Αφού είδαμε τις τρεις πρώτες μέρες τους Γερμανούς, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς, τους Ολλανδούς και τους Αγγλους, απόψε θα δούμε το πραγματικό φαβορί του Euro2024: τους Γάλλους. Αντιμετωπίζουν τους φιλόδοξους Αυστριακούς αλλά κυρίως τον εαυτό τους. Το πρόγραμμα έχει επίσης τα καθόλου άσχημα ματς Ρουμανία – Ουκρανία και Βέλγιο – Σλοβακία.
Η Γαλλία δεν είναι μια ακόμα ομάδα μεταξύ των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024: είναι το πιο μεγάλο φαβορί. Ωστόσο διάφορα προηγούμενά της στη διοργάνωση, μια σειρά τραυματισμών της τελευταίας στιγμής, η κακή φόρμα ορισμένων βασικών παικτών και η ίδια η ιστορία της μεταγραφής του ΕμΠάπε στην Ρεάλ Μαδρίτης δείχνουν πως οι Bleus μπαίνουν στη διοργάνωση χωρίς απόλυτες βεβαιότητες.
Οι δευτεραθλητές κόσμου είναι στον Δ΄ όμιλο με Ολλανδία, Πολωνία και Αυστρία. Αν δεν ξεκινήσουν καλά και δεν κερδίσουν τον όμιλο θα φταίνε αυτοί και μόνο. Τους Ολλανδούς τους κέρδισαν εύκολα και θεαματικά στα προκριματικά όπου ήταν στον ίδιο όμιλο με την Εθνική μας – με τους Πολωνούς και τους Αυστριακούς δεν υπάρχει σύγκριση. Ωστόσο, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ θα πρέπει να αλλάξει κάτι στην άμυνα γιατί έχει μια δεδομένη απουσία, αυτή του βασικού Λούκας Ερνάντες, ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και αποκλείστηκε από τη διοργάνωση, αλλά και μερικούς που θα είναι παρόντες αλλά έρχονται από μια δύσκολη σεζόν.Ο Νταγιό Ουπαμεκανό και ο Ιμπαχίμ Κονατέ ήταν εξαιρετικοί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ κι ένα από τα μυστικά της σπουδαίας πορείας των Γάλλων. Τι συνέβη και φέτος έμοιαζαν να έχουν ξεχάσει ποιοι είναι δεν το ξέρει κανείς, ωστόσο το ότι περνούν μια δύσκολη περίοδο και ότι έχασαν τις θέσεις τους στις αρχικές ενδεκάδες των συλλόγων που αγωνίζονται έχει συμβεί τους: το ντεφορμάρισμά τους οδήγησε τους προπονητές τους σε απόγνωση. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο τερματοφύλακας Μάικ Μενιάν έζησε κι αυτός μια σεζόν που δεν θυμίζει την προηγούμενη: στην Μίλαν φέτος δυσκολεύτηκε πολύ από τραυματισμούς και σήμερα βρίσκεται εν μέσω μιας περίεργης κατάστασης, αφού η Μίλαν θέλει να τον πουλήσει, αλλά αυτός δεν θέλει να φύγει καθώς έχει μόνο ένα χρόνο συμβόλαιο ακόμα. Ο Μενιάν είναι ο ένας που ο Ντεσάν φοβάται εξαιτίας των επαγγελματικών του επιλογών: ο άλλος είναι ο ΕμΠαπέ.
Φόβος
Λίγες μέρες πριν μια γαλλική εφημερίδα αποκάλυψε πως σε μια ιδιωτική συζήτηση του Ντεσάν με ανθρώπους της ομοσπονδίας, ο προπονητής είπε πως φοβάται μήπως ο ΕμΠάπε περιμένει πιο πολύ την μέρα της έναρξης της προετοιμασίας με την Βασίλισσα από την έναρξη του Euro – υπήρξε άμεση διάψευση, αλλά ο προβληματισμός αυτός δεν είναι παράλογος. Ο ΕμΠαπέ έκανε το πιο μεγάλο βήμα στην καριέρα του κι όταν αυτά συμβαίνουν μια επίπτωση μπορεί να υπάρξει στο παιγνίδι του και να την πληρώσει η Εθνική. Ο Ντεσάν στα τελευταία φιλικά τον χρησιμοποίησε ως φορ – αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα τον δούμε σε αυτή τη θέση. Ο κόουτς των Γάλλων φοβάται την υπεραισιοδοξία όλων, θυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Γαλλία από το 2000 και μετά έχει αγωνιστεί σε τελικό Euro μόνο όταν το διοργάνωσε το 2016 και ότι η ομάδα του ήταν καλύτερη στα τελευταία δυο μουντιάλ από όσο στα δυο τελευταία πανευρωπαϊκά πρωταθλήτρια όπου είχε τον τίτλο του φαβορί. Αλλά είναι τόσο γεμάτη σε παίκτες οι Γαλλία που την πίεση του φαβορί είναι αδύνατο να τον αποφύγει. Κι ας ήταν χάρη στην παρουσία του Μπενζεμά λίγο πιο δυνατή τρία χρόνια πριν, όταν αποκλείστηκε από τους Ελβετούς που υποτίμησε κι έφυγε από την διοργάνωση γρήγορα. Η Αυστρία είναι χτισμένη γύρω από τον Ζάμπιτσερ, που στα τελευταία φιλικά δεν αγωνίστηκε γιατί ήταν κουρασμένος από την συμμετοχή του στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ με την Ντόρτμουντ. Οι Αυστριακοί έχουν πάντα δυο καλά κι έμπειρα φορ, τον Γκρέγκοριτς και τον Αρναούτοβιτς και η ερώτηση που τους συνοδεύει είναι αν θα κρατήσει η άμυνα τους: ο κόουτς Ραλφ Ράνγκινγκ στα 65 του είναι ένας γέρο σοφός που δεν θέλει ρίσκα.
Κατά τα άλλα θα ήταν αδύνατον η Εθνική Γαλλίας να μην επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Ο Τουράμ είπε προχθές ότι δεν θα ήθελε να αγωνιστεί στην Εθνική αν τις εκλογές κερδίσει η Λεπέν και ζήτησε συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Ο ΕμΠαπέ χθες πήρε το μέρος του. Ο Ντεσάν είναι σε αναμμένα κάρβουνα. Παρακάλεσε να μείνει έξω η πολιτική από τις συνεντεύξεις Τύπου: ποιος τον ακούει όμως…
Δεν σβήσανε τα αστέρια
Το τουρνουά έχει πολλά μυστήρια κι ένα από αυτά είναι σίγουρα και το Βέλγιο. Στο Euro2020 το Βέλγιο ήταν ανάμεσα στα φαβορί, όπως και στο μουντιάλ του 2018. Στο Κατάρ απέτυχε, αλλά κατά βάθος κανείς δεν περίμενε πολλά. Σήμερα λίγοι ποντάρουν στην πιθανότητα της διάκρισής του κι απορώ: παίκτες όπως ο Ντε Μπρόιν, ο Λουκάκου, ο Καράσκο, ο Ντοκού κι ο Τροσάρ που αναστάτωσαν την Πρέμιερ λιγκ με τη Σίτυ και την Αρσεναλ, δεν υπάρχουν σε πολλές ομάδες. Αν ο Ντομένικο Τεντέσκο βρει μια άκρη με την άμυνα (δηλαδή αφήσει έξω γερουσιαστές όπως ο Βίτσελ και ο Βερτόκεν) το Βέλγιο μπορεί να κάνει σπουδαίο τουρνουά και σήμερα με αντίπαλο την Σλοβακία να στείλει ένα μήνυμα σε όλους. Ο Τεντέσκο ξέρει πως έχει εκτός όλων των άλλων και δυο υπέροχα χαφ, τον Τίλεμανς και τον Ονανά, έχει γερμανικές ιδέες (είπε πρόσφατα πως θέλει μια ομάδα που να τρέχει κι όχι να παίζει με χειρόφρενο), έχει λύσεις στον πάγκο. Βέβαια δεν υπάρχει η καλύτερη ισορροπία: οι κυνηγοί είναι περισσότεροι από τους αμυντικούς και καλύτεροι παίκτες. Αλλά δουλειά του προπονητή είναι να μετατρέψει αυτό ειδικά το πρόβλημα σε αβαντάζ.
Πως τα κατάφεραν
Τέλος υπάρχει και το Ρουμανία – Ουκρανία. Η Ρουμανία είναι να απορείς πως πέρασε στα τελικά: η απάντηση είναι ότι βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Ελβετία, το Ισραήλ, την Λευκορωσία, το Κόσοβο και την Ανδόρα! Διαβάζεις την σύνθεση της και δεν ξέρεις κανένα. Οι Ουκρανοί τουλάχιστον έχουν το εκκολαπτόμενο αστέρι που λέγεται Ντόβμπικ: 24 γκολ φέτος με την Τζιρόνα. Και τον Γερμολένκο και τον Ζιτσένκο. Και τον μεγάλο Ρεμπρόφ στον πάγκο.