Την είδηση την είδα χθες το πρωί. «Ο θρυλικός ηθοποιός του Χόλυγουντ Τζέραλντ Μπάτλερ, που ενσάρκωσε το βασιλιά Λεωνίδα στην ταινία «300», έτρεξε από τον Μυστρά μέχρι τη Σπάρτη με την Ολυμπιακή Φλόγα, ως λαμπαδηδρόμος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020. Γύρω από τον Τζέραλντ Μπάτλερ συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου καθώς κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι έτρεξαν για να τον δουν από κοντά ενώ τα μέτρα ασφαλείας για τον διάσημο ηθοποιό ήταν δρακόντεια. Σημειώνεται ότι εκτός από τον Τζέραλντ Μπάτλερ, ως λαμπαδηδρόμος έτρεξε και ο Μπίλι Ζέιν».
Στην αρχή ομολογώ ότι φαντάστηκα όλο αυτό το κιτσαριό και απλά χαμογέλασα. Μετά από λίγο βγήκε η ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που αποφάσισε να σταματήσει τη λαμπαδηδρομία: κάποια μέρα η ανακοίνωση θα είναι από μόνη της ένα ειδικό κεφάλαιο στην ιστορία όλης αυτής της περιπέτειας που ζούμε καθώς θα περιγράφει ένα γιγάντιο παράδειγμα απερισκεψίας.
Να δουν το βασιλιά Λεωνίδα
Λέει η ανακοίνωση. «H EOE διακόπτει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για την προάσπιση της δημόσιας υγείας! H Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μετά από την απρόσμενα μεγάλη προσέλευση πλήθους στην Τελετή του Ολυμπιακού φωτός στη Σπάρτη και παρά τις επανηλλειμένες συστάσεις προς το κοινό να μην συγκεντρώνεται στις τελετές στις πόλεις διέλευσης της Φλόγας πήρε τη δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση να ματαιώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους. Η απόφαση λήφθηκε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με βαθιά αίσθηση ευθύνης, καθώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και αυτές τις δύσκολες ώρες επιβάλλεται η λογική στάση από όλες τις πλευρές». Και καταλήγει: «Η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή «Τόκυο 2020» θα γίνει κανονικά την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χωρίς την παρουσία κοινού».
Έτριβα τα μάτια μου: δεν μπορούσα να πιστέψω ότι υπήρξαν άνθρωποι που μέσα σε αυτό το χαμό δεν έλαβαν υπόψιν τους καμία από τις εκκλήσεις και έτρεξαν να δουν από κοντά τον Τζέραλντ Μπάτλερ να παριστάνει το βασιλιά Λεωνίδα με την Ολυμπιακή Φλόγα στο χέρι. Μου κάνει εντύπωση ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, πέραν της ανακοίνωσης, δεν ζήτησε ούτε μια συγνώμη για το γεγονός ότι δεν μέτρησε τις συνέπειες αυτής της κίνησης λες και ήταν δύσκολο να προβλέψει κάποιος ότι η παρουσία του ..Λεωνίδα θα προκαλούσε ντελίριο. Καλά δεν ήξερε η ΕΟΕ ότι όλοι αυτοί που μαζικά υποδέχτηκαν τον Μπάτλερ ως βασιλιά της Σπάρτης (!) θα αψηφούσαν τις συστάσεις αφού είναι δυστυχώς δεδομένο ότι …ιούς κουβαλάνε στο μυαλό τους πολλούς;
Ένα μνημείο γελοιότητας
Και μετά είδα και τα βίντεο: ένα μνημείο γελοιότητας και απερισκεψίας, ένας ύμνος στην κουταμάρα από αυτούς που είναι δύσκολο να σκεφτείς, πόσο μάλλον να σκηνοθετήσεις. Μιλάμε για μια σκηνή που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κωμωδία, αν δεν ήταν τόσο δραματική από μόνη της. Αποτελεί μια αληθινή απόδειξη ότι ακόμα κι αν νικήσουμε τον κορονοϊό θα είναι πάντα δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την άδολη ελληνική βλακεία, που γιγαντώνεται και είναι ανίκητη, όταν φορέσει και χλαμίδες και φουστανέλες.
Αρχικά βλέπεις τον Μπάτλερ να παραλαμβάνει τη φλόγα και γύρω του ένα σωρό απίθανους που αισθάνονται πως αυτό που ζουν είναι η μεγαλύτερη στιγμή της ζωής τους. Παίρνει τη φλόγα ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται σπρώχνοντας ο ένας τον άλλο για να βγάλουν φωτογραφίες με τα κινητά. Ενας φαλακρός με γυαλιά, με το καρτελάκι της ΕΟΕ κρεμασμένο, παριστάνει ότι τους κρατά όλους μόνος του, ανοίγοντας τα χέρια κι εξασφαλίζοντας (στο μυαλό του…) μια υποψηφιότητα για Οσκαρ δεύτερου ρόλου: ο τύπος αμφιβάλω αν καταλαβαίνει ότι απλά μεγαλώνει τις πιθανότητες του να κολλήσει τον ιό. Στο επόμενο πλάνο ένας αναψοκοκκινισμένος Μπάτλερ τρέχει, ενώ τρέχουν γύρω του και μαζί του με βερμούδες και τζιν παντελόνια και φορώντας γυαλιά ηλίου, διάφοροι απίθανοι που φαντασιώνουν ότι είναι αρχαίοι Σπαρτιάτες που ετοιμάζονται να παίξουν στους 300: ακούγεται και κάποιου τύπου εμβατήριο – δεν αποκλείεται να έχει χρησιμοποιηθεί και καμία τοπική μπάντα. Ο Αμερικάνος ανάβει το βωμό φωνάζοντας «This is Sparta», ακριβώς όπως οι τυπάδες που βγάζουν το ψωμί τους στα ματς του Wrestling – ή μάλλον λίγο χειρότερα. Ο κόσμος τον αποθεώνει με κάτι κραυγές του τύπου «οουαοοο».
Ο βωμός μοιάζει με ένα γιγάντιο μπρίκι και το φόντο είναι μαγικό: δεν έχω καταλάβει αν δίπλα στο γιαπί που διακρίνεται υπάρχει κάτι που είναι γήπεδο κανονικό ή 5Χ5. Ακολουθεί στα πλάνα η ομιλία του Μπάτλερ, ενώ δίπλα του διάφοροι κουστουμάτοι και κυρίες καμαρώνουν και χειροκροτούν: υποθέτω ότι κάποιοι είναι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αλλά είδα και διάφορους της ΕΟΕ να καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια. Δεν υπάρχει δυστυχώς σωτηρία.
Ολοι οι ανόητοι περνάνε ωραία
Δίνουμε ήδη ως χώρα δυο μεγάλες μάχες: η μία είναι με τον ιό – και θα πρέπει κάνοντας τα στοιχειώδη (με πρώτο το να μείνουμε σπίτι) να προσπαθήσουμε να μην αφήσει πίσω του εκατοντάδες θύματα. Η δεύτερη μάχη είναι με την κουταμάρα που τρέφεται από τον ωχαδερφισμό και οδηγεί στην ανυπακοή, που μονίμως στην Ελλάδα είναι συνώνυμο της επίδειξης μαγκιάς. Διψάμε επίσης για πανηγύρια της πλάκας: δεν τα έχω με τους Σπαρτιάτες που τρέχανε γύρω από ένα Αμερικάνο ηθοποιό που ήρθε να κάνει το κομμάτι του – σε όλη την Ελλάδα θα υπήρχαν πρόθυμοι να πάνε να χειροκροτήσουν κάποιον διάσημο γιατί θα φώναζε το όνομα της πόλης τους ή του χωριού τους χωρίς να λαμβάνουν στα υπόψιν τους τον κίνδυνο μέχρι το θανατικό να τους χτυπήσει την πόρτα. Ούτε περιμένω ότι ο Μπάτλερ θα είχε ποτέ του το μυαλό να ακυρώσει αυτό το φτηνό σόου λέγοντας ότι οι μέρες δεν επιτρέπουν τέτοια: δεν έχουμε ως χώρα το προνόμια της παραγωγής κουταμάρας – στον πλανήτη έχει και χειρότερους απερίσκεπτους. Οσο για τον Μπίλι Τζιν, που λέει έτρεξε κι αυτός και αποθεώθηκε από το μέγα πλήθος, ομολογώ ότι δεν έχω ιδέα ποιος είναι. Εχω ωστόσο την βεβαιότητα ότι όλοι οι ανόητοι εδώ περνάνε ωραία…