: μολονότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει εικόνα σοβαρής ομάδας σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, ο Πορτογάλος άλλαξε απλά τον Τζούρισιτς με τον Πελίστρι (όπως μάλλον είχε προγραμματίσει) κι επί της ουσίας έκανε τις πρώτες του αλλαγές στο 81΄- βάζοντας τον Σπόραρ και τον Τσέριν για να αλλάξει το σχήμα. Ο ΠΑΟ χρειαζόταν ταρακούνημα νωρίτερα. Τελείωσε το ματς με γκρίνιες για διαιτητικές αποφάσεις, αλλά χωρίς ευκαιρία σε 45 λεπτά.  

Όλα είχαν αρχίσει αλλιώς. Ο ΠΑΟ προηγήθηκε στο 17΄με ένα καταπληκτικό γκολ του φορμαρισμένου Τζούρισιτς: ο Μλαντένοβιτς έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, οι αμυντικοί των γηπεδούχων δεν έδιωξαν και ο Σέρβος με ένα εντυπωσιακό γυριστό με το δεξί έκανε το 0-1. Στην συνέχεια όμως ο ΠΑΟ έκανε ό,τι και με την Μπάνια Λούκα: περιορίστηκε σε μια επίδειξη τεχνικής ανωτερότητας, λες και το τελικό αποτέλεσμα θα το έκρινε μια κριτική επιτροπή. Οι γηπεδούχοι κατάλαβαν ότι δεν είχαν πολλά να φοβηθούν και στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν κάτι απλό: πίεσαν στην μεσαία γραμμή και έπαιξαν κάθετα. Τον ΠΑΟ δεν τον ξύπνησε η γρήγορη ισοφάριση με τον Γκιούλικσεν στο 48΄ που σκόραρε κάνοντας βόλτα ανενόχλητος, συνέχισε να είναι μπλαζέ και στο 72΄είδε τους γηπεδούχους να φτάνουν στην ανατροπή. Ο Ενγκουέν βρήκε τον Χιουμέτ στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού και ο Τούρκος ολομόναχος νίκησε τον Ντραγκόφσκι, απλά κι άνετα.

Η ήττα βάζει τον ΠΑΟ σε περιπέτειες: πρόκειται για ήττα που έρχεται από μακριά. Όταν οι παίκτες περνούν πέντε μήνες στην Ελλάδα αποκτώντας την βεβαιότητα πως για όλα φταίει ο προπονητής τους, άντε τώρα να τους αλλάξεις μυαλά…