Ξεκινάμε!

Ξεκινάμε!


Ο ΠΑΟΚ απόψε στις 8.30 το βράδυ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που θα μπει στο πάντα δύσκολο παιγνίδι των ευρωπαϊκών προκριματικών. Για να κάνει πράξη το όνειρό του και να μπει στο Τσάμπιονς λιγκ πρέπει ξεκινώντας από απόψε να κάνει το πρώτο από τα τρία απαραίτητα βήματα αποκλείοντας την Μπόρατς από την Μπάνια Λούκα της Σερβίας. Το πρώτο ματς είναι απόψε στην Τούμπα και ο ΠΑΟΚ πρέπει να φροντίσει να εξασφαλίσει ένα αβαντάζ που θα κάνει την ρεβάνς διαδικαστική υπόθεση. Αν αποκλείσει την Μπόρατς τον περιμένει στον επόμενο γύρο, όλα δείχνουν, η γνωστή μας Μάλμε. Αλλά τα βήματα πρέπει να γίνουν ένα ένα. Απόψε το μυαλό πρέπει να είναι στους Βόσνιους. Λίγο αργότερα, στις 9, ακολουθεί η ΑΕΚ που αντιμετωπίζει στην Opap Arena την Ιντερ Εσκάλδες στον δεύτερο γύρο του Conference League σε ένα ματς που πρέπει να είναι ένα διαδικαστικό ξεμούδιασμα. Δεν μπορώ να πιστέψω πως ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με αυτούς τους αντίπαλο: οτιδήποτε λιγότερο από δυο νίκες δεν επιτρέπεται καθώς ως γνωστόν στην Ευρώπη μετράνε και οι βαθμοί και μετά τις εφετινές αλλαγές της UEFA μετράνε ακόμα πιο πολύ.

Οι πρώτες εμφανίσεις των δυο ομάδων μπροστά στο κοινό τους μου δίνουν την ευκαιρία να επισημάνω και κάποια πράγματα για τα μεταγραφικά τους.

Ο Λουτσέσκου ξέρει  

Στον ΠΑΟΚ ισχύει το πρώτα από όλα η Μπόρατς. O Ρασβάν Λουτσέσκου συνιστά προσοχή, αλλά το πόσο φαβορί είναι ο ΠΑΟΚ το καταλαβαίνεις από τις δηλώσεις των Βόσνιων. Ο προπονητής της ομάδας Μλάντεν Ζίζοβιτς, ο οποίος σημειωτέων δεν θα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας λόγω τιμωρίας, δήλωσε ότι «ο ΠΑΟΚ είναι 15 φορές πιο ακριβός από την Μπόρατς, έχει περισσότερους διεθνείς και μεγαλύτερη πείρα», ενώ οριοθέτησε ως στόχο να προσπαθήσει να πετύχει η ομάδα του «ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό θαύμα». Ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει απόψε ένα  σκορ ασφαλείας για να μην χρειαστεί να πάει στην Μπάνια Λούκα οφείλοντας να παλέψει για να πάρει εκεί την πρόκριση. Η έδρα των Βόσνιων είναι δυνατή και ο φανατισμός απερίγραπτος. Οι δυνατότητες ωστόσο της ομάδας του Ζίζοβιτς είναι μικρές κι αυτό φάνηκε από την δυσκολία με την οποία απέκλεισε την πρωτάρα αλβανική Εγνάντια.  Απόψε ο ΠΑΟΚ μπορεί και πρέπει να απλοποιήσει την πρώτη του εφετινή ευρωπαϊκή αποστολή: η διαφορά του από την Μπόρατς είναι μεγάλη. Και ο αποκλεισμός του από την Λέφσκι Σόφιας, μια ομάδα που όταν τον συνάντησε έπαιζε με ποδοσφαιριστές που δεν είχαν φωτογραφίες στο Tranfermarkt είναι σχετικά πρόσφατος: το πάθημα- μάθημα δεν έχει ξεχαστεί. Κι από τότε βέβαια ο ΠΑΟΚ προχώρησε αρκετά. Πέρυσι όχι μόνο κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά έκανε και εξαιρετικά πράγματα στο Conference League. Και η ομάδα του είναι σχεδόν ίδια με πέρυσι.  

https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2024-06-19/paok_metagrafes_kamara.webp

Χωρίς πολλές αλλαγές

Πάμε τώρα στο δεύτερο κομμάτι: στα μεταγραφικά του. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάνει θεαματικές μεταγραφές. Κράτησε τον Κωνσταντέλια, παρά την μεγάλη προσφορά της Ζάλτσμπουργκ, αρνείται τις δελεαστικές προτάσεις της Τζένοα για τον τερματοφύλακα Κοτάρσκι, απέκτησε τον γνωστό μας Μαντί Καμάρα που έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, και πριν δυο μέρες μάθαμε ότι έφτασε σε συμφωνία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για την απόκτηση του σέντερ φορ Φιοντόρ Τσαλόφ: ένα φορ ψάχνει από την αρχή του καλοκαιριού και είναι λογικό ότι τον βρήκε στη Ρωσία. Στα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη σε κάθε μεταγραφική περίοδο έρχεται κάποιος που έχει περάσει από το ρωσικό πρωτάθλημα: από τον Νάτσο και τον Μαουρίσιο, μέχρι τον Οζντόεφ το πράγμα μοιάζει με τελετουργικό που τηρείται με ευλάβεια.

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται επίσης να αντικαταστήσει τον Μεϊτέ, ο δανεισμός του οποίου από την Μπενφίκα ολοκληρώθηκε. Νομίζω πως ό,τι επιπλέον χρειαστεί θα το αναζητήσει μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών όταν και θα γνωρίζει σε ποια ευρωπαϊκή οργάνωση θα αγωνιστεί. Ο Ρουμάνος ξέρει πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποκλείσει αρχικά τους Βόσνιους και στην συνέχεια να περάσει τα προκριματικά με όπλο την ομοιογένεια του. Και είμαι βέβαιος πως ο βασικός προβληματισμός του είναι πως θα πάρει πιο πολλά από κάποιους παίκτες που είχε και πέρυσι: ο Οττο, ο Ντεσπότοφ, ο Οζντόεφ είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Από εκεί κι έπειτα ο ΠΑΟΚ πρέπει απλώς να γεμίσει το ρόστερ του: ένας μέσος παραπάνω (πλην του αντικαταστάτη του Μεϊτέ), ένας κεντρικός αμυντικός ακόμα και ίσως κι ένας εξτρέμ μου μοιάζουν χρήσιμοι – φυσικά πρέπει να αντικατασταθεί και ο Κοτάρκσι αν τελικά πουληθεί. Να θυμίσω ωστόσο κάτι: ο Λουτσέκου πάντα προτιμάει να έχει 23-24 παίκτες και να τους χρησιμοποιεί όλους, παρά  26-27 και να έχει σταθερά κάποιους δυσαρεστημένους.

https://www.enwsi.gr/wp-content/uploads/2024/06/24/strakosha_aek_metagrafes-750x430.jpg

Οι δυο τερματοφύλακες

Και ο Αλμέιδα για να κάνει η ΑΕΚ δυο δυνατές προπονήσεις και να αποκλείσει την ομάδα από την Ανδόρα που θα βρει απόψε μπροστά της μοιάζει να έχει αποφασίσει να στηριχτεί στους περσινούς παίκτες του: με αυτούς δούλεψε στα φιλικά. Οι νεοφερμένοι θα μπουν όταν πρέπει, αν εξαιρέσει κανείς τους δυο τερματοφύλακες που θα δώσουν από νωρίς την μάχη τους. Στην δοκιμή στην Κύπρο ο Αλμέιδα ξεκίνησε με τον Μπρινιόλι και μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο ο Στρακόσια και ίσως αυτό είναι σημάδι πως αρχικά τουλάχιστον ο Ιταλός είναι ο βασικός του. Υπάρχει κόσμος που ανησυχεί για την συνύπαρξη δυο τερματοφυλάκων που αποκτήθηκαν με την βεβαιότητα ότι θα είναι βασικοί: για μένα αυτά είναι προβλήματα πολυτελείας. Δεν νομίζω πάντως ότι ο Αλμέιδα θα τους εναλλάσσει: λογικά ο ένας θα είναι ο τερματοφύλακας του πρωταθλήματος και ο άλλος ο τερματοφύλακας των ευρωπαϊκών ματς και του κυπέλλου.  

Χωρίς μεγάλες βιασύνες

Από εκεί κι έπειτα είναι φανερό πως φέτος το καλοκαίρι ο Αλμέιδα ψάχνει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Λιούμπισιτς, που πέρσι αγωνίστηκε λιγότερο από όσο περιμέναμε. Με την σταδιακή ένταξη του Λαμέλα, του Περέιρα και του Κοϊτά θα γίνει φανερό, όχι μόνο ότι η ΑΕΚ θα έχει πιο πολλές λύσεις από πέρυσι στην γραμμή της επίθεσης, αλλά και πως θα αλλάξει και τρόπο επίθεσης. Εχει πλέον πολλούς παίκτες που τους αρέσει περισσότερο να έχουν την μπάλα στα πόδια παρά να κυνηγάνε και να πρεσάρουν. Η φυγή του Αραούχο και του Πόνσε επιβάλει να υπάρξουν καινούργια πράγματα στην γραμμή της επίθεσης αλλά όλα θα πρέπει να γίνουν χωρίς βιασύνες.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2024/07/lamelaa-2048x1365.jpg

Τέσσερα στα τέσσερα

Η ΑΕΚ γνωρίζοντας πως ο στόχος της μπορεί να είναι φέτος στην Ευρώπη αρχικά οι όμιλοι του Conference League δεν χρειάζεται να περιμένει την έκβαση των προκριματικών για να δει τι επιπλέον χρειάζεται. Εχοντας και νέο αφεντικό (ο Μάριος Ηλιόπουλος ήθελε να δώσει αμέσως το στίγμα του) κινήθηκε στις μεταγραφές πιο γρήγορα από όλους παίρνοντας και παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα (Οντουμπάτζιο, Κοντονίκο κτλ). Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει τελικά με τον Πινέδα καθώς οι Μεξικάνοι επιμένουν, όπως και να χει όμως η ΑΕΚ θα είναι αρκετά διαφορετική φέτος – ειδικά όταν μπουν οι νεοφερμένοι επιθετικοί της. Το πρόγραμμα των προκριματικών του Conference League βοηθά τον Αλμέιδα που ψάχνει δυο προκρίσεις και τέσσερις εύκολες νίκες χωρίς μεγάλη πίεση μέχρι τα play off της διοργάνωσης που ίσως προκύψει μια ομάδα δυσκολότερη. Αλλά για αυτά θα τα πούμε τότε…