Ο φόβος της κατάρρευσης

Ο φόβος της κατάρρευσης


Ενώ οι Γερμανοί ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση της Μπουντεσλίγκα, όλοι οι υπόλοιποι τους κοιτάζουν και συζητάνε: δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση. Τουλάχιστον στη χώρα μας αρχίζουν σιγά σιγά να μιλάνε σοβαρά. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Σουπερλίγκας δεν είχε μεγάλες εντάσεις γιατί συζητήθηκαν για πρώτη φορά κάποια μεγάλα προβλήματα – τέτοια είναι για το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτά που έχουν να κάνουν με τα λεφτά. Ξεχωρίζω από τα πολλά που ακούστηκαν αυτό που (φέρεται πως) είπε ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Φώτης Κωστούλας, που υποστήριξε πως αν μειωθούν τα χρήματα που προβλέπουν τα τηλεοπτικά συμβόλαια, οι ομάδες θα βουλιάξουν. Μόνο που για να βρεθούν τηλεοπτικά συμβόλαια απαιτείται να υπάρχουν κανάλια που για ελληνικό ποδόσφαιρο να ενδιαφέρονται. Και δεν βλέπω πολλά.

Η Nova τα εξήγησε όλα

Ας μιλήσουμε λίγο για τα τηλεοπτικά, γιατί καιρό τώρα λέγονται κουταμάρες. Επειδή το ζήτημα των τηλεοπτικών αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για τις ΠΑΕ νομίζω πως η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε (άτυπα…) η Nova προχθές έχει λίγο μεγαλύτερη σημασία για το τι μέλει γενέσθαι από τα όσα οι ΠΑΕ αποφασίζουν. Η Nova στη διαρροή που κυκλοφόρησε αναφέρει τρία πράγματα. Αρχικά εκφράζει την ξεκάθαρη αντίθεση της σε σενάρια αύξησης των ομάδων της Σουπερλίγκας τονίζοντας πως «τέτοιες προτάσεις είναι τελείως άστοχες και δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας». Επειτα ξεκαθαρίζει ότι «τα εμπορικά και οικονομικά θέματα, που αφορούν τις διμερείς συνεργασίες με επιμέρους ΠΑΕ, θα συζητηθούν απευθείας με τις εν λόγω αντισυμβαλλόμενες ομάδες, αφού ανακοινωθεί από τη Λίγκα συγκεκριμένο πλάνο ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος προς αξιολόγηση». Και τέλος η Nova κρίνει πρώιμη κάθε συζήτηση αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του επόμενου πρωταθλήματος.

Το συνδρομητικό κανάλι δεν έχει αντίρρηση με την απόφαση των ΠΑΕ για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (δεν του πέφτει και λόγος…) αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει καν πλάνο επανέναρξης του τρέχοντος πρωταθλήματος, η Νοva ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης για συνεργασία ενόψει της νέας σεζόν». Με άλλα λόγια η Nοva, που βρίσκεται και σε διαδικασία εξαγοράς, λέει στη Λίγκα πως πρέπει να  ολοκληρώσει το εφετινό πρωτάθλημα για να συζητήσουν τι θα γίνει προσεχώς. Αν οι ομάδες ξαναπαίξουν καλοκαιριάτικα η Nova θα είναι ο λόγος. Κι αν η Nova καταρρεύσει δεν ξέρω πραγματικά που θα βρουν οι ομάδες χρήματα.   

Θα του έλυνε τα προβλήματα

Θα θυμόσαστε ότι πριν αρχίσει η πανδημία η είδηση που κυκλοφορούσε είχε να κάνει με την προσπάθεια του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού να ιδρύσουν μια νέα πλατφόρμα που θα μεταδίδουν τα παιγνίδια των ομάδων τους τη νέα σεζόν. Ακουγόταν τότε ότι θα πάρουν μαζί τους και ομάδες που του χρόνου μπορεί να είναι τηλεοπτικά άστεγες – πρώτα από όλα αυτές που αναμένεται να αφήσει η ΕΡΤ. Η Λαμία, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός και ίσως ο Ατρόμητος κυκλοφορούσε πολύ τότε ότι θα έβλεπαν με καλό μάτι τη συμμετοχή στο νέο εγχείρημα. Η λογική ήταν να πουλάνε οι ομάδες τα παιγνίδια τους μεμονωμένα, δίνοντας στους οπαδούς τη δυνατότητα να αγοράζουν όποιο ματς θέλουν να δουν. Όλα αυτά ήταν πολύ ωραία. Αλλά δύσκολα θα έφερναν στα ταμεία τα χρήματα που οι ομάδες ονειρεύονταν – και για αυτό, όταν τα ταμεία άδειασαν, τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν. Οι ομάδες αυτές πρώτες επανάφεραν το θέμα της κοινής διαχείριση, χωρίς μάλιστα επιφυλάξεις, ελπίζοντας να βρεθεί κάποιος να τους δώσει χρήματα. Πρώτος ο ΠΑΟΚ, που αφήνει στην άκρη (τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας…) το PAOK ΤV, ενώ ένα χρόνο προσπαθούσε να μας πείσει πως θα έλυνε όλα του τα οικονομικά προβλήματα.    

Το συνηθισμένο λάθος  

Οι ΠΑΕ θέλουν χρήματα κι ως εκ τούτου προσγειώθηκαν απότομα στην πραγματικότητα. Πως γίνεται να πιστεύουν πως θα τα έβρισκαν μέσω νέων τηλεοπτικών πάροχων τους οποίους μάλιστα θα συντηρούσαν;  Το πιο συνηθισμένο λάθος που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι δεν υπολογίζει κανείς το κόστος τηλεοπτικής παραγωγής των παιγνιδιών. Εξαιτίας του ερχομού του VAR και της ανάγκης για πλήρης τηλεοπτική κάλυψη κάθε παιγνιδιού χρειάζονται περίπου 20 χιλιάδες ευρώ για την τηλεοπτική παραγωγή ενός αγώνα. Με απλά λόγια, αν υποθέσουμε ότι για καθένα από αυτά τα ματς θα ζητούσαν από τον τηλεθεατή να πληρώσει 5 ευρώ, χρειάζονταν πάνω από 4 χιλιάδες συνδρομητές μόνο για να βγουν τα έξοδα ενός ματς της Λαμίας, του Παναιτωλικού, της Ξάνθης κτλ. Για να πάρουν μάλιστα οι συγκεκριμένες ομάδες 500 χιλιάδες ευρώ η κάθε μια, θα πρέπε για τα παιγνίδια τους να πληρώσουν κάθε φορά περισσότεροι από 15 χιλιάδες συνδρομητές: δεν μοιάζει πολύ πιθανό. Δεν κάθισα να κάνω το λογαριασμό για το πόσες συνδρομές πρέπει να πουλήσουν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ για να πάρουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ που τους δίνει φέτος η Νova. Δεν υπάρχει λόγος να στεναχωρούμε τους ανθρώπους.

Χρήματα λιγότερα από πέρυσι

Ούτε η κεντρική διαχείριση είναι εύκολη υπόθεση πια. Οι Έλληνες παράγοντες πίστευαν κάποτε πως όλος ο κόσμος περιμένει να δει τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος και να πληρώσει για αυτά. Ακούω πολλούς που λένε ότι από τη στιγμή που τα ματς θα γίνουν χωρίς θεατές όλοι θα γίνουν συνδρομητές: δεν είναι έτσι. Η Nova στην καλύτερή της στιγμή την τελευταία δεκαετία, όταν είχε όλες τις ομάδες και όλους τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, είχε κάτι λιγότερο από 500 χιλιάδες συνδρομητές – αν θυμάμαι καλά τότε είχε και τα δικαιώματα μετάδοσης του Τσάμπιονς λιγκ. Αν υποθέσουμε ότι τώρα βρίσκονται 300 χιλιάδες με διάθεση να αγοράσουν τα ματς του πρωταθλήματος κάθε μήνα, το σύνολο του ποσού που θα συγκεντρωθεί είναι τρομερά μικρότερο από τα χρήματα που πληρώνει σήμερα η ΕΡΤ και η Νova για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων. Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι ομάδες είναι ότι πιστεύουν πως υπάρχει ένα κοινό έτοιμο να αγοράσει ματς που δεν βλέπονται μόνο και μόνο γιατί σε αυτά αγωνίζεται η ομάδα του: δεν είναι έτσι. Σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα το παρακολουθεί ένα κοινό πιστών (φανατικών ή μη), αλλά ο πιο πολύς κόσμος πληρώνει μόνο για κάτι της προκοπής. Αν του χρόνου οι ομάδες είναι χειρότερες, νομοτελειακά θα ναι μικρότερο και το ενδιαφέρον του κόσμους για τα παιγνίδια τους. Με ή χωρίς κεντρική διαχείριση.   

Ολοι συμφώνησαν

Οι ελληνικές ομάδες πρέπει να γίνουν καλύτερες, να παίζουν ωραιότερο ποδόσφαιρο και να φτιάξουν ένα καθαρό πρωτάθλημα: αυτός έπρεπε να είναι ο στόχος τους και όχι πως θα φτιάξουν το ελληνικό ποδοσφαιρικό NetFlix. Τέτοια εγχειρήματα μπορεί να στηθούν μόνο αν οι ΠΑΕ τα λεφτά δεν τα χρειάζονται: πειραματίζεσαι όταν έχεις άνεση. Φέτος χωρίς έσοδα από τα εισιτήρια και με μειωμένες τις χορηγίες κινδυνεύουν να βουλιάξουν. Το είπε ο Κωστούλας. Κι είναι ένα από τα λίγα με το οποίο όλοι συμφώνησαν…