Oι κρίκοι της αλυσίδας

Oι κρίκοι της αλυσίδας


Κι ο Παναθηναϊκός, όπως ακριβώς και η ΑΕΚ, γύρισε στην Ελλάδα μετά το πρώτου ματς στα play off στο Τσάμπιονς λιγκ με μια ελπιδοφόρα ήττα – πήρε κι αυτός στην ωραία Μπράγκα ένα αποτέλεσα που στην ρεβάνς ανατρέπεται.  Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε στο τέλος του ματς για αβαντάζ της Μπράγκα – κι έτσι έπρεπε να κάνει. Αλλά κι αυτός και όλοι στον ΠΑΟ πιστεύουν πως στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, ιστορική έδρα του ΠΑΟ στις μεγάλες του ευρωπαϊκές βραδιές μετά το 1985, θα ρθει μια πρόκριση που θα μοιάζει δικαίωση. Όχι για όσα έγιναν φέτος το καλοκαίρι, αλλά για όσα πολύ σοβαρά γίνονται στον ΠΑΟ από τη μέρα που ο Γιοβάνοβιτς τον ανέλαβε. Το γκολ του Μαντσίνι στις καθυστερήσεις θα αποδειχτεί το κλειδί μιας επιτυχίας στην οποία ένα μόλις μήνα πριν λίγοι πίστευαν. Και χάρισε ήδη στον ΠΑΟ ένα sold out στο ΟΑΚΑ.

Ενας εναντίον ενός

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε μόνο μια αλλαγή στον ΠΑΟ που παράταξε στον Βελοντρόμ κόντρα στην Μαρσέιγ: έβαλε τον Παλάσιος στη θέση του Βέρμπιτς. Ουσιαστικά τον επιβράβευσε για το καλό του ματς στη Μασσαλία στο δεύτερο ημίχρονο και η επιλογή του βγήκε: ο Αργεντινός ήταν καλός (όχι σούπερ…) και σε άμυνα και επίθεση, αλλά όλοι οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ήταν εξαιρετικοί στα πρώτα σαράντα πέντε λεπτά. Ο ΠΑΟ είχε πέντε τελικές προσπάθειες συν δυο τρεις ακόμα επικίνδυνες επισκέψεις – η Μπράγκα έμοιαζε χωρίς ιδέες, κυρίως έμοιαζε χωρίς χαφ: οι όποιες προσπάθειές της περιορίζονταν σε ατομικές προσπάθειες του Πίζι ή του Μπρούμα που προκάλεσε τα μοναδικά χτυποκάρδια στον ΠΑΟ στο πρώτο ημίχρονο όταν φάνηκε να κερδίζει ένα πέναλτι – το VAR διόρθωσε τα πράγματα καθώς αυτός πάτησε τον Βαγιαννίδη κι όχι το αντίθετο. Ο Παναθηναϊκός ένοιωσε κάποια πίεση μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά και σε αυτό το διάστημα όταν ο Παλάσιος πλησίαζε ήταν απειλητικός: στο πρώτο ημίχρονο από τον ΠΑΟ έλειψε μόνο το γκολ. Αλλά ήταν κι αδύνατο η Μπράγκα να μην βελτιωθεί. Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν παίζοντας και οι δυο 4-3-3, προέκυψαν κάμποσα «ένας εναντίον ενός». Ο Ζόρζε για να τα αποφύγει άλλαξε αρκετά την ομάδα του φορτώνοντας αρχικά τις πτέρυγες και μετά τον άξονα της. Η διάταξη έπαψε να έχει σημασία μετά από ένα σημείο. Το ματς στο δεύτερο ημίχρονο έγινε όπως ήθελε η Μπράγκα: πιο άναρχο.

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2023-08/arao_mancini.jpg?itok=J_pTs8UI

Οι γηπεδούχοι βγήκαν διαφορετικοί στην επανάληψη: απείλησαν αμέσως στο 47΄ και προηγήθηκαν στο 50΄σταματώντας να παίζουν μονοδιάστατα από την πλευρά του Βαγιαννίδη.  Η Μπράγκα είχε χάσει στο πρώτο ημίχρονο τον οργανωτή της από τα μετόπισθεν, τον αργό αλλά παραγωγικό Ελ Μουσράτι που πόνεσε κι έγινε αλλαγή. Μπήκε στη θέση του ο Ρικάρντο Ορτα που δεν είναι κόφτης αλλά έτρεχε πιο πολύ. Ο κόουτς Αρθουρ Ζόρχε βρήκε την καλύτερη δυνατή τοποθέτησή του στο δεύτερο ημίχρονο στέλνοντας του στα μέρη του Τζούρισιτς που ενώ ξεκίνησε κεφάτος χάθηκε σιγά σιγά από το ματς κι έγινε γρήγορα αλλαγή.

Επιστρέφει με την ελπίδα

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ του Ρουίθ στην καλύτερη φάση που έφτιαξαν οι γηπεδούχοι: ο φορ τους βρήκε τη μπάλα γεμάτα, περίπου αμαρκάριστος στο ύψος της περιοχής. Ακολούθησε μια μάχη πάγκων πιο θεαματική κι από το καλό για την εποχή παιγνίδι. Ο προπονητής της Μπράγκα φάνηκε να κάνει το ματ όταν βρήκε και την δεύτερη  κατάλληλη αλλαγή: ο πιτσιρικάς Αλβαρο Τζαλό που μπήκε στο ματς αντί του γερόλυκου Πίζι έπαιξε κάτι σαν «δεκάρι» αλλά με μεγάλη τακτική αναρχία κι  αναστάτωσε την άμυνα του ΠΑΟ με την κινητικότητα του: αυτός στο 75΄έκανε το 2-0 σε μια φάση που βρέθηκε απέναντι από τον Μπρινιόλι ανενόχλητος. Όμως ο Γιοβάνοβιτς απάντησε στις κινήσεις του αντιπάλου προπονητή με τον τρόπο του. Βλέποντας την μεσαία του γραμμή να υποφέρει στο δεύτερο ημίχρονο, άλλαξε και τους τρεις που την αποτελούν: ο Τσέριν, ο Μπερνάρ κι ο Αράου που μπήκαν αντί του Τζούρισιτς, του Βιλένα και του Πέρεθ, δεν έκαναν κάτι θεαματικό, αλλά έκοψαν τον ρυθμό των γηπεδούχων που σταμάτησαν να βγάζουν αντεπιθέσεις. Ο Γιοβάνοβιτς είχε κρατήσει το καλύτερο για το τέλος. Εχοντας περάσει νωρίς τον Ιωαννίδη αντί του Σπόραρ έριξε στο ματς τον Αϊτόρ, αντί του Παλάσιος που κουράστηκε, αλλάζοντας την πλευρά του Μαντσίνι – η αλλαγή στη φάση του γκολ είναι καθοριστική. Ο Ζόρζε έριξε τρεις φρέσκους μεσοκυνηγούς αλλάζοντας όλους τους μεσοεπιθετικούς του : Μπρούμα, Ορτα και Ρουίθ είχαν τρέξει πολύ. Στο ροντέο του φινάλε ο ΠΑΟ κρατά πιο πολύ μπάλα. Ο Μπρινιόλι δεν επιτρέπει στον Ρόνι Λόπεθ να κάνει το 3-0 κι ο Μαντσίνι με το γκολ στις καθυστερήσεις από την ασίστ του Ιωαννίδη αποκαθιστά την τάξη: η Μπράγκα για την θεαματική της βελτίωση στην επανάληψη έπρεπε να κερδίσει, αλλά ο ΠΑΟ για την συνολική του προσπάθεια έπρεπε να έχει στις αποσκευές της επιστροφής του την ελπίδα της πρόκρισης. Για αυτήν έπαιξε.   

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2023-08/sporar_eykairia.jpg?itok=xZPAktFb

Κι ο άγιος θέλει φοβέρα

Αν ο Μαντσίνι δεν είχε βρει το γκολ στο 94΄η φάση της χρονιάς θα ήταν η χαμένη ευκαιρία του Σπόραρ μετά το γκολ του Ρουίθ που έτσι κι αλλιώς πέρασε στην ιστορία: ο Μαντσίνι τον έβγαλε με άδειο το τέρμα κι αυτός δεν βρήκε εστία! Ο ίδιος προς τιμή του δεν επικαλέστηκε καμία απολύτως δικαιολογία στο φινάλε. Η μπάλα είναι στρωμένη και πρέπει απλά να την σβήσει: το εντελώς εκτός λογικής είναι το σουτ που προκύπτει που στέλνει τη μπάλα πάνω από την εστία, πράγμα σχεδόν αδύνατο. Ο Σπόραρ έχει μια ανάλογη κακή εκτέλεση και στο Βελοντρόμ – εκεί βέβαια η πίεση των αμυντικών ήταν μεγαλύτερη. Αυτή η επιπολαιότητα δεν εξηγείται κι αν είναι αλήθεια πως όλα χάνονται είναι δεδομένο πως κάποια δεν πρέπει να χάνονται. Ο Σπόραρ χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη – ίσως και λίγο πάγκο. Ο Ιωαννίδης είναι πάντα καλύτερος όταν μπαίνει ως αλλαγή, αλλά ο Γιοβάνοβιτς πρέπει να δει λίγο την περίπτωση του Γερεμέγιεφ, τουλάχιστον στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ως γνωστόν κι ο άγιος χρειάζεται λίγη φοβέρα.

Τα δύσκολα πέρασαν

Όλα τα εφετινά ευρωπαϊκά ματς του ΠΑΟ μοιάζουν με κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Ο ΠΑΟ έχει σκοράρει στο τέλος των παιγνιδιών του με την Ντνίπρο στο Κόζιτσε, με την Μαρσέιγ και στη Λεωφόρο και στο Βελοντρόμ και σκόραρε και χθες. Εχει επίσης ισοφαρίσει την Ντνίπρο στην Αθήνα κι έχει βρει γκολ που αλλάξαν τη μοίρα του και χθες και στη Μασσαλία ενώ βρίσκεται πίσω στο σκορ με 2-0. Οποιος μιλάει για τύχη πρέπει να αναθεωρήσει. Στον ΠΑΟ υπάρχει πολύ μεγάλη πίστη, ένας ολοένα και πιο χρήσιμος πάγκος και κυρίως η πρέπουσα νοοτροπία: ο ΠΑΟ κυνηγούσε τα γκολ μέχρι τις καθυστερήσεις και πέρυσι στο πρωτάθλημα και το ίδιο κάνει και φέτος στην Ευρώπη. Βέβαια τώρα χρειάζεται να κάνει ένα ματς που πρέπει να κερδίσει. Οι εξήντα πέντε χιλιάδες που θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ ξέρουν ότι ήρθε η στιγμή να δώσουν αυτοί στην ομάδα την πρόκριση. Η Μπράγκα είναι αδύνατον να μην δεχτεί γκολ στο ΟΑΚΑ: το γκολ του Μαντσίνι έσβησε το χθεσινό ματς. Ο ΠΑΟ την επόμενη Τετάρτη θα έχει τη σιγουριά ότι τα δύσκολα πέρασαν.